В Кърджали започна подписка - искат орден "Стара планина" за ген. Делов

Инициативен комитет събира подписи, дава ги в МС и президентството
Обновена: 22 окт 2012 14:47 | 22 окт 2012 14:42, Красимир Ангелов
256
В Кърджали започна подписка - искат орден "Стара планина" за ген. Делов
Кърджали посрещна празника си със скандал. Снимка: БТА

Национална подписка за удостояване на ген. Васил Делов с орден "Стара планина" - първа степен с мечове, започва от днес в Кърджали.

Акцията е дело на инициативен комитет, сформиран след отказа на Общинския съвет на Кърджали да удостои със званието "почетен гражданин" освободителя на Кърджали ген. Делов, навръх 100-годишнината от Освобождението на града.

Председател на инициативния комитет е народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, а сред членовете са областният управител Иванка Таушанова, общественикът Георги Акабалиев и художникът Джемал Емурлов.

"Това е инициатива, която всички кърджалийци дължим да направим за изчистване името на ген. Делов", аргументира се Караянчева.

Тя уточни, че подписката има подкрепата на председателя на Националния инициативен комитет за честванията по случай 100-годишнината от Балканската война Цветан Цветанов, както и на градовете, които честват 100 години от началото на войната.

Сред тях са Хасково, Стара Загора, Сливен, Пловдив, Смолян, Благоевград, Велико Търново и родното място на ген. Делов – Котел.

"Инициативата е гражданска и подписката не е на ГЕРБ. Това го правим ние – гражданите на град Кърджали", подчерта Караянчева.

Събирането на подписи ще продължи до 30 октомври, след което ще бъде внесена в Националния комитет, а оттам-  в Министерския съвет и в президентството, заяви още депутатът от ГЕРБ.

"Хората бяха много обидени. За тях това беше безпрецедентен акт. Кърджали има над 22 почетни граждани и не виждам причина ген. Делов да не е един от тях", заяви още народният представител.

Още по темата

Самата подписка вече се разпространява и в социалната мрежа Facebook и дава възможност и на жителите на други населени места да я подкрепят.

Dnes.bg припомня, че скандал се разрази на тържествената сесия на Общинския съвет в Кърджали, след като освободителят на града - генерал Васил Делов, не беше обявен за почетен гражданин.

16 съветници от БСП и ГЕРБ гласуваха "за", но 22 съветници от ДПС гласуваха с "въздържал се" и така генералът не получи званието.

Номинацията на генерал Делов беше издигната от инициативен комитет, в който участват политици, местни журналисти и общественици.

Първоначално ДПС подкрепи идеята, но в последния момент представи подписка с имената на 320 души, които твърдят, че има незараснали рани от Балканската война, и не са съгласни ген. Делов да бъде почетен гражданин на града им.

ДПС предложи тази година да няма почетни граждани, за да бъде празникът обединяващ за всички жители на Кърджали.

От ГЕРБ и БСП отговориха с бойкот на тържествата по повод 100-годишнината от Освобождението на Кърджали заради пропадналото решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
4
 
! Отговори
до аполитичен преди 11 години
Пижо, стига сте фалшифицирали историята! гнусни сте и жалки
107
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жалко е,че малцинствата не са били изгонени,още след Освобождението.
106
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се отнеме българското гражданство на тези "български граждани", които отказаха да бъде почетен гражданин на Кърджали неговия освободител ген.Делов. С формулировката за уронване пристижа на български гражданин. Народното събрание да глусува промени в закона.
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На който *** не му харесва тук да си ходи!
104
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На изборите ще ги изметем тея балансьори.И тях и коалиционните им партньори от БСП.
103
20
 
2
 
! Отговори
Аполитичен преди 11 години
Правете от въпросния генерал герой или там каквото ви се иска, но някой който е клал и изкормвал в Кърджали не може да бъде герой. Погледнете реалностите и се замислете, кой прави политически игри с името на един изверг!? Това си е провокация преди праздника...
102
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толерантност? Що за *** дума! Никога!
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
имаше един виц:"хванали милиционерите един *** и започнали да го бият.той питал защо го бият след катo нищо лошo не направил.*** крадат,а ти си *** и затова те бием"не слагайте всички под един знаменател.омразата ражда омраза.а точно това искат тези които върнаха бълг.турци100 години назад.бива толеранция,и българите са толерантни ама защо напр.в германия няма" ДПС"БК/С/П и ДПС ?горко на бълг.нация.защо в турция няма партия с бълг.участие.
100
0
 
8
 
! Отговори
ИК преди 11 години
До127- аз не знам докога ще говорите за възродителен процес.Вслучая става въпрос за Български генерал ,участвал във военни деиствия по време на война и освободил български град.Това което показа ДПС е явна протурска политика и антибългарска такава.И още- имате пари за джамии, даите и за болницата в Крумовгрод а не да протестирате.В момента в България е на едно от първите места по брой джамии на човек.
99
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бай Тошо кат ги командирова едно време защо се върнаха?Кой *** кой бит?Защо се върнахте бе ***!
98
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА СМЕНЯТ ИМЕТО НА ГРАДА! ДА СЕ КАЗВА ГРАД ВАСИЛ ДЕЛОВ!
97
2
 
9
 
! Отговори
мсмрадливи даалии преди 11 години
Вместо орден - преименуване на града на Генерал Васил Делов Град .нека домусите всеки ден го споменават.Аман от кържалии- даалии , анаЛдолска *** , турански еничари - на който не му харесва в България , да си стяга бохчитеда ходи на ексКУРзия при кюрдите.
96
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кого да накажат за Възродителния процес, йозалците ли?!щото от Турция почна всичко, ама вместо да се поучат от грешката си, че ги използваха тъй долно за чужди политически цели, турците сега бербери чак взеха се пишат
95
8
 
4
 
! Отговори
факт преди 11 години
да му дадат всички медали които има в България,дори да го направят майстор по спорта,заслужил артист и т.н.,нямам нищо напротив,ама първо да накажатучастниците във възродителния процес,по европейско е...
94
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мюсюлманското малцинство са слабомислещи,ти му подадеш пръстче то захапва и ръката..
93
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам усещането че самите българи не искат да си имат държава. Прочетете коментар 112 и вижте колко плюса нацъкаха. Ама вие без бой се предавате бе!
92
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още едно доказателство, че турците трудно се адаптират към средата, в която живеят.
91
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Справедливия гняв срещу ДПС и малоумното им поведение не трябва да се обръща срещу турското и мюсюлманско малцинство. Но ако това малцинство иска да живее нормално с нас, да забрави за ДПС. И нека каузата на всички тук е -борба за забраната на ДПС като неконституционна, националистка, реваншинстка партия с претенции към националната и териториална цялост.
90
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подписката трябва да бъде само за едно нещо - Обявяване на партия ДПС за противоконституционна и антибългарска партия.
89
3
 
5
 
! Отговори
до 112 преди 11 години
Всеки ден горят американското знаме някъде. Това означава ли че няма Америка.

Спонсорирани публикации