Стотици миряни се прощават с патриарх Максим

Пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойната Света литургия
Обновена: 8 ное 2012 14:32 | 8 ное 2012 10:16,
126
Стотици миряни се прощават с патриарх Максим
Снимка: БТА

Стотици миряни се отправиха в митрополитския храм "Св. Неделя" в столицата, за да си вземат последно сбогом с патриарх Максим, който почина на 6 ноември.

Ковчегът с тялото е положен на подиум в центъра на църквата. Около него стоят четирима духовници и четирима гвардейци.

На главата на Негово Светейшество е поставена патриаршеската му корона, а в ръцете му - кръст и здравец. В краката на патриарха са положени патриаршеските му одежди и патриаршеското було.

Желаещите да се поклонят пред тленните останки на покойния патриарх се редят на дълга опашка пред храма. Тя вече достига до Богословския факултет на Софийския университет, който е срещу храма "Св. Неделя".

Пловдивският митрополит Николай, който пое и Софийската епархия след смъртта на дядо Максим, отслужи в храма "Св. Неделя" заупокойната Света литургия в памет на патриарха.

Около храма има заграждения, а полицаи пропускат дошлите за поклонението.

„Патриарх Максим беше в своя живот изяло предан към светата ни църква. Неговата вяра беше пример и за нас. Той винаги ще бъде наш духовен отец, който и от небесните вселения ще се грижи за нас“, заяви пред БНТ митрополит Неофит.

Той каза още, че дядо Максим винаги се е стремял всички църковни въпроси да се решават с консенсус. Митрополит Неофит добави, че няма сблъсъци за това кой да бъде избран за нов патриарх.

Премиерът Бойко Борисов и министри дойдоха на поклонението пред патриарх Максим в храма "Св. Неделя".
Министър-председателят положи венец и целуна иконата, положена до тялото на патриарха.

Утре, в деня на национален траур, церемонията ще се повтори в катедралния-храм "Александър Невски", но ще бъде много по-кратка. В 10.30 часа ще извършат опелото, след което тялото на патриарха ще бъде отнесено в Троянския манастир, където той ще бъде погребан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съдете, защото ще бъдете съдени! Поклонете се, ако имате вяра!
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може би щях да го разбера ако беше поискал прошка от народа си приживе. На всички е ясно, че беше удобен на комунистическата власт. Ако искате му кажете агент на ДС, все едно. Като му крият принадлежността става още по-зле. Значи разбират, че е грешно ПОЛКОВНИК да бъде ПАТРИАРХ. Несъвместими работи.
106
0
 
1
 
! Отговори
mimi преди 11 години
i vse pak leka mu prast,te popovete sega samo 4akat koi po goliam san da vzeme ne im viarvaite,.vsi4ko e teatar
105
2
 
1
 
! Отговори
mimi преди 11 години
kaviarvam v bog no na popove kvo napravi sarkvata da pomaga na bednite miriani ni6to.iskat samo vlast i pari.sa6to kato v politikata.edinsven otes ivan zaslujava uvajenieei takiva triabva da sa vsi4ki duxovnisi.ne kato nikolai ima limuzina za 200 xil. iobe6ta 6te ia prodade i parite na bednite.tia sda po al4ni ot komunistite
104
2
 
3
 
! Отговори
Пастафарианец Храбър преди 11 години
Това малко момченце знае ли какво прави? Че се и кръсти! ***, няма разлика с уахабизма!
103
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората са тотално неграмотни.Щом е духовник от такъв сан Максим трябваше да се покае публично.Това с покаянието тайно не върви.Митрополитите трябва публично да се каят за това че са служили на антихристовата власт.А те не само публично не се каят, а казват, че се гордеят, че са служили на антихристовата власт.
102
2
 
6
 
! Отговори
селянина преди 11 години
Бог да прости Патриарх Максим!Други думи са излишни.:(
101
7
 
4
 
! Отговори
аз преди 11 години
Ужасявам се само като я гледам тази снимка. Не познавам патриарх Максим и не искам нищо да твърдя за него, но просто са ми интересни тези хора, които са отишли на поклонение и целуват мъртвеца. Това форма на уважение ли е? Към мъртвеца? Не мога да го разбера. Питам се дали, докато е бил жив са отишли да му покажат някакъв вид уважение.....
100
1
 
5
 
! Отговори
до 110 преди 11 години
накрая да не се окаже твоята мисия невъзможна ???
99
1
 
