Опиц ще си чака реда за помилване, отсече Попова

В това решение няма място за социално недоволство, обяви вицепрезидентът
11 окт 2012 16:21, Красимир Ангелов
97
Опиц ще си чака реда за помилване, отсече Попова
Снимка: Архив Булфото

Молбата на художника Йордан Опиц за помилване ще се разглежда по реда, критериите и по правилата, по които се разглеждат всички останали преписки и той няма да е изключение, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова.

Тя посочи, че в момента в Комисията по помилване към Президенството има около 200 молби и всичко трябва да мине по реда си.

Този български гражданин постъпи много скоро в затвора и трябва да мине време, за да могат от там да съберат необходимата информация за него и да ни я дадат, посочи Попова.

Вицепрезидентът припомни, че комисията разглежда случаите от влизането в присъдата и идеята на помилването е хората, които са нарушили закона и трябва да изтърпят някакво наказание, да осъзнаят грешката си и да имат положителна промяна.

Още по темата

"Бихме се радвали, ако такъв човек е осъзнал какво е направил и е променил поведението си и се е интегрирал по начина, както е заложено в човеколюбивите принципи на всеки един закон", допълни Маргарита Попова.

Тя припомни, че "помилването" няма нищо общо със съдебните инстанции и поправки на присъда и че за социални недоволства в помилването място няма.

Dnes.bg припомня, че Йордан Опиц бе осъден на 5 години затвор през септември от Върховния касационен съд.

Той бе обвинен в това, че през февруари 2007 г. е прострелял смъртоносно Мариан Янчев, който влязъл да краде в блока му.  Опиц беше осъден и да плати 300 000 лева кръвнина.

Хиляди хора се обявиха в подкрепа на художника и настояха той да бъде помилван. Наред с тези, които го подкрепят обаче, има и такива, които се обявиха "за" присъдата.

Природозащитници твърдят, че Опиц системно е стрелял по котки, а други изтъкнаха факта, че иконописецът е притежавал газов пистолет, преработен на боен.

Преди близо месец вицепрезидентът Маргарита Попова обяви категорично, че няма да допусне улицата да раздава право в България или да не бъдат чути фактите по случая с присъдата на иконописеца Йордан Опиц.

Същевременно от президентството разпространиха статистика, според която през месеците август и септември Комисията по помилването при президента е разгледала 91 молби на 67 осъдени лица, като 66 от молбите са решени с отказ от помилване, а 25 са прекратени.

Редовният отчетен доклад за работата на Комисията показва, че по 127 преписки експертите очакват допълнителна информация от други институции при общо 226 постъпили молби за помилване. Най-много молби Комисията е разгледала на молители, осъдени за кражби (22), убийство (12), блудство, държане и разпространение на наркотици (по 4).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите са осъдени на бавна, но сигурна смърт.
86
1
 
7
 
! Отговори
Бог да пази Бълагрия преди 11 години
Вече наистина почвам да вярвам в коснпиративната теория, че тази прекрасна земя България е заделене не на българите, а на някой друг етнос. Политици, полицаи, прокурори са в съглашение с престъпници (мутри, *** и наркомани) без дори огромната част да го осъзнава. Чрез *** на държавата се цели обезбългаряването на България. После ще останат *** (***) да измрат от глад и болести и територията вече ще е на друг. Еничерите (като въпросната г-жа) ще бъдат доволно платени!!!
85
1
 
8
 
! Отговори
нямам думи преди 11 години
Изключително нагло и долно изказване от страна на въпросната г-жа. Преди ми беше симпатична, даже гласувах за нея, но никога повече няма да дам гласа си за тази. Ужас!Мръсни политици, народа е под постоянни кражби и убийства, държавата е абдикирала, а когато човек тръгне да се защитава - затвор. Да сеи преосмислил ценностната система. Позор за Вас г-жа Попова!
84
1
 
8
 
! Отговори
жалка страна преди 11 години
обираха ме на два пъти, регистрирах кражбите в полицията и толкоз, никого не разкриха, невярвам на българската власт.Слава на Опиц, помилване за Опиц.
83
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Ама пуснахте побойника, който изби бъбрека и далака на невинно момче, стоящо на автобусната спирка! По-добре Опиц в затвора, но с достойнство, отколкото вонящ политически труп. АНАРХИЯ!
82
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Тази овца стана вице само по една причина- останалите кандидати бяха съвсем зле! Мечтая да имам избор, реален избор в тази страна. А не да се чудя за кого да гласувам- за *** или за самозабравилия се ***. Рано или късно по света ще се установят анархията или комунизма!
81
2
 
12
 
! Отговори
Тони преди 11 години
Изключително надменно изказване от страна на Попова! Точно пък улицата раздава правосъдие в България, а целта на госпожата да сравнява народа с улица само показва пренебрежението на властта към своите избиратели...***!!! На мен са ми влизали в къщата през нощта докато съм сама и просто за части от секундата станах друг човек - озверях! Не смея да съдя Опиц, защото този гняв и страх се трупа, а докато има хора като наркомана на свобода с 92 задържания, ще има хора и като Опиц.
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Опиц ще си чака реда за помилване, отсече Попова"Т.е. когато си плати на съдиите.
79
3
 
