НПО: Легализация за малки дози дрога, инак затворите се задъхват

Издръжката на един зависим зад решетките излиза на месец 500 лева
Обновена: 26 юни 2012 19:36 | 26 юни 2012 19:30,
265
НПО: Легализация за малки дози дрога, инак затворите се задъхват
Снимка: архив, Булфото

Декриминализация на притежанието на доза наркотик за лична употреба е наложителна, смятат неправителствени организации, занимаващи се наркозависими.

Те искат промяна на Наказателния кодекс, в който да бъдат определени количества наркотични вещества за лична употреба и за притежанието на които не се носи наказателна отговорност. Предложенията вече били представени и в парламентарната комисия по здравеопазване.

Днес е Световен ден за борба с наркоманиите и по този повод фондацията "Инициатива за здраве" афишира  проучване на нагласите към наркозависимите.

От фондацията смятат, че криминализирането на притежанието на малки дози наркотик за лична употреба у нас е неефективна и неадекватна мярка, която има обратен ефект. Тя води до корупция и големи разходи за залавяне на зависимия и издръжката му в затвора.

Още по темата

"В Наказателен кодекс липсва разграничение на притежаваното количество психоактивно вещество и е премахната възможността за глоба при притежание на малки количества, което означава, че притежанието на една-две цигари също е осъдително", коментира Юлия Георгиева, координатор по застъпническите дейности във фондация "Инициатива за здраве".

Тя припомни, че в сега действащия Наказателен кодекс присъдата за притежание и употреба на наркотици, независимо от количеството, е от 1 до 6 години лишаване от свобода.

В онлайн проучване, проведено в периода 13-22 юни сред 602 души, повече от 82 на сто от анкетираните биха предпочели данъците им да отиват за лечение на хора със зависимости, а не за издръжката им в затвора.

На въпрос какви според вас са зависимите от наркотици, 79% от запитаните отговарят, че те са болни хора. Само 2,3 на сто смятат, че употребяващите наркотици са престъпници.

Повече от половината от участниците в анкетата (52,49%) смятат, че месечната издръжка на един зависим в затвора е 150-200 лева. Останалите 47,5 процента са реално запознати със сумата, която надхвърля 500 лева на месец.

В България има около 2000 души, употребяващи наркотици, в затворите. Умножено по 500 лева на човек месечно се оказва, че държавата харчи милион лева на месец, коментираха от фондацията "Инициатива за здраве".

Над 300 хиляди са българите с наркотична зависимост, сочат последните данни на Българската асоциация за метадоново лечение и Българския институт по зависимости.

800 души в България всяка година влизат в затвора за престъпления, свързани с наркотици.

Според данните 200 хиляди души употребяват марихуана, но не постоянно, а от време на време. Това са предимно ученици или студенти, млади хора под 35 години.

Броят на използващите инцидентно амфетамини е 50-60 хиляди души, често по време на партита и купони.

Според международно изследване за употребата на алкохол, цигари и наркотици, България е на първо място в Европа по използване на амфетамини от ученици.

В рамките на едно десетилетие страната преживя хероинова епидемия, като в началото на 2000 г. последва спад на хероинозависимите, които сега наброяват 15-20 хиляди.

Липсват данни за броя на употребяващите кокаин, но е известно, че това са обикновено хора с високи доходи, коментират от НПО-то.

Неправителствените организации настояват още за въвеждане на лечение и психосоциална рехабилитация като алтернатива на наказанието "лишаване от свобода", засилване на системите за превенция, както и да се осигури устойчиво и достатъчно държавно финансиране.

Това ще доведе до положителна промяна и ще помогне за реинтеграцията на зависимите в обществото, смятат неправителствените организации. Вече била организирана петиция за подкрепа на предложенията им. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
1
 
10
 
! Отговори
аз преди 11 години
спрете се с това " да разрешим убийствата" ... единствено ставате смешни с тази "желязна" логика. Ако ще говорим за наказания то те трябва да са с тежест правопропорционална на вредата за човека и общесвтото. Не може да сравнявате притежание на "леки" наркотици, каквито са тютюна и кафето също , с убийства ... нелепо е просто !
207
2
 
3
 
! Отговори
az преди 11 години
Това, че не искате да признаете мястото на алкохола и тютюна измежду наркотиците единствено показва колко ограничено и избирателно подхождате, което е всичко друго но не и адекватно разбиране на ситуацията. Всеки хероинов наркоман е болен точно толкова колкото и редица болести, които изброих долу и са причинявани от употребата на алкохол и цигари.
206
4
 
0
 
! Отговори
vesko преди 11 години
Да разрешим убийствата ,кражбите и изнасилванията за икономия.Иначе ви е бедна фантазията колко много хора си живеят живота на гърба на тези нещастници.
205
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
V momenta v Bulgaria ima absurda da budat presledvani upotrebiavashtite, a ne razprostraniavashtite.Tova triabva da spre.Zavisimostta ne e prestuplenie, a meditzinski problem. Razprostranenieto obache e.
204
0
 
