Честваме 165 години от рождението на Христо Ботев

Годишнината ще бъде тържествено отбелязана в различни български градове
6 яну 2013 09:09, Елка Василева
152
Честваме 165 години от рождението на Христо Ботев
Паметникът на Ботев във Враца. Снимка: БТА

Навършват се 165 години от рождението на великия български поет и революционер Христо Ботев.

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще участва в тържественото отбелязване на годишнината от рождението на Христо Ботев пред паметника му в Борисовата градина в София. Възпоменателни церемонии ще се проведат и в други български градове.

Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 г. в Калофер. Той живее едва 28 години, но остава в националната памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

Христо Ботев е син на учителя, книжовник и обществен деец даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. От 1854 до 1858 г. Христо Ботев учи в Карлово, където баща му е учител. По-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през юни 1863 г. завършва калоферското трикласно училище.

През октомври 1863 г.  заминава за Русия и се записва като частен ученик във Втора одеска гимназия. Там прави и първите си поетични опити. През септември 1865 г. е изключен от гимназията поради липса на интерес към учебната програма, но в същото време чете много книги и натрупва големи знания. Поради заболяване на баща му през януари 1867 г. му се налага да се завърне в Калофер.

Христо Ботев произнася пламенна реч на 11 май в чест на славянските просветители братята Кирил и Методий, принуден е да напусне Калофер и през октомври 1867 година пристига в Румъния. През лятото на 1868 г. Ботев се записва в четата на Жельо Войвода, тогава написва стихотворението „На прощаване“. По различни причини четата се разпада и не преминава Дунава.

През септември същата година постъпва в букурещкото медицинско училище, но поради липса на средства e принуден скоро да се раздели и с него. Изпаднал в крайно бедствено положение, Ботев прекарва зимата в една запустяла вятърна мелница край града. Тук живее заедно с Васил Левски и остава възхитен от способността на Апостола да преодолява лишенията, на които по това време бил изложен и той.

На 10 юни 1871 г. издава първия си вестник „Дума на българските емигранти“. През октомври същата година участва в годишното събрание на Българското книжовно дружество. На 1 май 1873 г. издава сатиричния вестник „Будилник“. На 20-21 август 1874 година участва в общото събрание на БРЦК и след това продължава да работи като негов секретар.

След удара, нанесен на Вътрешната революционна организация, след обесването на В. Левски и колебанията на Л. Каравелов, начело на БРЦК застава Христо Ботев.

През май 1876 г. след новината за Априлското въстание Ботев започва дейност за организиране на чета, става неин войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки“ на 16 май и един ден по-късно заставят капитана Дагоберт Енглендер да спре на българския бряг.

От Козлодуй четата на Ботев се отправя към Балкана. Четата води няколко боя с преследващите я османски потери. На 1 юни (20 май стар стил) 1876 година е последният тежък бой — привечер след сражението куршум пронизва Ботев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен - Объркал се е с един век- Парижката комуна е в 1971 година. И телеграмата на Ботев е факт!!!
96
0
 
0
 
! Отговори
История преди 11 години
Дори лежал за нещо в румънски затвор .....
95
0
 
0
 
! Отговори
история преди 11 години
До До 121. Глупости. Така ти е угодно на теб.
94
3
 
1
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Настане утро, ден последенТъма покрие свода небесен.Гората я няма, зъл вятър се кефиБалкана пее чифутска чалга.
93
0
 
3
 
! Отговори
От Хр. Ботев: преди 11 години
" Настане вечер,Месец изгрее,Звезди обсипят свода небесен !Гора защуми ,Вятър повее ,Балканът пее хайдушка песен ! "Този негов стих е на кориците на стихисбирка от известни световни поети изложена във Франция !" Българино , знай своя род и родолюбци "
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
131. Ами след като чуждите писатели казват че Ботев е гений и е трудно да го преведат , ти кой си непросветени турчино , да казваш .
91
1
 
0
 
! Отговори
До 121. преди 11 години
Сигурни ли сте че българин е убил Ботев или така е било по изгодно на Турците да го представят на Запада , заради Баташкото клане , което уж е " ревизирано " от Англичаните .Моят пра-пра дядо е бил тогава на 20 Години ( нарича ли са го комита ) и с момчета от северозападна България са тръгнали да пресрещнат Ботев . Турска редовна армия е заградиа Врачанския балкан и никой не е могъл да се пресъедини към него ! По челиятжсвят " робът е въстанал ".Както и да го увъртат турците . И тук!
90
0
 
2
 
! Отговори
Христо БОТЙОВ преди 11 години
А ВИЙ, ВИЙ СТЕ ***!
89
0
 
4
 
! Отговори
Karakolev преди 11 години
HRISTO BOTEV VELIK CHOVEK!!!
88
0
 
10
 
! Отговори
С НАМИ БОГ преди 11 години
До АнонименНЕ Е ТОЧНО ТАКА .АКО НЕ Е ИМАЛО ТАКИВА ЖЕРТВОГОТОВНИ ХОРА КАТО НЕГО СЕГА ЩЯХМЕ ДА СЕ КАЗВАМЕ БУЛГАРИСТА И *** 111И НЯМАШЕ ДА ИМАМЕ ДОРИ И НОВИНИ НА БЪЛГАРСКИ ПО ИСТАМБУЛ ТВ !!!ПОКЛОН ПРЕД САМАЖЕРТВАТА МУ НИЩО,ЧЕ СА ГО УБИЛИ НЕГОВИТЕ ЧЕТНИЦИ - ТОВА НЕ НАМАЛЯВА НЕГОВИЯ ПОДВИГ А ОБРАТНОТО !!!И ЛЕВСКИ ГО Е ПРЕДАЛ ПОП ГРУЮ, НО БЪЛГАРИНА В БОЛШИНСТВОТО СИ ВИНАГИ Е БИЛ ГАДЕН, ДОЛЕН И ПОДЪЛ !!!ТА ГЛЕДАЙ СЕГАШНАТА ОЛИГАРХИЯ - КАКЪВ ПО- ДОБЪР ПРИМЕР ???
87
0
 
