Атентатът в Бургас: самоуспокоена власт, несигурни граждани

Политолози: България вече никак не е безопасно място
Обновена: 22 юли 2012 10:23 | 22 юли 2012 10:19,
329
Атентатът в Бургас: самоуспокоена власт, несигурни граждани
Терористичният акт в Бургас отне живота на 7 души. Снимка: БТА

Събитията, свързани с атентата в Бургас, ще бъдат като тест за готовността на страната ни за влизане в Шенген, коментира пред БТА политологът Румяна Коларова по повод терористичния акт на летището "Сарафово".

Според нея както реакциите, така и предварителната организация ще бъдат внимателно преценявани - какви слабости са допуснати и дали те са системни или случайни.

Това, което се случи, промени България в много отношения, смята Коларова и отбелязва, че сме излезли от представата, че тук е спокойно, безопасно място и не се случват подобни неща.

Тя уточнява, че докато не е разкрит механизмът, по който е организиран атентатът, и причините трудно може обществото да оцени обективно ситуацията.

Анализаторът прави паралел между земетресението в Перник през май и атентата като резонанс и въздействие върху хората.

"Българското общество преживя относително силното земетресение по особен начин, защото нямаше предварителен опит и съответно липсваше механизъм за действие", коментира Румяна Коларова.

Същото по думите й се е случило и с терористичния акт. Другият аналог е, че и при природното бедствие, и при атентата, нормални хора попадат в рискова ситуация, без техният избор да е предизвикал заплахата и повишил риска за тях.

Коларова предупреди, че е много важно как ще реагират българските политици.

"Трябва да има национален консенсус, особено по външната ни политика, затова прави неприятно впечатление, когато партийни представители правят конюктурни и стратегически неточни оценки за събитието", смята политологът.

"В условията на сирийската криза изведнъж България се оказва пряко намесена, с тежестта на камъчето, което може да обърне колата, затова е много важно да не се злоупотребява и да се прояви сдържаност, отговорност и толерантност", коментира анализаторът.

Трябва да знаем, че в света няма спокойно място и никой не е предпазен, коментира и колегата й Антоний Тодоров и допълва, че в същото време, където и да се случи нещо, трябва и ние да се смятаме за засегнати.

"Светът вече не се дели на сигурни и несигурни страни, ние сме вплетени в едно международно общуване и самодоволството и самоуспокоението е вредно", смята той.

"Що се отнася до политическите последици, тепърва ще се прави оценка кой и как си е свършил работата, каква готовност е имало, но оставам с впечатление, че до голяма степен специалнитеслужби са "проспали" изцяло тази заплаха и, дори да е имало такива предупреждения в недалечното минало, не се е обърнало достатъчно сериозно внимание", казва анализаторът.

Политологът Евгений Дайнов пък вижда в атентата съвършено нова ситуация.

"Подозирам обаче, че нашите институции не са готови за нея по никакъв начин", отбелязва той.

Според него досега е било просто късмет, че опитните международни терористи не са обръщали внимание на България.

"Имаме служби, които подслушват обикновените граждани, но не могат да се справят с терористите", коментира Дайнов и допълва, че не очаква да бъде направена преоценка на работата на службите.

Политологът смята, че атентатът е бил предотвратим акт и предупреди, че терористите внимателно наблюдават каква ще е реакцията и работата по случая на българските служби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
0
 
1
 
! Отговори
Никола Петков преди 11 години
В България Не бият!!!
269
1
 
10
 
! Отговори
арамис преди 11 години
ЗА ЗАПЪЛВАНЕ НА ПРОБИВА В НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ,ДА СЕ ВЪВЕДЕ ОБЛЕКЧЕН РЕЖИМ ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА НОВИ ДЮНЕРДЖИЙНИЦИ В ЗАСТРАШЕНИТЕ РАЙОНИ НА СТРАНАТА
268
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Koi vi osvobodi ot *** i japonska armia po vreme na vtoro svetovna voinna.Ako ne, USA koi. ne blagodarni. Arabite izlizat s rasni bolni Theoria na konspirasii
267
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
колко са парите за подслушване
266
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
сега вече не е сигурно и спокойно в БГ ..но по бай Тошово време беше..а сега "демокрация" "свобода" ..хм..и що така бе? каква е разликата от тогава и сега? вдянвате ли?
265
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв Шенген бе, с тия гета, в които полицията не влиза
264
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не бе Борисов не е виновен за Тунгуския метеорит, ама за всичко останало както сам каза поема отговорност. Нали все него питат
263
1
 
