Над 370 хил. лв. източили касиерка и главна счетоводителка от БАН

Едната се оказа нова "калинка" - с фалшива диплома
Обновена: 20 ное 2012 15:33 | 20 ное 2012 15:33,
117
Над 370 хил. лв. източили касиерка и главна счетоводителка от БАН
Снимка: архив, Булфото

371 000 лева са източили главната счетоводителка и касиерката в Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН от средата на 2010 г. до края на август тази година. По-голямата част от парите са от националния бюджет. Това съобщи днес на пресконференция проф. Стефан Хаджитодоров - главен научен секретар на БАН.

Заместник-председателят на БАН проф. Евгений Николов, който изпълнява и функциите на председател на академията, уточни, че нарушенията са установени от дирекцията "Вътрешен одит" към БАН при направена проверка в института през август и септември тази година. 

Установени са нарушения при формирането на работните заплати, като някои от служителите в администрацията са получавали по-високи заплати от тези на доцентите и професорите, съобщи проф. Николов.

Той добави, че са били подправени първични счетоводни документи, открита е и фалшива диплома от УНСС на главната счетоводителка на института.

С решение на директора на института към БАН е била уволнена касиерката, а главната счетоводителка засега се разминава с уволнението си "заради поредица от болнични листове".

Докладът от проверката е депозиран в БАН на 3 октомври и е подписан от покойния председател на академията акад. Стефан Додунеков. 

На 11 октомври два пакета с документи с нарушенията в института са били предадени в прокуратурата и в Главната дирекция "Национална полиция".

Годишният бюджет на Института по експериментална морфология и патология при БАН е около един милион лева, каза проф. Хаджитодоров.

Проф. Николов пък коментира, че в академията има прозрачност навсякъде и във всичко, включително и в неприятностите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: банпариизточване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
7
 
! Отговори
дядо Матейко преди 11 години
Държавата на "Калинките"АРЕСТУВАХА НИКОЛАЙ КОЛЕВ - БОСИЯ ЗА ХВЪРЛЕН ДОМАТ ПО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕБосия: Не мога да бъда повече пленник на надеждата и възпитанието. Вървете по дяволите!от Биволъ Вторник, 20 Ноември 2012 15:08
28
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахах Женя Пеленгатора ще говори за морал. Бута жена си във всевъзомжни проекти и задължава да я слагат на заплата по различни университети да води по 10 курса, след което праща стажанти и натегачи да водят курсовете, а той със жена му прибират парите. И той ще ми говори за морал, защо не подадът в прокуратурата малко информация и за безбройните му "проекти". Със сигурност ще оперативно интересен. Тази бездънна бъчва БАН трябва да се закрие и всички паразите да изпукат от глад!
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунистите са виновни за едно - че са допуснали кариера да правят *** партийни и комсомолски секретари които само едно могат да лъжат и са адски бездарни. И след 10 ноември тая *** се разбяга из всички партии и понеже са много зле и много ги е страх се надвикват и крещят и пищат какви антикомунисти са. А те просто са едни БЕЗДАРНИЦИ.
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В новината щом пише че е нова Калинка ясно е май кога е назначена. Да ни са честити калинките. Ама тая си има име. Защо е анонимна? Как се казва?
25
2
 
18
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
БЕЛИ КАХЪРИ.....НА МЕН МИ ИЗТОЧИХА....РАКИЯТА ОТ МАЗЕТО....
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ясно трябва да се напише кога е назначена тая счетоводителка и ако е от новите "риформисти" да се махат.
23
2
 
16
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
371 000 лв.за две години при годишен бюджет около милион /що за точност е това "около"?/ , прави около 18% от бюджета. Близо една пета. Яко е ощипан.
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за развъждане на софийските песове - 54 милиона. Миналата година за БАН 50 милиона. приоритети са това не е шега работа.
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес преди 23 години е подписана Конвенцията за правата на детето на ООН от България.Вие с какви новини ни занимавате.Вярно че в България оцеляването на децата е заложено на карта, но пак можехте да го отбележите с кратка статия.
20
4
 
0
 
! Отговори
До 23 преди 11 години
Какви като мен, какво общо има Гроб в момента ***
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Калинка, Бил Гейтс, Винетка, Румянка, Ана-Мария-Елисавета...куманистити са виновни
18
9
 
7
 
! Отговори
коко преди 11 години
Ей - бате Бойко , дай им на БАН още парички ,че не им стигат да ги закръглят на 500 хил. Да помогнем на " науката " ,а те ще ни научат как се точи " по-научному " - пари
17
1
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
За длъжността "главен счетоводител" изисквания: с висше счетоводно-икономическо образование и стаж в областта на счетоводството, външния, вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол, съответно:а) при магистърска степен - 2 г.;б) при бакалавърска степен - 3 г.;в) при степен "специалист" - 4 г.с друго висше икономическо образование и 5 г. стаж в областта на счетоводството, външния, вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол;3. със средно икономическо образование и 8 г. стаж като счетоводител.
16
2
 
4
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
такива като теб са най-силната контраагитация на герб. Нека ти постват коментарите стократно.
15
2
 
9
 
! Отговори
симеон преди 11 години
Защо никой от ЦУ на БАН,не обели дума кой им резреши да източат тези пари.Къде спа ЦУ на БАН.
14
1
 
11
 
! Отговори
аман преди 11 години
от калинки и лазещи плужаци!Сега вече съм убеден,че нищо не става от тази,,територия,,то и оня,с особената форма на главата,го призна за Оазисът на престъпниците,сиреч си е техен!!!!
13
9
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
Точно Гроб ги е сложил тези несменяемите от 150год,когато няма какво да кажеш мълчи ***
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ще ставам египтолог
11
0
 
18
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Да проверят...немедлено и другите институти към БАН;сигурно ще...открият от къде да намерят пари за научната и развойната си...дейност.
10
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Софийския транспорт липсват 2 милиона лева а наказанията са ... предупреждение за уволнение. хихихи