Наркозависимите у нас рядко посягали към хероин

Актуални са"леките" дроги, смята експерт
19 ное 2012 08:08, Петя Славова
30
Наркозависимите у нас рядко посягали към хероин
Синтетичната дрога води до сериозни психични проблеми, смята доц.д-р Соня Тотева. Снимка: Булфото

Употребата на синтетична дрога води до тежки психични разстройства, заяви доц.д-р Соня Тотева - директор на Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм, пише БТА. Практиката й показва, че наркоманите в страната вече са по-информирани и употребата на хероин става все по-рядко явление.

Актуални са "леките" дроги, към които много хора смятат, че не се развива зависимост. Лекарката обаче е на друга позиция - тя споделя, че употребата на синтетична дрога води до тежки психически разстройства - шизофрения и различни мании, които не водят до смърт, но са трудно лечими.

Като сериозен проблем доц.Тотева отчита липсата на национална стратегия за борба с алкохолизма. Според нея вече има написан документ, но не се знае кога ще бъде приет. Доц.Тотева е категорична, че е крайно време политиците да започнат да спазват закона и един процент от приходите от акциза върху алкохола и тютюневите изделия да се отделя за превенция и лечение на зависимости.

Доц. Тотева изтъква като национален проблем и "изтичането" на кадри в чужбина. По думите й младите лекари предпочитат да работят навън, тъй като заплащането е много по-добро. Това обаче води до липса на кадри в страната и в момента в България има съвсем малко истински специалисти, които работят със зависимите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наркотиците са полезни единствено за тези които ги продават.Безвредни такива няма.Така,че не се лъжете,че има по малко вредни,безобидни или безопасни наркотици.Другата заблуда е ,че можеш да опиташ и да спреш.Истината е ,че който е посегнал към хероина рядко е празнувал 30-тият си рожден ден!Предозирането на хероин,морфин,кодеин,метадон,оксиконтин води до подтискане на дишането и смърт.Три минути след спиране на дишането няма връщане назад-това е страшната истина.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наркозависимите най-често прибягват до алкохол. Да алкохолът е наркотик, водещ до зависимост, тежки физически увреждания и смърт!
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ХристоНе ми отговори на въпроса. А глупостите за "съзнанието и психиката" си ги запази за някои твои вечеринки. Кое от ежедневието не променя съзнанието? А кое не променя психиката? Нима кафето и цигарите не съдържат психоактивни съставки? Отговори ми на въпроса, ТРЕВАТА УБИВА ЛИ НЕВРОНИ ?!?
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДРОГАТА ,...НАЙ-ГОЛЯМАТА ДАЛАВЕРА ,ЗА Бг-ПОЛИТИЦИТЕ И ЦИГНИТЕ!
19
1
 
2
 
! Отговори
Христо преди 11 години
До АнонименПроменя съзнанието. С времето уврежда психиката.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ХристоА "убива" ли неврони ? (тревата)
17
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
холандеца вика аз съм българче :D
16
0
 
0
 
! Отговори
Баба Вуна преди 11 години
не пишете такива глупости , ще вземе някой необразован да ви повярвя
15
0
 
5
 
! Отговори
Ази преди 11 години
Само от време на време викам холандеца =]
14
3
 
5
 
! Отговори
Христо преди 11 години
Ally McCoist не ви личи да сте много информирани. Мозъкът има ендоканабиноидна система, както има и опиоидни рецептори. Мозъкът произвежда аналози на морфина, които са му необходими, за да регулира усещането за болка и прочие. И при все това, когато морфинът и диаморфинът (хероинът) са едно от най-страшните наркотици. Това че тялото има рецептори, чувствителни към определени групи вещества, не означава, че внасянето на такива вещества от вън е полезно.
13
0
 
3
 
! Отговори
Ally McCoist преди 11 години
Номер 10 - Вие сте изключително ограничен и неинформиран индивид!Случайно да сте чували за ЕНДОКАНАБИНОИДНА СИСТЕМА???Всяко едно човешко същество и почти всяко ЖИВО същество има в тялото си Канабионоидните рецептори CB1 и CB2.В човешкото тяло това са едни от най-разпространените нервни рецептори,като тези рецептори се активират САМО и ЕДИНСТВЕНО при взаимодействие с КАНАБИНОИДИ!При лечение на Мн.Склероза и Епилепсия CB1 и CB2 рецепторите осигуряват нормален пренос на информация м/у невроните...
12
2
 
2
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Какъв е изводът от статията??.. по добре си вземайте хероин!:)
11
0
 
7
 
! Отговори
доц. д.т.н. преди 11 години
до 10: НЕ СИ ПРАВ ЗА МАРИХУАНАТА! Ако има нещо, което убива мозъчни клетки, то това е алкохола и чалгата! Хайде със здраве.
10
0
 
6
 
! Отговори
Георги Колев преди 11 години
До Анонимен Прав си, защото не можеш да разбереш. Ако в БГ, човек живее без да е алкохолик,наркоман, тютюнпопушач. Ще загине в лудостта си, че живее тук. :)))
9
0
 
2
 
! Отговори
kapitalistadnes преди 11 години
Да, като алкохол, цигари и фармацевтични продукти. Вчера незнайно защо се загледах в рекламите по телевиЙзора: Алкохол, спрей за нос, алкохол, сироп за кашлица, алкохол, спрей за нос..... реклама на турска сапунка. Към последното пристрастяват хората с цел "забавление"....
8
7
 
4
 
! Отговори
afterjasal преди 11 години
iaaakoooooo amfetki i tva e
7
1
 
13
 
! Отговори
Ами да преди 11 години
Каква сметка има Българското правителство да няма наркомани? Никаква! Толкова много пари се печелят на гърба на наркоманите...и то чисти !!!
6
7
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 11 години
АААХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА Бива ли така да се излагаш бе младеж?
5
26
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съществуат "леки" дроги - това е измилица на наропласьорите, за да зарибяват повече деца.Всчи дроги са опасни. Марихуаната няма краткосрочни послдици и това заблуждава много наивни младежи, че тя е безопасна. Истинта е, че тя има много тежки дълосрочни ефекти, сред които и необратимо увреждане на мозъка и нервната систма.Бъдете умни, не се тровете сами. Всеки изпушен джойнт е един здрав неврон по-малко.
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като чета коментарите по-долу ми става ясно всичко.Те хората са си измислили леките наркотици като отидат на парти да си правят купона на макс.Нормалните хора.А бантустанците ще пращат накОманите в Сибир,в *** при прасето или да копАт магистрали.Пийте наливен боздуган,пържете си 20 годишните кошници с по 200 километра и друсайте чалга.Не,не сте зависими нее.Просто немате мозък с който да сте зависими :)