Здравната комисия каза "не" на пушенето на закрито

"Без дим може, без здраве не може", скандират протестиращи
Обновена: 13 дек 2012 17:50 | 13 дек 2012 16:40,
312

Снимка: БТА

С 11 гласа „против” здравната комисия отхвърли предложението за отмяна на забраната на тютюнопушенето, което беше внесено от депутатите Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. Нямаше гласували „за” или „въздържал се”.

Десислава Атанасова напусна заседанието, за да се включи в икономическата комисия. Преди това тя настоя здравната комисия да отхвърли либерализирането на забраната.

По нейни думи дори забраната да спаси един човек, едно дете да погълне по-малко дим или един пасивен пушач да не пострада, това е успех.

По време на заседанието Кирил Гумнеров пък заяви, че забраната е абсолютно неефективна и повтори за пореден път теза си, че води към фалит ресторантьорския бранш.

Тази забрана е вредна, защото пушачите пушат повече след нейното въвеждане, каза депутатът. По негови думи идеята да се намали броят на изпушените цигари може да се реализира с дългосрочна и масирана кампания, а не с тази забрана.

Преди началото на комисията над 100 души се събраха на протест против отмяната на забраната за тютюнопушене на обществени места пред сградата на бившия партиен дом.

Те пляскаха с ръце и вървяха назад в знак на протест срещу готвените промени в Закона за здравето, които предвиждат да се облекчи тоталната забрана, която влезе в сила от 1 юни тази година.

Протестиращите носеха плакати с надписи: “Водете ни напред, не назад“, “Заведения без дим“, “Европейци сме, пушим навън“, “Без дим може, без здраве не може“ и “Здравето на децата ни не е за продан“.

Протестиращите обявиха, че данните на ресторантьорите, който показват спад в приходите, не са верни. По данни на туроператорска фирма, изнесени на митинга, този сезон има ръст от 6 на сто спрямо предишния.

Според собственик на заведения пък фалитите в момента са нормални, защото е криза и това няма общо със забраната.

Гергана Гешанова от Коалиция „България без дим” заяви, че с тази промяна управляващите не защитават интересите на народа, а интереса на една малка част от ресторантьорите. Протестиращите обвиниха мнозинството, че лобира за интересите на тютюневата индустрия.

Организаторите на протеста от “България без дим“ изтъкнаха, че хората са се събрали в работен ден при минусови температури. Те допълниха, че ще има нов протест в неделя от 11 часа, а сборният пункт е градинката на езерото „Ариана”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голям протест , събрали се 5 пишлигарина и 20 ( със видимо психични отклонения) и ще ми казват дали АЗ да пуша ,и каде да пуша...Като не ви отърва си стоите по къщите и никой няма ви пречи !
188
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вкъщи пушите на тераса, ама иначе ви е студено навън...
187
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да разбера защо не се протестира за съществени неща?От въздуха с чужди самолети ни пръскат с химикали съдържащи стронций,алуминий,барий.Това е факт в страната ни.Първият път като забелязах това ,врабчетата на ята панически се чудеха на къде да поемат.Това всичко в "Аерозолни престъпления.Сайт за разконсперирани"Вижте и какво правят в Индия,Африка,борят се срещу ГМО.Филма "Семената на свободата"Има го в интернет.Тука се отглежда царевица с ГМО,,животните не искат да я ядат.
186
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СССС:Ти като искаш си дръж твоите деца у вас , а не ми давай акъл как да се отнасям с моите !
185
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 211: Аз нещо друго мое да ти подам, така доколкото те разбирам обичаш да си играеш с нещо в устата.
184
4
 
7
 
! Отговори
Ленин преди 11 години
12 годишните им дъщери се плющят за една водка, нямат пари за хляб, тръгнали за цигари да правят протести...Ами лош е мат'ряла, спор няма!
183
3
 
5
 
! Отговори
фен преди 11 години
Опа Красавец я си стой в хамърско но и за там си мери приказките и глупостите който пишеш.
182
13
 
