НПО: Легализация за малки дози дрога, инак затворите се задъхват

Издръжката на един зависим зад решетките излиза на месец 500 лева
Обновена: 26 юни 2012 19:36 | 26 юни 2012 19:30,
265
НПО: Легализация за малки дози дрога, инак затворите се задъхват
Снимка: архив, Булфото

Декриминализация на притежанието на доза наркотик за лична употреба е наложителна, смятат неправителствени организации, занимаващи се наркозависими.

Те искат промяна на Наказателния кодекс, в който да бъдат определени количества наркотични вещества за лична употреба и за притежанието на които не се носи наказателна отговорност. Предложенията вече били представени и в парламентарната комисия по здравеопазване.

Днес е Световен ден за борба с наркоманиите и по този повод фондацията "Инициатива за здраве" афишира  проучване на нагласите към наркозависимите.

От фондацията смятат, че криминализирането на притежанието на малки дози наркотик за лична употреба у нас е неефективна и неадекватна мярка, която има обратен ефект. Тя води до корупция и големи разходи за залавяне на зависимия и издръжката му в затвора.

Още по темата

"В Наказателен кодекс липсва разграничение на притежаваното количество психоактивно вещество и е премахната възможността за глоба при притежание на малки количества, което означава, че притежанието на една-две цигари също е осъдително", коментира Юлия Георгиева, координатор по застъпническите дейности във фондация "Инициатива за здраве".

Тя припомни, че в сега действащия Наказателен кодекс присъдата за притежание и употреба на наркотици, независимо от количеството, е от 1 до 6 години лишаване от свобода.

В онлайн проучване, проведено в периода 13-22 юни сред 602 души, повече от 82 на сто от анкетираните биха предпочели данъците им да отиват за лечение на хора със зависимости, а не за издръжката им в затвора.

На въпрос какви според вас са зависимите от наркотици, 79% от запитаните отговарят, че те са болни хора. Само 2,3 на сто смятат, че употребяващите наркотици са престъпници.

Повече от половината от участниците в анкетата (52,49%) смятат, че месечната издръжка на един зависим в затвора е 150-200 лева. Останалите 47,5 процента са реално запознати със сумата, която надхвърля 500 лева на месец.

В България има около 2000 души, употребяващи наркотици, в затворите. Умножено по 500 лева на човек месечно се оказва, че държавата харчи милион лева на месец, коментираха от фондацията "Инициатива за здраве".

Над 300 хиляди са българите с наркотична зависимост, сочат последните данни на Българската асоциация за метадоново лечение и Българския институт по зависимости.

800 души в България всяка година влизат в затвора за престъпления, свързани с наркотици.

Според данните 200 хиляди души употребяват марихуана, но не постоянно, а от време на време. Това са предимно ученици или студенти, млади хора под 35 години.

Броят на използващите инцидентно амфетамини е 50-60 хиляди души, често по време на партита и купони.

Според международно изследване за употребата на алкохол, цигари и наркотици, България е на първо място в Европа по използване на амфетамини от ученици.

В рамките на едно десетилетие страната преживя хероинова епидемия, като в началото на 2000 г. последва спад на хероинозависимите, които сега наброяват 15-20 хиляди.

Липсват данни за броя на употребяващите кокаин, но е известно, че това са обикновено хора с високи доходи, коментират от НПО-то.

Неправителствените организации настояват още за въвеждане на лечение и психосоциална рехабилитация като алтернатива на наказанието "лишаване от свобода", засилване на системите за превенция, както и да се осигури устойчиво и достатъчно държавно финансиране.

Това ще доведе до положителна промяна и ще помогне за реинтеграцията на зависимите в обществото, смятат неправителствените организации. Вече била организирана петиция за подкрепа на предложенията им. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
1
 
1
 
! Отговори
той преди 11 години
долното е до vlady
187
1
 
1
 
! Отговори
той преди 11 години
ще не го издух*ш , ***
186
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пазара нещо е западнал или печалбата им се струва малко и започнаха рекламите...
185
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-добре е да им разрешат свободно да се тровят тия *** и да се затегнат законите повече, ако извършват престъпление. *** са ненужни на обществото.
184
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
баси, тея са ненормални, дай да се дрогираме, щото иначе илзлизало скъпо, ми то на човек направо да да му се прииска доброволно да иде в затвора - кеф, и дрогата безплатна даже
183
0
 
