Цачева е против да се мести паметникът на Цар Освободител

Тя не е привърженик на подмяна на какъвто и да е паметник
Обновена: 7 сеп 2012 19:45 | 7 сеп 2012 19:45, Елка Василева
318
Цачева е против да се мести паметникът на Цар Освободител
Председателят на Народното събрание Цачева е против идеята за преместване на паметника на Цар Освободител. Снимка: БТА

Председателят на парламента Цецка Цачева се обяви против идеята на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев за преместване на паметника на Цар Освободител.

Цачева заяви за БТА, че не е привърженик на каквато и да е подмяна на какъвто и да е паметник с оглед на историческия момент, на отдалечеността от конкретни исторически факти.

По думите й обективно паметникът на Цар Освободител има място на централен софийски площад.

Още по темата

След като нашите предци са избрали това място, би било скандално да се поставя въпросът за неговото преместване, допълни Цачева.

Депутатът Лъчезар Тошев предложи на паметникът на Цар Освободител да се премести с нужното уважение на друго централно място в столицата, а точно срещу Народното събрание да се постави паметник на хан Аспарух.

В мотивите на народния представител се казва, че преекспонирането на паметници на видни руски личности в центъра на София е довело до това, че няма къде да се поставят паметници на видни български личности. Това според Тошев създава впечатлението, че ние не уважаваме достатъчно собствените си заслужили държавни дейци, на които дължим създаването на нашата държава, църква и нация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
9
 
6
 
! Отговори
до 173 преди 11 години
"Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби"Слагайте минуси на Левски.-Наистина трябва да ти слагаме минуси, защото не си разбрал посланието. Левски е имал предвид, че този който ни освободи от османската държава, ще е много силен. Това можеше да е Австроунгария, Русия, или коалиция от Русия и Франция, която освобождава Гърция. А тези големи държави винаги искат да се разширяват териториално. Прочети им историята и ще видиш, че те непръснато са завладявали другите държави. Левски е прав.
115
2
 
7
 
! Отговори
проф. Балкански преди 11 години
Искате паметник на кхан сюбиги Асперх. Дотук като цяло идеята изглежда нелоша. Но, нямаме никаква представа как е изглеждал. По време на соца, когато БАН беше поделение на Съветската акедемия на науките, нашенските учени приемаха руската теза, че той е бил от рода на татарите, а нашите художници го рисуваха с дръпнати очи. Оказа се, че прабългарите са от иранската група и нямат нищо татарско.Най-добре е засега да не прави паметник на Асперх, новите поколения ще решат по-добре.
114
0
 
18
 
! Отговори
Васил Левски преди 11 години
"Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби"Слагайте минуси на Левски...
113
1
 
5
 
! Отговори
Георги преди 11 години
Паметника не трябва да се разваля или премества, мисля че има и други подходящи места на който може да се сложи паметник на Хан Аспарух. Примерно пред НДК-а, на мястото на сега рушащ се паметник, или при "новите" разкопки при ЦУМ. Не знам защо влагате, негативна енергия да плюете Русия, Америка и целият свят, а не дадете поне 5 места който са по подходящи в тая насока да върви спора. Защото има още много места, който ще е добре да има такива паметници.
112
3
 
10
 
! Отговори
ЧУДЕНКА преди 11 години
Тези от СДС нямат умора, когато решат да събарят, но нещо изграждането не им се удава /вж.СДС/. Не сме достигнали нивото на предците си, за да коригираме направеното от тях, според нашите си представи за правилно и редно. Нека се съсредоточим върху настоящето така, че на внуците ни да не им се налага да скриват и събарят направеното от нас.
111
5
 
1
 
! Отговори
до 166 преди 11 години
впрочем през соца беше 30ст./лит. понеже го получавахме по "партийна" линия от СССР без да ни интересуват борси --При соца бензинът беше много скъп. С една заплата можеше да се купи към 450 литра, сега пак е същото.
110
1
 
16
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Ти що не ходиш само в един магазин за хранителни стоки? В различните магазини продават едни и същи неща на различни цени, въпреки че хранителните стоки се базират на пазарен принцип (суровините са борсови продукти). Когато имаш избор можеш да купиш по-евтино, но когато нямаш си прецакан.
109
3
 
