Темата "неизбежна самоотбрана" – нов политически пожар

Преглед на печата на 24 септември
24 сеп 2012 07:40, Красимир Ангелов
139
Темата "неизбежна самоотбрана" – нов политически пожар
Снимка: Булфото

Проблемът с неизбежната отбрана ще подпали политически пожар, коментира на своите страници"Сега". Темата за неизбежната отбрана отново влетя в публичното пространство покрай влизането в сила на 5-годишната присъда на Йордан Опиц. Той бе признат за виновен за убийство и незаконно притежание на оръжие.

При всеки такъв случай започва ожесточено говорене за неизбежната отбрана. Появяват се политици, които предлагат да паднат всички ограничения пред  защитата на имуществото. СДС, "Атака", ВМРО с различни вариации предложиха хората да могат да се защитават и да стрелят в общи линии винаги, когато решат, че някой напада тях или имота им.

Повече от очевидно е, че е необходим сериозен дебат за това докъде трябва да се простират пределите на неизбежната отбрана. Едно разширяване на предвижданите възможности може да се окаже със сериозна превантивна функция. И кражбите драстично да намалеят. Може обаче да започнат частно правосъдие и саморазправа. И България много лесно ще се превърне в джунгла.

"Ще сме на власт или ще ни махнат?", коментира "Труд". Увеличението на заплатите на лекарите, и на учителите, и на военните, и на полицията, и социалните кухни ще вземат около 250-300 млн. лв. Такъв предизборен харч управляващите могат да си позволят - мъчително, но могат.

Само че всички тези категории трудещи се представляват едва около 160 000 гласоподаватели. А отсреща е армията от 2,2 милиона пенсионери. И всичките те са гласоподаватели. При увеличение на пенсиите в рамките на инфлацията ще са необходими около 1 милиард. Точно този разход управляващите не могат да си позволят. Икономистите сред тях казват - "Не може!" Политиците казват - "Трябва, иначе ще ни издухат!"

Социалният министър Тотю Младенов окончателно попари вчера надеждите на пенсионерите, че може да получат повече пари още от 1 януари, като заяви, че парите на възрастните ще се вдигнат чак от 1 април, пише "Сега". Подобен вариант първо лансира шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, но след нея финансовият министър Симеон Дянков продължи да говори за индексация още от началото на годината.
Властта е единодушна само за процента на увеличението - около 10 на сто, за да се компенсира ръстът на инфлацията през последните 3 години.

"Държавата незаконно ще търгува с гражданство", коментира "Труд". Поводът е приетото от Министерския съвет предложение за промени в Закона за насърчаване на инвестициите. С него се дава право на постоянно пребиваване в България на чужденци, които са дарили на държавата 200 000 лв. А след 5 години постоянно пребиваване се получава българско гражданство. Казано с други думи - България предвижда най-обикновена покупка на гражданство.

Това ще доведе не до привличане на заможни инвеститори, а до наводняване на страната с всякакви хора.

"За общинските болници - повече пари", е озаглавено интервюто в "Труд" с Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Тя посочва, че единият от секторите, в които ще се инвестира повече е здравеопазването. Средствата трябва да бъдат разпределени така, че да се увеличи делът за доболничната помощ. В момента областните болници получават по 20 лв. за всеки човек, потърсил медицинска помощ в спешните им портали. Общинските болници обаче не получават и 1 стотинка за това. От догодина и те ще получават пари за положените грижи.

"Патриотични игри", коментира "Стандарт". "Националният фронт за спасение на България" на Валери Симеонов - собственик на телевизия СКАТ и ГОРД - на евродепутата Слави Бинев, се очертава като първия националистически блок, който ще премери силите си в изборите за 42-ро народно събрание. Двете формации отлично се допълват - компанията на Бинев е съсредоточена в столицата, но все още няма боеспособни структури в страната.

Фронтът пък, обратно, е изградил силни по места подразделения, които се опират на телевизионните екипи на СКАТ, които силно застъпват проблемите с недоволството на хората от малките градове и селата, където софийските медии често не стигат.

Като втора националистическа коалиция на хоризонта изгрява възможният съюз между "Атака" и ВМРО. Партиите на Волен Сидеров и Красимир Каракачанов също изпробват ефективността и вероятността за безпроблемно сътрудничество с локални акции. Двата националистически блока имат шанс за следващия парламент, ако не
се изпокарат.

И по света, и у нас храните са кокошката със златните яйца, коментира в "24 часа" финансистът Емил Хърсев. Ако говорим за най-печелившата сфера в България, измерена в проценти ръст, това е производството на селскостопанска продукция, най-забележимо при големите арендатори и получатели на селскостопански субсидии.

