Църквата почита Св. Андрей Първозвани, народът – Мечкин ден

Вярва се, че от този ден започва нарастването на деня
Обновена: 3 дек 2012 14:51 | 30 ное 2012 07:27, Елка Василева
59
Църквата почита Св. Андрей Първозвани, народът – Мечкин ден
Празнуваме Андреевден или Мечкин ден. Снимка: архив, Булфото

Православната църква почита днес паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Исус Христос.

Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли и брат на Свети Петър. Името на Свети Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба.

От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия.

Църковният празник се нарича от народа Андреевден, Едрей, Едрин или Мечкин ден. Той е свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата.

Вярва се, че Свети Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.

Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня.

Българската поговорка гласи: "На Едрей ден започва да наедрява денят, колкото едно просено /житно, маково или синапено/ зърно".

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: Андреевден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
5
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 11 години
31, прави разлика между Църква и римска ерес...:))
36
2
 
6
 
! Отговори
До 31 преди 11 години
Библията/Божието слово/ не учи че земята не е кръгла. Ако някой си е своеволничил в името на Бог,той ще си отговаря пред Него. "А Исус им каза;Пазете се да не ви подмами някой. Мнозина ще дойдат в Моето име и ще рекат;Аз съм Христос и ще подмамят мнозина." Еванг. от Марко 13.5-6
35
0
 
10
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
В България частица от мощите на св. Андрей се пазят във Варна, където те са донесени през 2006 г. от архиепископа на Амалфи (Италия) Орацио Соричели. Частица от мощите на св. Андрей се пази и в едноименния софийски храм, където беше донесена от тогава Траянополския епископ Иларион при посещението му в Патра. Тогавашният митрополит на Патра Никодим подари на нашия архиерей частица от коляното на св. Андрей и кръст, в който бяха положени частици от кръста, на който св. апостол е бил разпнат. Главната улица в Патра носи името на ап. Андрей и завършва с катедралата Св. апостол Андрей Първозвани, която е най-големият храм в балканите. В него се събират за молитва до 6000 вярващи. На това място църквите са две една по-малка и стара(построена през 1827 год.), където е бил разпънат апостолът, и новата, построена в края на 20 век. Храмът впечатлява с нетипичната за Гърция архитектура около големия централен купол са разположени 12 по-малки, а Вътре се пазят главата на апостол Андрей и запазена част от неговия кръст. Интересен факт е, че храмът е построен със средствата от специален данък, въведен през 1955 г., възлизащ на 12 цента месечно, който жителите на Патра плащали със сметките си за електричество. Едва преди три години този данък беше отменен, защото се счита, че строителството на катедралния храм е напълно завършено.
34
0
 
10
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Андрей е християнско мъжко име и означава мъжествен. Идва от старогръцкото анир - "мъж", чийто генитив е андрос - "като мъж", "мъжки". Новогръцката форма на мъж е андрас, а формата на името Андреас. В Новия Завет Апостол Андрей (Андрей Първозвани) е братът на Апостол Симон, когото Исус прекръщава "Петър". Първоначално светите мощи на свети Андрей Първозваний са се покоили на мястото на неговата мъченическа смърт, в Патра, на Пелопонес. Честната глава на св. Апостол Андрей Първозваний се намирала в Рим до 1964г., когато по решение на Римския папа Павел VI тази светиня заедно с частици от кръста на св. Андрей била върната на Еладската Православна църква. Сега тези реликви се намират в един от най-големите на Балканите катедрален храм св. Андрей Първозваний в Патра, Гърция, т.е. на това място където е проповядвал и завършил своя мъченически земен живот първият Христов ученик. На престола в сребърен ковчег се покои честната глава на Апостола, а зад престола Андреевски кръст-реликва, в който са вградени частици от истинския кръст на св.Андрей, на който той е бил разпънат. Ръката на св. Андрей като дар са получили в Атонската Велика лавра, основана от св.Атанасий по желание на неговия приятел и другар и покровител на византийския император Никифор Фока (963-969). Части от честните мощи на св. Апостол се пазят и в други обители на Света Гора в Атон. Така, в свети Андреевския скит се пази част от костта на челото, в скита на св. Прор. Илия ходилото/стъпалото/ на Апостола. Това ходило е било дадено през 1806 г. от иеромонах Дионосий /в Кизическа епархия/, който напуснал с тези мощи манастира на св. Марина, ограбен от турците. В руския манастир св. Пантелеймон на Атон се пази второто ходило/стъпало/ на Първозвания ученик Христов. Частици от честните мощи на Апостола се намират и в манастира св. Николай на остров Евбея.
33
4
 
2
 
! Отговори
Dan до Монти Бърнс преди 11 години
Съжалявам за правописа но си имам и друга работа , надявам се да си схванал идеята, ето ти и нещо за което можеш да се закачиш ,че е фалшиво, Торинската плащеница...готов съм да соря! И разбира се "Благодатният огън", ако смяташ, че свещенниците го палят с кибрит запалка или каквото и да е там, моля те обясни тогава как първите 10 минути той не изгаря, вярващите си го слагат на брадите и косите, но той не ги изгаря-факт!!!
32
4
 
