Темата "неизбежна самоотбрана" – нов политически пожар

Преглед на печата на 24 септември
24 сеп 2012 07:40, Красимир Ангелов
139
Темата "неизбежна самоотбрана" – нов политически пожар
Снимка: Булфото

Проблемът с неизбежната отбрана ще подпали политически пожар, коментира на своите страници"Сега". Темата за неизбежната отбрана отново влетя в публичното пространство покрай влизането в сила на 5-годишната присъда на Йордан Опиц. Той бе признат за виновен за убийство и незаконно притежание на оръжие.

При всеки такъв случай започва ожесточено говорене за неизбежната отбрана. Появяват се политици, които предлагат да паднат всички ограничения пред  защитата на имуществото. СДС, "Атака", ВМРО с различни вариации предложиха хората да могат да се защитават и да стрелят в общи линии винаги, когато решат, че някой напада тях или имота им.

Повече от очевидно е, че е необходим сериозен дебат за това докъде трябва да се простират пределите на неизбежната отбрана. Едно разширяване на предвижданите възможности може да се окаже със сериозна превантивна функция. И кражбите драстично да намалеят. Може обаче да започнат частно правосъдие и саморазправа. И България много лесно ще се превърне в джунгла.

"Ще сме на власт или ще ни махнат?", коментира "Труд". Увеличението на заплатите на лекарите, и на учителите, и на военните, и на полицията, и социалните кухни ще вземат около 250-300 млн. лв. Такъв предизборен харч управляващите могат да си позволят - мъчително, но могат.

Само че всички тези категории трудещи се представляват едва около 160 000 гласоподаватели. А отсреща е армията от 2,2 милиона пенсионери. И всичките те са гласоподаватели. При увеличение на пенсиите в рамките на инфлацията ще са необходими около 1 милиард. Точно този разход управляващите не могат да си позволят. Икономистите сред тях казват - "Не може!" Политиците казват - "Трябва, иначе ще ни издухат!"

Социалният министър Тотю Младенов окончателно попари вчера надеждите на пенсионерите, че може да получат повече пари още от 1 януари, като заяви, че парите на възрастните ще се вдигнат чак от 1 април, пише "Сега". Подобен вариант първо лансира шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, но след нея финансовият министър Симеон Дянков продължи да говори за индексация още от началото на годината.
Властта е единодушна само за процента на увеличението - около 10 на сто, за да се компенсира ръстът на инфлацията през последните 3 години.

"Държавата незаконно ще търгува с гражданство", коментира "Труд". Поводът е приетото от Министерския съвет предложение за промени в Закона за насърчаване на инвестициите. С него се дава право на постоянно пребиваване в България на чужденци, които са дарили на държавата 200 000 лв. А след 5 години постоянно пребиваване се получава българско гражданство. Казано с други думи - България предвижда най-обикновена покупка на гражданство.

Това ще доведе не до привличане на заможни инвеститори, а до наводняване на страната с всякакви хора.

"За общинските болници - повече пари", е озаглавено интервюто в "Труд" с Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Тя посочва, че единият от секторите, в които ще се инвестира повече е здравеопазването. Средствата трябва да бъдат разпределени така, че да се увеличи делът за доболничната помощ. В момента областните болници получават по 20 лв. за всеки човек, потърсил медицинска помощ в спешните им портали. Общинските болници обаче не получават и 1 стотинка за това. От догодина и те ще получават пари за положените грижи.

"Патриотични игри", коментира "Стандарт". "Националният фронт за спасение на България" на Валери Симеонов - собственик на телевизия СКАТ и ГОРД - на евродепутата Слави Бинев, се очертава като първия националистически блок, който ще премери силите си в изборите за 42-ро народно събрание. Двете формации отлично се допълват - компанията на Бинев е съсредоточена в столицата, но все още няма боеспособни структури в страната.

Фронтът пък, обратно, е изградил силни по места подразделения, които се опират на телевизионните екипи на СКАТ, които силно застъпват проблемите с недоволството на хората от малките градове и селата, където софийските медии често не стигат.

Като втора националистическа коалиция на хоризонта изгрява възможният съюз между "Атака" и ВМРО. Партиите на Волен Сидеров и Красимир Каракачанов също изпробват ефективността и вероятността за безпроблемно сътрудничество с локални акции. Двата националистически блока имат шанс за следващия парламент, ако не
се изпокарат.

И по света, и у нас храните са кокошката със златните яйца, коментира в "24 часа" финансистът Емил Хърсев. Ако говорим за най-печелившата сфера в България, измерена в проценти ръст, това е производството на селскостопанска продукция, най-забележимо при големите арендатори и получатели на селскостопански субсидии.

