Прекратяване на договорите няма да изтрие редовете в сметките

Добрев: Държавната финансова инспекция проверява договорите на трите ЕРП-та
Обновена: 18 фев 2013 14:57 | 18 фев 2013 09:04, Елка Василева
429
Прекратяване на договорите няма да изтрие редовете в сметките
Евентуално прекратяване на договори с ЧЕЗ, EVN или "Енерго Про" няма да изтрие редовете във фактурите. Снимка: архив, Reuters

Държавната финансова инспекция проверява договорите и на другите две разпределителни дружества, съобщи в ефира на „Нова телевизия” министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той обаче уточни, че евентуално прекратяване на договори с ЧЕЗ, EVN или "Енерго Про" няма да изтрие редовете във фактурите.

Тези разходи за пренос винаги са присъствали в цената на енергията, просто в момента са извадени на нов ред, обясни Делян Добрев. При по-добър контрол обаче ще има оптимизация на разходите и повече инвестиции в мрежите, което ще доведе и до по-ниски сметки.

Още по темата

20 години енергетиката се управлява с конфиденциални договори, които обаче са от висок обществен интерес, обясни още той. Сега се работи документите да станат публични. След разсекретяване на договорите за приватизацията на електроразпределителните дружества те ще бъдат качени на сайта на министерството.

"За национализация не можем да говорим - не сме Северна Корея", смята Добрев и коментира, че ако договорите са в ущърб на държавата, може да се предприеме процедура за отнемане на лиценз на електроразпределителните дружества. Тя би отнела около месец и трябва да бъде започната от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). При отнемане на лиценз ДКЕВР ще назначи системен оператор, който да поеме дейността на дружествата.

„Що се отнася до дългосрочните договори с AES „Гълъбово” и „Контур Глобал” , те няма да могат да бъдат прекратени веднага, защото ще бъдат плащани големи неустойки”, допълни още министърът.

Технологичните загуби по мрежата се поемат от крайния потребител, призна още Добрев. В България процентът е около 15 на сто, докато в ЕС е 6-8% и по тази причина ДКЕВР ще трябва да работи и в тази насока – намаляването на технологичните загуби.

Част от исканията на протестиращите бяха евтината енергия от АЕЦ "Козлодуй" да бъде продавана в България. Енергийният министър обаче коментира, че не можем да задължим външните пазари да купуват скъп ток от България. "В енергийния микс обаче присъстват елементи, към които държавата не е имала задължения - като ТЕЦ "Бобовдол" и другите мощности, собственост на един човек", допълни още Добрев. ТЕЦ "Бобовдол" е собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
363
1
 
0
 
! Отговори
Ела те ги Вижте преди 11 години
След извършена проверка по подаден сигнал и с оглед категоричното становище на представителите на мажоритарния акционер на ЧЕЗ Разпределение България АД бяха констатирани нарушения в дирекция Експлоатация и поддържане. Ръководството на компанията взе решение и считано от 04.12.2012 г. освободи:Г-н Андрей Живков, ръководител на направление Столично в дирекция Експлоатация и поддържане, и Красимир Биджов, ръководител на звено РЗ Витоша 3 в същата дирекция.
362
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
но няма да има нови такива редове - това искаметака че аут ние сами можем да се грижим за това което бащите ни изградиха с кървав труд
361
0
 
2
 
! Отговори
тими преди 11 години
които е учил малко от малко икономика ще му стане ясно че в една краина цена са вклучени всички компоненти а имено в момента нек купува 35 лева киловат час енергия в тези 35 лева влизат както производствени разходи така и разходите по компонента пренос мрежа и другите компоненти така аец изчислява краината цена за нек тя продава за 75 лева краина цена на ерпетата като в тази цена влизат и компонентите за средно и ниско напрежение сега това се начислява 2 пъти
360
1
 
7
 
! Отговори
коментар преди 11 години
Почна малко по малко да ми светва от многословните обяснение на Добре.Ама.Как така свали цената на газтта, а сметките ни за парно нараснаха.А как така слънцео на Бойко, Лиляна Павлова ни обесняваше как , чрез малка инвестиция от собственика от порядъка на 4-6 хил. лева , сметките му за енергия ще намалят близо 40% , пък те горе-долу с толкова се увеличиха.Да не би да говореха за някакъв друг непознат вид енергия?
359
0
 
4
 
! Отговори
експерт преди 11 години
в цената на тока влиза и сумата за всички тези тарифи досега където се начисляват в момента отделно затова нек купува на 35 лева киловат час от аец в тези 35 лева влиза всички такси по мрежата и в повисоката цена влизат таксите на ерпетата а сегашните такси са просто въведени от правителството да се пълни бюджета зада не е на червено и стига са ни заблождавали само стези такси пренос и така нататък
358
0
 
7
 
! Отговори
кака преди 11 години
Всички на протеста от 18 часаПисна ниииииииииииииииииии
357
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ контролира ЧЕЗ ( Шеф на надзорния съвет е мутрата Димитър Стефанов - каратиста , Е ОН избяга от рекета и се продаде на ***, ЕВН е подставена фирма на БУДА има подставени лица в капитала на австрийското дружество, Всяка платена от нас смека за тока носи пари на милиардера Борисов . Богаташите И. Павлов , кюлев , Костов, Черепа, Софиянски са като бедни роднини, ако ги сравнявате с Буда , Мутрата е плечкосал всички нас и ни смуче кръвта ежедневно.
356
1
 