9
 
! Отговори
дърт милиционер преди 11 години
Тука само си ревем защото сме анонимни , но ни е страх да се опълчиме явно. Когато станеме смели /като гърците/ , когато си знаеме правата и си ги отбраняваме - тогава ще сме достойни да се пъчиме със Ботев и Левски / те завалиите ще се обърнат в гроба като виждат какви сме овце/. Честваме 100г. от първата св. война - но сега нямаме никакъв повод за гордост - няма по надупен народ от нашия ! Жалко за славните ни деди ....Ех къде си др. Т.Живков живи да ни оплачеш.....Стадо овце сме без пастир.
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако има тук някой, който не е загубил имущество за поне 1000лв поради кражби. през последните 20години, нека да постне сега!
77
2
 
10
 
! Отговори
НАРОДЕН ПРОКУРОР преди 11 години
До До НАРОДЕН ПРОКУРОРМНОГО ДОБРЕ ПРАВЯ РАЗЛИКА-ЗА ЗАЩИТА НА УБИТИЯ ИЗОБЩО НЕ МОЖЕ ДА СТАВА ДУМА, ТОЙ Е *** КОЙТО СИ Е ПОЛУЧИЛ ЗАСЛУЖЕНОТО, А ЗЩО НЕ Е ВКАРАН ПО-РАНО В ПАНДИЗА КЪДЕТО ДА ГО ХРАНЯТ И ПАЗЯТ ОТ ОПИЦИ ЗА НАША СМЕТКА ПИТАЙТЕ МВР ТЕ ТРЯБВА ДА СА НА ПОДСЪДИМАТА СКАМЕЙКА КАТО СЪУЧАСТНИЦИ АКО ЩЕ СЪДИМ ОПИЦ ?!?!?!ЗА КУЧЕТО КУЧУШКА СМЪРТ - КАКТО КАЗВАТЕ ВИЕ ЧЕНГЕТАТА А ТОВА, ЧЕ АНТИНАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ УМИШЛЕНО НЕ РАЗДЕЛЯТ ПРАВОТО НА ПРИТЕЖАНИЕ ОТ ПРАВОТО НА НОСЕНЕ НА ОРЪЖИЕ НЕ ОЗНАЧАВА,ЧЕ ХОРАТА НЯМАТ ПРАВО ДА НАМЕРЯТ НАЧИН ДА СЕ ЗАЩИТЯТ ОТ *** ???В СТРАНИТЕ В КОИТО Е РАЗРЕШЕНО ПРИТЕЖАНИЕТО НА ОРЪЖИЕ ДА НЕ БИ ВСЕКИ ДЕН ДА СЕ ИЗБИВАТ ???ПРОСТО В БЪЛГАРИЯ ОЛИГАРХИЯТА НЕ СМЕЕ ДА ДОПУСНЕ НАРОДА ДО ОРЪЖИЕТО ЗАЩОТО ЗНЕ, ЧЕ ЩЕ ГО ОБЪРНЕ С-У ТЯХ РАНО ИЛИ КЪСНО!!!ТАКА, ЧЕ ОПИЦ НЕ ВИНОВЕН, ЧЕ Е ТРЯБВАЛО ДА СИ ПРАВИ НЕЗАКОНЕН ПИСТОЛЕТ ВМЕСТО КАКТО ПОВЕЛЯВА КОНСТИТУЦИЯТА ДА МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ В МАГАЗИНА И ДА СИ КУПИ ЗАКОНЕН !!!ГОСПОДА ОТ ОЛИГАРХИЯТА И КУКЛОВОДИ ЧЕНГЕТА ЩОМ НЕ МОЖЕТЕ ДА ЗАЩИТИТЕ ХОРАТА И ДА ИМ ГАРАНТИРАТЕ СИГУРНОСТТА ДОРИ И В ДОМОВЕТЕ ПОЗВОЛЕТЕ ИМ ПОНЕ ДА МОГАТ САМИ ДА СЕ ЗАЩИТЯТ ИНАЧЕ ЩЕ ВИ ПОТЪРСЯТ СМЕТКА И С ВИЛИ И ЛОПАТИ !!!!!!!!!!
76
3
 
13
 
! Отговори
отвратен преди 11 години
Абе тези шамшали които питат глупости- и не са в час ...Те завалиите не знаят как и защо Опиц гръмнал наркомана....Абе помии , не разбрахте ли че на човека му е писнало тези ч**ути да го грабят - над 90 пъти са обирали блока !!! Нещастници ! Срам ме е че съм се родил в тази окопирана от мутри и *** държава ! Затова младите бягат в чужбина. Тука никога няма да има ред и законност . Всички сте овце и сте със свалени ***. Жалко за този беден човечец който не е издържал на наркоманския тормоз.
75
3
 
