Посещавалите по-дълго детска градина по-грамотни в училище

Това показват резултати от изследване за четвъртокласниците
Обновена: 7 дек 2012 07:37 | 7 дек 2012 07:36,
49
Посещавалите по-дълго детска градина по-грамотни в училище
Снимка: архив, Булфото

Четвъртокласниците, посещавали по-дълго детска градина, имат по-високи резултати в международното изследване "Пърлс" - за определяне на грамотността при четене с разбиране, заяви за БТА заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

Международното изследване "Пърлс" измерва грамотността на децата на 10-11-годишна възраст или на четвъртокласниците. България е участвала в него през 2001 г., през 2006 г. и през 2011 г., като резултатите от последното проучване се очаква да излязат до края на 2012 г.

При международното изследване "Пърлс" учениците трябва да покажат своите умения в разгадаването на значението в текстовете, а не да решават тестове на принципа на тотото. В изследването през годините участват различен брой страни от цял свят, но техният брой е около 50.

От докладите на изследването "Пърлс" от 2001 г. и 2006 г. може да се установи, че българчетата, които са посещавали детска градина две-три или повече години, имат много по-голям брой точки в четвърти клас, отколкото децата, били в детска градина една година или за по-кратко, посочи Дамянова.

Тя уточни, че през 2001 г. 18 точки е била разликата между българските четвъртокласници, посещавали за по-дълго детска градина като деца и между техните връстници. При изследването "Пърлс" от 2006 г. тази разлика нараства двойно - до 35 точки - между четвъртокласниците, посещавали детска градина за по-дълъг период в сравнение с останалите им връстници.

Тези резултати от международното изследване се подкрепят и от направените от МОМН анализи на външните оценявания и предполагам, че в последното изследване "Пърлс" разликата между постиженията на учениците в четвърти клас, посещавали по-дълго детска градина, и между техните съученици, които за по-кратко са били в нея като деца, ще е още по-голяма, коментира заместник-министърът.

Това показва, че детската градина става все по-важна - не само за социализацията на децата, но и за тяхната бъдеща грамотност в училище, коментира Милена Дамянова. По думите й затова е важно да се въведе и задължителната детска градина за четиригодишните деца, като в законопроекта за
предучилищното и училищното образование се предвижда това да стане от 2016-2017 година.

Заместник-министър Дамянова каза, че за съжаление в последното десетилетие постиженията на българските четвъртокласници "падат" и това е тенденция във всички направени до този момент анализи от МОМН, макар и с уговорката, че типът задачи е различен. Тя посочи, че мерките за подобряване се въведоха едва от 2010 г. и те са свързани с задължителната детска градина за петгодишните деца и с целодневната организацияв училище.

Преди националната програма "С грижа за всеки ученик" обхващаше само пети, шести и седми клас, а сега с нея се осигуряват средства за работа с ученици със слаби резултати, както и за невладеещите добре българския език. Актуализират се и учебните програми, които също са една от причините за понижаващите се резултати на учениците, коментира Милена Дамянова.

Сега децата на четири години в детските градини у нас са около 80 процента, но задължението на държавата е към останалите 20 процента от децата, посочи Милена Дамянова. Тя добави, че то е свързано с осигуряването на допълнителни средства, като единният разходен стандарт за издръжка е по-висок с 224 лева.

Когато има задължителна детска градина, се осигурява и транспорт на децата, които трябва да пътуват от едно населено място в друго. Осигуряват се също безплатните учебници и помагала, както и поевтиняването на храненето. Това са ангажиментите на държавата и на общините, коментира
заместник-министърът.

Милена Дамянова отбеляза, че за последните три години за петгодишните деца в детските градини
допълнително бяха осигурени от държавата 83 милиона лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
9
 
! Отговори
къде е омбудсмана ? преди 11 години
къде е омбутсмана ??? Това си е пълно нарушение на конституционни права !
26
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я стига! Един и същ слага плюсчета на тъпотии! Кой не знае ,че дете гледано у дома е *** и иска постоянно внимание? Кой не знае ,че то е заучено да зубри ,а не да мисли? Кой не знае ,че то започва да боледува често ,защото няма имунитет и не е преболедувало повечето детски болести? Кой не знае ,че повечето деца гледани у дома ,често имат проблеми с теглото и после получават заболявания ,защото не са имали режим?Какво се опитвате да докажете със защита на бабино гледане?
25
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
това е такова промиване на мозъци, че няма аналог !! В Щатите не само няма задължителни градини, ами можеш да си обучаваш детето дистанционно в къщи. Кой ви дава право да се разпореждате с малолетни ?? Това е право само и единствено на родителите, иначе можем да предявим претенции за насилствено отнемане на родителски права , май пак ще се съдим в Страсбург !
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искат да вкарат децата в градните за да може след мата, тате, баба и дядо да научат кой е Вожда. Скоро ще му сложат потрети в ясли и градини и ще учат децата да му се клянат!Който може до училище да държи детето си в къщи, само ще спечели от това с оглед бъдещето му развитие!
23
7
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
Дам ,после когато тръгне на училище и види ,че никой не и обръща внимание и другите деца започнат да я отхвърлят ,ще ти се постъжни ,нали? Тогава ще са виновни "лошите" деца , некадърните учители и т.н.
22
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тотална глупост!И аз не пуснах детето си в детска градина, заради болестите и мизерните условия. Превъзхождаше връстниците си умствено, а като възпитание просто не можеше и да има сравнение. Децата в градините попиват бързо простотията и още преди първи клас псуват като каруцари!Стара истина е , че няма по-добро място за развитие на детето от домашната среда, но за съжаление малко родители могат да си го позволят.
21
5
 
