Гейове се ядосаха на църквата

"Скандално е, че Светият синод не се разграничава от призивите за насилие"
Обновена: 18 юни 2012 21:33 | 18 юни 2012 21:31,
573
Гейове се ядосаха на църквата
Снимка: архив, Булфото

Организаторите на столичния гей парад определиха като скандален и тревожен отказа на Българската православна църква да се разграничи от призивите за насилие срещу шествието.

Припомняме, че преди дни сливенският свещеник Евгений Янакиев призова за насилие над хомосексуалистите по време на гей парада в София. "Призовавам днес всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант", отсече тогава божият служител.

В отворено писмо организаторите на „София прайд 2012“ настояха църквата да се разграничи от тези призиви, но вместо това Светият синод излезе със становище , в което заяви, че хомосексуалността е "противоестествена страст", която безусловно вреди на личността, семейството и обществото.

„Изразяваме недоумение и тревога от отказа на Светия Синод, в качеството му на върховен съдебен и управленски орган на БПЦ, да се разграничи ясно и публично от неприкритите призиви за насилие срещу човешки същества. Не приемаме, че подобна позиция може да е носител на демократични, морални или християнски ценности. Призивът за физическо насилие към други човешки същества може да бъде израз само на нетърпими човеконенавистни възгледи“, категорични са организаторите на събитието.

Още по темата
Според тях мълчаливото съгласие на Светия Синод с такава позиция от висотата на своя авторитет насърчава обществото към омраза, противопоставяне между общности, престъпност и дълбок регрес, вместо към единение, човеколюбие и морал.

„Подобно поведение е неприемливо от страна на институция, която получава значителна субсидия от държавния бюджет на Република България, тоест от българските граждани и данъкоплатци, много от които са нехетеросексуални и трансполови хора“, се казва в позицията на организаторите на прайда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


573
Още по темата: църквагей парадСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
424
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хомосексуалността е заболяване на психиката дотолкова, доколкото хетеросексуалността е заболяване на психиката....
423
2
 
3
 
! Отговори
до 519 преди 11 години
Всеки гей чисто технологично може да го направи с жена и да има деца. Не това е сексуалността. А това кой пол те привлиа и от кой имаш нужда като човек до себе си, за да бъдеш щастлив, да не си самотен.
422
1
 
7
 
! Отговори
до 520 преди 11 години
Шизофренията също я има в природата и то твърде често. Защо тогава трябва лечение за нещо толкова естествено като шизофренията и други такива заболявания? Хомосексуализма е заболяване на психиката. Погледни в детството си, властната си майка, повреден баща или кой знае какво те е сбъркало толкова. Едно е сигурно - всичко е в главата, но вашите глави не са в ред.
421
2
 
1
 
! Отговори
520.2 преди 11 години
* животински видове... ъъъъп. Та да добавя след като пиша нов коментар. Спрете с тоя глупав аргумент за природата. Природата е решила да има нехетеросексуални. В природата има животни които убиват малките на други за да има превес тяхното пойоление. В природата има видове които си изяждат децата.... Природата и това кое е естествено не може да е критерий. Само на нас хората природата ни е дала разум (на някои). Използвайте го! Тези които не го намират у себе - търсете го, сигурно е някъде там.
420
1
 
2
 
! Отговори
до 519 преди 11 години
Ами че то не всеки хетеро създава живот, и той ли е противоестествен тогава според не знам откъде измисления ти закон на Вселената? И пак казвам, смисълът на сексуалността не е само до създаване на поколение, за да бъде това причината определяща кой е естествен и кой противоестествен. Всеки кой може да го прави с жена чисто физически ако става на въпорс и съответно може да има поколение. Но не това е смисъла на сексуалността. А това, че чрез нея намираш сродна душа и споделяш радостта си с нея.
419
2
 
4
 
! Отговори
един преди 11 години
Нямам нищо против хомосексуалните.Щом като Господ ги е създал такива-ок. Ама стига вече с това позьорство и навиране в очите на хората.Нека си живеят живота и толкова.Чувствали си дискриминирани...Знаете ли колко хора се чувстват така?И много дебелите,и прекалено високите,и твърде ниските,и нечовешки грозните...Сигурно всеки познава поне един такъв човек,на който външният вид му пречи при намиране на работа или общуване с околните.Но да сте чули за парад на дългучите или грозниците... аз не!
418
2
 
2
 
! Отговори
До БГ преди 11 години
В коментар 518 Исках да кажа че съм съгласен с 515. До БГ, неестествено е нещо което го няма в природата. Хомосексуалност има при стотици животински хора. Не хетеросексуални са стотици милиони!!!! хора в световен мащаб. Това може ли тогава да е нещо неестествено. Но иначе важният критерий е кое е естествено и кое не, щото компютрите от които пишем, храната която яден, дрехите които носим са 100% естествени, директно от природата!................
417
2
 
3
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Тезата ми е, че вие не можете да създавате живот, затова сте противоестествени. Но твоят мозък е повреден и няма как да ме разбереш. Законът на Вселената е - "Повече живот във всичко". Всичко, което не носи живот, пречи му да се развива или го убива е неестествено.
416
1
 
