Няма да се премахват цитати на Ботев и Вазов от учебниците

Скандалното изследване на КЗД струва над 38 хил. лева
Обновена: 20 авг 2012 14:46 | 20 авг 2012 12:46,
214
Няма да се премахват цитати на Ботев и Вазов от учебниците
Снимка: архив, Impact Press Group

Не можем да посягаме на българската светиня, да поднасяме по друг начин това, което ни е завещано. Това обяви пред Нова телевизия зам.-министърът на образованието Милена Дамянова по повод скандала с текстове на Ботев и Вазов в учебниците, определени от КЗД като дискриминационни. 

Тя беше категорична, че литературата трябва да се чете в своя исторически контекст и че по новите програми и учебници няма да има никакво заменяне на цитати или премахване на думи на Ботев или Вазов.

Изследването на Комисията за защита от дискриминацията за стереотипите и дискриминацията в учебниците в българската образователна система не е изготвено от Комисията за защита от дискриминацията, а от независими експерти, обясни и Ана Страшимирова, председател на ведомството.

Още по темата
Тя уточни, че изследването е поръчано по европейски проекти и за него са платени 17 799 лева на фирми и неправителствени организации, както и 20 363 лева за разработване на учебни модули. Това прави обща цена над 38 хил. лева за проучването.

То е направено през 2011-та година, но по думите на Страшимирова озадачаващо е защо е качено на сайта на комисията едва на 4-ти юли тази година.

Страшимирова каза, че в администрацията на комисията не може да се намери документа с 9-те подписа на тогавашния състав на комисията, с които се взима решение докладът да бъде качен електронно и публично на сайта.

Авторът на доклада - Мукаддес Налбант, бивш зам.-министър на образованието, се включи в ефир и каза, че нападките по неин адрес са неоснователни. По думите й никога не е казвала, че трябва да се заменят цитати от български автори или да се премахват от учебниците.

„Проблемът не е нито в авторите, нито в произведенията. Автентичните текстове трябва да съхраняват своята художествена стойност, да бъдат поднесени така, че да не преекспонират някакво пренасяне на отрицателно отношение един към друг”, каза Налбант.

„Аз съм се включила в изследването по покана на членове на комисията. По времето, когато се ангажирах с това изследване, не работех в образователното министерство”, допълни тя.

Налбант директно отхвърли коментара на Страшимирова за хаос в администрацията на КЗД и за нерегламентирано качване на сайта на комисията.

Във връзка с подобни обвинения Налбант определи целия казус като граничещ с криминален. Тя спомена и евентуална подмяна на думите й в доклада.

„На мен ми бяха приписани думи, които никога не съм казала”, уточни Налбант.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
3
 
! Отговори
Петър преди 11 години
Невежеството е блаженство.
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пред християнската ни история е подменена сега се готвят и за по новата ни част от нея .
46
3
 
22
 
! Отговори
123 преди 11 години
Още малко ще искат да пише в учебниците, че Османската империя ни е бранила от Русия, която искала да ни пороби!
45
3
 
17
 
! Отговори
123 преди 11 години
Турското робство стана "османско гости", комунистическият тоталитарен режим - руска военна окупация. НАКЪДЕ ОТИВА ТАЗИ ДЪРЖАВА, МИЛИ БОЖЕ!?!?!
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма да махаме Вазов и Ботев - спокойно! Ама и тези 38 000 лв на данъкоплатите няма да върнем
43
2
 
9
 
! Отговори
Мими преди 11 години
хаха, тая Муккадес била от ДПС. Брей каква изненада, какво чудо. Прибрала едни парички, а тази сутрин по Нова ТВ се държа безобразно нагло и нахално. Хората думата не можеха да вземат от нея и нищо смислено не каза.
42
3
 
7
 
! Отговори
азе преди 11 години
Нови ценности ,нови цитати ,нов строй ,.....и.......КОРУПЦИЯ,ДАЛАВЕРИ И ТЪРГАШ----23г.НЯМА КоЛТУРА, НеМА уБРАЗОВАНИЕ.....!
41
7
 
1
 
! Отговори
ivan-verona-italia преди 11 години
do PITBUL GLEDAI SI RAbOTATA. PO hUbAVO E DA SUM bEZRAbOTEN TUK V ITALIA , VMESTO MIZERNA 400 LEVA ZAPLATA TAM V MANGOLISTAN.
40
2
 
5
 
! Отговори
азе преди 11 години
Има нови цитати ,..на И.Костов,Р.ОвчЪ.,Р.Петков,Яне ЯнеФ,крал Кирил Рашков ,Огнян Донев,Любо Путк.та ,Ст.Софиянски,...Компири ,Репи,Релета.....и т. н
39
2
 
7
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
НАШИТЕ ГЕРОИ СА ГРЕШНИЦИ ПРЕД ЗАКОНА И СВЕТЦИ В СЪРЦАТА НА НАРОДА СИ.
38
3
 
6
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
Иване отивай да чистиш кенефите и преустрои енергията си в нещо по-стойностно от това да обиждаш отечеството си слугинаж скапан.
37
2
 
14
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
даскалче нещастно Ботев може да е пияница но е бил мъж и е дал живота си за тая земя, а ти колкото и примерен и безгрешен да си си един безполезен ***.
36
3
 
5
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Може,всичко...може,както можеше 8-сем години турци да...определят политиката на образованието ни;ако знаят...това Ботев и Левски,ще се...обърнат в гроба.
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да учиш децата колко е велика Турция, при положение, че си в Европа, означава, че живееш в 18 век.
34
10
 
4
 
! Отговори
ivan-verona-italia преди 11 години
BULGARIA , DARJAVA KO4INA.BULGARIA , DARJAVA LUDNITSA.
33
6
 
11
 
! Отговори
Ясреб преди 11 години
Братя, никога Турция в ЕС, братя!Да живее ПКК!
32
3
 
1
 
! Отговори
Може, може преди 11 години
"Не можем да посягаме на българската светиня, да поднасяме по друг начин това, което ни е завещано. "Може, може. Всичко може.
31
2
 
14
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
Онзи безстрашен войвода хвърлен с дружината си в турския затвор с пранги на ръцете изпочупва главите на пазачите и бягат 3 пъти от затвора! Ето за такива юнаци трябва да учат децата.
30
4
 
21
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
Нашите герои са бедни онеправдани хайдути и разбойници в такива ще се превърнем и ние за вас ако посегнете над тях!!! Нашите герои са умрели от куршум, умрели са с пранги на ръцете като мъже а днес някакви женички ще ми обясняват кой трябвало да го има в учебниците!
29
3
 
10
 
! Отговори
предложение преди 11 години
Моля да подпишете петицията: peticiq./ anti-kzd, за незабавното разпускане и закриване на Комисията за защита от дискриминация (КЗД).