"Умни" електромери сменят инкасаторите

Нов бунт срещу високите сметки, тестват уреди за изправност
Обновена: 12 фев 2013 16:18 | 12 фев 2013 14:26,
459
"Умни" електромери сменят инкасаторите
Снимка: "Атака" и ВМРО

Стотици недоволни от високите сметки за ток излязоха на пореден протест пред сградата на ДКЕВР, организиран от ВМРО и „Атака“.

С викове „оставка“ и освирквания хората настояваха да бъдат прекратени договорите с ЕРП-тата. Бунтуващите се от високите сметки хвърлиха домати по сградата на ДКЕВР. Те издигнаха чучело с образа на икономическия министър Делян Добрев. Под негова снимка беше изписано „Слуга на монополите“. Символично като факла пламна и сметка за ток.

"Бойко, ако ЧЕЗ не изЧЕЗне от България, изЧЕЗваш ти" беше един от плакатите, които носиха недоволните.
По-рано днес министър Делян Добрев присъства на една от проверките, където от  от жилище на столичния бул. „Петър Дертлиев” бе взет електромер на потребител, който е подал жалба за завишена сметка, и бе представен за проверка в Българския институт по метрология.

Недоволната Владимира Благоева, която беше със сина си, разказа, че сметката ѝ за ток през декември е 330 лв., а за ноември е била 160 лева.

Още по темата
Жената каза още, че дори очаквала декемврийската сметка да й е по-ниска, тъй като тричленното й семейство отсъствало пет дни по празниците.

Владимира била в майчинство и затова по думите й потреблението й е едно и също всеки месец.

По сигнал на недоволни потребители още три електромера са предадени за проверка. Електромерите ще бъдат тествани в продължение на 24 часа и ще се отчете не само дали са изправни, но и дали в последните
месеци са работели коректно.

На случаен принцип ще бъдат проверени още десетки електромери на граждани, подали жалби в ЧЕЗ, като за проверките потребителите няма да заплащат.

„Ще проверим достатъчно голяма извадка и може да се окаже, че някои електромери не отчитат коректно, но в
повечето случаи проблемът за високите сметки няма да бъде в електромера“, коментира Добрев. 

В най-скоро време в България трябва да започне подмяната на обикновените електромери с т.нар „умни” електромери, които изпращат отчетените данни дистанционно чрез модем, предложи министърът.

„Умните“ електромери комуникират директно със системата и изпращат показанията чрез модем - тоест няма да разчитаме на инкасаторите да минат и да отчетат уредите на 30-ия и ли 40-ия ден, а в точния ден и час електромерите ще изпращат данни към системата, обясни процеса министърът.

Освен че отчетният период ще е точно фиксиран и че отчетът ще е по-надежден, внедряването на такива електромери ще помогне и за либерализирането на пазара. Добрев посочи, че и сега на хартия всяко домакинство може да си избере търговец, който да му доставя енергията, но на практика това е невъзможно, защото никое дружество, регистрирано като търговец на електроенеригя, не се наема да направи разходи за инкасатори, каси за заплащане на енергията и други.

С такива разполагат само електроразпределителните дружества и така на практика те нямат конкуренция. Ако имаме „умни“ електромери, сметката може да бъде превеждана по електронен път - на ЧЕЗ, ЕВН, Енерго-Про или на още 100 регистрирани търговци на електроенергия.

Потребителите ще могат да следят сметката си в реално време. Министърът посъветва още да се използва предплатена услуга за използване на електроенергия. Тази услуга е изключително подходяща за вилни зони. Собствениците на вили, които не ги ползват целогодишно, могат да си купят ваучер за електроенергия за 100 лв. например, след което да наберат цифрите на ваучера на електромера си и той да се зареди със съответното количество електронерегия, обясни Добрев.

