Стотици миряни се прощават с патриарх Максим

Пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойната Света литургия
Обновена: 8 ное 2012 14:32 | 8 ное 2012 10:16,
126
Стотици миряни се прощават с патриарх Максим
Снимка: БТА

Стотици миряни се отправиха в митрополитския храм "Св. Неделя" в столицата, за да си вземат последно сбогом с патриарх Максим, който почина на 6 ноември.

Ковчегът с тялото е положен на подиум в центъра на църквата. Около него стоят четирима духовници и четирима гвардейци.

На главата на Негово Светейшество е поставена патриаршеската му корона, а в ръцете му - кръст и здравец. В краката на патриарха са положени патриаршеските му одежди и патриаршеското було.

Желаещите да се поклонят пред тленните останки на покойния патриарх се редят на дълга опашка пред храма. Тя вече достига до Богословския факултет на Софийския университет, който е срещу храма "Св. Неделя".

Пловдивският митрополит Николай, който пое и Софийската епархия след смъртта на дядо Максим, отслужи в храма "Св. Неделя" заупокойната Света литургия в памет на патриарха.

Около храма има заграждения, а полицаи пропускат дошлите за поклонението.

„Патриарх Максим беше в своя живот изяло предан към светата ни църква. Неговата вяра беше пример и за нас. Той винаги ще бъде наш духовен отец, който и от небесните вселения ще се грижи за нас“, заяви пред БНТ митрополит Неофит.

Той каза още, че дядо Максим винаги се е стремял всички църковни въпроси да се решават с консенсус. Митрополит Неофит добави, че няма сблъсъци за това кой да бъде избран за нов патриарх.

Премиерът Бойко Борисов и министри дойдоха на поклонението пред патриарх Максим в храма "Св. Неделя".
Министър-председателят положи венец и целуна иконата, положена до тялото на патриарха.

Утре, в деня на национален траур, церемонията ще се повтори в катедралния-храм "Александър Невски", но ще бъде много по-кратка. В 10.30 часа ще извършат опелото, след което тялото на патриарха ще бъде отнесено в Троянския манастир, където той ще бъде погребан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За изборът? Разбира се, че винаги има! Екзарх Стефан избра да служи на вярата и завърши живота си в изгнание в скромна къща в с.Баня, Карловско. Патриарх Максим служеше безбожниците-комунисти и си отиде в луксозната Правителствена болница!Аз съм за вярата, но и за истината и разума! Не може вярата да заличава разума и истината! ХХ вуек е!
67
5
 
18
 
! Отговори
българка преди 11 години
Като чета коментарите на някои хора се моля Господ да успокои душите им и да не са толкова зли. Не бъдете зли, мили сънародници, опитайте да бъдете по- смирени, по - скромни , по - добри и служете на истината.Вечна памет на българският патриарх. Поклон.
66
0
 
2
 
! Отговори
до #70 преди 11 години
А бе мой,то ние всички като умрем ще отидем натам,така че....
65
14
 
5
 
! Отговори
до 69 преди 11 години
Единственият път пред него е вече пътя към червеите
64
5
 
15
 
! Отговори
5th Avenue преди 11 години
Чета коментарите и не мога да се начудя. Какъвто бил, бил, Патриархът си отиде. Не може ли просто поне на такава тема да проявите човечност и да замълчите, ако имате негативно мнение. Не за друго, а заради това, че човекът не е м/у живите вече. Каквото било, било. Нека спокойно продължи пътя си, какъвто и да е той.
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЕххххххНека бъдем по-добри и благородни.Нека имаме граници.
62
0
 
5
 
! Отговори
до 50 преди 11 години
най - лесно е да кажеш, че нямаш избор, избор винаги има
61
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До УейлънПак не позна ;-) Пак повтарям не съм вярващ, Библията не съм я чел, това Стар Завет, Нов Завет са неща непознати за мен. Единствено от Библията знам една страхотна притча за тримата странника, които стоят на кръстопът и то разказана от друг. Като гледам май може да не отнесе и за теб ;-) Виждам, че се опитваш да си обясниш някой неща. Почети повечко за академик Бехтерев !!! ;-)
60
2
 
4
 
! Отговори
до 62 преди 11 години
След като погребем столетницата. ГЕРБ все пак е нейно дете и ще я надживее с доста годинки.
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха......мутрополит Николай...Точно казано!
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека Шефа му да го съди. Истинския Шеф, а не тези от ДС
57
9
 
17
 
! Отговори
Ехххххх преди 11 години
Кога ще се събираме и за ГЕРБ по такъв повод.
56
0
 
10
 
! Отговори
ПРОТИВ преди 11 години
Вечна памет на Патриарх Максим.Моля се от все сърце Бог да даде разум на останалитемитрополи да изберат честен и добър Патриарх,който милее за българския народ,да помагапо всякакъв начин на нуждаещите се.Твърдо съм против този Николай,който по всякакъвначин някой се опитва да ни го наложи.
55
10
 
5
 
! Отговори
вероучение в училища преди 11 години
Хубаво е да въведат вероучение в училищата. Тъкмо владиците ще разказват на децата как са станали агенти на ДС и колко хубаво е било да бъдеш доносник!
54
5
 
15
 
! Отговори
атеист преди 11 години
Ако Исус Христос знаеше за съществуването на пожарникаря и на мутрополит Николай, отдавна щеше да напусне църквата и щеше да стане атеист!
53
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съм съгласен да се водят деца на такива места. Преди 14 години в рамките на 1 месец починаха двама мои роднини. Бил съм не повече от 7-годишен. И до ден днешен ми е пред очите гледката на която бях свидетел. Така че за мен това е не е редно, защото остава траен спомен у детето, и не се знае какво би породило по-нататък. Иначе за дядо Максим, какъвто и да е бил, всеки един който си отиде от този свят, трябва да се говори или хубаво или нищо. Мир на праха му!
52
4
 
6
 
! Отговори
на поклонението преди 11 години
Това не е ли гавра с дядо Максим, компрометираният мУтрополит Николай да се появява на поклонението?
51
2
 
2
 
! Отговори
до #52 dedo преди 11 години
Дрънкаш абсолютни глупости!Ти чел ли си Библията бе?!
50
4
 
5
 
! Отговори
Уейлън преди 11 години
До 48Не, не съм казал "халюцинации". Не можа да ме разбереш изглежда. "Човек вижда това, което иска да види" е логическа норма. Основно на нея се базира аномалията на човешката психология, наречена "суеверие". Означава, че психиката на човека извърта и си обяснява дадени явления по различен от естествения им произход начин.Бил си тежко болен и неочаквано си оздравял. Обработената психика предпочита да определи това като "чудо", а реалното обяснение е, че организмът ти просто се е преборил.
49
3
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 11 години
За съжаление дядо Максим не можа да докосне сърцето на повечето вярващи. Редно беше след 1989 г. да се покае като румънския патриарх, нищо повече. Двадесет години пред очите ни са попове приличащи на мутри, митрополити доносници, произвеждащи архонти срещу тлъсти суми, превръщането на манастирите о обители и хотели и т.н. Е нали дядо Максим им беше началник. Как не ги спря? А близките му отношения с Първанов и крадливият цар...Хайде! Бог да го прости....