Бебета в парламента: За мен бюджет няма, да му мисли мама!

Майки излязоха на протест с децата си срещу "замразяването" на майчинството и детските
Обновена: 6 дек 2012 16:30 | 6 дек 2012 14:54,
269

Снимка: БТА
Майки с малки деца се събраха на протест пред Народното събрание заради замразяването на обезщетението за отглеждане на малко дете и размера на детските надбавки през следващата година. 

Десетина майки влязоха с децата си в парламента. Те бяха допуснати в сградата, след като независимият депутат Георги Терзийски призова председателя на парламента Цецка Цачева от парламентарната трибуна да се разпореди да пуснат протестиращите в Народното събрание.

Майките се срещнаха с представители на Коалиция за България, а след това и с председателя на парламентарната социална комисия Светлана Ангелова и заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

Техните искания са да се увеличи обезщетението за отглеждане на малко дете и детските добавки. Според Бюджет 2013 обезщетението за гледане на дете от една до двегодишна възраст няма да се промени и ще остане 240 лева.

Минималната работна заплата става 310 лева, прагът на бедността е 241 лева, а майчинството е под прага на бедността, посочиха майките.

Специални тениски бяха направени за бебетата с надписи: "За мен бюджет няма", "Да му мисли мама".

Една от майките, чието дете е болно от церебрална парализа и е навършило 18 години, заяви, че държавата абдикира от грижата си за тези деца и родителите, които са решили да отглеждат децата си с увреждания, а не да ги оставят в дом, нямат никаква помощ, предаде БТА.

Председателят на социалната комисия Светлана Ангелова обясни, че всяка година от държавния бюджет се отделят над 1 милиард лева за децата.

За следващата година ще бъдат отпуснати и 80 милиона лева за изграждане на общностни центрове и допълнително 30 милиона лева са предназначени за подобряване на условията в съществуващите
детски градини и изграждане на нови 15 детски заведения, подчерта тя.

Тези пари ще бъдат дадени целево на общините, които имат нужда.

По думите й социалните услуги за деца с увреждания са се увеличили двойно от 2009 г. досега. Димитър Главчев коментира, че състоянието, в което са майките, не е заради ГЕРБ. Той посочи, че най-голямото перо в бюджета са социалните разходи и се търси баланс.

Междувременно парламентът реши окончателно детските надбавки да останат 35 лева, като прие на второ четене на текстове от законопроекта за държавния бюджет за 2013 г.

От Коалиция за България предлагаха детските надбавки да бъдат увеличени на 50 лева, а ДПС искаха да станат 40 лева. Предложенията обаче бяха отхвърлени.

Еднократната помощ при раждане на първо дете през 2013 г. ще е 250 лв., за второ дете - 600 лв., за трето и всяко следващо дете - 200 лв.

Парламентът прие окончателно на второ четене Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.
Дебатите по приемането му продължиха близо девет часа през вчерашния и днешния ден.

Продължаваме да смятаме, че е по-добре да бъде дадена възможност да се изградят достатъчно детски градини, за да могат майките да се върнат на работа, а не да разчитат на минималната работна заплата, колкото и да е нейният размер, заяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов по повод протеста на майките.

По думите му бюджетът за следващата година е реалистичен и изпълним.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
1
 
9
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Нашата идея:Да бъдат подбрани 250-300 000 двойки, които да бъдат спонсорирани от държавата с по 25 000 лв, за да създадат дете. Критерии за подбор:- Минимум средно образование за по-нискообразованият;- Минимална обща възраст на двойката 45 години;- Поне единият да е плащал данъци последните 4 години;- Двойката да живее в законно жилище - собствено или под наем;- Никой от двамата да не е извършвал углавно престъпление.Български Патриотически Фронт
170
1
 
21
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Не можем да ги разберем тия майки - искат по-високи детски надбавки, които отиват само за *** !!!Сами четете - на година се дават по 1 милиард за "децата" (тоест за ***) и най-голямото перо в бюджета са "социалните разходи" - от които за издръжка на *** отиват над 3 МИЛИАРДА.Най-добре е да се спрят всякакви майчински и детски, а вместо тях държавата да възстановява платените данъци от майката и бащата на детето.Български Патриотически Фронт
169
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Протестират българките,за да са добре ***
168
3
 
13
 
! Отговори
мат"рял преди 11 години
за децата на България пари няма.......но за магистрали на боко-тиквата имаааа........за да се хили нагло режейки лентичкимизерства Българина мноого мизерия му доведе това управление.....моля се повече никога такива прости управници да не се докопват до властта..България не заслужава такава мизерия каквато този "мозък"+дянков му доведоха с нагло-цинично-некомпетентно-лицемерно и т.н. управление...до последно боко не успя да осъзнае, че България не може да се управлява като охранителна фирма.
167
10
 
0
 
! Отговори
некой си... преди 11 години
хех, наревахте ли се!? олекна ли ви!? Ай сега на спокойна глава се замислете - какво да направите със и за себе си за да не са ви виновни - хамериканци, държавници, политици, футболисти и космонавти за да сте пълноценни за себе си. :) Това да си беден в която и да е държава и строй е - личен избор и манталитет и нищо повече. Това да си задоволен и само да мрънкаш как не си..нема оправия...или поне трудно се оправя. :)
166
2
 
