Църквата почита Св. Андрей Първозвани, народът – Мечкин ден

Вярва се, че от този ден започва нарастването на деня
Обновена: 3 дек 2012 14:51 | 30 ное 2012 07:27, Елка Василева
59
Църквата почита Св. Андрей Първозвани, народът – Мечкин ден
Празнуваме Андреевден или Мечкин ден. Снимка: архив, Булфото

Православната църква почита днес паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Исус Христос.

Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли и брат на Свети Петър. Името на Свети Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба.

От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия.

Църковният празник се нарича от народа Андреевден, Едрей, Едрин или Мечкин ден. Той е свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата.

Вярва се, че Свети Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.

Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня.

Българската поговорка гласи: "На Едрей ден започва да наедрява денят, колкото едно просено /житно, маково или синапено/ зърно".

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: Андреевден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
6
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
Йоцо, християнството не прави изключение и като всяко друго учение има своя техническа същност. Това е основата на практическите му обосновки - писания, канони, ритуали, символика. Те не падат от небето. Те са измислени от хора, приведени в действие и променяни през годините, според условията, нуждите и прогреса на обществото.В основните религии всичко това се обуславя от вяра в свръхестествен произход на Земята и човека. Това е в основата. Суеверие.
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Безумния рече в сърцето си;Няма Бог" Псалми 53.1
15
5
 
3
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 11 години
Може би Монти ще каже какво има предвид под "техническа същност" при Християнството?
14
11
 
8
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
Християнството си е чиста проба суеверие в техническата си същност. Вярване в несъществуващи и недоказани свръхестествени явления. Примитивизъм и нерационалност.Да, за разлика от неинституциализираните суеверия, религиите имат и други функции - етика, морал и прочие. Но фундаментът на вярванията в религиите не се различава по никакъв начин от вярванията във врачки и магии. Все си е митология.Сляпа и овча вяра в глупости. Недоказани и практически противоречащи си с всяка рационална наука.
13
7
 
8
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 11 години
Уейлъне, първом да те светна, че се пише "узаконяване", дедовото. Послем да ти река за Христоянството, че не е суеверие, а че точно със суеверията воюва то и не ги допуска според закона си. При суеверията има верване във всичко, има духовно незнание и невежество. При Христоянството точно тези компоненти отсъстват.
12
1
 
4
 
! Отговори
чалга-Андреа до 9 преди 11 години
Мерси. За такива коментари показвам цица аз :)))
11
9
 
8
 
! Отговори
Уейлън преди 11 години
Християнството, пък и всяка друга религия, си е 100% суеверие. Разликата с останалите форми на суеверия е, че религиите са озаконени и институциализирани.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да са живи и здрави !
9
1
 
13
 
! Отговори
АВА преди 11 години
Честит празник на всички именици! Много щастие, здраве, любов и разбирателство!
8
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 11 години
Е-е-е-е, браво на автора! Много точно заглавие. Църквата и народът - всеки по своите си пътища. Едните нагоре, другите надолу. Едните почитат духа, другите материята.Друго положително на материала е че този път представя християнството и суеверията поравно - 50 на 50.
7
2
 
6
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 11 години
"Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня"А това не знам как да коментирам направо, то е нещо като диамант на словесната простотия! Според какви "познания в областта на астрономията" 30.11. е момента от календара, в който започва нарастването на деня? Астроном ли питахте, врачка ли? Или чистачката в офиса ви? Деца, учете бре, аман...
6
0
 
8
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 11 години
И петокласник би се справил по - добре с отразяването на този ден, дедовите...Много , много сте зле с разсъдъка и общата култура. Не биваше да се захващате направо с правене на сайт, първом биваше да избутате барем средно образование...
5
0
 
7
 
! Отговори
колю преди 11 години
до 1 по стария календар Андреев ден е с две седмици по-късно това е горе долу около нарастването на деня.така си е останало,а иначе си прав.
4
0
 
7
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 11 години
Било е да сте писали и по - глупави "статии", но с материала за Св. Андрей разбихте класацията! Аферим, деца!Още в заглавието направо заявявате, че Църква и народ са в страшен конфликт и всеки си има свои вервания, протиеоположни на другия. По - долу започвате, че Св. апостол бил просто "проповедник" и че за него се говорело в "разказа" за петте риби, нарочате светиите просто "Андрей" и "Йоан", споменавате за "Исус Христос" като че е обикновен човек, а не Бог, а за финал и малко езичество...
3
1
 
7
 
! Отговори
БРАННИК преди 11 години
Жив и здрав Андрешкооу!
2
8
 
8
 
! Отговори
? преди 11 години
Православната църква христианска църква ли е или някакъв древен околт? Какви са тези "мечкини дни" бре люде? Тия последователи на Христос ли сте или на мечките?
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня"Много слаби познания по астрономия. Днес денят е с продължителност 9:10ч, утре 9:08ч, в други ден 9:07ч и т.н.