12
 
! Отговори
С НАМИ БОГ преди 11 години
До АнонименПЪРВО НЕ СЪМ КОМУНИСТ !!!ВТОРО ДА СЕ СВЪРЗВА ВСЯКО НЕЩО С КОМУНИСТИТЕ Е ДИАГНОЗА !!!ТРЕТО ДА СЕ СВЪРЗВА ВСЯКО НЕЩО С ПЛЮЕНЕ ПО РУСИЯ СЪЩО Е ДИАГНОЗА !!!ЧЕТВЪРТО ТОВА НЕ Е МЯСТО ЗА СЛОВЕСТНАТА ДИАРИЯ НА ПСИХИЧНО БОЛНИ ФАШИСТИ !!!ВЗЕМЕТЕ СИ ХАПЧЕТАТА И НЕ ПИШЕТЕ ПРОСТОТИИ !!!ЗНАЕМ, ЧЕ СЕГА КОГАТО ФАШИСТИТЕ ОТ ГРОБ СА НА ВЛАСТ СТЕ СЕ РАЗВИХРИЛИ, НО ПОЧАКАЙТЕ МАЛКО ЩЕ ДОИДЕ И ВАШИЯ ИНА КОМУНИСТИТЕ И НА ЦИОНИСТИТЕ РЕД !!1ПОТРАЙТЕ И СИ ЧАКАЙТЕ РЕДА !!1
86
1
 
12
 
! Отговори
С НАМИ БОГ преди 11 години
АМА ГОСПОДА ОТ ОЛИГАРХИЯТА НЕЩО СЕ ВРЪЩАТЕ КЪМ ТОТАЛИТАРЕЗЪМА !!!СПОРЕД "МОРАЛА" НА ВАШИТЕ НОВИ ГОСПОДАРИ ЦИОНИСТКИТЕ ПРОСКУБАНИ ОРЛЕТА ЗАД ОКЕАНА ПАТРИОТИ КАТО БОТЕВ И ЛЕВСКИ БОРЕЙКИ СЕ С-У "ЗАКОННОУСТАНОВЕНАТА"НЕЗАВИСИМО КАК ВЛАСТ СА ТЕРОРИСТИ !!!ЗАТОВА И БАСКИТЕ, И ПАЛЕСТИНЦИТЕ, И ИРЛАНДЦИТЕ, И КЮРДИТЕ, И ......... СА "ТЕРОРИСТИ" !!!А ЦИОНИСТИТЕ ОТ ИЗРАЕЛ И САЩ СА ОСВОБОДИТЕЛИ ???ТА НЕЩО СТЕ СЕ ОБЪРКАЛЕ !!!ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ВСИЧКИ "ТЕРОРИСТИ"ПАДНАЛИ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ !!!
85
0
 
1
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
116 е напълно прав ! Вместо да се дават грешни пари за този закъснял и ненужен референдум / пропуснахме такъв за ЕС , НАТО , Базите / е време да се направи скъп , специален филм за подвига на Ботев и неговите четници , които са знаели предварително съдбата си !
84
2
 
11
 
! Отговори
силвия преди 11 години
Много още ще трябва на повечето от нас за да могат да се докоснат до гения на Ботев и Левски. Не напразно те са били другари. Народа е казал " кажи ми кой ти е приятел, за да ти кажа какъв си".
83
1
 
9
 
! Отговори
Йово преди 11 години
Един велик БЪЛГАРИН.
82
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Настане вечер,месец изгрее,Звезди обсипят свода небесен:гора зашуми,вятър повее,-Балкана пее,хаидушка песен!
81
0
 
11
 
! Отговори
Геният Ботев преди 11 години
Преди години имахме среща с Мерсия. Магдемор, която написа книга за Васил Левски . разказваше ни в кои библиотеки извън България е била да търси материали.Искахме да пише и за Ботев ! Тя каза обичам поезиата на този гений . Но ме е страх да се докосвам до нея ,защото нямам такива точни думи с които да го преведа . Трябва да знае човек български . А , и каза такава богата история имате , че ако бяха англичаните щяха да направят покоряващи филми.А сега ще я унищожат ли продажните душици , защо?
80
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 11 години
Колко сте жалки бедни ,продажни душици !!
79
1
 
11
 
! Отговори
Ботев е изключен преди 11 години
Заради социално- революционните си убеждения , които ги отразява в публицистиката си .За такава антимонархична дейност , не се спонсорира .Ако е бил спонсориран , нямаше да гладуват с В.Левски .Толкова са били чисти тези хора , че са като светило за Българския народ .Плевнелиев може ли да говори за Борев?-не , той е на дтугата страна !Колко жалко !
78
1
 
7
 
! Отговори
Цивилната война преди 11 години
между севера и юга в Америка започва през 1862 г. Ботев заминава да учи в Русия през 1863. Руските весници отразяват събитията в Америка . През ноември 1863 г . решаващата битка в Гетсбърг ,определя победата на севера . И Американския президент Абрахам Линкълн от националното гробище Гетсбърг адресира с не повече от 200 думи , счинани за основен документ на Американската свобода , ( ликвидиране на РОБСТВОТО .) Ботев вижда в това изход и за България . Започва поблиц. дейност , и заради убежде