8
 
! Отговори
Красавец преди 11 години
Изключително *** и *** народ - скача само тогава, когато някой му спре цигарите или бензина...Живеете като скотове, а иначе това, че не можете да пушите в заведенията ви е проблем! Няма да се оправим, няма...В САЩ отдавна не се пуши в заведенията, в България случате чалга и димите като ***! После защо младите бягаме - заради простотията, и в България мога да се издържам със знанията и уменията си, но простотията ми идва в повече!
181
2
 
2
 
! Отговори
фен преди 11 години
А Апис дали се сеща ние какъв можем да му го спретнем на него
180
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АписНе се оправдавай, че смърдиш от цигарите на някой си.Ти явно просто си си смръдлив/а.
179
14
 
9
 
! Отговори
Апис преди 11 години
*** заведението е твое, но дрехите дето се усмърдяват са си мои. И като си много отворен за 10 минути мога да ти спретна глобичка на заведението или рушветче да се наложи да плащаш. А и като те чета 100% не плащаш здравните осигуровки на реалната заплата и такава проверка мога да ти уредя. И от ХЕИ една и да видиш как ще останеш без заведение и всички ще отидат там, където се спазват ЗАКОНИТЕ!
178
4
 
6
 
! Отговори
До 187 преди 11 години
Я един такъв като тебе да ми падне в радиуса, да видя аз дали няма да пропушиш?НЕ пуша ама много ме издразни кво си нагло лешперче.Ще ти плащам здравните цял живот да знаеш само да ти подам ръка веднъж!
177
5
 
10
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Така е...НЕПУШАЧИТЕ СА КАТО КОМУНИСТИТЕ...- ГОТОВИ СА В "ТЯХНАТА БОРБА"... КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК ДА НЕ ОСТАВЯТ...!!!ИЛИ ПЪК... ТОВА МАЙ БЯХА ФАШИСТИТЕ...!!!
176
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв е проблема да има ресторанти за пушачи и ресторанти за не пушачи, дискотеки за пушачи и дискотеки за не пушачи, кафенета за пушачи и кафенета за непушачи.Съответно в тях могат да си работят пушачи и не пушачи,ако ще и собствениците им да са пушачи и не пушачи. Защо цялото обществено пространство трябва да бъде за не пушачи, след като е законно да се купуват, притежават и произвеждат цигари!?Пушачите били егоисти, а непушачите какви са? Егоизма си е егоизъм без значение за добро или лошо!
175
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие посегнахте на моето право да пия кафе с цигара в заведние, което обичах да правя. Утре, когато посегнат на някое ваше право- не очаквайте разбиране и подкрепа от мен. Нищо не ви пречеше да се съгласите да има заведения в които да се пуши, но омразата явно граници и мярка няма.Ок. Станишев обеща да върне стария режим- ще гласувам за него. Дребните камъчета преобръщат колата....ГЕРБ
174
3
 
12
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
В ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ СА "ЗДРАВНИ ТЕРОРИСТИ"...ПОКАЖЕТЕ МИ ПОНЕ ЕДИН СМЪРТЕН АКТ В КОЙТО ПИШЕ...:"... Причина за смъртта - ТЮТЮНОПУШЕНЕ..."Демокрацията свършва когато СВОБОДНИЯ ИЗБОР се замени с ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ...!!!Затова в Здравната комисия са "ЗДРАВНИ ТЕРОРИСТИ"...!!!
173
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БЪЛГАРИН А не ще е свободна от НЕпушачи, защото от толкова пазене на здравето, вие ще умрете първи. Ако мислиш, че ще дишаш по-чист въздух, значи си пълен ......!
172
10
 
12
 
! Отговори
бла преди 11 години
Заведението е МОЕ и аз ще казвам дали да се пуши или не. На тея дето не им изнася да ходят в съседното заведение и да проверят дали и там случайно колегата мисли като мен и така да обикалят от заведение на заведение докато разберат, че се пуши навсякъде.
171
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 200: от както ви няма не съм се спрял и на всички им харесва така. Не ни липсвате ама грам. Пушете си у вас!
170
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Закона ще се отмени, както в почти цяла Европа!Кратка беше радостта ви, непушачи!