НЗОК и НАП погват неплатилите здравните си вноски

Здравно неосигурените българи годишно ощетяват касата с над 600 млн. лв
Обновена: 1 авг 2012 15:16 | 1 авг 2012 07:00, Красимир Ангелов
283
НЗОК и НАП погват неплатилите здравните си вноски
Здравно неосигурените българи годишно ощетяват касата с над 600 млн. лв. Снимка: Булфото

Националната агенция за приходите готви съвместна акция със здравната каса срещу българите, които имат добри доходи, но въпреки това  все "забравят" да си платят здравните вноски. За това са се договорили управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков и шефът на данъчните Красимир Стефанов, съобщава „Труд”.

На този етап не се знае точно какви по възраст и социален статус българи влизат в групата на неплащащите.

"А и всеки гледа от неговата камбанария. За да се оправдаят някои самоосигуряващи се, веднага се посочва тежкото положение на тютюнопроизводителите (б. р. - разчитащи на държавната субсидия веднъж годишно), които при настоящите условия трудно можели да се издължават към касата. Нашата задача е да разберем кои са останалите длъжници", коментира пред  вестника д-р Пламен Цеков.

За целта служителите от НЗОК щели да подават ЕГН на неосигурените на инспекторите от НАП, които ще проверят в данъчните им декларации с какви приходи разполагат, както да видят какво е имотното им състояние.

Здравно неосигурените българи, които са 1,2 млн. души, годишно ощетяват касата с над 600 млн. лв., съобщи д-р Цеков. Той добави, че с тази крупна сума значително може да се повишат заплатите на лекарите и сестрите, както и да се покриват много повече медицински дейности или консумативи, за които в момента болният вади от джоба си.

"Близо 15% от неизрядните платци се осигуряват при нужда и покриват  задължителните си осигуровки за 3 г. назад, за да възвърнат правата си, и независимо че постоянно се повтаря колко лоша е здравната ни система, те с лекота влизат в нея и започват да се лекуват по клинични пътеки дори за 15 000 лв.", каза още управителят на НЗОК.

Самоосигуряващите се българи, които имат повече от 3 неплатени здравни вноски, се наказват с глоба от 500 до 1000 лв.

А при повторно нарушение санкцията е от 1000 лв. до 3000 лв., предвижда Законът за здравното осигуряване.

Дължимите пари пък се събират от служителите на НАП, за което право им дава Данъчно-осигурителният процесуален кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
16
 
! Отговори
... преди 11 години
това е абсурдно. какво криминално има в това че не си плащаш осигуровките. ако нямаш работа как да ги платиш? а в крайна сметка когато отидеш на преглед пак плащаш и то почти 10 пъти повече. това си е абсолютно индивидуално решение. а относно циганоте, ами приеха им безплатна спешна помощ и всички там се блъскат. *** история. от тях пък колко си мислят че ще измукнат. той тока и водата не си плаща, работа не си търси а те за осигуровки ще му говорят. аахаха
144
0
 
20
 
! Отговори
dada преди 11 години
какво покрива НЗОК че да плащам, дгд кърлежи и стотинка няма да видите от мен
143
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А вие ни ощетявате с кратък живот,болни,бедни,без мечти хора без насока.Потънали в размисъл кога ще дойде края!НАГЛИ УПРАВНИЦИ така че ми дължите много повече от пари.Дължите ми щаслив живот.
142
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
герб да си кажат как дянков не внася на държавните служители вноските.също така много от фирмите и то винаги българските плащат върху минимума както здравни вноски така и другите данъци удържани по заплатата.най-лошото е че тези хитреци ползват повече здравна услуга а и най-лошото е че после пенсиите са им почти колкото нашите дето сме си плащали всичко редовно и спрямо това което получаваме. Но така е в тази държава хитреците си живеят добре.да живеят терикатите.
141
1
 
6
 
! Отговори
До 169 преди 11 години
Става дума за онези емигранти (450000) които не са декларирали, че трайно отсъстват от България. Голямата част от тези хора не знаят, какво следва да направят за да не се водят като здравно неосигурени. Относно 700000 ***: не само, че не са мо-малко, а са повече, но данните от нашите преброявания се манипулират за политически цели. Шведите наскоро писаха (покрай кризата с нашите берачи на боровинки), че в България има над 800000 ***. На кой ли да вярваме.
140
1
 
9
 
! Отговори
Ай, ай преди 11 години
Боже, прости им, те не знаят какво правят! Прости, некадърни, крадливи, мизерници, има видов ден и той наближава!
139
0
 
9
 
! Отговори
до 175 преди 11 години
не бе, ще вземат пари само на работещите в момента, които не са си внасяли осигуровки. циганорите нямам да ги пипнат с пръст
138
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Много ми е интересно как НАП ще накарат почти 1 милион българи в чужбина, 150-200 хиляди *** и 50-100 хиляди безработни, да плащат здравни осигуровки?!
137
1
 
