Войната между bTV и "Булсатком" продължава

TV7 излъчва на добра воля в мрежата на сателитния оператор
Обновена: 7 яну 2013 16:18 | 7 яну 2013 16:16,
361
Войната между bTV и "Булсатком" продължава
Снимка: Европейска комисия

През идните дни казусът между доставчика на цифрова телевизия „Булсатком“ и частните телевизии bTV и TV7 ще продължи да бъде дискутиран и "разнищван". Въпреки че общественият шум около отношенията на цифровия оператор и bTV бе основна тема през изминалите няколко седмици, търговските връзки между доставчика на цифрова телевизия и TV7 все още са неясни.

„Булсатком“ и TV7 също все още нямат сключени договори за текущата 2013 г., а излъчването на телевизията в мрежата на доставчика се извършва „на добра воля“. Така коментира ситуацията Николай Бареков, изпълнителен директор на TV7. Investor.bg потърси коментар от Бареков във връзка с все още неуредените взаимоотношения между медията и „Булсатком“, които могат да рефлектират и върху крайните потребители, ако съвместно решение на казуса не бъде намерено възможно най-скоро.

Бареков обясни, че телевизията не е спряла излъчването на програмите си през мрежата на оператора само за да не бъдат ощетени зрителите й. Към момента двете страни нямат сключени договори за 2013 г. и „Булсатком“ не плаща на телевизията.

Към момента текат преговори между тях, за да бъдат променени условията, според които „Булсатком“ ще излъчва TV7. До края на седмицата диалогът между тях трябва да бъде финализиран.

Исканията на TV7 са по-различни от тези на bTV. Бареков обясни, че към края на миналата седмица телевизията е дала две конкретни предложения на доставчика, които в момента чакат одобрение от маркетинг отдела на "Булсатком".

Още по темата
„Ние искаме да има твърда цена на абонат за всяка една отделна телевизия. Освен това искаме една определена сума, която „Булсатком“ да изплаща и под нея да не се пада. Както знаете, цифровите оператори до някаква степен се опитват да спекулират с данните за абонатите си. Склонен съм да се съглася, че това е бройка, която варира и която се променя, но трябва да бъде въведена една твърда цена, която доставчикът да плаща и под която да не пада“, обяснява Бареков.

Същевременно преговорите между сателитния доставчик и bTV продължават. Още миналата седмица ръководството на "Булсатком" е изпратило офертно предложение до телевизията. Идеята на "Булсатком" е да бъде предложен допълнителен пакет на потребителите й, който да бъде само за програмите на bTV.

"Стойността на пакета ще бъде определен от bTV. "Булсатком" е готова на някои компромиси, за да се постигне крайно решение, но на този етап bTV не дават отговор на нашето изпратено предложение", коментира Младенка Джалова, маркетинг директор на сателитния доставчик.

Investor.bg се свърза и с bTV, за да потърси коментар по назрелия казус. От пресотдела на телевизията бяха категорични, че преговори се водят ежедневно, но до общ компромис и решение все още не е стигнато. От bTV са категорични, че към настоящия момент имат сключени договори с над 150 кабелни оператори в страната.

Представяме ви позицията на bTV по повод исканията им за промяна в таксите, които иска да бъдат заплащани от "Булсатком" :

"Нека уточним, че тройно увеличение на цените няма. Основната цена на пакета канали на bTV е същата спрямо миналата година, като са преструктурирани отстъпките и условията за тяхното отдаване. Отстъпките ни са пазарно обусловени и с тях нашата цена става значително по-добра от тази, която Булсатком счита за приемлива за отделни канали с много по-нисък аудиторен дял от този на нашите.
Отделно от това Булсатком допълнително едностранно и непазарно занижава крайната цена чрез укриването на абонати, което, за съжаление, не е само тяхна практика.

Крайно време е операторите да поемат своя дял в инвестициите в съдържание, след като те печелят между 85% и 90% от прихода от крайните абонати. Ако настоящият модел на работа, който Булсатком отстоява с толкова агресивни и непазарни мерки, не се промени, производството на българско съдържание за телевизия, особено на български филми и сериали, е обречено на неуспех.

Българските зрители много дълго чакаха, за да гледат качествени БГ сериали, но не можем да им гарантираме, че ще ги доставяме със същите темпове и качества, ако операторите продължат да задържат почти целия приход от абонатите за себе си, вместо да инвестират в съдържанието, което разпространяват. Особено за нишовите канали непазарните цени за разпространение, съчетани със занижаването на броя абонати, е фатално, защото приходите от разпространение са основни за издръжката им и без тях е невъзможно да запълнят програмата си с качествено съдържание.

За съжаление, често при преговорите за разпространение на нишов канал въпросът е не на каква цена ще се разпространява той, а дали изобщо ще се разпространява в мрежата. Така например bTV стартира канала bTV Lady през януари 2012 г., но въпреки многобройните запитвания на зрители, каналът е достъпен едва от септември 2012 г. и то само за около 15% от абонатите на Булсатком".

