Газът ще поевтинее с поне 5% от догодина

Шефът на "Булгаргаз" очаква и намаление на цената на парното
Обновена: 16 ное 2012 14:36 | 16 ное 2012 10:22,
163
Газът ще поевтинее с поне 5% от догодина
Снимка: архив Reuters

Цената на природния газ за крайните потребители ще намалее с минимум 5-7%, заяви шефът на на "Булгаргаз" Димитър Гогов пред bTV след постигнатите вчера договорености с „Газпром” за намаление с 20% на цената на природния газ за България от 1 януари 2013 година.

„Цената на газа ще падне за всеки един от нашите потребители,” заяви Гогов, но отбеляза, че му е трудно в момента да направи „кумулативните сметки”, които включват договорените до момента отстъпки.

Най-силен ще бъде ефектът за индустриалните предприятия, които са основен потребител на природен газ в България. 

Изпълнителният директор на „Булгаргаз” очаква обаче и парното да поевтинее, въпреки че отново не се ангажира с точна прогноза. При 10-процентно намаление в цената на газа би трябвало „топлото” да поевтинее със 7%, „чисто хипотетично”, каза все пак Димитър Гогов.

Той увери още, че няма да загубим транзитните такси от газопровода от Украйна заради строителството на "Южен поток".

Според депутата от БСП Петър Димитров е потвърдено подозрението, че България няма да получи такси от транзит на газ в продължение на 15 години. Доходът от съвместното предприятие ще отиде за покриване на инвестицията и на кредита, предоставен ни от руския газов гигант „Газпром“, смята народният представител.

Гогов уточни, че е запознат с договорите на "Булгартрансгаз" - компанията, която управлява газовите доставки по тръбопроводите у нас. 

През миналата година страната ни е получила 157 млн. лева от транзитни такси на природен газ и те няма да намалеят, гарантира мениджърът и допълни, че досега изградената мрежа на "Булгартрансгаз" няма да бъде част от трасето на "Южен поток".

Двадесетте процента намаление, договорено вчера (15 ноември), е всъщност разликата между цената на 1 януари 2012 година и цената, на която би купувала страната на 1 януари 2013 година, ако нямаше никакви преговори, обясни Димитър Гогов.

"Разликата ще бъде около 300 млн. долара годишно", изчисли още Гогов.
Няма опасност България да загуби участието си в "Южен поток", ако не може да върне заемните средства, които ще изтегли за изграждането на газопровода, заяви категорично още шефът на "Булгаргаз".

Той обясни, че връщането на заема всъщност ще зависи от работата на газопровода, защото с приходите от "Южен поток" ще връщаме заемите за участието си в проекта.

Още новини за цената на газа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БухахахахааНали беше 20%?После станаха 15,сега 5%...за 1-ви януари може да ви сурвакат с едно 10% по-скъпо парно!Бухахахаха
132
0
 
9
 
! Отговори
СЕМЕРДЖИЕВ преди 11 години
До ай, канариА ДАЛИ ИЗОБЩО ЩЕ ПОЕВТИНЕЕ ?????????????????????????????????????МАЙТАП БЕ УИЛИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
131
0
 
17
 
! Отговори
СЕМЕРДЖИЕВ преди 11 години
ПРЕДЛАГАМ ДА НАПРАВИМЕ МАЛКО РЕАЛНИ СМЕТКИ, А НЕ ДА СЕ ПРАВИМЕ НА ВРАЧКИ !!!!!!!!!!!!!!! ИСТИНАТА Е СЛЕДНАТА : ИСТИНСКАТА ЦЕНА НА КОЯТО РУСИЯ ДОСЕГА ПРОДАВАШЕ ГАЗТА НА ОВЪРГАЗ БЕШЕ 339 $ ОВЪРГАЗ ПРОДАВАШЕ ГАЗТА НА БУЛГАРГАЗ НА ЦЕНА 480 $. КОЕТО ОЗНАЧАВА 141 $ ИЛИ 41.6 % ОТ ПРЕДИШНАТА ЦЕНА ЧИСТА ПЕЧАЛБА ЗА ЕВРЕЙЧЕТАТА АНДРЕЙ ТЕНЕВ И САШО ДОНЧЕВ БЕЗ ДА СА СИ МРЪДНАЛИ И МАЛКИЯ ПРЪСТ ?!?!?! РАЗБИРА СЕ 50 % ОТ ТОВА ТЕ ДАВАТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕЗАВИСИМО КОИ СА ЗА ДА НЕ ГИ ЗАКАЧАТ ДАНЪК СПОКОЙСТВИЕ ! БУЛГАРГАЗ ПРОДАВА НА НАС БАЛАМИТЕ ГАЗТА НА ЦЕНА 570 $ КОЕТО ОЗНАЧАВА 90 $ ИЛИ 26.5 % ЧИСТА ПЕЧАЛБА ПАК НА НАШИЯ ГРЪБ ! ИЛИ ОБЩО 68 % ПЕЧАЛБА ЗА СУЛЮ И ПУЛЮ НА НАШ ГРЪБ ! МОЛЯ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗАСЕГА ДА ОБЯСНЯТ ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ТВЪРДЯТ, ЧЕ СА ПРЕМАХНАЛИ ПОСРЕДНИЦИТЕ В СЛУЧАЯ ОВЪРГАЗ КЪДЕ ТОЧНО, ПРИ КОГО ОТИДАХА ТЯХНИТЕ 41.6 % ПРОЦЕНТА И ОТ ЧИИ ПРОЦЕНТИ НАПРАВИХА НАМАЛЕНИЕТО ОТ НАД 20 % КАКТО ТВЪРДЯТ ! И ЗАЩО НИЕ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ПАК СМЕ ИЗЛЪГАНИ И ПРЕЦАКАНИ ??? ДОКОГА ЩЕ НИ СЧИТАТЕ ЗА *** КАТО ДЯНКОВ И ДОБРЕВ ??? НЕДЕЙТЕ ДА ПРИРАВНЯВАТЕ ДРУГИТЕ ПО СВОЯ ИНТЕЛЕКТ !!! ЧАКАМЕ ОТГОВОРИ !!!!!!!!!!!!!
130
0
 