24
 
! Отговори
КИКА преди 11 години
ПАРИ ИМА ЗА НОВИ КОЛИ НА ДЕПУТАТИТЕ, НО ЗА ДЕЦАТА И СТАРИТЕ ХОРА НЯМА. УЧИТЕЛКИ ПЕНСИОНЕРКИ РОВЯТ ПО КАЗАНИТЕ, ЧИСТЯТ ВХОДОВЕ НА БЛОКОВЕ. ДЕТЦКИТЕ ДОМОВЕ СА В ОТЧАЙВАЩО СЬСТОЯНИЕ...НО НИКОЙ НЕ ГО Е ГРИЖА. ВАЖНО Е ЧЕ , КУШЕТО НА БОЙКО Е ДОБРЕ.
165
1
 
9
 
! Отговори
Мутри преди 11 години
РАЗДАВАТ 27 000 000лв БОНОСИ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ЗА ОЦЕНКА 6-ица НА ПРАВОСЪДИЕ.
164
1
 
10
 
! Отговори
ponti преди 11 години
tezi upravlqva6ti sa balgaroubuci vreme naroda da gi izgoni s kolove ot parlamenta
163
3
 
13
 
! Отговори
кика преди 11 години
ДРАГИ МИ 195, АЗ САМ НА 52ГОД. НЕ СЕ СЧИТАМ ЗА *** И НЕ САМ РАБОТИЛА 30 ГОД. ГОВОРЯ ПО ПРИНЦИП. ПОЖЕЛАВАМ ВИ ДОБРО ЗДРАВЕ ДО 2037Г. ДА СИ ВЗЕМЕТЕ ПЕНСИЯТА И ДА СТЕ ДОВОЛЕН...АМА ТОГАВА ДРУГА ПЕСЕН ЩЕ ПЕЕТЕ...ТОГАВА ЩЕ СТЕ САМО ВИЕ НА ТОЗИ СВЯТ. РАДВАЙТЕ СЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА И БЬДЕТЕ ЩАСТЛИВ.
162
1
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 11 години
Пари за *** има!Тях ги подкрепят от ОТРОВЕНО ОБЩЕСТВО и други Българоубийци!
161
2
 
7
 
! Отговори
.... преди 11 години
Ei mnogo mi intersno tiq maikite s po 4-5 godini maichinski za 2 deca koga tochno rabotqt i plashtat danaci????
160
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И все в чуждата паничка да погледнем. Какви огромни били пенсиите на пенсионери. Леле с 200лв направо забогатяха, нека ги намалим на 100, ако искате. Ама тоя човек и да иска да работи има триста болести и не може. А ми е интересно тук майките на деца, които си седят вкъщи по 2-3 години какво им е оправданието - здрави, прави жени.
159
2
 
6
 
! Отговори
до 195 преди 11 години
Е то като има пари за работещите, те като не си плащат данъците няма да има пари ни за пенсионери, ни за майчински. Така че от това прикриване на данъци на нас работещите всички страдат. А за да има пари за пенсиите, трябва да има висока раждаемост, за да не е застаряващо населението. И сега пенсионерите като имат ниски пенсии кой ги издържа - пак работещите, защото никой нормален няма да остави майка ми да гладува.
158
14
 
4
 
! Отговори
до кика преди 11 години
Ами интересно е.Как да вземате пенсии по 1000лв. примерно като средната работна заплата и 5-600 лв.?Откъде да дойдат тия пари?Ей ама нагла *** сте!Как не разбрахте че за да има за вас,първо трябва да има за нас,работещите!И заради вас,където сте работили по 30 години само,ние трябва да работим по 45!Засега!Като до 2037г.когато примерно аз навърша 65г. нищо чудно да ми предстоят още пет години до пенсия!Не сте само вие на тоя Свят!
157
2
 
15
 
! Отговори
мира преди 11 години
пари само за работещите,това е истината,никакви професии майчинство,стига сме били развъдник на ***
156
1
 
8
 
! Отговори
аделин преди 11 години
и ще се пъняме после как успешно се справя България в кризата... на гърба на деца, майки и пенсионери
155
0
 
24
 
! Отговори
кика преди 11 години
МНОГО ИНТЕРЕСНО ВЗЕ ДА СТАВА. КАКВО ИМА ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ. ХОРАТА СА РАБОТИЛИ ПО 30/40 ГОДИНИ И ПОЛУЧАВАТ 200 ЛЕВА. ТОВА ПАРИ ЛИ СА
154
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Майки и бащи сами сме си виновни.Помислете-защо има все за пенсии и за ***?Ами щото като има избори,пенсионерите и *** са първи пред урните,пък младите са за "гъби".тва е цялата истина!И докато това е така за бебетата на българите няма да има никога.
153
5
 
9
 
! Отговори
кика преди 11 години
НАЛИ ИСКАМЕ ДА БЬДЕМ КАТО ЗАПАДА. МАЙКИТЕ ,ДА СА САМО С 4 МЕСЕЦА МАЙЧИНСТВО ....ТАКА Е НА ЗАПАД. ДА АМА КЬДЕ ДА РОБОТИ ТАЯ МАЙКА. ТО ЗА БАЩИТЕ НЯМА...НЯМА И ДЕТЦКИ Е КОЙТО ИМА ПАРИ СИ ВЗИМА ДОМАШНА ПОМОЩНИЦА ИЛИ БАВАЧКА, НО ТОВА НЕ Е ПО ДЖОБА НА ВСЕКИ.......Е ТОВА ВИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА, А КАК ХУБАВО БИШЕ ПРИ ТАТО.
152
5
 
12
 
! Отговори
анти ГРОБ/БСП преди 11 години
Боже, тази Светлана Ангелова беше на вълната на наглостта и глупостта когато каза, че БСП били подтикнали майките да протестират и да дойдат в парламента!Отново тиквите и русите им *** показаха, колко за мезмозъчни, ако не си срещу ГРОБ си БСП-ар, или както каза Н.Младенов в ефир си ''***'' !!Оставка и съд !!!