1
 
! Отговори
До всички преди 11 години
Съгласен с 512. И аз ше бъде доволен ако поне малката част разумни хора и такива които имат достатъчния умствен потенциал да разбират, се замислят по-сериозно над нещата и захвърлят клишета от сорта на: "а защо "нормалните" не правят паради" и тн. По тоя въпрос умни и успели в професията си хора се изказват неподготвено просто щото на българина културата по тоя въпрос е никаква. Замислете се, тоя "парад" е социално явление, има ли социално явление без реални и отвърдени причини...???
415
3
 
2
 
! Отговори
до 513 преди 11 години
Няма значение. Нали тезата ти е, че смисълът на хорското съществуване е правенето на деца. Тоест сексуалността е само з атова, да с еправят деца. Нали това ти бе тезата? Тогава ако хомосексуалността е неестествена, то вскяо поведение и наа хетеросексуалните, всеки полов акт, който не води след себе си появата на деца е противоестествен според логиката ти. Налудничаво е
414
2
 
4
 
! Отговори
до 512 преди 11 години
аз имам време за губене, та затова водя тази дискусия. но като гледам как някак "аргументите" срещу хомосексуалните постепенно се разреждат, явно самите изказващи ги се убеждават в несъстоятелността и първосигналността им. Ще съм доволен ако някой е прогледнал от тази небрежна дискусия. Никой не иска някой да става гей, то няма как да се стане ей така. Но просто приемайте хората такива, каквито са, щом не вредят никому. Иначе след малко отивам да пия бира - да, народе, гейовете пием и бира :)))
413
3
 
4
 
! Отговори
До 511 нормален..... преди 11 години
Нормален.. не умен човеко. А хомосексуалните които работят не плащат ли данъци??? Като искаш парад на нормалните, направи си, никой не те спира! Но разбери че тоя ПРАЙД (не парад) на който ти се противопоставяш, ще спре да го има в момента в който спре противопоставянето на нормални и обратни и когато всички са просто хора независимо от сексуалната ориентация (т.е. в *** може би никога). А до тогава дано ти надуят глават с гей паради та да ти държи гловоболие до следващия такъв..........
412
3
 
1
 
! Отговори
До педалите преди 11 години
Хетеросексуалните правят секс и за удоволствие, но винаги когато решат, а твърде често и без да искат дават живот. Нещо, което е невъзможно при повредените мозъци - гейовете
411
2
 
3
 
! Отговори
До всички преди 11 години
Абсолютно съгласен с 509. От друга страна ме е срам че съм българин заради такива като 507. Най-лошото в тоя свят е да си *** и самоуверен както 90% от вас мили ми бъдещи бивши съграждани. Пишете по над 500 коментара за хора които просто са се родили по-различни от вас, плюйте ги, обиждайте. Аз няма да си губя времето да споря с вас. В обществата където не се чудиш как да изкараш 500лв на месец, да не си хетеросексуален се счита за НОРМАЛНО. Вие си злобейте и мизерствайте материално и духовно...
410
3
 
3
 
! Отговори
нормален преди 11 години
Някой да има информация кога ще се организира парад на НОРМАЛНИТЕ, че и на мен ми се манифестира :)))) Вярно че ще бъде твърде малоброен, но нищо... аз познавам няколко такива - работят, гледат си децата, не създават проблеми на околните и държавата.... Е, най-вероятно ще ги наречете "скучни" или "смотани". Друго е да си гей, затворник или пък репресиран - звучи гордо ! Имаш право на претенци... А ония, НОРМАЛНИТЕ, имат право само да бачкат и да плащат данъци ...
409
3
 
2
 
! Отговори
до 507 преди 11 години
Ти, който говориш за агресия и презрение в поста си, ти ли смяташ своята позиция за меродавна? Айде няма нужда от подобен псевдоморал - достатъчно зло се случва и има по света, не е нужно да създаваш още. не злото извисява хората ако ще говорим з аморал и ценности.
408
1
 
3
 
! Отговори
до 507 преди 11 години
Дам, без децата човечеството би свършило. Но хомосексуалните не правят секс и любов помежду си с цел появата на дете, а от най-естествената нужда да са с някого, да изразят близост с него, удоволствие. Или всеки хетеро прави деца след всеки полов акт и прави секса именно с тази цел само? Айде бе ;)
407
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Погледнете тукgrigorsimov.blog.bg/politika/2010/11/05/poslanie-ot-stranata-na-ludite-do-roditelite-po-sveta-ot-edi.630315
406
3
 
6
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Човешката потребност е да създаде потомство и да се свърже с неописуема любов с него. Всеки който има дете е открил чистата любов и връзката между хората. Вие *** и лесбийки никога няма да го разберете. Вие сте наказани жестоко, за което сте достойни за съжаление и презрение едновременно..
405
2
 
2
 
! Отговори
Бай Дельо преди 11 години
До 493А мога ли да дойда и аз, че бабата не пуска а с козата си късам ботушите?