12
 
! Отговори
Неразбрал преди 11 години
Първо казаха, че цената ще падне с 20%, после казаха с 15%, сега казват 5%..... Утре ще кажат, че цената ще си остане същата. Ами накрая няма да се учудя, ако кажат, че цената ще се вдигне. Защо не?
129
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Допълнителни доходи за 5 мин. на ден. Гледате по 3 реклами на ден, оценявате ги и печелите по 9$ за всяка. Трябва само да имате paypal акаунт, за да ви преведат там парите. Регистрирайте се на този линк sumixs/?ref=1252829 и започнете да печелите допълнително сега!
128
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно е този път ТИКВАТА И ГРОП колко пари сложиха в личните си БАНКОВИ СМЕТКИ от сделката................................btw то вече е ясно ,че ТИКВАТА НИЩО НЕ ПРАВИ без да ОТКРАДНЕ някакви пари
127
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо газа няма да поевтинее с 20% за крайния потребител?
126
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Основен закон: увеличението на цените го стоварват на потребителите а намалението си го прибират монополистите. Това е положението.
125
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъщност, ще се окаже, че очакваното поевтиняване е изконсумирано вече и на практика газа ще поскъпне?!
124
0
 
4
 
! Отговори
6 преди 11 години
Колеги,от време на време трябва да се почистват не само филтрите , но и металноното тяло.Преди седмица в Технополис/ Младост 4 / ми пробутаха ,някакъв спрей , който се оказа , че всъщност е пяна за двигателни климатици. Такива спреейове продава в Кауфланд , но вече ги няма. Някой да има информация за тях?
123
0
 
9
 
! Отговори
6 преди 11 години
От седем години се отоплявам с климатик и дано да издържи още , защото съм го купил "втора ръка".Евала на японците . които са го произвели/ с различен волтаж естествено/Отоплявам се и никога до момента не съм се оплаквал от него. Хубавото му е , че аз сам решавам кога трябва да го включа и да топли и кога трябва да го изключа.Не чакам три последователни дни и не се съобразявам с никого.Освен с кесията си.
122
1
 
2
 
! Отговори
222 преди 11 години
До 135Ти май си купил климатик от 400-500 лв. , затова не топли
121
2
 
13
 
! Отговори
педал преди 11 години
Гласувай за ГЕРБ!!! Те СА!!КАПУТИТЕ!!
120
2
 
19
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
ЯЯЯРАК ПАК ЛЪЖА 5 ПРОЦЕНТА ТОЧНО 4-5 СТИНКИ ГОЛЯМАТА ПОБЕДА НА ГРОБ
119
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХАХАХАХААААААААААААААА-ПАК НИ ИЗЛЪГАХА И ОГРАБИХА..РАЗЛИКАТА Е КОМИСИОННАТА НА БОКО...ХАХАХАХА-САМО ГРОБ
118
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 11 години
До 135-Аз лично съм доволен.Климатика не е най-доброто отопление, но за момента ми е добре от финансова гледна точка.Зимата топло, лятото хладно.Живея в Пловдив, лятото е ад.Преди да сложа климатици смених дограмата и изолирах всяка стена-вътрешни и външни.На ТЕЦ е най-добре, но цената не ми харесва хич.
117
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 11 години
А на всички червени писачи ще кажа да се скрият в червените си дупки!Не съм за БСП и прочие!Пиша тук за да изразя лично мнение, а не за да убеждавам някой в нещо!Истината е, че този проект е добър-не си кривя душата.Но има още мнг червени в държавата, администрацията и на високи постове които искат да папкат!И тези 20% да ги говорят на мечките в гората, а не на нас!Преди всичко съм човек и уважавам всеки който е преди всичко човек, а тук рядко се срещат хора!
116
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Токът, парното и водата ще скочат с 20 - 30 %. ГЕРБ ще въведат и данък пенсия, защото България е шампион по финансова дисциплина в ЕС.
115
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 11 години
Всички да спират парното!То в БГ това стана лукс-централно парно с централна топла вода.Аз се отказах от парното преди 10 години.Отоплявам 90кв апартамент с 3 климатика (инверторни) и в най-студените месеци тока е 150-160лв!Средно за отоплителния сезон-100лв на месец.Нямам изравнителни сметки и съм щастлив откакто спях ТЕЦ-а!
114
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
stiga LAJI