Благой Владимиров дарява пет милиона за онкоклиника в памет на Лиа

Момичето било балерина и винаги повтаряло, че мечтите се следват
Обновена: 4 авг 2012 09:22 | 4 авг 2012 09:15,
164
Благой Владимиров дарява пет милиона за онкоклиника в памет на Лиа
Снимка: болница "Лозенец"

44-годишният Благой Павлов Владимиров е почерненият баща, пожелал да дари близо пет милиона лева за строителство на модерна онкоклиника, разкрива „Стандарт”.

15-годишната му дъщеря Лиа починала от рак, въпреки опитите на най-добрите специалисти у нас и в чужбина да я спасят.

В памет на детето си Владимиров се е зарекъл да направи огромното дарение. За жеста стана ясно от стенограмата на последното заседание на правителството.

Парите ще бъдат преведени чрез новоучредената Фондация "Лиа" на Правителствена болница "Лозенец" за изграждане на клиника по детска онкология и хематология. Предсмъртната молба на Лиа към баща й била той да направи така, че другите деца да не умират.

Още по темата
 В писмото до директора на правителствена болница проф. Любомир Спасов бизнесменът поставил две условия - клиниката да е с разгърната застроена площ около 2500-3000 кв. м и да носи името на дъщеря му.

"Детето е лекувано в най-реномирани клиники в САЩ, но състоянието му се влошило и баща му го довел в България в терминален стадий", разказа за "Стандарт" проф. Драган Бобев, шеф на Детската болница по онкохематология, която се намира в крило на столичната университетска болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Лиа от малка се занимавала с балет и била една от надеждите на българската школа. Въпреки болестта момиченцето не се предавало и непрекъснато повтаряло, че мечтите се следват
Новата сграда ще приюти лекарите и пациентите на детската онкохематологична болница, уточни проф. Бобев. Той допълни, че бащата на починалото момиче живее в Атина, но често пътува до България и винаги посещава болницата, за да помага с каквото може.

Благой Владимиров купувал играчки за децата, подпомагал бедни родители, които нямат пари за нощувки, дори ги водел на обеди и вечери. Преди 3-4 г. направил цялостно реновиране на лечебницата - смяна на болнични легла, обзавеждане, закупуване на нова апаратура, обясни още проф. Бобев.

"В някакъв сайт прочетох, че фондация "Лиа" била мистериозна. Вие журналистите все търсите сензации с негативен привкус. Постъпката на този човек е продиктувана от висок морал и благородство", категоричен бе проф. Бобев.      

Министрите вече определиха екип, който ще проведе преговорите по дарението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мислех,че повечето българи са животни но явно съм сгрешил.
61
3
 
0
 
! Отговори
до 62 преди 11 години
Българин е всеки, който живее в България.
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, няма лошо човек да се бъзика по форумите и да се радва на минуси ама в този случай никак не е смешно да знаеш. Никой не знае какво ще го сполети.
59
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано има повече такива хора. ПОКЛОН !!!
58
3
 
9
 
! Отговори
Ужасен Ужас преди 11 години
Само егоистичен гербераст с морал и интелект на кота 0 може да сложи минус на коментар за благородното дело на този скърбящ човек! Как не ви е срам бе тиквени кратуни недодялани или ви е яд на човека защото не се казва Бойко или Цеко или Цветелина Бориславова...а те тази сума която човека дарява я крадат за седмица от народа!
57
1
 
2
 
! Отговори
до 60 преди 11 години
Къде ги видя тези "7 млн. българи" ? Българите най-много да са останали около 5 млн. в страната, от които 1,5 млн. пенсионери и 1 млн. непълнолетни.
56
0
 
25
 
! Отговори
С благодарност преди 11 години
Ако трябва по някакъв начин да оценим жеста на този българин е достатъчно да си отговорим на въпроса какво благородно дело е направил някой от всеизвестните наши олигарси или свръхбогати управници.
55
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моите съболезнования за човека. Страшна драма е да загубиш детето си.
54
1
 
14
 
! Отговори
до 46 преди 11 години
Заради такива егоисти като теб никога няма да се оправяме... Ако всеки даваше от нас (7 млн българи) по 1 лев всеки месец щяхме за половин година да направиме такава онкоклиника! Но ти явно предпочиташ да ги дадеш за едно кафе сутрин вместо да помогнеш..
53
22
 
1
 
! Отговори
Алов до 56 преди 11 години
то хубаво да има такива и да им измира челядта та да се сещат за дарения.
52
0
 
6
 
! Отговори
До 56 преди 11 години
Всъщност завършва с "Народе ????". Иначе смисълът е същия, но четирите питанки показват, че никой, дори Левски не е способен да разбере мисленето и действията на българския народ.
51
0
 
6
 
! Отговори
до 50 преди 11 години
Ей заради такива като теб,няма да се оправим и винаги ще ни сочат с пръст .Ти прочете ли какво си написал ?Дано никога не ти се случи такова нещо!***
50
1
 
16
 
! Отговори
Killuminati преди 11 години
Много благородно дело, дай Боже повече такива хора
49
1
 
8
 
! Отговори
цитат преди 11 години
ЦИТАТ ОТ ЛИЧНОТО ТЕФТЕРЧЕ НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ : "От българско ла*но - кирпич не става. Народе !?"
48
0
 
8
 
! Отговори
mein kampf преди 11 години
Alov dali prosto taka si pishesh neznam...nee vuzmojno da si takv ***....tebe prosto trebva nekoi da te hvane i da ti prusne shibaniq mozuk....posle da te dere kato jivotno....nai nakraq da te svarqt v edin kazan...i bezplaten obqd za psetata
47
1
 
25
 
! Отговори
Dana преди 11 години
Трябва да се радваме, че все още има такива хора - кой от днешните богаташи е направил нещо за страната си - да построи училище, болница?
46
4
 
23
 
! Отговори
_Ястреб_ преди 11 години
Пред такъв българин феса си свалям и главата си скланям! Браво!!
45
1
 
30
 
! Отговори
Родител преди 11 години
Толкова ли е трудно да се оцени по достойнство един благороден жест. Ако не сте способни да кажете едно простичко "Благодаря", поне прикрийте злобата и завистта с мълчание ... дори и за минута ... в памет на детето.
44
32
 
1
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Ама и тоя е будала.Дъщеря му била казала.Ами направи се ,че не си я чул и това е.. Некво си хлапе ще му дава тон в живота.
43
0
 
24
 
! Отговори
ХГ преди 11 години
Поклон!

Спонсорирани публикации