5
 
! Отговори
до 110 преди 11 години
абе ти от 2дена по всички форуми все тоя списък ни навираш Да не би да те гони склерозата Вече го видяхме Па и ти ще да си някой вътрешен Толкова да си информиран
98
6
 
1
 
! Отговори
:( преди 11 години
И рече господ: Чада мои посетете това:h-p://lesni-paribg.alle.bg и благоденствайте като следвате божите канони написани там. Спазвайте господните слова и ще получите опрощение на всички ваши грехове !!!
97
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 11 години
До Уейлън... и рече безумец в сърце си няма Бог ...а ти си просто ***
96
4
 
2
 
! Отговори
dancho82 преди 11 години
abe da se vidi 4oveka s"rabotodatelq"si be!!Stiga s kebab4etata i rakiata na na6 grab!
95
3
 
8
 
! Отговори
misiqta nevazmojna преди 11 години
ЕТО КОИ СА КАНДИДАТИТЕ ЗА ПАТРИАРХ:1) Николай Пловдивски специализира в Москва т.е. в КГБ ! ! ! ? ? ? Баща му, Методи Стоименов, е милиционер, който оглавява взвод при Шесто управление на Държавна сигурност ! ! ! ? ? ? Николай е скандална личност и обединител не може да бъде. 2) Гавриил Ловчански e на 62 години и също е специализирал в Москва от 1986 до 1991 - т.е. в КГБ и се счита за представител на руското лоби ? ? ? ! ! ! 3) Амвросий Доростолски е бил в Алтернативния синод и се счита за разколник, но НЕ се води на отчет в ДС. На 70 години е и имал здравословни проблеми.Останалите 11 митрополии фигурират в архивите на Държавна сигурност1. Кирил Варненски е работил за Първо главно и за Шесто управление на ДС псевдонимите "Ковачев" и "Владислав". 2. Игнатий Плевенски е работил за Държавна сигурност като агент и секретен сътрудник Пенев и Германски. 3. Дометиан Видински е работил за ДС. Вербуван е 1972 г с име агент Добрев. 4. Йоаникий Сливенски. Вербуван е под името агент Кирилиевич. От 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС. 5. Григорий Великотърновски е вербуван за агент към Шесто управление на ДС с псевдоним Ваньо. 6. Калиник Врачански е агент Рилски и Велко и е сътрудник на МВР, после е регистриран и към политическата полиция.7. Натанаил Неврокопски е агент Благоев от държавна сигурност. В досието има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи.8. Неофит Русенски е регистриран към Шесто главно управление с псевдоним Симеонов. 9. Галактион Старозагорски е вербуван като агент Мишо. Бил е сътрудник на Шесто, Трето и Първо главни управления на ДС.10. Симеон Европейски от 1964 г е секретен сътрудник Христов и Торис. От 1967 г. е щатен служител на Първо главно управление. Личното и работното му дело е в 27 тома.11. Йосиф Американски. Агент и секретен сътрудник Николов и Зографов. Вербуван е през 1980 г., през 1983 г. е регистриран към разузнаването. В досието му има разходни документи.
94
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а детео какво прави там бре? Тия хора в БГ са се побъркали тотално
93
14
 
2
 
! Отговори
Трагедия преди 11 години
Че кога е умрял? Никъде по медиите не казаха.Жалко.Но няма ли да се вмирише до петък?Кой ли пратеник на Бог Ленин ще го замести.
92
3
 
11
 
! Отговори
Уейлън преди 11 години
"то и твоя ред ще дойде"Разкошен пример за християнско смирение, незлобливост, добродетелност и безусловна любов към ближния. ;)
91
7
 
2
 
! Отговори
до уейлън преди 11 години
бе, я си карай както си знайш ...то и твоя ред ще дойде.
90
9
 
18
 
! Отговори
Уейлън преди 11 години
До 103Какъв Бог, бре мозък, каква преценка!? Ако действително вярваш, че Вселената, галактиките планетата, видовете и прочие са създадени за шест дена от дух, чиито образ и подобие е човекът /тоест най-малкото е личност/, значи си за психиатрията. Но болшинството от религиозните хора не влизат в детайлите на вярата, в която изповядват, а сляпо се водят по мантрите на някакви охранени дядовци с килимявки, които са без всякакъв смисъл и в пълно портиворечие с действителността и науката. Бог...
89
13
 
4
 
! Отговори
до уейлън преди 11 години
явно не разбилаш истинското зночение на покаянието И не си мисли че си по-справедлив в преценката си по отношение на духовните неща от самия Бог