Стотици миряни се прощават с патриарх Максим

Пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойната Света литургия
Обновена: 8 ное 2012 14:32 | 8 ное 2012 10:16,
126
Стотици миряни се прощават с патриарх Максим
Снимка: БТА

Стотици миряни се отправиха в митрополитския храм "Св. Неделя" в столицата, за да си вземат последно сбогом с патриарх Максим, който почина на 6 ноември.

Ковчегът с тялото е положен на подиум в центъра на църквата. Около него стоят четирима духовници и четирима гвардейци.

На главата на Негово Светейшество е поставена патриаршеската му корона, а в ръцете му - кръст и здравец. В краката на патриарха са положени патриаршеските му одежди и патриаршеското було.

Желаещите да се поклонят пред тленните останки на покойния патриарх се редят на дълга опашка пред храма. Тя вече достига до Богословския факултет на Софийския университет, който е срещу храма "Св. Неделя".

Пловдивският митрополит Николай, който пое и Софийската епархия след смъртта на дядо Максим, отслужи в храма "Св. Неделя" заупокойната Света литургия в памет на патриарха.

Около храма има заграждения, а полицаи пропускат дошлите за поклонението.

„Патриарх Максим беше в своя живот изяло предан към светата ни църква. Неговата вяра беше пример и за нас. Той винаги ще бъде наш духовен отец, който и от небесните вселения ще се грижи за нас“, заяви пред БНТ митрополит Неофит.

Той каза още, че дядо Максим винаги се е стремял всички църковни въпроси да се решават с консенсус. Митрополит Неофит добави, че няма сблъсъци за това кой да бъде избран за нов патриарх.

Премиерът Бойко Борисов и министри дойдоха на поклонението пред патриарх Максим в храма "Св. Неделя".
Министър-председателят положи венец и целуна иконата, положена до тялото на патриарха.

Утре, в деня на национален траур, церемонията ще се повтори в катедралния-храм "Александър Невски", но ще бъде много по-кратка. В 10.30 часа ще извършат опелото, след което тялото на патриарха ще бъде отнесено в Троянския манастир, където той ще бъде погребан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
3
 
16
 
! Отговори
Уейлън преди 11 години
До 100Че то тази притча за покаялия се на кръста разбойник, която цитираш, касае една от най-отвратителните функции на християнската религия, а именно - прехвърлянето на отговорност към някаква имагинерна висша сила и нехание пред действителните последствия, които човек трябва да носи за грешките си. Викаш, щом ни се дава възможност да се покаем на смъртния си одър и това да ни осигури т.нар. "рай", значи можем да си разбойничестваме наволя и безнаказано цял живот.Примитивност и чудо....
87
2
 
10
 
! Отговори
1 българка в EU преди 11 години
Бог да прости дядо Максим!
86
4
 
21
 
! Отговори
аз преди 11 години
Не съдете за да не бъдете съдени Спомнете си за разбойника който цял живот е вършил престъпления и в последния си час се е покаял и изповядал Христос като Син Божи Той същия този разбойник ПРЪВ е влязал в рая А за нашия Патриарх съдите по недоказани злобни твърдения Но нито молитвените часове му знаете Нито сълзите на покаяние сте му видели А той живееше скромно Отбягваше медийния шум и беше незлоблив и кротък БОГ ДА ГО ПРОСТИ !
85
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонименне само кючек танцувай, но ако искаш и се обрежи, но не пиши тука! ОК?
84
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МУТРА И ВЯРА-ДВЕ НЕСЪВМЕСТИМИ НЕЩА.
83
10
 
4
 
! Отговори
До 95 преди 11 години
Не е срамно да се пише истината за дядо Максим и църквата. А истината от последните десетилетия не е добра за тази институция и ръководството й. Дядо Максим наистина бе чуплив, счупи се пред комунистите и нито веднъж не им каза - Безбожници, не пипайте църквата! Ниско интелектуално ниво е преди всичко това да не съзираш истината, а сляпо да се кланяш на "авторитети"!
82
2
 
