Другата криза на България - БПЦ губи доверието на вярващите

"Economist" за щетите върху реномето на църквата
25 фев 2013 21:13, Елка Василева
105
 Другата криза на България - БПЦ губи доверието на вярващите
Новият български патриарх Неофит. Снимка: БТА

Докато България е обхваната от политическа криза и масови протести, религиозният елит на страната също е в процес на преход, пише в свой анализ британското издание Economist. След кончината на патриарх Максим през ноември миналата година Българската православна църква (БПЦ) бе поставена пред избора на своя нов водач.

Подобно на светските дела обаче църковните също са затънали в криза. Предполагаеми връзки със съмнителни бизнесмени и с тайните служби от комунистическата епоха, както и животът в разкош на някои от нейните най-изтъкнати митрополити навреди на реномето на църквата.

Институция с 1 100-годишна история, оцеляла през вековете на турското господство и десетилетията комунизъм, напоследък църквата става свидетел как нейният престиж и влияние сред българското общество се топят.

Над 80% от 7,3 млн. души население на страната се обявяват за последователи на православното християнство, но само 10% смятат ходенето на църква за важна част от своя живот. Нещо повече, само 40% заявяват, че вярват в църквата, докато само преди няколко години на това мнение бяха 60%.

Повечето хора в балканската държава рядко се сещат за църквата, освен когато тя публикува порицания за поп звезди като Мадона, за ежегодния гей парад или за празника на св. Валентин (на същия ден повечето българи честват деня на св. Трифон Зарезан, отбелязван и като празник на винопроизводителите).

Напоследък обаче българите показват подновен интерес към църквата, подхранен от разкрития от миналата година, че 11 от 15-те митрополити на страната са били агенти на тайните служби по времето на комунизма. Те са докладвали на прословутата Държавна сигурност – политическата полиция, шпионирала хората за подозрително „антикомунистическо поведение“.

Митрополитите са предавали информация и за представители на гръцката и македонската църква.

Наблюдатели отбелязват, че нивото от 70% на принадлежност към тайните служби е доста по-високо от това на агентите в българското министерство на външните работи.

„Бяхме длъжни да действаме в синхрон с държавата за благото на хората“, заяви Врачанския митрополит Калиник (с агентурни псевдоними Рилски и Велко), обяснявайки сътрудничеството си с комунистическия режим.

Според последно проучване на Gallup българите са дори още по-ужасени от високопоставените църковни деятели, демонстриращи публично живот в разкош.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който бе наместник на патриаршеския престол до вчерашното избиране на Русенския митрополит Неофит, напоследък се появи пред вярващи, събрали се за честването на голям църковен празник, със своята лимузина Lincoln MKZ Hybrid, ръсейки богомолците със светена вода.

„Не е богатство да приемеш като подарък кола, която не е луксозна“, смята Кирил за струващия 35 000 долара Lincoln със златни номера. Той твърди, че трябвало да смени предишната си кола, скъпо Peugeot, „заради икономия на гориво“.

Пловдивският митрополит Николай пък привлече вниманието на обществеността с ръчния си часовник Rolex.

Говори се, че религиозни водачи имат тесни връзки със съмнителни бизнес кръгове. Предполага се, че Кирил е получил своя Lincoln и други щедри подаръци срещу изгодни църковни парцели близо до черноморското крайбрежие.

През последните години църквата предприе и необичайна форма на признание на противоречиви бизнесмени, удостоявайки ги с титлата „архонт“ - дотогава непозната практика. Според църковни дейци титлата се връчва „за дарения, които не престъпват християнския морал и доброто държание“.

Сред удостоените е и Петър Манджуков, търговец на оръжие, който според слуховете дарил 500 000 евро за изграждането на нова църква, пише списанието.

Решението за въвеждането на титлата архонт обаче не бе единодушно. Митрополит Натанаил Неврокопски изрази публично несъгласието си, заявявайки, че това е „съживяване на изчезналата практика на Римската католическа църква за продажба на индулгенции“.

Макар влиянието ѝ да намалява, църквата запазва ролята си в живота на българите, които до голяма степен спазват традиционните християнски празници и ритуали. Поради тази причина споровете около Българската православна църква се отразяват негативно на обществото.

Резултатът според доклад на германската фондация „Конрад Аденауер“ са хора, объркани в религиозните си убеждения „от една църква, която е водена и представлявана от висше духовенство със съмнителен обществен имидж, изпълнена с противоречия и вътрешни разногласия“, завършва коментарът на The Economist.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
7
 
! Отговори
Рудолф Хес преди 11 години
*** да си гледат вмирисания остров, и да се се интересуват от състоянието на поклонниците на мохамед и шива.
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да губи, нищо добро и нищо християнско не е сторила за обикновените хора, само знае да смуче необлагаеми пари за сватби, погребения и кръщенета. Ако нямаш пари, няма и опело. Не ви ли е срам, нямате право да се наричате свещенници, качени в скъпи лимузини, със скъпи аксесоари и неспазващи нито библия, нито общочовешки закони. Въобще не ме интересува кой е станал патриарх. Църквата е унищожител на вярата и душата на българина.
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Слуховете са че още края на миналата седмица буда подарил кръст на новоизбрания патриарх защо изборът бил предопределен. Идеята този да поседи докато ники пловдиски навърши възраст и да се отегли за изберат николайчо. 7
26
2
 
5
 
! Отговори
do 18 преди 11 години
Защо не си гледаш БКП организацията, а се мешеш в духовните дела на хората.Тук комунистите нямат право на глас!
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бог е Един за всички !
24
6
 