Статистиката невинаги потвърждава това, защото има период на забавяне при улавянето на една тенденция. Хърсев твърди, че най-бързо растящите отрасли в България през последните години са всичко, свързано с храни - производство и преработка, с изключение на млекопроизводството, и да не забравяме туризма като генератор на БВП.

"Планираме повече средства за здравеопазване и социални дейности", посочва в интервю за "Монитор" Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента. Тя прогнозира, че икономическата криза в Европа ще продължи да оказва негативно влияние и върху българската икономика.

Скъпият ток и газ свиха производството с 30%, казва в интервю за "Стандарт" председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов. Той коментира решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ДКЕВР) да въведе нова такса за достъп на производителите на ток от възобновяеми енергийни източници.

"Още през юли се оказа, че средствата, събрани с увеличената от 1 юли такса за зелена енергия, са недостатъчни. През август бяха намалени плащанията към ЕРП-та, които възстановяват разходите им за енергия от възобновяеми източници, основно поради невъзможността събраните пари от таксата да покрият целия ресурс, необходим за изкупуването на зеления ток. Смятаме, че ДКЕВР трябваше да предприеме мерки, за да възстанови баланса в системата”, заяви Стаменов.

"Европа е загрижена за свободата на медиите в България", отбелязва в интервю за "Капитал daily" Нели Крус, вицепрезидент на Европейската комисия и комисар по цифровите технологии.

"Намираме някои от последните развития в сектора за смущаващи. България е на последно място в ЕС в индекса на "Репортери без граница" за свободата на пресата за 2011-2012 г. и това е притеснително. Загриженост предизвиква и увеличеното насилие над журналисти, за което беше съобщено от представителя на ОССЕ за свобода на медиите”, обяви Крус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
до 71 преди 11 години
Тошко, и аз мисля, че само Бонд, Джеймс Бонд може точно и безпогрешно да прецени застрашен ли му е живота от престъпника, ако някой влезе в дома ми без да е калесван
61
0
 
5
 
! Отговори
до 74 преди 11 години
*** в градината ти носят оръжие, преди няколко месеца се разигра престрелка край Плевен с охранители на по-скъп имот и ***... охранителя беше с няколко огнестрелни рани, но оцелял. точно защото съм наясно по темата за самоотбраната искам по-толерантни закони за въоражение на населението... *** ако решат и сега ще дойдат с пищови, но ти ще си жертвата която се е надявала на милостта им. законите спират само правовите граждани, всеки който желае да извърши престъпление ще го направи.
60
1
 
0
 
! Отговори
до 68 преди 11 години
с оръжие или без оръжие, няма да изчистиш нищо - такива като тебе са активни само пред монитора
59
0
 
3
 
! Отговори
до 72 преди 11 години
говорим за страха като основен мотив при превишаване на права. когато знаеш, че от съседната дограма ще излезе един по-голям калибър и ще постави живота ти в опасност - ще мислиш 10 пъти преди да се правиш на рамбо. сега точно престъпниците и бившите държавни служители имат оръжие, а тъпия народ стой като овца... бле и чака кучето, което е вълк/съда и полицията/ да го пазят.
58
0
 
0
 
! Отговори
до 68 преди 11 години
за тебе ще е все едно, дали фактора "свой човек" ще го приложи този, когото си застрелял, или някой друг от групировката му.аз в момента съм доволен, че *** в градината ми не носят нищо по сериозно от брадва. като почнат да идват с огнестрелно оръжие, ще те извикам да се оправяш - знаеш как се използва и бойни изкуства владееш, десетина *** с пищови няма да те притеснят.Всеки втори се мисли за Чък Норис ... по-леко с екшън филмите
57
0
 
1
 
! Отговори
toshko.postalkov преди 11 години
Тоест, човек е оправдан да извърши дори убийство ако:1. е нападнат в дома си (но трябва да личи, че е бил нападнат)2. ако защитавайки себе си или друг от нападение е бил уплашен и е реагирал с по-голяма сила от нападателя.
56
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на прозореца на стълбището ми още седи дупката от един *** съсед, който използваше дограмата на съседните кооперации за мишена. сега, с ограничен достъп до оръжието, постоянно се намират пенсионирани военни, бивши полицаи, дементирали ловци или просто кукувци, които да стрелят наоколо.махнете контрола и ще станем като щатите - през седмица две ще пишете кой стрелял в училище, кой изтрепал бившите си колеги и т.н.
55
0
 
3
 
! Отговори
toshko.postalkov преди 11 години
тази точка от кодекса ясно ти казва:1. Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.2. Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение.
54
0
 
