Ден на траур заради кончината на патриарх Максим

Днес Негово Светейшество ще бъде погребан в Троянския манастир
Обновена: 9 ное 2012 14:31 | 9 ное 2012 06:56,
111
Ден на траур заради кончината на патриарх Максим
Снимка: БТА

Днес е ден за национален траур заради кончината на българския патриарх Максим. Негово Светейшество почина на 6 ноември в правителствената болница "Лозенец" на 98 години. Патриарх Максим ръководи Българската православна църква 41 години - от 4 юли 1971 г.

В деня на опелото и погребението на патриарх Максим националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

От 9.00 ч. в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а от 10.30 ч. ще бъде опелото на патриарх  Максим.

На тези траурни служби ще присъства Вселенският патриарх Вартоломей Първи, очаква се да дойдат също сръбският патриарх  Ириней, атинският архиепископ Йероним и други представители на поместните православни църкви.  

Пловдивският митрополит Николай, който временно бе определен и за митрополит на Софийската епархия, увери, че "всеки българин, който пожелае да се сбогува с Негово светейшество, ще бъде допуснат до патриаршеския катедрален храм "Свети Александър Невски".

Погребението на патриарх Максим е от 15.30 ч. в Троянския манастир.

Вчера близо две хиляди вярващи се простиха с патриарха. Тялото му беше изложено за поклонение в катедралния храм "Света Неделя" в София. Премиерът Бойко Борисов, министри, Вселенският патриарх Вертоломей също се простиха с патриарх Максим.

Още по темата
 Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г. През 1938 г. постъпва в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През декември 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим.

На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх на БПЦ с 98 гласа "за" от 101 гласували. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.

За 90-ия рожден ден на патриарх Максим през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден "Стара планина" - първа степен. Отличието беше присъдено за големите му заслуги в духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на делата на БПЦ и за 90 години от рождението му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
15
 
12
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 11 години
"всеки българин, който пожелае да се сбогува с Негово светейшество" ... аз от кога искам да се "сбогувам" с него ... ама нали за умрелите или добро или ... нищо. Е толкова голямо нищо е трудно да не се каже!Преди няколко години имаше новина, че понеже кандидата за Варшавски епископ бил доносник и се принуди да подаде оставка.Е ние пък си ... търпяхме патриарх-полковник. На двама толкова различни господари не знам как се служи. :) По минусите им ще ги познаете :)
7
9
 
24
 
! Отговори
LaRi преди 11 години
Ех, колко много низки душици има из форумите... Чудя се дали някой ви плаща да ръсите тъпотии, или просто си го правите за спорта? Мир на душата му!
6
7
 
14
 
! Отговори
българин преди 11 години
бог да прости нашия патриарх да почива в мир светла му памет като гледам коментарите нищо дпбро не чака българия с такива българи разединени доховно разидинени като хора затова българия ще си остане наи мизерната държава с наи мизерните хора в нея от целия свят просто в нея не останаха истенски българи а само мизерници и подлизурковци и гъзолизачи наи лошото е че с този останал *** мизерен нагаждачески народ скоро няма да има история и българия като цяло много жалко че има такъв народ
5
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дядо Максим търсеше собствено си спасение. Той много добре знаеше, че бе служил на безбожниците-комунисти, че е бил и си остана тяхна маша срещу вярата. С хрисимото си поведение печелеше някакви симпатии, но вижте църквата - повечето митрополити са доносници на ДС, продават архонтски титли, стремят се към лукс, другаруват с разнокалибрени мутри, превърнаха манастирите в хотели, нямат почти никаква мисионерска дейност. Църквата е в жалко състояние, а народът страда безумието на политиците.
4
5
 
6
 
! Отговори
Даката преди 11 години
живота на христяни. Държавата ни малко пресилва нещата с този ден на траур,почести,благодарности,ордени. Чисто по човешки гледаме на нещата. На литургията слушах се говореше за иконата на дева Мария която била водила Максим от млади години,отново се промива мозъка на хората и отново нито една дума за Христос-този който поради милостта си още ни търпи.
3
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един НЕ заслужил обикновен човечец!!!!!!Имаме "дарбата" да издигаме в култ хорица,с нищи не допринесли за добруването на нацията ни!!!!Мир на праха му!
2
2
 
6
 
! Отговори
Даката преди 11 години
В началото първоапостолската църква беше чиста и свята,с времето обаче хората започнаха да променят фокуса от Христос и започнаха да издигат в култ хора светци които в естеството си са също грешници но със стремеж да живеят чист и свят живот. От истинска вяра към Бога хората започнаха да служат на всякакви предмети и хора. Това,че днес църквата не е това което е била 1-3ти век е ясно. Но нека Бог да съди кой е бил праведен и кой не,това не е наша работа. За мен истинската църква са всички
1
14
 
26
 
! Отговори
Пастафарианец Храбър преди 11 години
Чак пък национален траур?А бб да си спомни как си хвърли оставката, а пЪртийната книжка си скъта до сърцето, а сега се кръсти като ветрогенератор, със стробоскопична камера трябва да го снимат, че ръцете му се замазват по тИлИвизУрЪ!Аре, нема нужда!