Статистиката невинаги потвърждава това, защото има период на забавяне при улавянето на една тенденция. Хърсев твърди, че най-бързо растящите отрасли в България през последните години са всичко, свързано с храни - производство и преработка, с изключение на млекопроизводството, и да не забравяме туризма като генератор на БВП.

"Планираме повече средства за здравеопазване и социални дейности", посочва в интервю за "Монитор" Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента. Тя прогнозира, че икономическата криза в Европа ще продължи да оказва негативно влияние и върху българската икономика.

Скъпият ток и газ свиха производството с 30%, казва в интервю за "Стандарт" председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов. Той коментира решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ДКЕВР) да въведе нова такса за достъп на производителите на ток от възобновяеми енергийни източници.

"Още през юли се оказа, че средствата, събрани с увеличената от 1 юли такса за зелена енергия, са недостатъчни. През август бяха намалени плащанията към ЕРП-та, които възстановяват разходите им за енергия от възобновяеми източници, основно поради невъзможността събраните пари от таксата да покрият целия ресурс, необходим за изкупуването на зеления ток. Смятаме, че ДКЕВР трябваше да предприеме мерки, за да възстанови баланса в системата”, заяви Стаменов.

"Европа е загрижена за свободата на медиите в България", отбелязва в интервю за "Капитал daily" Нели Крус, вицепрезидент на Европейската комисия и комисар по цифровите технологии.

"Намираме някои от последните развития в сектора за смущаващи. България е на последно място в ЕС в индекса на "Репортери без граница" за свободата на пресата за 2011-2012 г. и това е притеснително. Загриженост предизвиква и увеличеното насилие над журналисти, за което беше съобщено от представителя на ОССЕ за свобода на медиите”, обяви Крус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
2
 
! Отговори
NEO преди 11 години
Големи разбирачи се извъдихте бе *** ***, а никаква представа от правния казус нямате... Дори и да я има неизбежната самоотбрана, дори и в така тачените ви щати пак щеше да си е убийство този случай, тъй като тоя дядка го застрелва в гръб, след като е напуснал имота за каква неизбежна самоотбрана говорите, че на всичкото отгоре оръжието му е незаконно??!?!
41
1
 
2
 
! Отговори
ти не си батман преди 11 години
ало батман, наркоманите ли защитаваш... колко народ е изстрадал заради тази ***? стане ли друсалка, пиши го всичко но не и човек. знам достатъчно наркомани в квартала си... отиде се 1-2 години в Италия на комуна или в пандиза на топло, върне се при старите хора... и пак наново. иде на ново място - пак почне... нестава вече хора, падне ли инжекцията веднъж
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало Простаков дано ти откраднат тапетите заедно с мазилката тия хабрята дето защитаваш,а съдът и тухлите.
39
2
 
1
 
! Отговори
Батман преди 11 години
но тези факти журналята ги преиначават или просто не си правят труда да ги разберат.. и хайде стадото се първосигнално тръгва на нож.. първо се поинтересувайте, пък после почетете, пък чак тогава тръгвайте да коментирате и да се излагате
38
2
 
2
 
! Отговори
Батман преди 11 години
а този наркоман както го наричате.. да той може да е такъв.. но също така е още кажи речи дете на 25 години.. бил е в затова година и половина и след като е излязъл от там - се е опитал да се поправи и си е седнал на *** - срещу него няма други повдигнати обвинения.. добре,че е бил Опиц да отърве едно 25 годишно българче от мъките му.. добре,че и заради него приятелката му се е самоубила след 2 дена пак благодарение на Опиц.. ей дайте да го канонизираме за Светец този отнел 2 живота
37
0
 
2
 
! Отговори
toshko.postalkov преди 11 години
До АнонименТова е последният ми коментар към теб, защото явно най-силният ти аргумент са обидите. Референдумът е форма на пряка демокрация, не е висша и се използва изключително рядко в повечето страни, тъкмо заради каубои като теб. И въобще попрочети туй-онуй за демокрацията, или каквото там ти е интересно и тогава пиши.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тук май има само един човек дето разбира за какво иде реч - Тошко :)
35
1
 
4
 
! Отговори
до 50ти преди 11 години
закона да ми я даде! сега ако съм справедлив ще свърша като Опиц, в съседния вход живее един наркоман излежал вече няколко присъди, в по-съседния вход живее сутеньор... малко по-нагоре в квартала друг, но по-едър в бранша. престъпниците са известни на всички, но не и на полицията!/в кавички/ не виждам защо си ме разбрал така грешно... с две ръце подкрепям въоражаването на населението.
34
2
 
6
 
! Отговори
ТЕРРОР преди 11 години
по селата е ужас от *** терор, а в градовете от икономическия терор... дайте работа и справедливост!
33
3
 