9
 
! Отговори
zapryan преди 11 години
А стига вече умни коментари Тероризма точно това цели - разединение Държавата пак ви е виновна Кой досега е успял срещу партизанска война Тротила бил наш Другото било наше а самото израелско разузнаване се вини че е направило пропуск Да бъдем единни това е важното
262
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коментарът на 316 е Т Ъ П Н Я /израз употребен от вожда Брисов по повод изказване на депутатина му Емил Димитров/. Дори му липсва и чувство хумор.
261
13
 
3
 
! Отговори
Ей преди 11 години
"Риба се лови в мътна вода" Време е за Станишев да трупа политически активи а журналисти и политолози финансови такива. Плюйте по правителството. Борисов е виновен за земетресението и атентата. Хвана се на бас с Чък Норис, че може да разлюлее Перник и го направи.Сериозно, имали дори едно правителство което е предотвратило бомбен атентат? Автобуси взривяват дори в Израел. Дали може днес да се използват методите на Сталин-разтреляй всеки съмнителин и писмено разрешение да отидеш от Шумин до Варна?
260
6
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Атентата в Бургас е умишлено психическо въздействие от страна на USA. Според мен е е дело на камикадзе терорист, а е една манипулация на народа и не само нашия с цел създавена на паника в обществата за да може да се въздействат по-лесно. В деаствителност няма реален враг! Американското правителство умишлено създава у хората убеждение, че води постоянна война, която не съществува. Не всички атентати са дело на така наречените терористи
259
4
 
15
 
! Отговори
Той е преди 11 години
Бъдещето вече се вижда, САЩ подвиха опашка пред Китай, скоро ще им отстъпят първенството по икономически потенциал, Русия винаги е била военно далеч преди тях, за какво има изобщо да говорим? Америка е една умираща, агонизираща империя, която вече изнася вътрешните си проблеми навън, обръщайки ги в нескончаеми военни конфликти, но, винаги с по-слаби противници! Икономическият им модел се срива тотално, единствения път, за да се закрепят е война, и то война за оставащите ресурси на планетата!
258
8
 
4
 
! Отговори
до 308 преди 11 години
Дали съм далеч от твоята истина или на някой му е тъмно под шапката и иска да прескочи трапа на 2 скока...бъдещето ще покаже!Потенциала на САЩ е космически и неограничен, защото икономически владеят света, ресурсите, технологиите и интелектуалния потенциал. В състояние са да водят войни във всички точки на Планетата, и то войни информационни, високотехнологични, космически и нестандартни, нещо, което никоя друга държава не владее. А Русия и Китай се движат след дилижанса на САЩ и го знаят!
257
1
 
8
 
! Отговори
Той е преди 11 години
До Пацифист,Пацифисте, много си далеч от истината, вервай ми! Ако Израел можеха така лесно да разбият Иран, досега да са го направили, но това не им е Палестина, или други, дребни арабски страни, голям кокал е, ще им преседне!Колкото до САЩ, историята е показала, че от тях войници не стават, в истинския смисъл! И вервай ми, те много, ама много се страхуват от Русия, а сега и от Китай, защото и двете поотделно, имат по-голям военен потенциал от тях, и американците го знаят!
256
2
 
1
 
! Отговори
До 299 преди 11 години
...кой пъ я гледа тая , след великото "интревю" след протестите за закона за горите въобще имали някой дето я гледа...
255
2
 
8
 
! Отговори
zuio преди 11 години
Боко е аут .Ферберастите вече с апътници от партийката им няма да остане нищо.
254
9
 
6
 
! Отговори
пацифист преди 11 години
Каква световна война ви се привижда, Иран ще бъде смачкан само за 4 дни от Израел ! Ако се включат и САЩ тогава от Иран ще остане само шлака и кратери! САЩ са военни професионалисти, просто нямат сериозни противници и темата за световна воана им е скучна!
253
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом стъпиха еврейски войници с униформи ...какво искате още.
252
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВАСИЛЕВАБЕ, А ТЕБЕ КВО ТЕ БОЛИ *** ОТ ГЕРБ, ХРАНЯТ ЛИ ТЕ, ПОЯТ ЛИ ТЕ?
251
2
 
14
 
! Отговори
Събудете се накрая преди 11 години
В България ИМА РАДИКЛЕН ИСЛЯМ, ИМА КЛЕТКИ НА ТЕРОРИСТИЧНИ ГРУПИ. Ощипете се и се събудете, преди да са загинали още невинни хора. По света срещу такива организации се действа безкомпромисно.