Близки на починали заради лекарски грешки на протест

Те искат независима институция да разследва медицинските инциденти
Обновена: 21 окт 2012 17:48 | 21 окт 2012 17:46,
129
Близки на починали заради лекарски грешки на протест
Близките на Деяна Снимка: архив, Булфото

Близки на пострадали и починали заради лекарски грешки се събраха на протест пред Съдебната палата в София. Инициатор на протеста е сдружение „Живот за България”. На протеста бяха и близките на 19-годишната родилка Деяна Георгиева, които казаха, че година след смъртта й по случая няма повдигнати обвинения.

Преди година сдружението и пострадалите от лекарски грешки българи организираха поредици от протести заради проблемите в българското здравеопазване.

„Една година по-късно няма нито един наказан лекар, нито една доказана вина, няма нито едно приключено дело, няма посочен виновник за нелепата смърт на майките и бебетата, които загинаха в АГ болниците. Единствените наказания, които са получили болниците за тези грешки, са глоби в размер на 500 лева за отнетия живот на родилката Деяна, без да има нито един виновен лекар за нелепата й смърт.

Нито съдът, нито Лекарският съюз не е спрял или отнел лекарски права на отговорните медицински лица, които до момента продължават да практикуват лекарската професия с риск за живота на настоящите родилки и техните деца“, се казва в отворено писмо на протестиращите. 

Още по темата
Те настояват да се създаде независима институция за разследване на медицински инциденти с включени експерти и прокурори в нея, искат бърза съдебна и досъдебна процедура при разглеждането на случаи на лекарски грешки и промяна на начина за избор на екип в съответствие с европейските практики. 

Протестиращите настояват още да се създаде гаранционен фонд за обезщетения на увредени пациенти и адекватни застраховки професионална отговорност на лекарите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има всякакви хора-добри,лоши,кадърни,некадърни...При лекарите е абсолютно същото,само че те учат много и дълго,за да лекуват.И най-лошите са по-добри от вас.И така,кой ви дава право да съдите,да определяте какво е лекарска грешка и да по темата,неуважаеми простаци пишещи по-долу?
51
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България медицината ще става все по зле. Лекарите си остават най-зле платени от всички хора с висше образоване и отиват в чужбина. Тези които са станали добри и са останали тук отиват в частните болници, където се лекуват само ония които могат и искат да плащат за здравето си. Българите заслужават толкова от медиците, за колкото на медиците им се плаща от държавата и толкова получават.
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а не изгонихте ги, с тази вечна омраза към съсловието и поставянето на всички лекари под общ знаменател и отказа от ваша страна да ги подкрепите за добри условия на труд, тези които могат, бягат
49
7
 
2
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до 98Ами аз от години сам се лекувам,след като личната лекарка замина за Дания!Наистина много способна и с много добро сърце,но такива не останаха в България.....Дано бог да ме опази от майстори в къщи и от лекари в болници!Бог е милостив след като веднъж ми изпрати изпитание,за цял живот!
48
8
 
4
 
! Отговори
kireza преди 11 години
до 96Всички кадърни лекари са вече в чужбината,тези които са тук само са преписвали от пищовите,абсолютни *** и некадърници,с малки изключения разбира се,но на изключенията дали ще попаднем!?След хилядите изследвания не могат даже да поставят диагнози,които фелдшерите от 60-те години поставяха с лекота.Сега,който не го приемат никъде,влиза в медицинският:))))))Боже пази болните в болници да не попадат!!!АМИН
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до kireza, пич пожелавам ти от доктори да не се отървеш
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 96, ми те само такива останаха бе пич, след като успяхте да изгоните умните и можещите, задоволявай се с това, което е останало
45
7
 
4
 
! Отговори
kireza преди 11 години
"ОКО ЗА ОКО,ЗЪБ ЗА ЗЪБ" Е НАПИСАНО В СТАРИЯТ ЗАВЕТ!Няма защо да протестирате ами уважете г-н Калашников и повече няма да има *** и изнудвачи в болниците а и въобще в майка България!!!
44
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 90Някак си хората не се чувстват щастливи да умират в болниците поради лекарска 'небрежност' и да няма никакви последствия за 'небрежните'. Предлагам лекарите заедно с дипломите да бъдат произведени в Богове. Както знаем, Боговете са безгрешни и неведоми са пътищата им за нас смъртните!
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бедна ви е фантазията колко лекари се подготвят да изчезват от България!То бива простотия ,омраза и лишения,ама вече не се издържа!
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 88Да де,и аз това се питам:Какъв всъщност си ти??Хахахахахаха
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименРодителите ми са ги върнали десетократно тия пари,с удържания им данък 38 години.А него няма как да го върна,все пак спешните случаи не ги проверяваме дали са осигурени.Първо се лекуват,после(както в Германия),си получават сметката и фактурата на постоянния адрес.
40
0
 
3
 
! Отговори
lekar преди 11 години
W bg niama bolnica otgovariasta na normalni standarti. mizeriata e palna. bezhaberieto e ogromno, no s pradnia boia ne stava.
39
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
81Ще му провериш ли портфейла преди да го прегледаш или ще приемеш на доверие, че има 20-30 хиляди лв да ти плати ?Освен това, ще върнеш ли парите вложени от държавата в образованието ти като лекар ?
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 78Марк си,но наистина няма значение.Параноидната шизофрения така започва-в началото с моментни раздвоения на личността,създаване на илюзорни "врагове",после почват появата на гласове,нашепващи от отвъдното,космически видения,НЛО-та под терасата,и тъй нататък.Лекувай се навреме,пич.При някой от онези,"бялата мафия" както ги наричаш.Можеш да опиташ и с билки,гледане на боб,бяло сладко или леене на куршум.
37
1
 
0
 
! Отговори
asd преди 11 години
allin.alle.bg/
36
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България лекарите не грешат. Грешни са само пациентите които са влезли в болницата и са пукнали на инат - да прецакат лекаря си !
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 75Maрк,човече,какво против имаш общинските болници в Германия,както и против лекарите от Полша и Украйна,работещи там?Да не си на три ракии вече?Я се освести,човече.Ще се задавиш от такава омраза и злоба някой ден.Много надменно гледаш на хората и техния труд.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 78Тия клиники,за които говориш,че работят без договор със здравната каса,оперират ли:Рак на панкреасаРак на черния дробТрансплантацииИ КОЛКО СТРУВАТ ТЕЗИ ОПЕРАЦИИ?Познаваш ли такива БГ клиники?Дай пример.Ти сега разбираш ли аз какво ти говоря?
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Станишев е винивен за всичко !