Здравната комисия каза "не" на пушенето на закрито

"Без дим може, без здраве не може", скандират протестиращи
Обновена: 13 дек 2012 17:50 | 13 дек 2012 16:40,
312

Снимка: БТА

С 11 гласа „против” здравната комисия отхвърли предложението за отмяна на забраната на тютюнопушенето, което беше внесено от депутатите Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. Нямаше гласували „за” или „въздържал се”.

Десислава Атанасова напусна заседанието, за да се включи в икономическата комисия. Преди това тя настоя здравната комисия да отхвърли либерализирането на забраната.

По нейни думи дори забраната да спаси един човек, едно дете да погълне по-малко дим или един пасивен пушач да не пострада, това е успех.

По време на заседанието Кирил Гумнеров пък заяви, че забраната е абсолютно неефективна и повтори за пореден път теза си, че води към фалит ресторантьорския бранш.

Тази забрана е вредна, защото пушачите пушат повече след нейното въвеждане, каза депутатът. По негови думи идеята да се намали броят на изпушените цигари може да се реализира с дългосрочна и масирана кампания, а не с тази забрана.

Преди началото на комисията над 100 души се събраха на протест против отмяната на забраната за тютюнопушене на обществени места пред сградата на бившия партиен дом.

Те пляскаха с ръце и вървяха назад в знак на протест срещу готвените промени в Закона за здравето, които предвиждат да се облекчи тоталната забрана, която влезе в сила от 1 юни тази година.

Протестиращите носеха плакати с надписи: “Водете ни напред, не назад“, “Заведения без дим“, “Европейци сме, пушим навън“, “Без дим може, без здраве не може“ и “Здравето на децата ни не е за продан“.

Протестиращите обявиха, че данните на ресторантьорите, който показват спад в приходите, не са верни. По данни на туроператорска фирма, изнесени на митинга, този сезон има ръст от 6 на сто спрямо предишния.

Според собственик на заведения пък фалитите в момента са нормални, защото е криза и това няма общо със забраната.

Гергана Гешанова от Коалиция „България без дим” заяви, че с тази промяна управляващите не защитават интересите на народа, а интереса на една малка част от ресторантьорите. Протестиращите обвиниха мнозинството, че лобира за интересите на тютюневата индустрия.

Организаторите на протеста от “България без дим“ изтъкнаха, че хората са се събрали в работен ден при минусови температури. Те допълниха, че ще има нов протест в неделя от 11 часа, а сборният пункт е градинката на езерото „Ариана”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
7
 
14
 
! Отговори
FEN преди 11 години
Сега непушачите пак да не забравят да ходят на кръчми целите са техни и само за тяхние пушачите все ще се справим някак.
168
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви зали за непушачи - вратите стоят отворени, вентилация не се пуска, за да се пести ток...Тук е Ориента, браво на ГЕРБ!
167
18
 
10
 
! Отговори
СССС преди 11 години
Ей, майка му стара, не можах да се сдържа за коментар. Какво коментирате как било навън, какво гледате пак чуждата паница. ТУК Е ТАКА, ТУК НЯМА ДА СЕ ПУШИ, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ НАВЪН СЕ ПУШИ ИЛИ НЕ. Пушачи, понеже сте егоисти, явно, помислете за здравето на децата си, щом за вашето не ви е грижа !!! ТОЗИ ЗАКОН Е ЗА ТЯХ !!
166
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия пушачите си хвърлят фасовете навсякъде и после се възмущават защо било мръсно и никой не чисти. Или другото маса народ във входа не ще да плаща обаче за цигари по 5лв. има. Големи циркаджии.
165
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забраната на пушенето и забраната да се гласува на избори,ако не си живял последните 6 месеца в България са двете най-добри неща случили се на страната ни за 2012г.
164
9
 
5
 
! Отговори
Миро преди 11 години
До Анонимен: А служителите кой ще защитава? Те имат ли избор, когато по 12 часа са изложени на огромно количество дим? Или сте толкова безотговорни, че не ви пука?
163
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре се организираха контрите, поздравявам ги. само така. правилно. с тях съм.
162
13
 
16
 
! Отговори
бла бла преди 11 години
Да дадат на собствениците да избират дали в заведението им да се пуши или не !!!
161
11
 
16
 
! Отговори
до 180 преди 11 години
Отделните зали са нефункционални - половината от заведението винаги стои празно, защото досега не съм виждал един пушач, който да каже "Пичове, по-голяма част от компанията не пуши, хайде да отидем в залата за непушачи тоя път!" Голяма част от мъжете пушачи са с манталитета на онзи никотинозависим *** Андрей Слабаков - бил здрав като бик и цигарите не му пречели. Жълти зъби, жълта брада, *** дрехи, но всичко е ОК!? Е, хайде стига!
160
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
BRAVO GERB !!!
159
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За всички пушачи да има по-голми здравни осигуровки и по-малки заплати, няма аз да работя и да плащам, а те да ме тровят. С Кафето и цигарката забегват по 30 мин. иначе криза било, пари няма.
158
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не познавам пушач, който да е спрял да излиза по заведения
157
3
 
11
 
! Отговори
Това е демокрация преди 11 години
Швейцарците отхвърлиха на референдум пълната забрана на тютюнопушенето на обществени места. По предварителни данни 55% от гласувалите са се обявили против.
156
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя *** Гумнеров още не е загрял, че целта е предпазването на НЕпушачите. Какво ме интересува, че пушачите пушат повече, те са си рискова група и са ясни априори - да им взимат повече осигуровки и толкова.
155
5
 
2
 
! Отговори
Пендел преди 11 години
Аз пък ще гласувам за ДПС, искам да се разреши мъжката любов и да приема исляма!
154
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отделни зали за пушачи и непушачи - това е решението.Малките заведения, да избират сами дали да са за пушачи , или не.Какво толкова сложно има?Почти цяла Европа вече е така, ние ли пак ще откриваме топлата вода.
153
4
 
3
 
! Отговори
Тъпо преди 11 години
Най-*** нещо което скоро съм че: Нищо не неправи ГЕРБ ама за това браво ще гласувам за тях щото са пичове...Ей как може да сте толкова наивни ве хора, то не беше шисти, президенти, Беленета, цигари, детски градини.... Айде вече да се събудим а СТАВАТЕ СМЕШНИ :) - кораба потъва вие се карате кой да хване руля ...
152
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ура!
151
11
 
7
 
! Отговори
Естет преди 11 години
Пушачите са интересни хора - дават по 10 лева за цигари дневно, а после мърморят, че в кренвиршите за 4лв./кг имало ГМО соя...Ами купувайте си чисто месо, купете си качествени салами без оцветители и овкусители! Да, ама няма пари за цигари! Е, да де!
150
1
 
4
 
! Отговори
. преди 11 години
Глей с кви простотии се занимават ..тая държава е на дъното те се занимават дали да се пуши навън или не ...аз не пуша от 8 години пушех доста до 20тата ми годишнина , и мен ме дразни като ме опушва някой обаче да не може да се пуши навън ???