За да се случи това обаче домакинството трябва да е снабдено със специален електромер. Стойността на един „умен“ електромер е около 30 лв., а на такъв електромер, който може да работи с предплатен ваучер - около 30 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


459
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
0
 
20
 
! Отговори
знаеща преди 11 години
В Англия тока е по- евтин от България ,същото се отнася и до Чехия .
299
0
 
11
 
! Отговори
Nasko преди 11 години
"Умни" електромери, за "Глупавите Българи"??Абе тия ***, до кога ще се гаврят с нас??В момента има в една камара ел.шкафове релета с дистанционно включване на Нощната тарифа, оказва се, при проверка от мен, че в най-студените дни, те въобще не ги включват!ЕРП-ата, не трябва да имат Собствени Електромери, защото ги манипулират, а трябва да са собственост на Държавата, за да има контрол.Сименс има такива електромери за Монополисти, не отчитат, когато услугата е Некачествена!!!
298
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не бих отнел лицензите на електроразпределителните дружества на този етап, заяви премиерът Бойко Борисов.Т.е. той Ви каза на чия страна е!А сега пишете оди за Бащицата!
297
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 369Не провокирай хората, които знаят повечко за схемите на Буда, защото ще го "обезглавите" сами от натягане! *** не са солташаци никому, освен на този, който има реалната власт. А от 4 години, това е Борисов, да не ти разказвам за биографичните му връзки с ***.
296
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ НА ПРИКАЗКИТЕ ЗА ""УМНИ"" ЕЛЕКТРОМЕРИ. В АНГЛИЯ ТЕ СА ФАКТ ОТ ОКОЛО 4-5 ГОДИНИ И ПОЗНАЙТЕ КАКВО?......ДОРИ САМО ЕДНА КРУШКА ДА СВЕТИ, ПЛЮС ХЛАДИЛНИКА И ЧАТ-ПАТ ТЕЛЕВИЗОР И ИНТЕРНЕТ(КОИТО НЕ ХАБЯТ КОЙ ЗНАЕ КОЛКО РЕАЛЕН ТОК) - СМЕТКАТА ПАК ДОСТИГА И НАДВИШАВА 50-60 ПАУНДА МЕСЕЧНО. ГОВОРИМ БЕЗ ПОЛЗВАНЕ НА НИТО ЕДИН ОТ ОСНОВНИТЕ ДОМАКИНСКИ УРЕДИ, КАТО ПЕЧКА, БОЙЛЕР,ЮТИЯ, ПРАХОСМУКАЧКА, СУШИЛНЯ И ДР. БЪЛГАРИЯ КОПИРА ВСИЧКО ПОРОЧНО ОТ ЗАПАДА И СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ ОПРЕДЕЛЕНИ СТРУКТУРИ
295
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 363Младен Михалев, "татко Михалев", както го нарича Буда!Какви да са?!
294
1
 
2
 
! Отговори
до 363 преди 11 години
Ами *** кои са,не са ли сол *** на БСП?
293
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На Ковачки, само да попитам, кой му призна несъществуващите инвестиции, не е ли ДКЕВР?! Кой му зае парите да приватизира ТЕЦ Бобов Дол, не е ли Цветан Василев (пак авер на Премиера) и днешен активен бизнес съратник?! За това кой е виновен, пак хан Аспарух?! Кой даде на *** държавните дялове в ЕРП - тата, пак ли хан Аспарух? Кой ударно пусна в експлоатация Тец Ей и Ес 2, пак ли хан Аспарух и измисли "невъзстановяеми раходи", кой назначи Семерджиев, пак ли хан Аспарух! Гнева си е за ГЕРБ, оправдан
292
0
 
5
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 11 години
Добрев, да не си станал дистрибутор на фирма за електромери!
291
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За да стане всичко това, трябва първо да разобличим далаверите на ГЕРБ, защото и другите ни крадоха, но такова стремглаво увеличение на цените до ГЕРБ нямаше. После да изберем правителство, което мисли за България (сиреч за българите), то да разобличи всички досегашни крадци, всички помагачи и съучастници на монополите от Народните събрания, от Министерските съвети от съставите на ДКЕВР, от НЕК, ЕСО и т.н. И чак тогава можем да минем към интелигентни мрежи и интелигентни системи за измерване.
290
1
 