12
 
! Отговори
дърт милиционер преди 11 години
Коментирам с доста хора - които са живяли и по Живково време , и сега всички си скубят косите и си жалят за бай Тошовото време.Хак да ви е Демокрацията! Когато рипахте по митингите и крещяхте срещу стария режим- не мислехте какво ни чака. Сега си скубете косите и ревете , но по силно , че никой не ви чува жаловития вой ! Нещастници , сами си сложихте въжето на врата - ха сега ревете като скопени *** , и си спомняйте хубавите дни от преди 10.11. 1989г. Ех къде си др. Живков живи да ни оплачеш.
74
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този Опиц бил ли е нападнат или просто го е гръмнал? Само за направата на оръжието не се ли предвижда наказание затвор ?
73
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо защитавате убиец? Пишат разни хора, че ако ме крали мене, ако ме нападнели, ако изнасилили жена ми, били децата ми. Щял съм друга песен да запея. Ако някой посегне на семейството ми. Ще го убия най - хладнокръвно. И ще понеса последствията, доживот без замяна. А представете си, че вашите деца станат наркомани. И влизат да крадат в нечие мазе ракия. Да я продават на алкохолиците пред блока. И при поредната кражба някой със самоделно направеното си оръжие убие детето ви ? Кой ще защитавате?
72
2
 
10
 
! Отговори
дърт милиционер преди 11 години
Нямам коментар......Тази госпожа вицепрезидентг....явно се взима много на сериозно.....Неоспорим факт е че Й.Опиц е нарушил закона , но е очевадно че закона не защитава обществото...а е в полза на престъпниците...Тези закони - чл. 116 , чл.12 - и 13 са още от Живково време - когато имаше ред и законност. Сега е демокрация и всичко е наопаки - с главата надолу. Дупе да му е ячко на обикновенния /почтен/ човечец...Ех...къде си др. Т.Живков....живи да ни оплачеш......
71
8
 
5
 
! Отговори
До НАРОДЕН ПРОКУРОР преди 11 години
Явно не правиш разлика между защитаване на убития и искане на справедлива присъда за убиеца, който е убил човек на улицата с незаконно притежавано бойно оръжие (лично преработен от него пистолет от газов на боен). С две ръце щях да съм ЗА помилване, ако Опиц беше признал и разбрал вината си. Но той твърди, че е невинен! Т.е. самоуправството му може да продължи срещу всеки непознат в блока - например срещу мен или теб, ако отиваме при някое гадже в неговия вход.
70
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОСВОБОДЕТЕ ЧОВЕКА ОТ ЗАТВОРА-БАНДИТИТЕ ВСЕКИ ДЕН СТАВАТ ПО-НАГЛИ И НАГЛИ-КРЕТЕНСКА СЪДЕБНА СИСТЕМА...ДА НЕ МОЖЕШ ДА ЗАЩИТИШ ИМОТА И ЖИВОТА СИ ОТ БАНДИТИТЕ!!!!!
69
1
 
24
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Скоро и ти мръсницо, и политическият ти партньор ще ревете за милост, но милост няма да има !!!А как да коментираме това, че Опиц е осъден да плати 300 000 кръвнина за мръсният рецидивист наркоман, а наскоро ***, убил човек в пловдивско село бе пуснат и осъден да плати кръвнина от ДВЕ ХИЛЯДИ ЛЕВА ???Значи един честен Български гражданин данъкоплатец с чисто досие струва 2 000 (сигурно има по-скъпо породистти кучета), а ***-наркоман 150 пъти повече ???Български Патриотически Фронт
68
2
 
18
 
! Отговори
НАРОДЕН ПРОКУРОР преди 11 години
ПОЖЕЛАВАМ НА ВСИЧКИТЕ КОИТО ЗАЩИТАВАТ ДРОГАЖЧЕТО ДА ГИ ПОСЕТИ БОЙНА ГРУПА *** И ДА ГИ ОПОСКА,БАНДА ПИЯНИ *** ДА СЕ ИЗРЕДЯТ НА ЖЕНИТЕ И ДЪЩЕРИТЕ ИМ И ДА КОЛНАТ СИНОВЕТЕ ИМ ПЪК ТОГАВА ДА ВИДИМ КАКВА ПЕСЕН ЩЕ ЗАПЕЯТ!!!А НА ВАС г-жо ПОПОВА ИСКАМ ДА ПРИПОМНЯ,ЧЕ НСО НЯМА ДА ВИ ОХРАНЯВА ЦЯЛ ЖИВОТ ТАКА,ЧЕ РАНО ИЛИ КЪСНО И ВИЕ ЩЕ СЕ СБЛЪСКАТЕ С БИТОВАТА МАНГАЛО-ДРОГАЖКА МАФИЯ!!А ПО ВЪПРОСА С ПОМИЛВАНЕТО КОГАТО ДОЙДЕ ВИДОВДЕН ЗА ВСИЧКИ ПАРТИИЦИ- НЕЗАВИСИМО ОТ ПАРТИЯТА НЯМА ДА ИМА ПОМИЛВАНЕ!