НЗОК и НАП погват неплатилите здравните си вноски

Здравно неосигурените българи годишно ощетяват касата с над 600 млн. лв
Обновена: 1 авг 2012 15:16 | 1 авг 2012 07:00, Красимир Ангелов
283
НЗОК и НАП погват неплатилите здравните си вноски
Здравно неосигурените българи годишно ощетяват касата с над 600 млн. лв. Снимка: Булфото

Националната агенция за приходите готви съвместна акция със здравната каса срещу българите, които имат добри доходи, но въпреки това  все "забравят" да си платят здравните вноски. За това са се договорили управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков и шефът на данъчните Красимир Стефанов, съобщава „Труд”.

На този етап не се знае точно какви по възраст и социален статус българи влизат в групата на неплащащите.

"А и всеки гледа от неговата камбанария. За да се оправдаят някои самоосигуряващи се, веднага се посочва тежкото положение на тютюнопроизводителите (б. р. - разчитащи на държавната субсидия веднъж годишно), които при настоящите условия трудно можели да се издължават към касата. Нашата задача е да разберем кои са останалите длъжници", коментира пред  вестника д-р Пламен Цеков.

За целта служителите от НЗОК щели да подават ЕГН на неосигурените на инспекторите от НАП, които ще проверят в данъчните им декларации с какви приходи разполагат, както да видят какво е имотното им състояние.

Здравно неосигурените българи, които са 1,2 млн. души, годишно ощетяват касата с над 600 млн. лв., съобщи д-р Цеков. Той добави, че с тази крупна сума значително може да се повишат заплатите на лекарите и сестрите, както и да се покриват много повече медицински дейности или консумативи, за които в момента болният вади от джоба си.

"Близо 15% от неизрядните платци се осигуряват при нужда и покриват  задължителните си осигуровки за 3 г. назад, за да възвърнат правата си, и независимо че постоянно се повтаря колко лоша е здравната ни система, те с лекота влизат в нея и започват да се лекуват по клинични пътеки дори за 15 000 лв.", каза още управителят на НЗОК.

Самоосигуряващите се българи, които имат повече от 3 неплатени здравни вноски, се наказват с глоба от 500 до 1000 лв.

А при повторно нарушение санкцията е от 1000 лв. до 3000 лв., предвижда Законът за здравното осигуряване.

Дължимите пари пък се събират от служителите на НАП, за което право им дава Данъчно-осигурителният процесуален кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
след "показните" акции по морето, сега ще се удари и "цветът на престъпността" - онези нашенци, които волю-неволю не са сколасали да си платят борчовете към държавата. Всички ги знаем кои са - това не е Ковачки, комуто съдът опрости 15 млн. от същите борчове, не са и братята Диневи, отървали се овреме чрез продажба на увътрените си от задължения фирми или Доган, Станишката и други видни консултанти, а и ромите. Това сме всички ние, които плащаме и носим на гърба си цялата тежест на "риформата".
164
0
 
30
 
! Отговори
някой да ми каже! преди 11 години
Пуснаха снимката на терориста, убил 6 човека, нека някой да ми каже, колко хора на ден убива правителството в България, обричайки го на глад, мизерия, безработица. Снимките им всеки ден ги показват по телевизията, без да спират и какво от това? Писна ми, да ме правят на будала, хора по-прости от мен!
163
0
 
18
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Здравната каса ни ощетява постоянно. Да се спре лечението за здравно НЕосигурените ***. ВЕДНАГА!!!
162
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мобилните оператори вече могат да вдигат цените, като включат в тарифите си и ръста на инфлацията, съобщава под глава "Преса". Клаузата, записана с дребен шрифт в договорите, е в сила от март тази година. ВСЕКИ ТЕ ДЕРЕ ОТ КЪДЕТО НАМЕРИ ЗА ДОБРЕ!!!
161
0
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Ако в България има 1 милион ***, то неплащащите здравни осигуровки *** не може да са повече от 200-300 хиляди. За децата плаща държавата.Голямият проблем са българите в чужбина, които няма как без сериозно охарчване, да декларират, че са постоянно в чужбина. как си представяте, че някой ще се вдигне от една държава до България, само защото трябва да декларира на Дянков, че живее и работи от 20 години постоянно в чужбина?
160
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато Агенцията по заетостта се хвали с намаляване на безработицата вече трети месец поред, европейската служба за статистика Евростат отчита постоянно увеличение на негативния показател у нас, пише "Сега". Според европейските данни към края на юни безработицата у нас е стигнала 12.4 процента, което е ръст с 0.2 процентни пункта спрямо май и с цели 1.2 пункта ръст спрямо юни 2012 г. ЕДНО ГОВОРЯТ ДРУГО СТАВА!!!!
159
0
 
26
 
! Отговори
преди 11 години
Всяка година ГЕРБ отклоняват милиони от здравната каса, за да запълват дупките в бюджета и за да прикрият далаверите си. Затова така реват за тия осигуровки, това е истината!
158
1
 
