В Кърджали започна подписка - искат орден "Стара планина" за ген. Делов

Инициативен комитет събира подписи, дава ги в МС и президентството
Обновена: 22 окт 2012 14:47 | 22 окт 2012 14:42, Красимир Ангелов
256
В Кърджали започна подписка - искат орден "Стара планина" за ген. Делов
Кърджали посрещна празника си със скандал. Снимка: БТА

Национална подписка за удостояване на ген. Васил Делов с орден "Стара планина" - първа степен с мечове, започва от днес в Кърджали.

Акцията е дело на инициативен комитет, сформиран след отказа на Общинския съвет на Кърджали да удостои със званието "почетен гражданин" освободителя на Кърджали ген. Делов, навръх 100-годишнината от Освобождението на града.

Председател на инициативния комитет е народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, а сред членовете са областният управител Иванка Таушанова, общественикът Георги Акабалиев и художникът Джемал Емурлов.

"Това е инициатива, която всички кърджалийци дължим да направим за изчистване името на ген. Делов", аргументира се Караянчева.

Тя уточни, че подписката има подкрепата на председателя на Националния инициативен комитет за честванията по случай 100-годишнината от Балканската война Цветан Цветанов, както и на градовете, които честват 100 години от началото на войната.

Сред тях са Хасково, Стара Загора, Сливен, Пловдив, Смолян, Благоевград, Велико Търново и родното място на ген. Делов – Котел.

"Инициативата е гражданска и подписката не е на ГЕРБ. Това го правим ние – гражданите на град Кърджали", подчерта Караянчева.

Събирането на подписи ще продължи до 30 октомври, след което ще бъде внесена в Националния комитет, а оттам-  в Министерския съвет и в президентството, заяви още депутатът от ГЕРБ.

"Хората бяха много обидени. За тях това беше безпрецедентен акт. Кърджали има над 22 почетни граждани и не виждам причина ген. Делов да не е един от тях", заяви още народният представител.

Още по темата

Самата подписка вече се разпространява и в социалната мрежа Facebook и дава възможност и на жителите на други населени места да я подкрепят.

Dnes.bg припомня, че скандал се разрази на тържествената сесия на Общинския съвет в Кърджали, след като освободителят на града - генерал Васил Делов, не беше обявен за почетен гражданин.

16 съветници от БСП и ГЕРБ гласуваха "за", но 22 съветници от ДПС гласуваха с "въздържал се" и така генералът не получи званието.

Номинацията на генерал Делов беше издигната от инициативен комитет, в който участват политици, местни журналисти и общественици.

Първоначално ДПС подкрепи идеята, но в последния момент представи подписка с имената на 320 души, които твърдят, че има незараснали рани от Балканската война, и не са съгласни ген. Делов да бъде почетен гражданин на града им.

ДПС предложи тази година да няма почетни граждани, за да бъде празникът обединяващ за всички жители на Кърджали.

От ГЕРБ и БСП отговориха с бойкот на тържествата по повод 100-годишнината от Освобождението на Кърджали заради пропадналото решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
2
 
17
 
! Отговори
1234 преди 11 години
В каква "държава" живеем само! *** се гаврят с героите ни, а догановци ни командват кои да са почетните ни граждани!
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според легендата днешният град дължи името си на османски пълководец, Кърджа Али, който след години на военни подвизи станал проповедник. След смъртта му през 14 век последователите му възстановили едно от разрушените селища в близост до неговия гроб. [1] Гробът е отворен през 20-те години на нашия век, но се оказва празен и археолозите достигат до извода, че това е бил символичен гроб (кенотаф).
126
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поради важното си стратегическо и стопанско значение Източните Родопи са били непрекъснато подлагани на вражески нашествия. Легенди и материални доказателства говорят, че в XIV век защитник на местното население от постоянно враждуващите български и византийски феодали, е възпятият от народа Момчил юнак. Неговото име е свързано с първата съпротива на българите-родопчани срещу нашествието на османските турци. През 1370 - 1371 година родопчани водят безуспешни битки, за да възпрат завоевателните набези на османските войски на Мурад I. Българските крепости в региона са премазани, а голяма част от населението е избито, поробено, асимилирано. Друга част намира закрила в непристъпните дебри на Родопите, за да стане пазител на българския род и език.
125
2
 
13
 
! Отговори
novaera преди 11 години
Чакам да му теглят майните на Хасанчо, от както Арда се превърна в блато. Новият парк беше върха на глупостта! На кого му трябваше нов парк, когато няма ни осветление, ни пешеходни пътеки, ни здрави тротоари в целия град! Много се радвам, че Доган вече е решил да се откаже от политиката - аз така интерпретирам този зададен сигнал. :)Искам си града, писна ми от село Кърджали!А, и освен това съм от т.н. турци и ме дразни много "съгражданите" ми да не говорят чист български през 2012 г.!
124
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
минусите, аполитичен, са за изопачаването на историята, което правиш провокативно,нещо характерно за историчарите, иудите и анкарската самозабравано вярвам знаеш атонското пророчество и ще престанеш най-сетне да се гавриш с паметта на предците
123
0
 
