Баща изолирал с години децата си, за да ги направи шахматни гении

Димитър Дюлгеров говори само с пари, иска 10 000 лева
Обновена: 18 яну 2013 12:09 | 18 яну 2013 10:50,
97
Баща изолирал с години децата си, за да ги направи шахматни гении
Бащата държал децата под ключ с години. Снимка: архив Булфото

Бащата на държаните с години затворени деца от село Дренов – Димитър Дюлгеров, искал да ги превърне в шахматни гении, съобщава bTV. Две от момчетата са добри в този спорт, даже са печелили турнири, но извън това те нямат други социални контакти.

Вчера директорът на дирекция “Социално подпомагане“ Красимира Катева  съобщи, че три деца са били изведени от дома им, защото бащата ги държал под ключ и не им давал да ходят дори на училище.

Димитър и Елена Дюлгерови имат общо четири деца на възраст между 13 и 19 години. Трите непълнолетни деца са настанени в Центрове от семеен тип. При бащата е останала само 19-годишната дъщеря. Майката Елена днес разказа, че съпругът й е биел децата.

Още по темата

По нейни думи те не са контактували с други хора в продължение на около 10 години.

Поведението на Димитър Дюлгеров се изменя рязко през 2004 година, когато е уволнен от болницата в Плевен. Той решава да се опълчи на системата, от която е разочарован, като се изолира.

„Доста се депресира и всичко се промени. Всичко стана враждебно. Започна да си внушава, че всеки ни мисли злото”, каза Елена Дюлгерова.

Първа сигнал за насилие над децата подава бабата по бащина линия през 2008 година. Той посреща агресивно проверките на социалните служби и полицията и отказва да осигури достъп до децата. Съдът ограничава родителските права, но това не променя ситуацията. Децата са манипулирани от баща си и разказват, че са много щастливи.

Майката Елена Дюлгерова също се оплаква, че мъжът й е настроил децата срещу нея, защото те отказват контакт с нея. Тя работи от 13 години в Англия и подава сигнал чак сега. Тя обяснява закъснялата си реакция с липсата на начин да сигнализира службите по-рано и с желанието да запази семейството си цяло.

„През това време виждах, че нещата не са добре и не бях съгласна, но в сложната ситуация, в която бях, не намерих начин да реагирам по-рано. Първо се страхувах, защото това е като капан. Дълго време мислих какво да направя. Нямах доверието, че като се свържа със службите, положението ще се оправи. В един момент видях шанс, че мога от Англия да реагирам”, казва Елена Дюлгерова.

Тя подава сигнал на 11 януари тази година, след който полицията и социалните служби извеждат от дома им три от четирите деца на семейството.

Бащата разказа, че семейството не гледа телевизия. Димитър Дюлгеров не даде гледната си точка. Бащата заяви, че ще говори само ако му се плати.

“Става да, ако си платите, иначе не става“, заяви той. Само с пари, допълни 19-годишната му дъщеря. Дюлгеров обясни, че ако медията плати, тогава ще говори.

Дъщерята също обясни, че не може да се пробие при тях с дипломация, а само срещу пари. Бащата оцени историята си на 10 000 лева. Дюлгеров на няколко пъти обясни, че “знае как работи системата“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
3
 
! Отговори
rom преди 11 години
ei blgarite otka4ixte beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
56
1
 
5
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 11 години
Еми платете им бре...Телевизиите как искат пари за да ги гледаме.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
lud za vrazvane radvaitemuse balgari toe ot vas
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз съм на мнение че на интервюираните трябва да им се плащаНе само да се хоноруват журналистите (за да пишат каквото трябва)
53
1
 
3
 
! Отговори
martony преди 11 години
До 59За БГ телевизията си права, но в западните канали има много изключения. За жалост и интернет в българия е такъв, привидно четеш това което искаш, но и там цензурата е голяма.
52
0
 
