Благой Владимиров дарява пет милиона за онкоклиника в памет на Лиа

Момичето било балерина и винаги повтаряло, че мечтите се следват
Обновена: 4 авг 2012 09:22 | 4 авг 2012 09:15,
164
Благой Владимиров дарява пет милиона за онкоклиника в памет на Лиа
Снимка: болница "Лозенец"

44-годишният Благой Павлов Владимиров е почерненият баща, пожелал да дари близо пет милиона лева за строителство на модерна онкоклиника, разкрива „Стандарт”.

15-годишната му дъщеря Лиа починала от рак, въпреки опитите на най-добрите специалисти у нас и в чужбина да я спасят.

В памет на детето си Владимиров се е зарекъл да направи огромното дарение. За жеста стана ясно от стенограмата на последното заседание на правителството.

Парите ще бъдат преведени чрез новоучредената Фондация "Лиа" на Правителствена болница "Лозенец" за изграждане на клиника по детска онкология и хематология. Предсмъртната молба на Лиа към баща й била той да направи така, че другите деца да не умират.

Още по темата
 В писмото до директора на правителствена болница проф. Любомир Спасов бизнесменът поставил две условия - клиниката да е с разгърната застроена площ около 2500-3000 кв. м и да носи името на дъщеря му.

"Детето е лекувано в най-реномирани клиники в САЩ, но състоянието му се влошило и баща му го довел в България в терминален стадий", разказа за "Стандарт" проф. Драган Бобев, шеф на Детската болница по онкохематология, която се намира в крило на столичната университетска болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Лиа от малка се занимавала с балет и била една от надеждите на българската школа. Въпреки болестта момиченцето не се предавало и непрекъснато повтаряло, че мечтите се следват
Новата сграда ще приюти лекарите и пациентите на детската онкохематологична болница, уточни проф. Бобев. Той допълни, че бащата на починалото момиче живее в Атина, но често пътува до България и винаги посещава болницата, за да помага с каквото може.

Благой Владимиров купувал играчки за децата, подпомагал бедни родители, които нямат пари за нощувки, дори ги водел на обеди и вечери. Преди 3-4 г. направил цялостно реновиране на лечебницата - смяна на болнични легла, обзавеждане, закупуване на нова апаратура, обясни още проф. Бобев.

"В някакъв сайт прочетох, че фондация "Лиа" била мистериозна. Вие журналистите все търсите сензации с негативен привкус. Постъпката на този човек е продиктувана от висок морал и благородство", категоричен бе проф. Бобев.      

Министрите вече определиха екип, който ще проведе преговорите по дарението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
8
 
! Отговори
a преди 11 години
не всички които имат пари са ги спечелили по нечестен път.това че ти не си богат не тие виновен никои друг освен самия ти.
81
1
 
11
 
! Отговори
до 82 преди 11 години
Един мой познат - турчин така го пребиха едни и то в собствения му дом. Пребили и жена му и децата му. Ами той какво направи, вместо да се примири ги пречукал с ловджийската пушка (беше ловец) и тримата ги оставил на място. Сега е в затвора ама поне си е отмъстил.
80
1
 
19
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Не слагайте знак за равенство между *** и турци! Едните дори и *** не могат да се нарекат, а другите в много отношения са по - добри и от нас...познавам много турци, които са помагали на българи, както и обратното...ние просто сме хора...за разлика от алчните политици! А тяхната цел е да ни разделят, колкото се може повече, независимо по какви критерии...разделяй и владей е основният им принцип!
79
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво на човека, ако е искал обаче да не му се споменава името, някой е за линч, журналята нямат мярка
78
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На такива хора се дава орден Стара планина!, а не на мафиоти да не споменавам имена..
77
1
 
21
 
! Отговори
Охранител преди 11 години
Мир на душата на детенцето му! Браво на човека! Спасявайки или помагайки на много други деца, този човек ще си отиде щастлив от този свят, независимо, че съдбата неизвестно защо го е наказала по някакъв начин, отнемайки най-милото му...!!!
76
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някои тук писаха, че може би защото "парите му са били спечелени нечестно" затова го е сполетяла тази драма да загуби дъщеря си. Много негативно мислене имат някои хора явно. Ама и Днес.БГ не дават достатъчно информация.Аз се порових в интернет и научих, че Димитров живее в Израел и Гърция..тоест той работи там а строи клиника в България.Още веднъж евала на човека! Бантустанските мафиоти не могат да построят клиника. Те карат джипове и слушат чалга.
75
0
 