4
 
! Отговори
google.de преди 11 години
Васил Делов, на планината гр. Котел роден през 1859 г., след това в Османската империя, е герой на Сръбско-българската война през 1885 г., както и на Балканския войни от 1912-1913 г.,, която е водена между България и голяма част от населението му е извън неговата територия по силата на Договора от 1878 г. в Берлин напусна.По време на Първата балканска война, в която България, Сърбия, Гърция и Черна гора се бори бившите си завоеватели, Османската империя, командван Делов българските в
122
0
 
7
 
! Отговори
,,, преди 11 години
Няма ли го ястреба да полае колко са прекрасни турските пумияри
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сегашното име на града е Кърджа Али.Даже има гроб в джамията на града.Може същият Кърджа Али да е убивал българи.Който знае нещо за него да каже.
120
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДПС-унищожителят на България!
119
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде, 16:10 е.. да не изпуснете турските новини по *** 1..
118
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
... Къщата на Унджи Генчо била двуетажна, с 8 стаи, изба, ракиджийница, 2 конюшни, широк, добре ограден двор. Около 2 ч. цялото здание за запълнило с мъже, жени, деца, граждани и селяни. След малко време турците нападнали, счупили вратите, нахлули в двора и почнали да убиват наред и мъже, и жени, и деца - даже и пеленачетата. Избили почти всички, обрали ги, обрали къщата, а после я запалили. Тук баба Дафина Андонова неволно била зрителка на много неща. При това паднал убит мъжът ѝ Андон, брат му Петър Славов, Неделковите 4 сина Коле, Къне, Иванчо и Михаил, Марийка Михайлова и 2-те ѝ деца, годиначета близнаци. В завръщането си след Освобождението из пепелищата на тази къща изровили 250 глави и десетина коли кости, които закопали в 2 гробници в Пеленишките гробища...... Според показанията на Марийка Иванова Ахънова, която била в къщата на Коле Гюпхаленеца до самата църква Св. Троица, там загинали много хора. В църквата и двора се събрали над 2 500 души, натъпкани един до друг, така че нямало игла къде да падне. Турците нахлули в църквата и клането, убиването и обирът продължили няколко часа. Ахънова, скрита в един долап, била свидетел на всичко, и по-късно не намирала думи, с които да опише турските зверства при избиването на хората. В някои ъгли на църквата избитите оставали прави, защото нямало къде да паднат труповете...
117
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При това положение няма,как да гласувам нито за Бойко,нито за БСП.Който е с турците е против нас!
116
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В друго отделение на тази къща имало до 200 души граждани и селяни. Турците нападнали и без съпротивление влезли вътре. Най-напред уловили Стоил Куюмджи Драгиев, на когото отрязали ръцете от раменете и той паднал на земята. Всеки почнал да поднася парите си, часовник, пръстен и молел за милост, обаче нито един от тях не бил помилван, а всички били изклани; между тях имало и някакъв млад свещеник от селата, на който запалили брадата и косата с кибрит, после го полели с газ и жив го изгорили....... В къщата на кожухара Минчо имало събрани 200 души граждани и селяни - повечето жени... лутали се насам-натам, докато нападнали турците, които почнали да убиват, когото където настигнат, да колят и покрили целия двор с мъртви тела. Малцина сполучили да избягат през дола и то затова, че къщата била в края на града...
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
... В къщата на Хаджи Димитра имало около 50-60 души селяни, все приятели, с жените, с жените и децата си. Турците нахлули вътре и започнали да убиват наред. Янка, съпругата на Трифон Спасов, успяла да избяга, но била застигната, уловена, и след като я обезчестили, ѝ отрязали езика. Тя кървави сълзи ронела и всячески се мъчела да даде някакви обяснения за турските зверства при избиването на хората, както и за нейното обезчестяване, но нищо не се разбирало от движенията ѝ...... Къщата на Драгия Куюмджиоглу била на 2 отделения с по 5-6 стаи, изби, конюшни, сенници и широки дворове. В двете отделения се събрали около 500 души. Турците запалили къщата с газ и тя цялата пламнала... Щом се отворили вратите и окаяните българите се показали навън, почнали един върху друг да се повалят и всички били избити или изклани с изключение на неколцина, които незабелязано се промъкнали през тълпата...
114
8
 
1
 
! Отговори
Аполитичен преди 11 години
Кликането на минусите говори за незнанието на историческите факти. Значи, нашите правят нещо на други - то това се рзбира, като геройство, когато наште, само че мюсулмани, в Батак, то се слага, накакъв етикет на турци или както би ви харесало - *** лили фесове се нарича клане... Криворазбраната истина или разбирате нещата, както ви е угодно... клаиатурни мишоци!
113
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Референдум за името на Кърджали. Град Васил Делов си е супер име.
112
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като видя турчин и *** луд ставам
111
2
 
8
 
! Отговори
ИК преди 11 години
Ало аполитичен ти си турски пропогандатор а не аполитичен.Ако се връщаме назад във времето кои кла българите в Перущица и Батак - прадядовците на тези които се турчеят в Родопите и които сега се изкарват жертви.
110
4
 
11
 
! Отговори
СТАВА преди 11 години
Градската тоалетна да се наименува на---А.Доган ,да не е капо!
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
#142 ПразДна ти е кухата тиква, ***..