10
 
! Отговори
Безработен преди 11 години
Когато си трайно безработен и гледаш да не тежиш на обществото изхранвайки се чрез земята(каквото даде) на село, но едвам свързваш за сметки и др. как точно ще извадиш пари за тези глоби? Грехота е на цялото ни положение и това да се случи. Ако не се вразумят тези управляващи май не ги чака добро бъдеще. А ние пък от друга страна доказахме че и за протест не ставаме. Понатупаха ни малко и айде - подвихме опашки. Не знам вече ние ли сме виновни - те ли? Бог да ни е на помощ!!!
136
1
 
4
 
! Отговори
До 163 преди 11 години
Неплащащите здравни осигуровки *** не може да са 700 хиляди, просто защото ако са толкова, то *** в България трябва да са примерно повече от 2 милиона. За децата плащането е по друг начин и фактически само възрастните не плащат здравни осигуровки. Затова една приблизително число на неплащащите здравни осигуровки *** е около 200-250 хиляди. Огромния брой неплащащи според НАП и НЗОК/ са българите извън България, които обаче и не трябва да плащат.
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
преди една седмица племенника ми 11-годишен се порязал на остър предмет и е ходил до вкъщи да се превърже. Това в нормална държава го няма. Би трябвало във всеки здравен пункт или клиника да го прегледат и превържат или зашият. Нали това е цивилизация. Та той всеки ден има джобни пари 2-лева. Значи плаща 40-стотинки ДДС. Всеки ден. Но джобните пари не му стигат за частно или джипи..
134
0
 
9
 
! Отговори
Пъзел преди 11 години
"Здравно неосигурените българи .."А *** ??? Те с колко ощетяват касата??? А тока и водата ??? Пак ли БЪЛГАРИТЕ ощетяват хазната????
133
0
 
5
 
! Отговори
До 163 преди 11 години
Не знам къде са публикувани тези данни, но от България избягаха за последните 23 години някъде около 1.5-2 милиона български граждани. По-голямата част от тях НАП и НЗОК би трябвало да са ги включили в бройката на уж неплащащите, а те всъщност и не трябва да плащат здравни осигуровки. Проблемът идва от трудния и сложен механизъм, по който избягалия от България трябва да доказва, че не дължи здравни осигуровки и на практика малко са тези, които го правят. А *** са по-малко.
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАП кока ще приберат парите от ДДС на Ковачки , а няма да му опрощават 16 милиона ей така.
131
0
 
16
 
! Отговори
Просто и логично преди 11 години
Когато създадете здравеопазване, хората сами ще започнат да си плащат вноските. Когато искате пари за нещо, което го няма, няма да получите нищо, нито чрез глоби, нито чрез други принудителни мерки. Голяма част от познатите ми ходят на лечение и изследвания в Сърбия, Турция и Израел. Оказва се, че и там си плащат, но поне има защо. У нас хем се плащат осигуровки, хем после пак се плаща за лечение, хем лечението е некачествено. Извод - ЗА КАКВО ДА ПЛАЩАМ?
130
1
 
9
 
! Отговори
Хо преди 11 години
Принципно е редно всеки да си плаща задълженията към държавата,а тя в случай на нужда да се погрижи за него по възможно най-добрия начин. Лошото е,че вече 3 години власта прави опити да си върже бюджета с помоща на силови закони. Много хора се питат обаче къде са онези големи стратегически инвеститори,които трябваше да релокират производтвото в уж този нов данъчен" Дянков рай"?!
129
0
 
6
 
! Отговори
Кратун преди 11 години
Дянков прати кърджалиите да събират за хазната....
128
0
 
22
 
! Отговори
dedo преди 11 години
НАП ако погне лекарите, заради чиито "услуги" неплатилите са толкова ще събере в хазната значително по-голяма сума ;) А и с интерес ще следя дали сред погнатите длъжници фигурират и около 500 000 *** пациенти ;)
127
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голямата група на "неплащашите" според ГЕРБ, са българите в чужбина, които обаче и не трябва да плащат, защото живеят и работят постоянно в чужбина и много от тях с години не са идвали в България даже и за малко.
126
0
 
12
 
! Отговори
ДЯДО преди 11 години
Необходима ли е НЗОК И ИМА ЛИ ПОЧВА ТОЗИ ПАРАЗИТЕН ОРГАН у нас.Един куп хрантутници които не знаят за какво получават заплати.А относно здравното осигуряване-когато си осигурен и получаваш реално помощ/БЕЗ ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАПЛАЩАНЕ/,хората сами ще си плащат ДОБРОВОЛНО и с желание,а не принудени от НАП.Оправете си първо здравеопазването и тогава искайте ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ.