Над 370 хил. лв. източили касиерка и главна счетоводителка от БАН

Едната се оказа нова "калинка" - с фалшива диплома
Обновена: 20 ное 2012 15:33 | 20 ное 2012 15:33,
117
Над 370 хил. лв. източили касиерка и главна счетоводителка от БАН
Снимка: архив, Булфото

371 000 лева са източили главната счетоводителка и касиерката в Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН от средата на 2010 г. до края на август тази година. По-голямата част от парите са от националния бюджет. Това съобщи днес на пресконференция проф. Стефан Хаджитодоров - главен научен секретар на БАН.

Заместник-председателят на БАН проф. Евгений Николов, който изпълнява и функциите на председател на академията, уточни, че нарушенията са установени от дирекцията "Вътрешен одит" към БАН при направена проверка в института през август и септември тази година. 

Установени са нарушения при формирането на работните заплати, като някои от служителите в администрацията са получавали по-високи заплати от тези на доцентите и професорите, съобщи проф. Николов.

Той добави, че са били подправени първични счетоводни документи, открита е и фалшива диплома от УНСС на главната счетоводителка на института.

С решение на директора на института към БАН е била уволнена касиерката, а главната счетоводителка засега се разминава с уволнението си "заради поредица от болнични листове".

Докладът от проверката е депозиран в БАН на 3 октомври и е подписан от покойния председател на академията акад. Стефан Додунеков. 

На 11 октомври два пакета с документи с нарушенията в института са били предадени в прокуратурата и в Главната дирекция "Национална полиция".

Годишният бюджет на Института по експериментална морфология и патология при БАН е около един милион лева, каза проф. Хаджитодоров.

Проф. Николов пък коментира, че в академията има прозрачност навсякъде и във всичко, включително и в неприятностите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: БАНпариизточване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гроб напълни цялата държава с крадливи Калинки
8
2
 
5
 
! Отговори
aleeee преди 11 години
Кондьо. кондьо Червенкондев...
7
6
 
20
 
! Отговори
КЗЛ преди 11 години
Бойко срещу ЦСКА... ЦСКА срещу Бойко на изборите!!! С подкрепата си за държавния кенефски Боко не се ли сеща, че на четири милиона потомствени цесекари им предстои ходенето до урните!? Ако ще за Синята коалиция или за националистите ще пусна, не ми дреме за кой, но Боко вече ме загуби като гласоподавател, нека говедата си го избират!!! КЗЛ!!!! ЦСКА над всичко!!!!!!!!!
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как няма да получават по-високи заплати от професори и доценти нали са неграмотници назначени да натрият носа на учените които години наред бачкат къртовски. Сега тия "реформатори" са обсебили властта в академията и лапат като за световно. Скоро ще ги произведат на конвейр за професори с по пет реда научна продукция и ще изритат истинските учени. РЕФОРМА
5
2
 
3
 
! Отговори
joj преди 11 години
kradlivi blgari ei
4
10
 
27
 
! Отговори
zuio преди 11 години
Абе, няма ли един истински висшист сред герберастката ***?
3
5
 
4
 
! Отговори
Tochko преди 11 години
BRAVO,i az ako mojeh shteh da tocha.
2
1
 
23
 
! Отговори
доц. Денев преди 11 години
"Нека рязко да повишим качеството на родната наука"
1
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я да видим сега още ли *** ще пискат за издръжката на Обсерваторията?