2
 
! Отговори
Brujeria преди 11 години
Свят без лихви и без религии.... рай на земята!!!
23
1
 
3
 
! Отговори
Kirilov преди 11 години
namiram za izkluchitelno nemoralno, neetichno, bezumno naglo , bezochlivo tesi alchni duhovni targovtzi da demonstrirat golemite kolichestva bogatsva , koito sa im dareni ot miryanitite im. da se kichat s tzelia trezor zlato po telata si, kogato ima tolkova mnogo bedni balgari , duhovno slabi, nemostni, nestastni hora v BG. nikoi psihiater, psiholog po sveta v nikoa klinika ne otiva pri nujdaest se, oblechen s trezora na tyaloto si. duhovni tevodachi sa silni vatre v glavite, v sartzata si!!!
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През комунизма църквата беше безгласна или по точно подвластна на комунистическата диктатура, Спомням си бях в девети клас на един великден, когато с баба и двете ми малки братовчедки скрити зад старците влезнахме в църквата да запалим свещичка, На излизане по улицата ни видя председателя на девети "Б" и още едно момче комсомолски секретар,. На следвещия ден при директора имаше списък 6 ученика и 4 ученички от 9 и 10 клас ни изключиха някои бяха отличнициАтеизма беше наложен от другарите- БКП
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Религията е наи старата партия.На времето са я измислили за да разделят народите за да ги контролрат.четете витиликс и ще разберете много истини за Библията и религйите.Има само един които го наричаме с различни имена.Като идем горе,не носим бадg -християнин,муслuн,евреин,будист
20
3
 
1
 
! Отговори
Brujeria преди 11 години
До radioprestilkaЕ, то при католиците непристойните поведения са ясни, залитане по себеподобни и най- вероятно малолетни и непълнолетни.Но това не е твърде учудващо, защото религията е най-първи признак за отклонение.
19
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Католицизма е сатаната,това е ясно....Исляма и Православието ?.... във всички Български църкви има масонски символи....и какъв е извода?....само в джамиите всички рисунки и графики са изобразени според Божиите Канони
18
5
 
22
 
! Отговори
radioprestilka преди 11 години
Economist да не гледат нашата Църква, тя ни е извела от какви ли не тегоби, ще го направи и сега! Нека да си видят там проблемите в тяхното дворче! Британският кардинал Кийт О'Брайън, глава на Католическата църква на Шотландия, подаде оставка, след като отхвърли обвиненията в непристойно поведение. Да не навлизам какви са непристойните поведения, но щом е подал оставка, значи има за какво!
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едни снимки на господ се въртят в интернет пространството. Децата ги препращат във фейсбук. Кой успя да го снима Господ един Господ знае, и едни рисуки картини, дявол знае кога и на кого позира Господ ,Питам се аз като човек изчел двете библии и корана в които 10 Божи заповеди и за трите религии са абсолютно еднакви, тези снимки веднъж рус веднъж чернокос, веднъж нмсък, веднъж висок не противоричат ли на втората от десетте Божи заповеди.? Що за реклами и що за подигравка с вярата е това ?
16
2
 
15
 
! Отговори
Вярващ преди 11 години
Исторически погледнато, България като държава е била най-силна когато е имала силна църква. Вярата идва от сърцето, както е казано "сърце съкрошено и смирено ти Боже не ще презреш".
15
2
 
1
 
! Отговори
Skeletov преди 11 години
danak religia da plasta vseki balgarin i bg darjavata da naznachava /otzovava/ duhovnite vodachi po kmetstva i da obslujva duhovnite hramove! kolkoto si iskat religii neka da imat balgarite...ako iskat daje v edno selo da imat po mnogo hramove, religii...ama kato idesh na molitva, na krastenka , na svatba, na umryalo - e veche plateno s danaka religia. kato vleznesh v hrama za molitva na miryanite da e chisto , topal hram, s peiki za sedene na miryanite,moderna WC , dobra grija za jivite hora
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха-ха-ха, най антихристиянския народ в Европа , който не бръсне за слива собствената си църква взел да критикува българите на тема религия! Присмял се хърбел на щърбел!
13
2
 
4
 
! Отговори
Ала бала преди 11 години
Глупости!На търкалета.
12
7
 
7
 
! Отговори
ДУЛО преди 11 години
До Атеист ЦЪРКВАТА ДА- НО ВЯРАТА Е НУЖНА!НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ПОКЛОННИЦИ НА СВЕТЛИНАТА.В ДУХОВЕН ПЛАН СЛЪНЦЕПОКЛОННИЦИ.ТОВА Е ИСТИНАТА.64447
11
1
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
Пълни глупости! Това че тоя или оня български сайт си търси по задните страници на западните списания някоя статийка за нас, хич не означава, че им е много зор на англичаните за нас. България почти никога не присъства в инф. поток на запад. А ти ако съдиш само по нашите медии, може и да си мислиш, че целият футболен свят само с фулъм и Бербатов се занимава.
10
4
 
14
 
! Отговори
СТАН преди 11 години
Най-висшия католически духовник във Великобритания - кардинал Кийт О'Брайън, се оттегля като архиепископ на Сейнт Андрюс и Единбург. Оставката му идва след твърденията, които той оспорва - за неподходящо поведение" към свещеници, датиращо от 80-те години, съобщава Би Би Си.ТАКА ЧЕ АНГЛИЙСКИТЕ ЕБЛ.ОВЦИ ДА ОСТАВЯТ България и нейната църква на мира