Да прочетеш 289 книги за година - Божидара е на 9 и го може!

Третокласничката предпочита да чете, вместо да стои пред компютъра
11 яну 2013 18:30,
117

Снимка: Булфото

Третокласничка от хасковското училище "Паисий Хилендарски" постави рекорд, като прочете 289 книги за една година. 

9-годишната Божидара Христова е най-активният читател в Детския отдел на регионалната библиотека, за което бе наградена с приз и безплатен абонамент за тази година. Тя започнала да чете още на 5 години, а главен виновник за това бил баща й. 

Първата книжка, която прочела, била "Пипи Дългото чорапче", сподели Божидара. Оттогава до днес не минава ден без любимите книжки. Затова и момичето поне два пъти в седмицата идва в библиотеката. 

Сред любимите й заглавия са "Пинокио" и "Патиланци".

Освен предпочитаните от нея български народни приказки сега тя набляга на поредиците от нашумелите детски автори Бевърли Клиъри и Роалд Дал. За разлика от съучениците си  Божидара не обича да стои пред компютъра, защото не й е забавно. 

Дори понякога се налага да й се карам, когато прекарва дълго време с книга в ръка, каза майка й Красимира Христова. Над 2000 са новозаписалите се читатели в детския отдел на библиотеката. Оттам са регистрирали над 30 000 посещения през миналата година. 

Макар и не с тези постижения като Божидара, има още много деца, които обичат да четат. Най-малкият от тях е само на две годинки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Dysphoria преди 11 години
Към критикуващите (при това не особено грамотно) - защо правите сметки колко страници трябва да чете на ден/час/минута? Какво значение има това за вас? Ако чете екзистенциалисти и специализирана литература, добре, но тя чете детска литература, нали?!? 52, ако за теб няма полза и не извличаш нищо полезно от художествената литература, проблемът е лично твой и говори лошо за теб!Браво на момиченцето! Определено по-добре това на фона на другите интереси на подрастващото поколение!
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е луда работа за мен (ако наистина ги чете внимателно де)!Не мога да си обясня как може половината коментиращи да подкрепят детето?!
48
1
 
1
 
! Отговори
kak tochno? преди 11 години
Ако една книга е 20 страници, това детенце трябва да чете по 16 страници на ден, или почти по една "книга" следобед след училище за да успее да натъми бройката. 16 страници са нищо, на 9 и по 100 може да чете. *** Пипи не е нито 20, нито 200 страници. Нито пък на Роалд Дал повечето детски книги, нито прословутите Хари Потъровци.Някой журналист поинтересувал ли се е КАК?
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ух на мама зубърчето. Бъдещо социопатче с неиживян живот.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има надежда :) Благодаря Ви за тази новина.
45
0
 
3
 
! Отговори
Абе Кисинджър, преди 11 години
както и останалите анонимни *** по-долу, какво ви е прихванало, та се сравнявате с 9-годишно дете, и с това момиченце ли си избивате комплексите, за Бога?!)))). Не му било коректно постижението, щото Кисинджър можел да чете много по-дебели книги на таблета си, щяла да му излезе гърбица, родителите му били лоши и не зная още какво... Да е живо и здраво детето, тя е прочела почти триста книжки с приказки, които всички тук са забравили отдавна.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И как точно са сигурно, че наистина е прочела 289 книги за една година, а не 250 и прости си наслагва бройка? Ами ако ги чете през страница ? :) Лошо няма де, със сигурнсот е прочела поне една.Проблема е че художествената литература не ти дава никакви истински знания.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
@50: govorim za dete. ako burzash za izpit moje i po-burzo da chetesh.
42
1
 
2
 
! Отговори
до 46 преди 11 години
Какви 6 страници за час!? тези 6 стр. се прочитат за минути
41
0
 
1
 
! Отговори
petkov преди 11 години
BRAVO!!!!!!! BRAVO!!!!!!!!!BRAVO!!!!!!!!!!
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ех една приятна история да те зарадва,иначе само престъпления,бабаити и т.н.
39
0
 
3
 
! Отговори
ха! преди 11 години
Точно така! Съгласна съм с всичките коментари на супер загрижени родители по-долу. Как така ще давате на това дете да чете книги. Правете като тях. По цял ден турски сериали. После учителката като каже, че детето ходи като ***, бийте и един шамар на тази *** Коя е тя да съди вашето ангелче. Не на четенето на книги! Да на турските сериали! Да на 20-годишните родители, които от излизането от болницата с новороденото си дете, сядат на кафе с приятелки да обсъдят клюките.
38
0
 
2
 
! Отговори
kalki преди 11 години
Да проверим колко е реално това: 289 книги x средно 50 стр. = 14450 стр. Нормален човек прочита по 6 стр./час, за да прочете горното количество страници са и били нужни почти 7 часа/ден. (оставяме няколко дни, в които не е чела книга, поради болест и др.).
37
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
"Макар и не с тези постижения като Божидара, има още много деца, които обичат да четат. Най-малкият от тях е само на две годинки."Следва изводът, че детето на 2 годинки може да чете?! Да му харесва да му четат стихчета и кратки приказки е едно, но да чете на 2 годинки е съвсем друго нещо!
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очилцата и гърбичката са й сигурни!
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това добре, ама да внимава. Навремето Никола Филчев прочел до 18-тата си година всички книги във Варненската бибилиотека....и после изперка!
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами ако са по 2-3 станици книгата и баба ми може не само Божидара. Не е важното колко книги с фалшиви илюзии и ценности за това или онова си прочел, а каква ползва си извлекъл от прочетеното, с какво то е спомогнало да подобриш това, което правиш... Не харесвам авторите, които се опитват да ти втълпяват ценности за това и онова, а тези които те осведомяват за новите неща и те развличат.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е добре тази работа!
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво, мило детенце! Пожелавам ти чрез четене и обогатяване сама да напишеш своята съдба!
31
0
 
1
 
! Отговори
Кисинджър преди 11 години
Чисто и просто означава, че това дете всяко свободно време прекарва в четене на книги. Е, голямо БРАВО на родителите, понеже са в процес да отгледат един доста самовглъбен човек. Всеки един детски псохолог би казал, че бяга от реалността това дете. Родителите малко да се замислят. Иначе 300 книжки си ги папкам само лятната ваканция (на таблета, щото иначе как се носи това), така че да се отваря много с детските си приказки по 10 странички.