Да прочетеш 289 книги за година - Божидара е на 9 и го може!

Третокласничката предпочита да чете, вместо да стои пред компютъра
11 яну 2013 18:30,
117

Снимка: Булфото

Третокласничка от хасковското училище "Паисий Хилендарски" постави рекорд, като прочете 289 книги за една година. 

9-годишната Божидара Христова е най-активният читател в Детския отдел на регионалната библиотека, за което бе наградена с приз и безплатен абонамент за тази година. Тя започнала да чете още на 5 години, а главен виновник за това бил баща й. 

Първата книжка, която прочела, била "Пипи Дългото чорапче", сподели Божидара. Оттогава до днес не минава ден без любимите книжки. Затова и момичето поне два пъти в седмицата идва в библиотеката. 

Сред любимите й заглавия са "Пинокио" и "Патиланци".

Освен предпочитаните от нея български народни приказки сега тя набляга на поредиците от нашумелите детски автори Бевърли Клиъри и Роалд Дал. За разлика от съучениците си  Божидара не обича да стои пред компютъра, защото не й е забавно. 

Дори понякога се налага да й се карам, когато прекарва дълго време с книга в ръка, каза майка й Красимира Христова. Над 2000 са новозаписалите се читатели в детския отдел на библиотеката. Оттам са регистрирали над 30 000 посещения през миналата година. 

Макар и не с тези постижения като Божидара, има още много деца, които обичат да четат. Най-малкият от тях е само на две годинки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
ИТ преди 11 години
Толкова е хубаво да прочетеш ,че у нас се случват и хубави неща. Не че ги няма,но труповете и силикона са доста "по-интересни" теми. Четете деца,бъдещето е на четящите!
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бъдещо куку!
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лошо няма, ама какво ще стане с очите й.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Който трупа знания, трупа печал" е казал поетът. Тия, които не четат, са си по-добре. Забавляват се повече и като цяло животът им е по-интересен.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на детето.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е хубава новина, пускайте по-често такива новини.
24
0
 
7
 
! Отговори
Домашно образование преди 11 години
Да е жива и здрава Божидара и да не обръща внимание на негативните коментари тук. И моите деца се научиха да четат от рано и до днес четат по много, и това ги обогатява. Поздрави и на родителите, които работят с детето си и не са последвали популярната мантра да не го учат на нищо, за да не му бъде скучно в училище.
23
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какво "браво" бе, това не е нормално. всяко обсебване е вредно, особено в тази възраст, когато лишава детето от здравословно детство.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво миличка... Много си хубава и имаш умно изражение!Не им обръщай внимание на драсканиците по-долу.Прави това което ти доставя удоволствие, чети. Тепърва ще откриваш нови светове в книгите.Поздрави отдалеч.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе живота си е направо изкуство. но, браво на това момиче.То и на Бетховен и на Моцарт им е извирала музиката в душите.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Bravo na deteto, no da izleze i da igrae. A na maloumno ambicioznite im roditeli samo moga da im kaja "tupaci"
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никоя крайност не е добра! За мен по книга на ден си е бая натоварване. Това дете, ако не сложи очила от компютър, ще ги сложи от четене!
18
6
 
1
 
! Отговори
darcas преди 11 години
И 10 000 книги да прочете, живота ще и мине и каква е ползата от това? Хубаво е да се чете, но не можеш да живееш само в книгите и да нямаш връзка с околния свят.
17
3
 
2
 
! Отговори
ава преди 11 години
Хубаво е, че чете, но една част от големите любители на книгите са големи мечтатели и си остават в четенето на книги за развлечение, но не и на професионална литература. Евала правя на момичето, но просто не смятам, че това определя интелигентността й или умствения й капацитет, а по скоро е страс към детски книги или натиск от страна на родителите.
16
4
 
5
 
! Отговори
gg преди 11 години
Eгати *** коментари досега! Състезавате ли се кой по-*** коментар да постне?Браво на детето! Нека продължава все така! И дано има все повече четящи деца. И не само деца.
15
7
 
1
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Типичен гербер си.***,злобен,необразован,слави вожда,не разсъждава...да продължавам ли?
14
6
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
Ти да не си член на ГЕРБ бе?
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Четеш и четеш..и трупаш знания, а накрая сред компания ти не можеш да се държиш естествено и не можеш да разсъждаваш отпуснато, а винаги изхождаш от някои мисли на някои си писатели на книги...и тогава ставаш смешен в очите на компанията, ти си за тях скучен ПЪН..Философски ПЪН. А когато стане въпрос как да се преборим с нещо в живота...този изчел многото книги не го търси-той няма решение за тази борба , защото борбата за него е в книгите..в реалността не може да ПОКАЖЕ как да го направим.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде на бас, че няма да помни прези 1 седмица какво е чела и за какво е ставало дума в книгата!Няма смисъл от такова психическо натоварване. Мозъка просто не може да обработи такова количество информация.
11
0
 
3
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Браво на това дете.Дано родителите му се усетят и имигрират по-рано!