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още по темата: Булсаткомпреговори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
0
 
0
 
! Отговори
избор преди 11 години
Да ги качат на отделен пакет БТв с цената която искат за абонат и който иска да си ги гледа
322
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БГ Защо смятате, че вие сте меродавни за вкуса на всички или мислите, че сте по-интелигентни от нас, които искаме да имаме още една гледна точка? Нима простащините по Нова са по-интелигентни от тези BTV, та да ми ги налага Булсатком, след като мие прибрал парите авансово за да гледам това, което едностранно решава кога да ми промени?
321
0
 
0
 
! Отговори
НеТрий! преди 11 години
youtube/watch?v=lJKsVQK63_0Господарите: Булсатком vs. bTV
320
0
 
1
 
! Отговори
Босфор ТВ преди 11 години
добре бе ... кой ще гледа тв7 ако го спрат от излъчване на булсат??????????? Тия са на некви жестоки хапове
319
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименИнтересно ми е на коментар 340 за какво точно са двата отрицателни вот-а. Човека си го е написал точно както си е
318
0
 
3
 
! Отговори
maora преди 11 години
Гaднaтa и мaнипулaтивнa Босфор Тв и Тв 7 игрaят зa Вивaком и нa всички хорa с повечко информaция им е ясно. Боко тиквуня стои зaд Вивaком ( които твърдят че имaт нaй голямо покритие) Хaхaхaхaх Смях в зaлaтa. Всеки дa си прaви изводите. Имa и други телевизии. Дa го духaт
317
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от 2-3 години не гледам никаква телевизия още по-малко БТВ, сутрин разглеждам новините в интернет, ако реша да гледам някой филм и той си струва се дигам и отивам на кино било то 3d или не. спорт гледам изцяло на sopcast, за какво точно ми е телевизия - тя стана отживелица вече! :)
316
1
 
12
 
! Отговори
аз преди 11 години
Спирам да гледам Бтв.Докато не започнат да ми плащат да им гледам рекламите.За цените ще се разберем , при подписване на договора , като знак на добра воля ако се съгласят на условията ми , пари за сина си няма да искам , и ще го оставям да им гледа рекламите безплатно.
315
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дано се сдухат тотално БТВ. гадни мошеници!!!!!!!!!
314
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за 120 минути телевизионно време- само 7 рекламки по БТВ. за сравнение по Нова тв- цели 50!и рекламодателите са били игнор на БТВ.
313
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Благодаря на БТВ, че няма да я гледам. Радвам се, че в дома ми няма да влизат простотиите на дългия и на комиците. Надяван се никога да я я няма повече сред програмите!
312
1
 
16
 
! Отговори
реалист преди 11 години
аз си давам сметка колко страшно е за бъдещето да съществуват медийни гиганти като БТВ.значи, ако тази телевизийка продължава да приобщава сателити, ще стигнем до един момент, когато който каквато и лъжа да си поръча в нея- ще ни бъде безапелационно пласирана за истина от екрана. и няма да има кде да видим и другата гледна точка. това е заличаване на свободното съществуване на човека!
311
1
 
9
 
! Отговори
цитат от преди 11 години
vipnovini.bg Защо подхлъзват Булсатком?-Тайната игра на bTV и ТВ7На пресконференция по повод скандала, председателят на Асоциацията Янаки Ганчев разкри, че зад кулисите има някой, който дърпа конците на bTV и ТВ7. Рекламата в bTV вече е контролирана от Корпоративна търговска банка, която е собственик както на ТВ7, така и на Виваком................
310
7
 
5
 
! Отговори
възмутена.... преди 11 години
мммм дааааа...двама се карат,трети страда,а кой е третия..пак народа...няма прокопсия,плюя на тази орисия....
309
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сега е крайно време да се преосмислят пакетите с услуги и да не се плаща на БълвочТВ, а на ветропоказателя Бареков още по-малко
308
2
 
16
 
! Отговори
абонат преди 11 години
БосфорТВ може да си определи цена и е добре да се отдели в отделен пакет ,за да не плащам за техните бози, дето само ме дразнят.Не стига дето Булсатком ми ги предлагат в пакет с други ТВ, които харесвам, ами и се инатят. Никой не обича турските сериале, а българските не са кой знае с какво качество.
307
3
 
17
 
! Отговори
Народната дума преди 11 години
67.21% - Булсатком13.04% - И двете страни не са прави10.8% - bTV7.29% - Не мога да преценя1.66% - И двете страни са прави
306
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скандално! БТВ пак с рекордни рейтинги, а не се излъчва в половин България
305
2
 
20
 
! Отговори
а преди 11 години
Дали неможе да се сзира комисията по дискриминация за целенасочено излъчване на етнически сериали.
304
1
 
19
 
! Отговори
БГ преди 11 години
бтв да си останат само в *** гета взаимно се обичат и защитават