7
 
! Отговори
ИМА АДСКА НУЖДА ... преди 11 години
...ОТ ЗАКОНОВА ----"АНТИМОНОПОЛНА ЗАЩИТА" НА ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ!УБИЙ , "МОНОПОЛА" ----СПАСИ БИЗНЕСА СИ , СЕБЕ СИ И ДЕЦАТА СИ!!!!СПАСИ БЪЛГАРИЯ ОТ ГЛАД И МИЗЕРИЯ!
355
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей ***!! А Чехия Северна Корея ли е? продажник неден!!
354
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА УЩИПАНИ МОМИ НА ПРАВО ХОРО.ПОМНЯ ПЪРВИТЕ ТАКСИ ДОСТЪП .БЯХЯ ПО ОКОЛО 5 ЛВ НА МЕСЕЦ .И ОТТОГАВА ВСЕКИ МЕСЕЦ РАСТАТ И РАСТАТ.И КОЛКОТО ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА ТОК СЕ СВИВА ЗАЩОТО ТОКА Е СКЪП,ТО ТИЯ ТАКСИ СПИРАНЕ НЯМАТ- РАСТАТ ВСЕКИ МЕСЕЦ .С ДВЕ ДУМИ ТОКА ДО МЕН ПРИСТИГА И ЗА 5ЛВ И ЗА 50 .НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ .ПАРИТЕ В ХАЗНАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
353
1
 
15
 
! Отговори
Кабули преди 11 години
Този министър е поредният ***, който първо говори и после ънка и мънка. Когато държавното управление има волята да направи нещо, което да е в полза на обществото,то става факт. Защото когато същото това сегашно управление, което по рождение е хермафродитно и неясно по състав, структуриране и умствени способности от близо четири години прави възможно най-лошата и целенасочена срещу народа политика, кой го спира? Добрев, Добрев, и в твоята чутура нищо добро не може да се роди! То няма и как!
352
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МАСОН, ***, СМЕШЕН!!! ИЛИ ВЗИМАЙ ЛИЦЕНЗА НА КОЛОНИЗАТОРИТЕ, ИЛИ СИ ПОДАВАЙ ОСТАВКАТА!! ИЛИ НИЕ ЩЕ ТЕ ИЗМЕТЕМ!!!
351
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Чехия разследват ЧЕЗ за крупни злоупотреби.Чешката енергийна компания ЧЕЗ, която има интереси и у нас, е обект на разследване в Чехия за серия съмнителни сделки, измами и конфликт на интереси, съобщава електронното издание idnes.cz, като цитира осведомени източници.Интерес за разследващите органи представляват сделките на енергийния холдинг при покупко-продажба на дялове в предприятия и електроенергия от чешката АЕЦ Темелин, както и финансовите транзакции между ЧЕЗ и ЧЕЗ-Албания дъщерната компания, от която чешкия конгломерат обяви се оттегля преди дни, защото е на загуба.
350
0
 
21
 
! Отговори
а преди 11 години
Не ме интересува ни какаъв ми е електромера , ни какаво пише. ДАЖЕ ОБЯСНЕНИЯТА НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ . Тока е СКЪП за стандарта ни на живот ... по какава причина не ме интересува.. не е от това , че живея в палат и си топля терасата ... живея в ГАРСОНИЕРА И НЕМОГА ДА ГО ПЛАТЯ.
349
1
 
15
 
! Отговори
Кво проверят преди 11 години
Какво проверяват не ми е ясно. Три години играхте топки и рязахте ленти, с парите на хората, а за една колаили един апартамент вдигахте цените на монополите. Сега щели да проверяват...Няма нужда от поредната комисия за която ще се купя нови коли, нови заплати и т.н.
348
1
 
16
 
! Отговори
българче преди 11 години
абе Делянчо ти не разбрали че следващият уволнен си ти и целият ви кабинет
347
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 8 години електромера ни го смениха 3 пъти !!! Не го зная какъв е в момента! Идват млади момчета с лъскави коли от EVN току през ден и бърникат таблото. Има едни дистанционни електромери и ако не си плащаш тока дистанционно те спират. Но се говори, че и дистанционно май може от тях и да се превърта и в повече електромера!? Дали тези ненаедници не направиха това сега? Да не говорим, че нощната енергия за тях не е от 22 часа, а от 23! какво, не можеха да работят старите механични електромери!?
346
0
 
20
 
! Отговори
statkov.nikolay преди 11 години
МНОГО СМЕ, ОБЕДИНЕНИ СМЕ, СИЛНИ СМЕ. НЕ ТЪЛПА, А НАРОД.СМЯНА НА МОДЕЛА ОТ 22 Г. С НОВА КОНСТИТУЦИЯ ЗА ДОСТОЙНСТВО И СПРАВЕДЛИВОСТ.
345
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добрев е най добре да отиде да работи във фабриката на баща си,за дървени палети.Какво иска да каже с това.Няма невъзможни неща.В цял свят хората не искат световните бандитски монополи,измукващи жизнените сили на даден народ.
344
0
 
10
 
! Отговори
statkov.nikolay преди 11 години
МНОГО СМЕ, ОБЕДИНЕНИ СМЕ, СИЛНИ СМЕ. НЕ ТЪЛПА, А НАРОД.СМЯНА НА МОДЕЛА ОТ 22 Г. С НОВА КОНСТИТУЦИЯ ЗА ДОСТОЙНСТВО И СПРАВЕДЛИВОСТ.