7
 
! Отговори
един преди 11 години
НЕ ИСКАТ ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ФИЗИЧЕСКОТО УНИЩОЖЕНИЕ НА НАЦИЯТА! ИЗМИСЛЯТ КАКВИ ЛИ НЕ ВАРИАНТИ ,ЗА ДА ЗАПАЗЯТ СТАТУКВОТО СИ , НО СЕ ПРАВЯТ НА ГЛУХИ И СЛЕПИ ! ДЕКЕМВРИЙСКИТЕ СМЕТКИ ПРЕЛЯХА ЧАШАТА НА ТЪРПЕНИЕТО ! МЪЛЧИ СЕ ЗА ПАРНОТО В МЕДИИ ТЕ СЕГА,ЗА ДА НЕ СЕ ВДИГНЕ И СОФИЯ ! *** ИДВА ВСЕКИ ПЪТ НА ВЛАСТ ! КЪДЕ СА ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРИ!?
289
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До бай ИванКупувачите на 33% държавни дялове не са от редиците на БСП, а от редиците на *** (аверчетата на Премиера) - разгледай търговските регистри, данните от фондовата борса и тогава ръси мъдрости.
288
4
 
3
 
! Отговори
бай Иван преди 11 години
Дрън дрън -електроразпределителните дружества били чужди.Чужди са само управителите,а *** ги прибират другарите от БСП.Та те не допуснаха никакви реални чужди инвеститори,поради което сме на това дередже.Братските ком партии си размениха кадри и пари,омешаха ги в овшорки и оди да търсиш кой е крадецо.Не беше ли същата схема при инвеститора на Кремиковци.Сложиха едно момче,което няма 2 лева в джоба за кандидат купувач,а другаря от овшорката в сянка....
287
0
 
2
 
! Отговори
Коректно преди 11 години
До Бл.БлаговАко наистина се изгради система за интелигентно измерване, това ще намали сметките на крайните клиенти, защото това ще намали загубите при измерването (които пак ние плащаме), загубите от балансиране (които пак ние плащаме) и предполагаемо ще намали консумацията на електроенергия (ако се въведат и умни тарифи и има умно регулиране, де). Но се съмнявам, че е възможно да се въведат интелигентни системи от прости разбойници.
286
1
 
7
 
! Отговори
Бл.Благов преди 11 години
Това с умните електромери искат да ни изкарат ***! По малки сметки друг път.Ще стане както с касовите апарати ,за които от тази година плащаме на мобилните оператори.И за тези електромери ще плащаме допълнително на мобилните оператори! Пак разни схеми за да ни ограбват допълнително и да пълнат сметките на монополистите , а от там и нечии джобове.
285
2
 
5
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е ЗА РАБОТА! преди 11 години
Свършва времето в което богтия става по-богат! Вече цяла Европа става лява, защото капитализма не е система която може да съществува вечно както социализма. Капиталъзма е една неосъвършенствана система която е временна и вече и дойде времето защото ПАРИ НЯМА и трябва тези пари да се съберат от богатите душмани.... Свърши времето в което тарикатщината ти носи пари, ВРЕМЕ Е ЗА РАБОТА!
284
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
354 питаш и си отговаряш сам , така гледам
283
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
551,7+392,8 = 944 Квч за два месеца /60= 15 Квч на ден извинявай колко мислиш да харчиш при положение че се и топлиш , колко Кв е тази печка, а топлата вода , не се ли къпеш.
282
0
 
9
 
! Отговори
Къде беше преди 11 години
Питам обаче:Къде беше Бойко Борисов 4 години и защо не развали заробващите договори ?!?Кой управлява България 4 години ????
281
0
 
5
 
! Отговори
"Умните" преди 11 години
Точно чрез "УМНИТЕ" електромери ни работят.Моят нов "Умен" електромер е монтиран на 05.12.1912 година.През декември имам 392.8 киловата.В тоя период пусках е.печка понякога за отопление.Имах 2 хладилника бойлер,пералня,телевизор и компютър. За януари имам 551.7 киловата,като отпаднаха отоплението с печка и единия хладилник.За мое сведение си отчитам ел.енергията с шайбов електромер,който е тестван.Разлика в отчитането 400 киловата за двата месеца.Предполагам,че дистанционно маниполират "УМНИТЕ"