1
 
! Отговори
toshko.postalkov преди 11 години
Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако нападението е извършено чрез проникване с насилие или с взлом в жилище.(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение.
53
0
 
1
 
! Отговори
toshko.postalkov преди 11 години
До terereoНяма парадокс. В този хипотетичен случай, собственикът ще бъде оправдан.НКЧл. 12. (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено при неизбежна отбрана - за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.(2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и
52
0
 
2
 
! Отговори
до 66 преди 11 години
случайно знам как се използва желязото и съм младши инструктор по някой бойно приложни спортове... при подобен закон няма да лежа - фактора мой човек ще го приложи ако е жив, пък щом стреля по мен ще се постарая да не е. естествено, че няма как да съм сигурен... но това е начина да изчистим мутрите и ***. има един доклад на центъра за изследване на демокрацията - малко и леко въоражение в България - прочети го, гражданино.
51
0
 
0
 
! Отговори
до 64 преди 11 години
сега, без да има "неизбежна самозащита", като се скарат две компании в чалготеката, след това се пребиват до смърт навън и никой не може да каже кой кого е нападнал - те не се и мъчат много да доказват, защото не ги оправдава. Ако ги оправдаваше, смятай какви галимации щеше да има по съдилищата.
50
1
 
2
 
! Отговори
до 62 преди 11 години
ще реагираш, ще извадиш желязото, и ще умреш с желязо в ръка. Или ако успееш да застреляш гадината ще го лежиш, защото той има повече връзки и ще си докара адвокати, които ще го изкарат жертва - както правят и сега.Да не говорим затова, че заралика от тебе той знае как се използва и желязото.а само едно въпросче - като му отвърнеш на кръстовището, сигурен ли си че ще улучиш - него?
49
0
 
4
 
! Отговори
Резултат преди 11 години
Ако се приемат промените едва ли ще остане жив *** в БГ ...
48
0
 
4
 
! Отговори
terereo преди 11 години
До toshko.postalkovТук никой не коментира степента на въоръжаване а ПРАВОТО НА ХОРАТА ДА СЕ ЗАЩИТАТ В СОБСТВЕНИЯ СИ ДОМ. Ето ти друг пример -Крадеца влиза в дома ти който се намира примерно в София. Крадеца има нож дълъг 10 см. Виждаш че има крадец и взимаш нож дълък 15см. Сборичквате се и собственика убива с нож с 5 см по дълъг от на крадеца. Отново по неясният текст има вероятност собственика на жилището да влезе в затвора защото разбираш ли имал по дълго острие - не е ли парадокс ?
47
2
 
0
 
! Отговори
до онанбашията преди 11 години
не, как да си го помислиш.преди 100 години имаме доста примери на заклани на улицата.все едно не беше вчера, когато се отвличаха хора, рязаха пръсти и т.н., хич не мога да си представя откъде би ти хрумнало да говориш за джунгла.Сега, не само че ще те натикат в някое мазе да ти режат пръстите, ами и ако не платиш откупа, ще те застрелят, и ще кажат че си им нахлул в имота.
46
0
 
3
 
! Отговори
до 61 преди 11 години
мутрите и сега стрелят на поразия... ще реагираш като извадиш желязото и му отвърнеш - по кръстовищата има камери, ще има и други свидетели, че огъня е открил той. когато и двете страни имат оръжие винаги се мисли повече. всеки който желае си намира КНО, престъпниците закони не спазват...
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"неизбежна самозащита" ще даде само още едно оправдание на мутрите, за да се разправят с когото си искат.много ми е интересно, как ще реагираш, ако например при банално засичане на пътя, при което сега само се псуваме, някой започне да стреля на месо по теб, а после извади свидетели, че си го нападнал и той се е защитавал...
44
0
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
толерастите много обичат да размахват това плашило "джунглата". драги толерасти, човек би си помислил че до преди 100 години, като е нямало толерастия, хората са изкарвали живота си в безкрайно клане един над друг и това е било главното им забавление. вярно е че днес след дългото въздържание, връщанбето към по-сурови нрави ще е съпроводено с много убийства в началото, но това ще отмине. и като отмине убеден съм ще живеем в много по-приятно общество, с много по-вежливи хора
43
2
 
0
 
! Отговори
do 39 преди 11 години
да не си бил очевидец, че си спомняша този конкртено наркоман дали е вършил престъпление, когато го е погнал Опиц, имаш думите само на самия Опиц.Ако наркоманията е престъпление, значи всички сме съучастници - в същото общество, което допуска такава зависимост сме. И което допуска трети лица да се възползват от зависимите.Но това няма нищо общо с извергът, който съзнателно подготвя го зарежда с амуниции с изместен център на тежестта - който е планирал точно това, което е и направил