6
 
! Отговори
ДО75 преди 11 години
Педесе човека го биеха, а имаше още толко които гледаха, дори когато дойдоха полицайте някои от тях продължиха да го ритат! Просто нямат никакъв респект от полицията, а някрая когато дойде ***-майка беше се узверила и тя започна да скубе и рита пред мълчаливите погледи на полицайте. Главата му бяха сложили на един камък, момчето остана поне два часа на земята, а полицайте чакаха да дойде линейката за него.
74
1
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 11 години
МОЛЯ СЕ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-МАЛКО ДЕЧИЦА ДА СЕ НАЛАГА ДА СЕ ЛЕКУВАТ ОТ ТАКИВА УЖАСНИ БОЛЕСТИ. МОЛЯ СЕ ЧУДЕСНАТА ПОСТЪПКА НА ТОЗИ ЧОВЕК ДА БЪДЕ ПОСЛЕДВАНА ОТ МЪНИЧКИ УСИЛИЯ ОТ ВСИЧКИ НАС, ДА НАПРАВИМ БЪЛГАРИЯ ЕДНО ЧУДЕСНО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ, ДА БЪДЕМ ПО-ДОБРИ, ДА БЪДЕМ НОРМАЛНИ ХОРА!
73
4
 
15
 
! Отговори
hh преди 11 години
Това е човек достоен за орден.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Do AlovPomiar neshtasten, hodi se zastrelqi 4as po-skoro
71
1
 
24
 
! Отговори
ТАЙСЪН преди 11 години
АЙДЕ СТИГА СТЕ СЕ ИЗКАЗВАЛИ ПЕСИМИСТИЧНО ЗА ПОСТЪПКАТА НА ТОЗИ БЛАГОРОДЕН ЧОВЕК! МОЖЕ ЛИ ДА СТЕ ТОЛКОВА ТЕСНОГРЪДИИ ПРОСТИ!? ИМА НУЖДА ОТ ТАКАВА КЛИНИКА И ТОЗИ ЧОВЕК ЗАСЛУЖАВА УВАЖЕНИЕ И ПОЧИТ! ДЕЦАТА СА ДЕЦА, ТЕ НЕ СА КОМУНИСТИ, СИНИ ИЛИ ГЕРБЕРИ! ТЕ ТРЯБВА ДА ИМАТ СВОЕТО ДЕТСТВО И МЕЧТИ. ЗАМЪЛЧЕТЕ ЖАЛКИ ДУШИЦИ ВЪВ ФОРУМА. МЛЪК И СЕ УЧЕТЕ НА БЛАГОРОДСТВО!
70
5
 
7
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Ето това е Християнско благородство! България днес се управлява от еретици, атеисти, комунисти и мутри.За да се възстанови чувството за благородност на България, страната трябва да се управлява от истински Православни Християни като Господин Волен Сидеров.
69
1
 
5
 
! Отговори
Здравко преди 11 години
РЕСПЕКТ!!!
68
2
 
1
 
! Отговори
до 73 преди 11 години
А ти и останалите сте гледали предполагам?
67
2
 
32
 
! Отговори
Молба преди 11 години
Уважаеми г-н Владимиров, поклон пред благородството и щедростта на Вашия жест. Моля Ви само за едно - не поверявайте контрола за изразходване на вашите пари на недостойни хора. Те са способни да откраднат и от паметта на мъртвите. Контролирайте лично нещата, дори и това да Ви отнеме ценно време.
66
2
 
21
 
! Отговори
ПАК СТРОИМ ЗА ЦИГАНИ преди 11 години
И какво? След 20-30г. максимум в България ще са останали само ***, за какво си дава парите, за да лекуват ***!??Онзи ден 50-се човека *** в столичния квартал "Христо Ботев" пребиха едно българче на около 25г., пребиха го с камъни, ритници, дървета на момчето му тръгна кръв от всякаде, дори от ушите! И всичко това защото е бутнал леко едно дете с колата си, а на детето му нямаше нищо,.... просто го пребиха от умраза, защото е българин, те си го казаха след това и се смееха.
65
8
 
3
 
! Отговори
Индулгенция преди 11 години
Това Индулгенцияж за уморените от глад и червен терор чужди деца ли е?Греховете на назначените червени олигарси капиталисти наложили терор и геноцид над народа така ли се изкупват?Не трябва ли просто да лежат по затворите тези долни ***?Индулгенция (на латински снизхождение, преносно милост) в римокатолическото учение пълно или частично освобождаване от църковните наказания, наложени за извършването на даден грях. Допълнително значение документът, който удостоверява предоставянето на индулгенция.
64
2
 
13
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Прекрасен жест! Моите съболезования за детенцето!Колкото до дарението, да се надяваме че парите ще отидат по предназначение, а не в джобовете на знайни и незнайни лапачи.
63
3
 
5
 
! Отговори
както и да е, преди 11 години
Бащата ще изпълни последното желание на детето си.Господ ще опрости греховете на бащата за нечестно спечелените пари /ако е така/.Най- хубавото е, че България ще има такава болница за лечение на децата.

Спонсорирани публикации