5
 
! Отговори
баба преди 11 години
Не е луд този баща, а герой. Щом е успял да отгледа четирите си деца сам. Може да е изпращала пари работливката от чужбина, но отглеждането на деца не е никак лесна работа. Бил изнервен и го уволнили заради сприхавия му характер - ама как няма да е, да не би да му е било лесно сам с тези невръстни деца.Да си майка не е само да нацвъкаш дечица, а да се грижиш за тях.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обзалагам се че тези деца дори и бе зда са ходили на училище са по-образовани дори и от някоизавършили висше образование като Златка или Калинка която даже и не се е постарала да завършва
50
1
 
4
 
! Отговори
старата преди 11 години
Знаете ли че най голямата ку-а е телевизията.Върти се накъдето и е удобно.До кога ще гледаме-слушаме-четем само онова което някой си иска да ни внуши.Че парите който плащаме за чужди продукций ще ни стигнат и останат ако не крадем да създадем наши БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ-без убийства-проституция-измами.Защото децата се научиха на това от ТЕЛЕВИЗИЯТА.Мисля че всички ще се съгласите с МЕН
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИМАЛИ МЕРАКЛИЙ ДА И ГО НА...АТ НА ДРУГАРКАТА ДЖУРНАЛИСТКА В НЯКОЙ ОТВОР ПО-ИЗБОР?
48
0
 
4
 
! Отговори
mrazq_da_mrazq преди 11 години
като цяло осъждам това поведение, но пък да изтъкват като голям проблем, че не им давал да гледат телевизия!?!? И аз не си давам на мен си да гледам телевизия от 9 години вече :) И ми е добре
47
1
 
2
 
! Отговори
hero преди 11 години
53 bravo
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В статията има противоречия.Уж от 10 години не са имали социални контакти,а са участвали в шахматни турнири и са печелили...Явно майката иска да привлече децата си в Англия,след като бащата ги е отгледал.А може би е вече стара чанта и не може да се пласира в оня занаят,и сега е решила да се отдаде на децата си.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БРАВО НА ЧОВЕКА. НЕ ИСКА ДЕЦАТА МУ ДА СА НАРКОМАНИ *** И ЧАЛГАРИ. НЕ ИСКА ДЕЦАТА МУ ДА СЛУШАТ ХВАНИ ГО ДЕЕЕ ДРЪЖГО ДЕЕЕ. АКО ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ БЯХА КАТО НЕГО ЩЕШЕ ДА ИМА КАЧЕСТВЕНИ ХОРА А НЕ АЙДУЦИ НАРКОМАНИ ЧАЛГАРИ И ***.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този обективен репортаж,четейки коментарите под мен,разбирам че е на обективната журналистка Бенатова.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пази Боже от такава "майка".
42
0
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 11 години
В началото на бандитския преход какви лозунги вдигаха лъжедемократите "По малко държава,повече частна собственост".После каква стана ситуацията? Никаква държава,а частната собственост в ръцете на бандитите определени по списък от БКП.После машините на скрап и оглозгани постройки.Човека явно се е разочаровал и отвратил от нашата "Държавност" и е решил да се изолира от държавата и от хората.Да не е нормално поведението му,но не е нормална и държавата ни.Хората започнаха да психясват от простотиите
41
0
 
4
 
! Отговори
137 преди 11 години
поне се е опитал да направи нещо стойностно от децата си!
40
0
 
3
 
! Отговори
Шерлок Холмс преди 11 години
Тая История миреше на изгоряло,всеки навърза нещата на кой как му изнася,а сигурно реалността е съвсем различна.Това е семейна делба и които взима коя и да е страна ще сбърка,за всичко в живота си има причинно следствена връзка там е заровено кучето,другото е чешене на езиците и изгода...
39
0
 
3
 
! Отговори
уса преди 11 години
Те пък бтв ,голямата талавизия,само негативни новини,друго не дават,от мухата правят слон.От както не ги излъчват ,въобще не ми липсва тъпата им телевизия.Айде у лево.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПСИХИАТРИЧНАТА ЗДРАВНА ПОМОЩ У НАС НЕ ВЪРВИ