8
 
! Отговори
bibi преди 11 години
Много лицемерна нация сме! Днес сме вярващи и ходим на поклонение, пишем прочувствени слова, а до вчера въобще не ни е интересуваха нито църква, нито вяра.....
81
2
 
29
 
! Отговори
даа преди 11 години
Бог да прости дядо Максим. Според мен беше достоен човек - скромен, такъв сякаш чуплив, но притежаваше голяма вътрешна сила. Беше безупречен духовник. Срамувам се заради хората пишещи тук изключителни безумия и обиди. Лесно е да се крие някой зад анонимността, но все пак показва ниското си интелектуално ниво и липсата на възпитание.
80
32
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Утре в деня на траур ще танцувам кючек....не ме интересуват ваште траури
79
1
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Neka vsichki balgari se zamislyat zasto sme na tova pologenie i spored men Bog oste ste nakazva Balgariya za neinoto neveruyu i za cinizma i v egednevieto,kakto sega taka i za minalite vremena ,taka i za v badeste dokato ne tragnem v praviyat pat.Nikoi ne kritikuva kazanoto ot turchiona Ahmet Dogan po-povod izkazvaneto mu za Balkanskata voina a se nameriha takaiva *** da pluyyat po svyatoto v patriarha na Balgaria.
78
6
 
9
 
! Отговори
s преди 11 години
Тоя *** си довел детето.
77
0
 
9
 
! Отговори
Anonimen,izvan Bg преди 11 години
Ozlobeni,glupavi,politizira6ti vsichko lumpeni ! I pred smartta ne se svenite da plyuete i zloslovite!OTVRASCHTAVATE ME!!!!
76
19
 
7
 
! Отговори
Новинкааа преди 11 години
Премиера щял да гостува на дядо Максим.Дай боже, дай по-скоро.
75
1
 
13
 
! Отговори
До 86 преди 11 години
Бог чува само вярващите, не и безбожниците като теб!
74
4
 
12
 
! Отговори
велински преди 11 години
Нека българският народ не забравя,че Иван Костов беше единственият премиер сложил началото на РЕПРЕСИЙТЕ срещу нашия добър патриарх МАКСИМ в демократично зараждащия се строй,и целта беше да се сложи ПОШЛИЯ ФЕРИ СВЕТУЛКАТА като разколник на БЦ.Бог да убие ИК.
73
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тук някои на истината казват, че е злоба! Истините за дядо Максим ги знаем - служи на безбожниците-комунисти, не се покая за това, не изгони нито един митрополит-доносник, не заклейми търгащината в църквата с архонтството.Бог да го прости! Но истината трябва да се казва и знае!
72
4
 
21
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
Господ да ни пази от Митрополит Николай, че той ако стане Патриарх, тежко и горко на Българската Православна Църква.
71
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей тази злоба и омраза не ви остави и за момент.Дори и за смъртта на човек не се посвинихте.А кой за ада и рая това зависи от всеки един нас и делата ни.Да почива в мир нашия патриарх.А тези озлобени човечета да се замислят дали омразата и злите си чувства ще направят себе си по щастливи??????
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
HADJI GEN40,пий си виното с дядо Либен от първичната партийъна организация и мисли за казана с ракията.Личи, че си комунясал отдавна. Кво вадиш Пимен и Фори? Някой да върви след тях? Туй ДС и КГБ изобщо не е имало? Така ли?Другите хора прости? Ти, най-големият умник?!!!Първо се смирете вие *** и ние ще ви последваме! Става, нали?
69
1
 
4
 
! Отговори
Уейлън преди 11 години
До 66Не съм се опитвал да позная. Просто дадох произволен пример.И не - нищо не се опитвам да си обясня. Абсолютно съм наясно със заобикалящата ни среда, с произхода на планетата и човека, както и с крехката му психология. Изразявам възмущение от всеобщата заблуденост, примитивност и манипулируемост.