Чалгата е грозна, но е част от живота!

Антрополог, художник и журналист коментират субсидията на "Пайнер"
Обновена: 17 яну 2013 11:41 | 17 яну 2013 11:41,
160
Чалгата е грозна, но е част от живота!
Снимка: архив Булфото

Има хора, за които чалгата носи радост и утеха. Те намират пристан и упора в тези тъжни разголени жени с изкуствени силиконови гърди, които подскачат по този гротесков начин. Да , чалгата е грозна, но тя е част от живота”, заяви антропологът Харалан Александров пред bTV.

Александров, журналистът Емил Спахийски и художникът Недко Солаков коментираха скандала с евросубсидията за “Пайнер медия“. Компанията получава 1 918 233 лева безвъзмездна финансова помощ.

Още по темата

Тримата се обединиха около тезата, че скандал няма, защото фирмата е получила финансирането си по програма, която развива конкурентоспособността, а не оценява естетическите качества.

ОП “Конкурентоспособност” инвестира в предприятия, които отговарят на определени критерии, заяви антропологът. По негови думи “Пайнер медия” очевидно са отговорили на изискванията, за да бъдат одобрени.

Подобна теза изрази и Солаков. Той обясни, че една очевидно просперираща компанията е представила бизнес план. Чалгата се развива и има хора, които я слушат, допълни той.

Художникът изрази притеснения по-скоро, че и държавата дава част от средствата по проекта. 287 735 от безвъзмездната помощ идват от национално финансиране. По негови думи Националната художествена галерия е получила миналата година за първи път от повече от 20 години средства за откупки на произведения на изкуството. Според Солаков парите са били два пъти по-малко от тези, които се дават на “Пайнер“.

Художникът предложи държавата да подпомага хора, които имат талант и способности, но не са наясно с процедурните аспекти от самото кандидатстване по европроекти или нямат достатъчно самочувствие. Почти нищо не се дава за култура, отбеляза той.

„Трябва да се възпитава вкус у младите хората”, заключи Харалан Александров.

Антропологът обясни още, че прави проучване на проектите по ОП “Конкурентоспособност“ и има проблем с качествените проекти по програмата. Според него има силен натиск да се усвоят тези пари и всеки, който що-годе отговаря на изискванията, е добре дошъл.

В студиото се чу и тезата, че чалга се слуша само у нас и щом тя не се продава в Европа, явно има някакъв проблем.

Журналистът Емил Спахийски пък припомни, че преди години е имало медии, които са излъчвали само българска музика и тогава попът и рокът са били в подем. По негови думи в момента изпълнителите няма къде да представят песните си.

Спахийски, Солаков и Александров се обединиха и около тезата , че културният ни елит не успява да се обедини и да създаде политика за културата, която да покаже как точно искаме да развиваме изкуството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До: editor***showchina.org, english***hjts.cn, uygur***hjts.cn, chnembbg***live.bg, bul***cri.cn, elpc***vip.163Относно: Translated from Bulgarian language !!!!! The Chinese......Дата: Четвъртък, 2013, Януари 17 11:31:14 ЕЕТЧуйте ме и вие спътникови терористи от Китай ! Сега ,поради тези ви продължителни и неотклонни действия-недобронамерени към останалия свят,т.е. некитайския, съм длъжен да кажа следното.Инвазиите ви освен икономически,търговски,софтуерни,както и натиска върху "останалия свят"
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 38 представям се те как се друсаш потна потна в чалготеката
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и от мойте познати никой не слуша чалга
39
1
 
1
 
! Отговори
до Пич преди 11 години
В голямо затъмнение си, келешчо. Нямаш ни най-малка предсстава колко си сбъркан. В голяма грешка си.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чалгата е уродлива музика която сее простотия и разврат , унищожава ценностната система на младите. Чалга слушат най-пропадналите хора , утайката на обществото. Определено трябва да се забрани у нас със закон.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали затуй е взел парите да я украси и няма да бъде грозна.
36
2
 
1
 
! Отговори
чалгарка2 преди 11 години
Мислещ, акъл от *** като тебе неща.Сигурно си някой аутсайдер на който жена му се *** с чалгари а той подсмърча отстрани и не смее дума да каже айде бегай се лашкай *** !
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 38 чалгарке ти какво работиш с какво се занимаваш
34
0
 
1
 
! Отговори
MRAZIA 4algata i 4al преди 11 години
MRAZIA 4algata i 4algarite !!!
33
0
 
2
 
! Отговори
ДО 38 преди 11 години
СОЛИСТА НА МЕТАЛИКА иска да отиде в чалготека само за да си вземе евкина к*учка от там не на кака ти тия работи че му харесва музиката
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и от мойте познати никой не слуша чалга
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чалга слушат само хора, които не виждат по-далеч от носа си. Непросветени, неграмотни, повърхностни същества, чревоугодници и лентяи...Но те са за съжаление, защото така са се родили...в такава среда.
30
0
 
1
 
! Отговори
eve1 преди 11 години
Да,чалгата е грозна и вредна,това е антикултура и затова трябва да се забрани със закон да се слуша на обществени места.
29
0
 
3
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Чалгарка, малката просто си с промит мозък. Чалгата е извращение на убийци, крадци и всякаква *** обирала България, ТВОИТЕ и МОИТЕ родители. Сега само че тези ТУРБО селяни се обличат с кичозни селски дрехи за хиляди и карат скъпи коли от парите на НАРОДА. Чалгата е промивка на мозъка. ФАКТ.
28
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
който не слуша чалга е гей
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тая чалга нарочно ни я пробутват
26
0
 
2
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Чакайте малко, едва ли не чалгата се харесвала и за това я има.Забравихте ли, че именно МУТРИТЕ я пробутваха и субсидираха, промиха мозъците на децата с нея, наливаха се МНОГО пари!Че ако толкова пари се бяха наливали в Театъра и другите изкуства нещата щяха да са много по-различни!Митко Пайнера случаен човек ли е? Я се замислете малко.Я някой театър да кандидатства за тази субсидия, сигурен съм че без връзките с ДС агенти не става!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
силиконови парцали
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ясно е, че голяма част от тези пари, ще отидат за предизборната кампания в Димитровград. Много лесно става - предвидените инвестиции се закупуват с европари, а спестените пари отиват за изборите.
23
0
 
2
 
! Отговори
ДО26 преди 11 години
до 26 и какво ти харесва на чалгата какво има в нея