6
 
! Отговори
До 197 преди 11 години
Спортуващ пушач,още по-малко спортуващ наркоман не съм виждал!
182
13
 
11
 
! Отговори
vlady преди 11 години
В затвора винаги има място за още. В момента затворите в България са далеч от препълване, площта на човек е средно над 2 m2 и може спокойно да се напълнят с още хора и да се достигне площ около 1 m2 на човек съгласно стандарта Bang Kwang. Редно е да се въведе поне 10-15 години затвор по бързата процедура дори за една цигара марихуана и задължителен доживотен затвор без замяна за производство и търговия на наркотици.
181
0
 
10
 
! Отговори
Георги Антонов преди 11 години
Не мога да повярвам колко заблудени хора има.Огледайте се за света около вас.Само ще изброя Белгия,Холандия,Чехия.Това са държави,които няма да настигнем следващите 60 години дори и времето за тях да спре.А и не си мислете, че тези където ги гледате по телевизията не са наркомани.Мога да изброя много, но няма смисъл, всички ги знаем кои са.България е малка държавица ей....ВСИЧКО СЕ ЗНАЕ.
180
1
 
7
 
! Отговори
Georgi Antonov преди 11 години
Нямате си и представа колко много хора пушат канабис.Статистиката не е реална.
179
1
 
7
 
! Отговори
До 197 преди 11 години
А децата научи ли ги вече да пушат или пак ще излезеш с номера , че всеки сам си правил избора ?
178
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що не ходиш да пушиш в Китай бе , наркоман долен , щом си толкова отворен! Ако мислиш , че като си плащаш данъците и всичко ти е на ред , много се лъжеш!
177
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много наркомани във форума бе ! Май нямате субсидии да се нашмъркате , а ?
176
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе тарикат,тебе трябва да те обесят не за това , че си пушил , а за това че си купувал и си продавал или подарявал-тоест зарибявал други около тебе ! Обаче с паяджинясалия си объркан от дрога мозък , трудно схващаш същността на проблема !
175
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пуша трева редовно от ученик, сега съм на 35, спортувам, работя, плащам си данъците. Престъпник ли съм? Където съм ходил по света, никой не се крие като мишка, за да се посмее с приятели. Само в нашата бедна силно провинциална държавица има подобно отношение към употребяващите марихуана, иначе друго си е да удариш 3 блек рамчета да се позбиеш с някой, да изкъртиш някоя пейка (автобусна спирка), ето това се нара истинско и легално забавление!
174
1
 
6
 
! Отговори
За един ден. преди 11 години
НПО: Легализация за малки дози дрога, инак затворите се задъхват. Цецо Апартаменто: съдейки по себе си, по кило кокаин на глава ще стигне. За един ден.
173
1
 
0
 
! Отговори
До 180 преди 11 години
Искам просто да се опитат , да си легализират дрогата там ! Иначе от 1944 , *** дърти колкото щеш !
172
7
 
11
 
! Отговори
Незвисим преди 11 години
Ами що не вземат да легализират оръжията.Да си се стреляме покрастовищата.Наркомана си е наркоман,и дилара си е дилар.Колкото повече клиенти толкова повече дрога по улиците.А и никои дилар не се разхожда с килограми по улиците за продан.Всички знаем как става.А също и всеки един от нас познава по някои започнал с лека дрога(ако има такава) и свършил зле.
171
2
 
2
 
! Отговори
osata преди 11 години
до 190 - моля, моля, цитирахте точно онкоболните в пост 181, пък и в 183! Не извъртайте нещата!
170
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От цироза умират и хора, които никога не са употребявали алкохол, вкючително и дечица.
169
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НПО-тата са на американска издръжка. Основно прокарват в обществото американска политика. Като Отворено общество, дето измисли помашки етнос, БХК, главен защитник на ромите, с пълно пренебрежение към българите. Ясно доказано е, че дрогата е отрова и разрушава организма на човек. Прави го зависим и лесно манипулируем. Това е американската политика. Не случайно САЩ контролират афганистанския хероин и го насочват в Русия. Дрогата е оръжие. Това НПО е за съд, античовешко и антибългарско поведение.