5
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
Честито ,сега всички болести за които другите деца вече имат изграден имунитед ще се стоварят на вашите! В по- малка възраст се боледува по- често ,но и по- ЛЕКО! Сина е на 20 , дъщерята на 17 и редовно са посещавали детска градина. Там боедуваха - ДА ,но по време на училище е за всички тези години по два ,три пъти на дете се е случвало по три дни лек грип да изкара.Оценката в училище не е определяне на интелект ,защото много деца зубрят, имат шестици и после не могат да се справят в живота!
20
3
 
11
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Дрън дрън та плясДетето ми е на 4 години не ходи на "детска градина", говори 2 допълнителни езика и смята. Не вярвам че ако ходеше на детска щеше да получи такова внимание което получава в къщи.
19
7
 
5
 
! Отговори
до реалист преди 11 години
Надали ти помниш какво е било в детската градина когато си бил малък! За определяне нивото на съучениците ти в началното училище трябва да си бил гений...Такива изказвания и то с такава категоричност ,оставят точно определено мнение за интелекта ти!Децата гледани в къщи нямат и не могат да имат тази социализация ,която имат посещавалите детска градина! В зависимост от градината (дадоха прекалено много права на директорките) и доста по- образовани започват първи клас! Другото и глупава защита на бабините дечица! Колко деца гледани у дома имат дневен режим? На колко родителите или бабите ,дядовците могат да работят с тях ,но не само буквите и цифрите ,а и да развиват абстрактното им мислене? На колко им се предлага у дома по първо ,второ и трето за обяд? Кой може да готви толкова различни яденета и да има време да изведе дедето? И има още много ,което мога да изброя!
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много зависи и от градините и от родителите. Ако майката стои само по кафетата и увиква детето..., но има и други майки, които си гледат децата изключително добре. Моето дете ходи с удоволствие на детска градина, явно се чувства изключително добре сред връстниците си, за съжеление за не мога да му осигуря подобна среда в къщи
17
3
 
9
 
! Отговори
БЕЗ ГРАДИНА преди 11 години
Децата ми не са ходили и ден в детска градина, но са пълни отлицници и без проблеми с общуването -имат си един куп приятели.Ползата беше че не са боледували ,винаги са били добре нахранени здравословно,нямаше агресия и стрес от най-ранна възраст.Имам крайно отрицателно мнение за детските градини в този вид ,в който са.АКО ИМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ ГЛЕДАЙТЕ ГИ У ДОМА ЗА ТЯХНО И ВАШЕ ДОБРО!
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ееее, работи ли Матрицата, работи ли, а?Работи, работи!
15
1
 
9
 
! Отговори
петрова преди 11 години
Да направят същото изследване, но за деца единствено от български етнически произход и тогава да видим дали няма да е обратното?
14
4
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 11 години
Поредното промиване на мозъците.Преди доста години в моя клас, в повечето случаи децата посещавали детски градини бяха доста по-зле от нас останалите, които не бяхме ходили на детска градина. Разбира се имаше и много случаи наобратното. В случая според мен става дума за едни пари, които трябва да се усвоят, а за целта ГЕРБ и тази Дамянова се опитват с закон да вкарат всички деца в детските градини. Всикчо това разбира се прикрито както вонаги зад някаква фалшива загриженост, в случая за децата.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ги взимат още от родилния дом. Да премахнат семейната и културната среда, и да се възпитат полуобразовани роби-еничари, които ще гласуват правилно до края на живота си.
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Майките са само инкубатори за пилци - детската градина формира еднаквост и липса на индивидуалностн - всички в един калъп!
11
1
 
19
 
! Отговори
Глупости без смисъл преди 11 години
"Посещавалите по-дълго детска градина по-грамотни в училище Това показват резултати от изследване за четвъртокласниците "Доказателство за това-моите деца, вече завършили висшето си образование и с успешна кариера!Освен че ги"учи",детската градина смачква индивидуалността на децата,развива у тях агресия, която се проявява няколко години по-късно!Зависи от семейството, зависи от детската градина!Защо на децата от домовете им търсят"домашна среда"и приемни родители!Те трябва да са най-подготвени
10
9
 
12
 
! Отговори
4млрд преди 11 години
Кой ми е сложил минус? Издръжката на едно дете в детска градина и ясла е между 1400-1600лв месечно. За тези пари ще си стоя вкъщи, ще го обучавам аз лично(получила съм достатъчно добро образование и лична амбиция) и ще има резултат, и няма да стане идиотизирано зомби, като наркоманите в Бг училища... Но, Вие, родителите, сте прости. То там тръгва всичко....
9
1
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
ИМАШ ПЪЛНАТА МИ ПОДКРЕПА. Нямам идея кои *** са ти натряскали 5 минуса....
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Влезте в БГмама,там майките са толкова доволни от детските градини,че са поели задълженията им срещу 15-20 стотинки на час,там ще се запознаеш и с претенциите им към детските учителки-да бършат дупетата на децата,да ги преобличат след като се изпотят,да ги хранят,защото след като ги вземели от ДГ биле гладни,да не ги хранят,да стояли до тях докато се изпикават,по пътя се напикавали,да ги извеждат навън,да не ги извеждат за да не настинат,да спят на обяд,ама да не спят,вечерта не заспивали.....