1
 
! Отговори
toshko.postalkov преди 11 години
До АнонименКато ти чета коментарите си мисля, слава богу, че в България не се правят често референдуми.
32
1
 
1
 
! Отговори
toshko.postalkov преди 11 години
До АнонименРазвесели ме, наистина. Всъщност имам бръмбари в главата вместо мозък. И понеже съм ти благодарен за смешката, готов съм да ти дам един от моите бръмбари, да прави компания на твоя, че виждам колко му е самотно в тая пустош.
31
2
 
4
 
! Отговори
а преди 11 години
Опиц си е за панделата. Не трябва да се убива.
30
3
 
4
 
! Отговори
toshko.postalkov преди 11 години
До terereoНе защитавам престъпленията или престъпниците. Но ти, а и повечето хора автоматично смятате, че като се либерализира законът за притежаване на оръжие, от това ще се възползват засегнатите, жертвите, "добрите" хора. Истината е че най-напред ще се възпозват престъпниците и "каубойците". А такива има много. И тогава щеш не щеш ще трябва да решаваш за всеки случай поотделно кой е престъпника и кой е жертвата. Защото границата между тях е неясна. Съдът я установява. Другото са глупости.
29
0
 
2
 
! Отговори
РПУ ЛОМ преди 11 години
ДАЖЕ В СЕЛАТА ОКОЛО ЛОМ И МОНТАНА,МВР ШЕФОВЕТЕ НЕ ПОДНОВЯВАТ НАРОЧНО РАЗРЕШИТЕЛНИТЕ ЗА ЗАКОННИ ОРЪЖИЯ И ГИ ИЗЗЕМВАТдобре че там нема много ***
28
0
 
14
 
! Отговори
terereo преди 11 години
До toshko.postalkovПриятелю - Българина си е човек които може сам да отглежда това което яде -така сме свикнали от Тошово време - и това е много хубаво. Не е лъжа че може би повече от всеки втори Българин има село където лято се отглежда това онова -ИСТИНСКИ ЕКОПРОДУКТИ. Как да ти обясня че това е приоритет да се опази. В МОЕМЕНТА ЗАКОНА НЕ Е КАТЕГОРИЧЕН - Написан е много неясно. Ако крадеца влезе с нож да краде а ти имаш пистолет и го гръмнеш в имота си пак влизаш в затвора?-това ли защитаваш
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
основната цел на рестрикцията на законите е превенцията/всяване на страх у закононарушителите/Тук такава няма.Да пробваме с оръжие-всеки би се замислил дали да влезе в чужд имот или да нападне за една дамска чанта-ВСЕКИ АЙДУК БИ СЕ ЗАМИСЛИЛ.ЗАТОВА ЗАПАДА Е ВЕЛИК-СТРАХ И ОТ ЗАКОНА И ОТ ОРЪЖИЕТОА ЗА ОПИЦ-верно че е застрелял бягащ,но бягащият в случая не е човек.Ако след всяко задържане биваше "Ушит" с присъда сега щеше да си лежи кротко и дълго по панделите на БГ.Но тук е така
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки трябва да има право да носи оръжие. Нека дадем на бабите и дедовците от с. Мечка по един пистолен и една ловна пушка и *** сами ще спрат да ги ограбват. Сега положението е възможно най-зле и подобно нещо само ще го подобри. В Швейцария и САЩ е така и като гледам си живеят добре. Не са се изтрепали, напротив, спазват си законите.
25
1
 
8
 
! Отговори
Батман преди 11 години
Естествено, че първо трябва да докажеш,че насилствено са проникнали в апартамента ти .. иначе какво се получава.. искам да се отърва от някой.. викам го в нас на кафе и го застрелвам после в главата .. и какво имаме в случая - неизбежна отбрана,защото сме в нас -ахаха стига глупости .. самия факт,че някой е във вас не ти дава право да се разпореждаш с живота му.. трябва да има и някакво неправомерно действие от негова страна - заплаха най-малкото
24
1
 
2
 
! Отговори
toshko.postalkov преди 11 години
До ГабиНали се сещаш, че дори и при такъв закон, пак е нужно да докажеш, че човека е влязъл против волята ти в дома ти. Тоест първо трябва да е в дома ти. Второ трябва да има следи от насилствено влизане. Иначе просто имаш труп и пистолет в ръката ти - неловко някак.
23
1
 
4
 
! Отговори
коко преди 11 години
Аз искам да се разреши въоръжената самоотбрана.Много хора са жертва на престъпници,които грабят и убиват.Но в случая Опиц си е за затвора.НЕ Е УПОТРЕБИЛ ОРЪЖИЕ ЗА САМООТБРАНА,А Е СТРЕЛЯЛ В БЯГАЩ ЧОВЕК...А и много хора тук мислят ,че в Америка всеки стреля срещу всеки,който не му е симпатичен...