Търсим находища на нефт и конвенционален газ в Южна България

Ако проучванията са успешни, добивът ще започне след 4 години
399
Търсим находища на нефт и конвенционален газ в Южна България
Добивът в района може да започне най-рано след четири години. Снимка: Булфото

За първи път започва проучване за находища на конвенционален газ и нефт в Южна България, съобщи пред bTV министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

По думите му първо ще бъде проучен блок 1-18 Тракия, който обхваща общините Свиленград, Маджарово, Харманли и Любимец.

Теренът е част от така наречения нафтогазен басейн, който попада на територията на три държави - България, Гърция и Турция.

"Има такива изследвания, правени на територията на Турция, в близост до блока, който сега в момента ние проучваме, и ние се надяваме, че геоложката структура от българска страна на границата ще бъде подобна и ще открием количества нефт и газ. Разбира се прекалено е рано да се говори за потенциала на този блок", предупреди Делян Добрев.

Той уточни, че проучването ще продължи близо две години и ще струва на концесионера над 7 милиона евро.

Дълбочината, на която се очаква да бъдат открити залежите, е до 1500 метра. Търсенето ще става със специализирани камиони, които по метода на вибрациите определят какви точно скали има в дълбочина, без да е необходимо да се сондира.

"Става въпрос най-общо за едни вибрационни изследвания, които по никакъв начин нито нарушават почвата, нито създават някакви особени проблеми. Това, което естествено ще бъде нарушено - компанията гарантира ще бъдат обезщетени хората", обеща от своя страна кметът на Свиленград Георги Манолов.

Специалистите отчитат, че ако проучванията преминат успешно, добивът в района може да започне най-рано след четири години.

В момента страната ни средно годишно консумира около 3 милиарда кубически метра газ, от които едва 10 на сто са от собствен източник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


399
Още по темата: нефтгазделян добрев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички бяхме равни ,но само в мизерията.........а ''другарите'' бяха по-равни, със спец , снабдяване.........да ги *** у мискините Вярно е,обаче сега бойковите хора са мискините!ОСТАВКА БОЙКООООО!!!!!!!
114
1
 
0
 
! Отговори
22г. преди 11 години
това че сме внасяли не значи че не сме изнасяли това са две напълно различни действия. нашата стока беше евтина и ...МНОГО. какво китайците не внасят ли техника? не ползват ли iphone, apple,nokia ? но същевремено си взех износ от тях iphone4 за 150лв ... *** е ама си начесах крастата за тая простотия touch screen. какво не си ли произвеждаме предостатъчо зарзават? ама въпреки това внасяме милиони тонове включително и дини от Македония ... wtf ...
113
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като малък мразех Корекомите, защото само там имаше шоколадови яйца, а нашите все не можеха да ми купят.
112
1
 
3
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Знаех си...аз,че ще станем Кувейт на...Балканите;и то ...точно след 4-ри години,през втория мандат на Бойко.
111
0
 
8
 
! Отговори
до174 преди 11 години
В Корекома миришеше хубаво...като на Запад..
110
2
 
5
 
! Отговори
20672 преди 11 години
Оставка Бойкоооооо!!!Бегай докато не са те пребили с тоягите пред парламента!
109
1
 
1
 
! Отговори
Няма Значение преди 11 години
Да си формираме армията, че американците както са трагнали веднага ще дотичат при нас ...
108
1
 
2
 
! Отговори
22г. преди 11 години
до Харманлийско бии 2 сонди :Д от Арманли до Асково сичко е само Хасвалт :D гледай само в двора да не излезе докато биеш коловете на доматите че ще изсъхнат ;)
107
2
 
7
 
! Отговори
22г. преди 11 години
кой не искаше съветска стока? че ние зареждахме СССР повече отколкото той нас :Д всичко за тях изнасяхме и малко за запада.докато ние се газаряхме с москвичи ония на запад караха трабанти (само газарите бяха с мерцедес) я кажи с какво сме известни в Европа? с *** (калкулатори) дето цяла Европа караше с тях. ФЛЕКС ... къде беше най добрият в целия свят MADE IN BULGARIA. ами чушките и доматите ??? европейците още с лиги устата си ги припомнят. дрехи да не говорим колко тонове изнасяхме
106
2
 
4
 
! Отговори
гъбаря преди 11 години
Асфалт на скара,Варен асфалт,асфалтова пита ...
105
0
 
3
 
! Отговори
от Харманлийско преди 11 години
Аааааа браво, че ми казаха. Решил съм да бия сонда за вода в бостаня. Ще я пусна по-дълбоко, па дано имам късмет да бликне един петрол, та да хвърля мотиката и да стана петролен шейх.Амин, дай Боже!
104
1
 
3
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
като го видя пък туй дупе дето е с устни на стара *** лошо ми става
103
0
 
2
 
! Отговори
Ди Ди преди 11 години
Купувам дипломи всякакви
102
0
 
2
 
! Отговори
22г. преди 11 години
а сега кажи какво е партиен секретар ... :Д кажи какво е това животно :D сега отвори wikipedia и виж и прочети и тогава напиши коментара поне да излезеш образован ама и виж колко е била популацията на страната ни тогава да не се омотаеш сам
101
2
 
5
 
! Отговори
ББ преди 11 години
''Търсим находища на нефт и конвенционален газ в Южна България''Търсим шменти капели!Под вола теле и нанагорно нанадолнище....Вие мижете а аз ще ви лажем!
100
0
 
1
 
! Отговори
22г. преди 11 години
155 ама както го описваш живота е бил добър само си седим цялата държава пълним се пари и си живеем живота :DDD
99
3
 
2
 
! Отговори
22г. преди 11 години
ех мама му стара колко са били партиините секретари бе? 1 милион ли? е тва простото шоле като не знае какво да напише ръси глупости само и само да си проветрява устата. да има конкуренция и тогава е имало конкуренция ама тогава ТКЗС приема всичко и го продава и те са доволни аз съм доволен.а сега как е?аз артисвам и след седмица като свърши евтината стока и прекупвачите и продавачите артисват. резултат всички са приебани с изключение на френската фирма(подобна на ткзс която си е палсирала стокат
98
5
 
7
 
! Отговори
01.01.2014 преди 11 години
Всички ограничения за българи и румънци отпаднаха в Европейският съюз. Всички последни умни българи напуснаха страната.Само дебелогъзи полицаи,корумпирани прокурори,диви селендури подкрепящи мафията Герб,*** подкупени с кебачета и бира от Герб. България изчезва.
97
3
 
5
 
! Отговори
до 146 преди 11 години
кремълски *** няма-кремъл не играе вече тука,а когато играеше не ни трябваха находища-кремъл даваше без пари------а вие сте *** на оня,черния мюсюлмамин на снимката...дето иска и вие да сте такива-ама не знам как ще се боядисате
96
1
 
1
 
! Отговори
до 138 преди 11 години
като гледам как си се сгънал...от тъпотии по форумите-явно май твоя дядо е национализирал...и тое е баш СУЛѝОТО