12
 
! Отговори
луди за връзване преди 11 години
Аз съм за местенето. Една седмица паметникът ще бъде на мястото на катедрата Александър Невски, Александър Невски отива на мястото на парламента, а парламентът на мастото на паметника. И така ще се разместват всяка седмица. Изключително патриотично решение с огромен икономически ефект.
108
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БГ-то, то бива простотия ама твоето минава всякакви граници .. какъв бензин .. нефта се купува на борсите и всички продавачи искат да получат възможно най-високата цена, това е логиката на пазар. икон. - максимизиране на печалбите. Няма абсолютно никакво значение къде е добит дали в С. Арабия, Иран Русия, ОАЕ и т.н. След като нямаме собствени източници ще го купуваме по пазарни цени .. впрочем през соца беше 30ст./лит. понеже го получавахме по "партийна" линия от СССР без да ни интересуват борси
107
5
 
17
 
! Отговори
История преди 11 години
Руско-турски войни - 1568-1570, 1676-1681, 1686-1700, 1710-1713, 1735-1739, 1768-1774, 1787-1792, 1806-1812, 1828-1829, 1877-1878. Видно е, че ако руснаците са искали да ни са можели да ни "освободят" три века по-рано. Истината, че когато узрява решението за създаване на руска държава обединяваща всички славяни, чак тогава руснаците се сещат, че могат да ни приобщят към проекта.
106
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
... понеже хан Аспарух има много общо с парламента, пък и сцърквата и нацията ... аз предлагам на лъчезар тошев да му вдигнем паметник пред парламента, ама за да се спестят малко народни пари, да не се харчим за материали - вместо статуя-реплика самия него да го курдисаме на площада. хем той да гледа парламента и да се сеща защо сме го изкарали от там, хем и народа да знае, че оценяваме държавните си дейци по достойнство.
105
10
 
4
 
! Отговори
една Българка преди 11 години
Идеята на Лъчезар Тошев е наистина добра и точно сега е най-подходящият момент да бъде направено това. Без съмнение един добър паметник на хан Аспарух би стоял по-добре пред парламента. Освен това, хан Аспарух би имал по-голяма тежест в очите на българските парламентаристи и съответно по-голям респект. Самото му присъствие ще създаде у тях самочуствие, че трябва да постигнем всичко сами, а не да чакаме непрекъснато помощ от вън.С една дума идеята е много добра.
104
9
 
13
 
! Отговори
Р-29РМУ-2 преди 11 години
Една разумна позиция на председателя на народното събрание, мястото на паметника е там където е бил десетилетия! Без тази освободителна война 1877-1878г. днес да сме като кюрдите, без своя държава за което дължим признателноста н Русия .. дано онова синьо *** Тошев го разбере /ако има нещо в кратуната си/. Трябва ли да обясняваме на този *** на западняшките интереси, че именно неговите господари разкъсаха България чрез берлинският договор на три части ...
103
14
 
15
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Чуждопоклонници жалки. Пред Народното събрание, паметник на чужд владетел означава само едно - васали. Не се чудете, защо бензина е 3 лв. Просто СССР ни го продава скъпо, защото сме напълно зависими от тях.
102
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То тоя комунист Лъчезар Тошев, ако зависи от него на Осман паша ще сложи паметника. Ето това са продажниците, които нямат никакво уважение към историята си. Народ, който не уважава историята си, няма и бъдеще.
101
1
 
2
 
! Отговори
Rad преди 11 години
До 150/ Продали са ни на Берлинския? Ами то наготово чакаш освобождение 5 века , след това пък да бранят и свободата дето са тия донесли на тепсия. Затова винаги на това дередже, народ който сам не е извоювал свободата си-друго нищо не го очаква. Той няма как да я оцени и ще е винаги роб.
100
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 151/ Какъв език си дал на руснаците? Това е църковнославянски език. Те да не са говорили тогава на марсиански. Прав си, това комунистите верно са с промити мозъци. Ами защо не сме се освободили 500 години, а сме чакали на готово? Това не е ли позор, това ли е славната ти история
99
2
 
11
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 11 години
Паметник е равно на история , няма паметник няма история , подмяна на паметник подмяна на история . Колкото и да им е мъчно на някой господа , факт е че Русия освобождава България от турско робство и това не може да се промени , какви са плюсовете и минусите това не е тема на разговор в момента . Паметника е построен в израз на признателност на българският народ към руския народ в лицето на император Александър II . Така че мястото на паметника е там където е издигнат.
98
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 143/анонимен- И кой е щял да те освободи ако не е била Русия. Явно още 500 години е трябвало да чакаме приятелите ти зад океана, или бай *** с четите и хайдутите. ***. Народ, който не уважава историята си-винаги ще е на това положение.
97
1
 
3
 
! Отговори
Doko преди 11 години
До 147/ Лошото е че бугаристанеца няма какво да клати. Ще си остане винаги на това дередже-злобата, ненавистта и омразата ще го унищожат-друго не му трябва. За това и последната дупка на кавала в целия ЕС и нормален човешки свята.