19
 
! Отговори
безработен преди 11 години
Това с ромите си е държавна политика. Въпроса тук е как да постъпим ние. Освен това лихварството май е незаконно, обаче ти да видиш върху просрочени осигуровки тече и лихва - това ако не е обирджиство здраве му кажи. Пожелавм на всички вас да сте живи и ЗДРАВИ, защото не знам до къде може да стигне наглостта на т.нар. държавници. Пожелавм ВИ въпреки качващите се ежедневно цени винаги да имате нещо на масата, а ако останете на тъмно заради неплатен ток приемете го като романтична вечеря на свещи.
157
1
 
23
 
! Отговори
куч преди 11 години
Защо да се дължат пари за нещо, което не си ползвал?
156
1
 
28
 
! Отговори
Баш Майстора преди 11 години
Народе *** Български!!! До кога ще Търпиш Положението до Което те Докараха Лъжливите и Крадливи Български Политици??? Не е ли Време да се Събудим Всички от Летаргията и с Оръжие в Ръка да Поставим Всичко на Мястото си!!! Това е Единственният Път!!! Видяхме Последствията от Мирните Преходи - Докараха Народа до Просешка Тояга!!! Бог да Пази България!!!
155
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигурен съм че няма да погнат ромите.
154
0
 
20
 
! Отговори
xeminguei преди 11 години
Ами изчистете задълженията които са отпаднали по давност и тези на хората в чужбина които не трябва да плащат ,и ще видите че не се дължат пари на здравната каса . Имаш нямаш лекар , ползваш не ползваш медицинска помощ , живеещ не живеещ в България си длъжен да плащаш , на кого и за какво?. Дянков плаща на чиновниците здравните осигуровки а сега ще им увеличи и заплатите , а чичо на село да яде домати и да плаща здравни осигуровки.
153
1
 
18
 
! Отговори
безработен преди 11 години
До кога да търпим тази мизерия? Какво още трябва да стане за да покажем че се борим за оцеляването си? Битката ни е всеки ден да оцелеем до следващия. Тези които ходят по моловете и карат нови модели коли все на кредит го правят и си е тяхна работа,а все по тях съдят. Има хора които не желаят да се обременяват с още дългове. Инфлацията е по-голяма от колкото я обявяват, безработицата също - Какво правим? Доброволно се отказвам от няколко метра асфалт, колкото да покрият осигуровките. Писна ми!
152
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 189, Що за човек си да завиждаш за бебешката храна.Ти изобщо знаеш ли за какво говорим точно в този случай- тази храна струва близо 25лв кутията и стига 4-5 дни.Знам от личен опит за това мляко и за какво заболяване става дума.Засрами се!
151
0
 
13
 
! Отговори
социално гето преди 11 години
Тук все повече ще става гето - социално гето, гето на не-мислещите, гето на не-възпитаните и не-възпитаваните, на простите, на наглите, на ромите, на дегенератите, на маргиналите, на безпомощните, на нещастните, които не могат да променят своя живот, като заминат и не могат да променят и живота на България - като останат.Защото има множество тежки проблеми, които сами си създаваме непрекъснато!
150
0
 
22
 
! Отговори
Полезен съвет преди 11 години
Съветвам всеки българин, при нужда от здравна помощ да следва "челния пример" на ромите - директно в най-близкия център за спешна медицинска помощ. По закон нямат право да му откажат или да го върнат, а ако не могат да го лекуват са длъжни да го транспортират до първото здравно заведение, което има възможността да направи нужните изследвания и лечение. Щом ще е по закон - така да е.
149
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само да ви питам , ние по прости ли сме от *** ??? Те като се разболеят или пострадат направо отиват в Пирогов или спешните центрове в страната , и там естествено ги приемат, и лекуват защото по закон нямат право да им откажат спешна медицинска помощ , е кой е по хитър ние или *** ????
148
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
имам съседи които се осигуряват върху минимална заплата но вземат детски за децата си а даже и държавата храни детето им -бебето защото го изкараха алергично и държавата плаща хуманата му и всичко това без да му правят тестове. Нап как така не проверяват големите български фирми които на хиляди работници декларират един доход а под масата получават други пари.
147
0
 
18
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Този *** Цеков ли Меков ли е я да обясни , а безработните от къде и как да си платят осигуровки като нямат доходи?Щото ей сега вече ще има издевателства и пребити инспектори и *** от здравната каса.
146
1
 
14
 
! Отговори
докога бе преди 11 години
Как навремето нямаше усигуряване и приемаха хората без да ги гледат на някви комютри дали са заблатили,как ставаше бе хора,а сега ако умираш може да не те приемат и да ти кажат купи си бинт и марля от аптеката и те чакаме..Каква е тази пародия,защо трябва да плащаш за преглед,нали уж си усигурен,а пак ти искат лев...Докторите се изхитриха и като идеш на държавно,ти казват че си за частния му кабинет,каква е тази мафия бе хора..Значи кражбите на шефовете трябва да ги плащат безработните,долу-герб