0
 
! Отговори
аз до 193 преди 11 години
долния пост е за 193 ( грешка )
203
0
 
2
 
! Отговори
az do 190 преди 11 години
Цитирах "онкоболни" като главно имах предвид болните от рак на белите дробове и тези с цироза. Нищо не съм изопачавал. Това, че се хващате за част от контекста, означава единствено, че сте неспособен да водите диалог... И да, говоря за хилядите болни от цироза при това за точно тези които са се разболяли поради системната употреба на алкохол. Това, че има случеи на болни деца или такива които не употребяват алкохол са единични случеи. Според вас тези хора не трябва да получават лечение ?
202
0
 
5
 
! Отговори
Йоро преди 11 години
Защо не препишат закона за наркотиците от Гърция или Турция ? Там такива проблеми нямат.Явно всички партии са заинтересовани да се продават наркотици в БГ. Как няма една партия да излезе и да предложи поправка в закона и при гласуване ще се види кой за какво лобира в БГ
201
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наркозависимите са жертва на системата,която не може или не желае да се справи с разпространителите на дрога.Все повече у мен се загнездва мисълта,че светът се управлява от хора,които печелят благодарение на човешките слабости и пороци.Милиони човешки животи са в постоянна смъртна опасност,защото човешкия морал и добродетели са атакувани нагло,недостойно с цел облагодетелстване на малцина.
200
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
значи всеки месец *** в затвора получава по 500 лева изкарани от нас пари .... това ако не е расизъм?!?
199
1
 
5
 
! Отговори
До 208 преди 11 години
Моли се един ден в групата на "тези ***" да не попаднат децата ти... Тогава друга песен ще запееш! Наркотично зависимите трябва да се прибират принудително в специализирани лечебни заведения и да се лекуват от тяхната зависимост...
198
0
 
6
 
! Отговори
ДедоРак преди 11 години
Да се създадат Работнически лагери за превъзпитание и всички *** там!
197
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лошото е , че като ги хване абстиненцията , наркоманчетата не знаят ,какво правят ! Крадат ,грабят,изнасилват и още хиляди други дивотии .Е , аз каква вина имам , че на някой издухан смъркач му трябва доза и за това е извършил престъпление спрямо мен или семейството ми ? А до сега не съм видял някой да е лежал в затвора само заради това , че е изпушил един масур.Не ревете толкова , права имате , даже са ви и в повече !Малко ли е , че държавата ви осигурява и безплатен служебен адвокат при нужда
196
5
 
4
 
! Отговори
pl преди 11 години
За рецидив - смърт. За действия срещу интересите и сувернитета на България - пак същото. Много лесно решение на проблема със затворите. Само воля и достойни българи се изискват.
195
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наркоманите, заедно с кучетата, шпенделите и ***... в затвора. Койти иска да се друса да го прави ама направи ли некакв простотия, с 200 на топло
194
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съ за декриминализацията на леките наркотици в малки дози и за целта ще цитирам един приятел който не пуши но поне мисли "Не е правилно да вкарваш хора за 1 цигата марихуана в затвора, аз имам дете и е възможно да пробва някой ден и не искам то да влезе в затвора за това" вместо да влагат пари в ловенето на зависимите по добре да вложат пари в залавянето на разпространителите и нарко босовете тия са виновните и те трябва да го отнесат а не децата но така по лесно се отчита дейност
193
0
 
1
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
до 215само джакузито им липсва за 5 звезди
192
0
 
9
 
! Отговори
до 213 преди 11 години
Ами така е в затвора имат права. Три пъти на ден хранения, достъп до библиотека, столова, ежедневна задължителна разходка на чист въздух и т.н. Тези хора са затворени там и ние задължително трябва да им осигурим, храна, вода, топло, медицински грижи, а сега и най-интересното всички арестанти и затворници им се плащат осигуровки :-) как ви звучи това (чудя се дали им се броят и за стаж за пенсия)...
191
2
 
10
 
! Отговори
до 197 преди 11 години
Няма защо да обясняваш на "слепия" цветовете. Имам познати, които живеят в САЩ, майката на жената има глаукома, там обаче си я лекуват с марихуана, а тук моята майка ще остане без очи, понеже не могат да й помогнат, а това което може е забранено. Пълен абсурд. Много от хората тук дори не са наясно с леките наркотици, не са чели, не са чували, не са се интересували, а типично за задръстени хора - повтарят и влачат заучени фрази до безкрайност, и най-жалкото е че повечето се наливат с алкохол....
190
0
 
3
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
егати лукса,ние 4-рима се издържаме с 1000лв, а в затвора на човек по 500
189
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм "ЗА" легализирането на "леките наркотици". Не виждам никакъв смисъл, едрите риби да дават подкупи и да не ги закачат, а някой който иска да си изпуши една цигара например да бъде следен от 10 оперативни работника (по 1000 лв. заплати на месец) в продължение на 2-3 месеца, после съден (от съдебен състав със заплати и бонуси), после отглеждан в затвора (за 500 - 800 лв. на месец) и какво!? За една цигара от труваща има няма 20 лв.. ние ще изхарчим над 10 хил.!?