0
 
! Отговори
До 28 преди 11 години
Остави човека на мира! Може би търси истината и ако трябва ще му се обяснява отново и отново.
31
8
 
5
 
! Отговори
Bai-Hui до Дедо Йоцо преди 11 години
Дедо , я ти ми кажи сега с какъв акъл защитаваш църква ,която едва през 1992 година официално признава че Земята е кръгла и не е център на галактиката,и че Галиелео Галилей е бил прав и е убит напразно от същата тая църква.
30
5
 
3
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 11 години
Монти, дедовото, не това исках да чуя от привърженик на строгата логика като теб. Така и не мо отговори на конкретните питания, засягащи точно темата на твоя спор по случая. Явно ти самия не си подготвен за диспут по тази материя, което е нормално, с оглед на факта колко си далеч от осмислянето и...Лек ден и от мен, щом не искаш да докажеш твърденията си с оборване на моите. Не помня да съм те засегнал язвително, дружеските шеги на тема "философия" започна ти, макар и не директно с мен :)
29
5
 
3
 
! Отговори
Dan до Монти Бърнс преди 11 години
Душата е измерена от науката, но не е обяснена от науката - Бог я е дал на човека, ако не си съгласен, обясними научно душата! Ти казваш, че няма научно обяснение е доказателство за Бог,Кристалните черепи, са факт, науката още не може да обясни как са създадени, това значили ,че ги няма !? Шумерите са знаели, че Сириус /не съм сигурен дали беше точно Сириус/ е тройно съзвездие, а науката до 1980 г. е смятала, че са две звезди,и чак тогава открива третата, това значи ли че до тогава я е нямало?
28
5
 
3
 
! Отговори
ls преди 11 години
До Монти,Виж какво, защо толкова активно участваш във всеки форум в който се говори за християнство. Защо толкова се трудиш да убедиш останалите във убежденията си? В същото време се чудя на участниците защо трябва да му се впрагате на мисловните напъни. Сега Монти трябва както да ми напишеш както обикновенно правиш колко съм неграмотен и как не трябва да те обиждам.
27
5
 
6
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
Йоцо,струваш ми се много напрегнат за дълбоко вярващ християнин. Епитетите ти злобеят.Даваш абсолютно ирелевантни примери. Което говори за неумението ти да спориш. Вярвай в каквото си искаш. Но бъди по-спокоен. То това е и една от функциите на религиите - да успива и успокоява човешката психика, предпазвайки я от безсмислието на реалността. Всичко добро от мен!
26
1
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 11 години
Как да няма доказателства за съществуването на Бог? Как е създаден света? От случаен взрив ли?
25
3
 
5
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 11 години
Монти, философе езически, дай пример на поне едно противоречие в кое да е от четирите евангелия, на който и да е евангелист, и също речи ми кога и какво е променяно и натамънявано в евангелията! Относно доказателството за съществуване на Бог - има не едно, а безброй, но за този, който не иска да види, света е потънал в мрак. Не може да стискаш очите си и да псуваш, че не виждаш светлина...Самият факт, че Бог може да бъде познат и чрез набюдение на творенията му, е достатъчен, наред с другото.
24
7
 
7
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
Йоцо, очеизвадно е, че евангенията са писани от хора и нямат никакъв свръхестествен характер.Ако имаха - нямаше да бъкат от колосални глупости и противоречия. Нямаше да са на конкретен език. Нямаше да бъдат променяни и натаманявани многократно, за да обслужват интереси.Щеше да има поне едно реално и НЕСКАЛЪПЕНО доказателство, за съществуването на Бог и прочие. А то няма. Няма и да има. Защото това са чисто и просто суеверия.
23
2
 
5
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 11 години
Философино, как приемаш, че са съществували Сократ и Платон? Въз основа на какво? След като не си ги виждал лично, как знаеш, че е имало такива човеци? Кому се доверяваш за това твърдение? Изхождай от онова, което е заложено у теб като знание, и с което очевидно се гордееш, за да построиш аргументацията си.
22
5
 
6
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
До 21Религиите също са идвали и са си отивали многократно, мозъко. От дълбока древност човечеството е сменило повече религии, отколкото комиксови герои имат Marvel. ;) И от мен да знаеш - несъществуване не се доказва. Основен постулат в логиката и философията.
21
2
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 11 години
Комиксите са идвали и са си отивали,но никой,въпреки многото опити,не е успял да докаже, че няма Бог и Библията не е Божието слово.
20
2
 
8
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 11 години
Монти, именно тук грешите всички безверници, в частта за човешката същност на Богооткровеното Християнство. Писанията не са "измислени" от човеци, а са дело на Бог чрез Неговите угодници - пророци в Стари Завет и апостоли - в Новия...
19
3
 
2
 
! Отговори
Феодр преди 11 години
Мистър Бърнс,ти си свободен човек и имаш право да вярваш или не вярваш в каквото си поискаш. Остави и другите така. Точно на днешния празник да не криткуваме вярата.И едно послание към жените: на днешния ден не похващайте къщна работа и жени, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ - не отказвайте на мъжете си, за да не ги въвеждате в изкушение! ;-)
18
5
 
7
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
До 16Със същия успех можеш да цитираш някой комикс, в доказателство за съществуването на Спайдърмен.

Спонсорирани публикации