Ако с АЕЦ "Козлодуй" намалят цената на тока, ще фалира!

Това не е трайно решение на проблема, смята Мария Капон
Обновена: 26 фев 2013 11:03 | 26 фев 2013 10:53, Веселина Йорданова
278
Ако с АЕЦ "Козлодуй" намалят цената на тока, ще фалира!
Мария Капон. Снимка: архив, БулФото

Намаляване на цената на тока чрез включването на АЕЦ „Козлодуй” в енергийния микс на страната не е трайно решение на проблема с високите сметки. Ако това се случи, до няколко месеца централата действително ще фалира. Това заяви председателят на ЕНП Мария Капон пред bTV по повод обявеното намерение на кабинета в оставка да намали с 8% цената на тока от 1 март чрез вкарване на евтина електроенергия в микса за частните потребители.

По думите й на първо трябва да се има предвид, че държавата е в технически фалит – фискалният резерв е под минимума, а Националната електрическа компания е във фактически фалит.

Мария Капон посочи, че централата в Козлодуй има нужда от много средства за техническа поддръжка, за удължаване живота на реакторите, които идват от печалбата - около 150 млн. лева на година от продажбата на ток на свободния пазар.

Затова според нея трябва да се намери друго балансирано решение на проблема със скъпия ток. Такова предложили преди ден от КНСБ – държавата да намали таксата за пренос на електроенергия.

Според Капон монополите не са само при ЕРП-тата. „Какво стана с монопола при газа, с картели за цената на хляба, на олиото? Ако правителството подаде оставка, то олигарсите и картелите не са, те са си все там”, добави тя.

Според Надежда Сандолова, член на Европейската сметна палата, проблемът, породил протестите у нас, е скъсаната връзка между политиците и суверена, темата за отговорността и кризата на политическия морал.

„Излишно е да коментираме за какво протестират хората – толкова е широк спектърът, толкова е преляла чашата. Хората се чувстват никой, гласът им не се чува. А реално имаме възможности за браншови организации, за реална гражданска намеса в законодателството”, смята Сандолова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: Мария Капоненергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
5
 
! Отговори
до 162 преди 11 години
Тя Капон това и казва . Вземайки от болната глава да нотоварят и здравата глава в случая козлодуй и тя да фалира. Кой знае дали не е това целта.
151
0
 
5
 
! Отговори
До 170 lubo преди 11 години
Точно така приятел,Монополиста е НЕК. Няма да е лошо да се ревизират разходите на ЧЕЗ, но основното което влияе на цената на тока е в НЕК. А на ДКЕВР и Комисията за защита наконкуренцията, ако са наистина независими, а не подчинени на ББ, не им трябва нито правителство нито народно събрание да си свършат работата. Имат си всичките права /или задължения които май не желаят да изпълнят/, за да си свършат работата.
150
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ооо пухкавия инж.Капон се изказа....
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
175 ти виждал ли си и отчета на АЕЦ Козлодуй , имаш ли си понятие поне за ккав става дума .
148
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЕЦ Белене - атомна машинка в ръцете на мафията за стригане на овце-народ....
147
5
 
4
 
! Отговори
ЗАДУНАЙСКА БЪЛГАРИЯ. преди 11 години
..ВЕЧЕ ФАЛИРА----ОВЧия, БЕГА ЗА РУСИЯ!!!БКП/бсп И ДПС/дс ....НЕ ИСКАТ ВЛАСТТА ..."НЕМАЛО НИЩО ЗА КРАДЕНЕ"!!!"ПРАВИТЕЛСТВОТО В СЯНКА".....ОТДАВНА ИЗБЕГАЛО В ЧУЖБИНА НА СЛЪНЦЕ!У БЪЛГАРИЯ --ОСТАНАЛИ САМО *** НА ***-20!/искали "бързи избори"---за да НАМЕРЯТ НЕКОЙ ДРУГ --ДА ИМ ПЪЛНИ БЮДЖЕТА ОТ НАРОДА -ТА ДА СИ ГЕПЯТ НА ВОЛЯ ..КАТО ДОЙДАТ НА ВЛАСТ!/
146
4
 
6
 
! Отговори
Леонсио преди 11 години
до 166 ПешкоКато е такъв, Бойко що не го даде на прокурор? Що първо искаше Белене, после не? Парите ли му бяха малко, що ли? Колко млрд направи? И съд му е малко...
145
1
 
8
 
! Отговори
ДУЛО преди 11 години
БРАТЯ,НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ,ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ВИ ЛЪЖАТ,КОНТРОЛИРАТ СЪЗНАНИЕТО НИВЪЛЦИ,ИСКАЙТЕ СИ БЪЛГАРИЯ!ОТКРАДНАХА НИ РОДИНАТА!ПРЕВЗЕХА ТРОНА!ПРОГОНИХА ДЕЦАТА НИ!ОТКРАДНАХА ХЛЯБА НИ!ИЗРЕВЕТЕ СИЛНО!СПАСЕТЕ Б Ъ Л Г А Р И Я!ТОВА Е
144
2
 
7
 
! Отговори
lubo преди 11 години
На сайта на ЧЕЗ е показано формирането на цената на регулирания пазар - битови клиенти. От 100лв сметка за ток 74,14лв са за НЕК и ЕКО производители 16.68лв за НАП и 9.28лв за ЧЕЗ. Ако това е истина кой ли е монополиста който ограбва народа?
143
7
 
12
 
! Отговори
Матрицата преди 11 години
Дебела, тлъста руса и проста. Това е матрицата на Бойковизмът.Като Кулезич, Юлияна Иванова, Нонка Сгъзонавонка Караджова.
142
3
 
10
 
! Отговори
Държава Банана преди 11 години
Комунистите, които ограбват България странно защо използват тези имена?Еnel, AES(Американски енергийни системи), "Дънди прешъс метал", "Юнион майнър", ЧЕЗ, ЕVN, Eon
141
4
 
16
 
! Отговори
ПЕШКО преди 11 години
ОВЧАРОВ Е ПО ОПАСЕН ОТ АТОМНА БОМБА,КОЕТО ПИПНЕ :ТОПЛОФИКАЦЯ,ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЙНАТА СИСТЕМА,ВСИЧКО УНИЩОЖАВА
140
1
 
13
 
! Отговори
Неочаквано преди 11 години
Ха, кого настъпиха по опашката. Смукалцата ви са заровени в знайни и незнайни далавери уважаеми и неособено уважаеми ДРУГАРИ и ДРУГАРКИ! Народът е казал "Къде го чукаш, къде се пука!"
139
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Г-жата Капон е като *** в медиите!Когато в една държава жените като тази,"хубавото Наде",другарката Манолова,"тежката артилерия" на герп,Фидоска и т.н. започнат да разбират от футбол и политика,ОТПИШИ държавицата!Е,затова сме на улицата!
138
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-скъпият ток е разхищаваният !
137
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Госпожо, ние не искаме АЕЦ Козлодуй да намаля цената,тя си е достатъчно добра 5ст. на киловат,ние питаме защо до крайния потребител тази цена става 20 ст. киловат?Защо от Дкевр,Чез,Евн и Енерго про,надуват цената с 5 различни такси за да стане тя 400% по-скъпа от колкото я купуват?Докога ще се правите на ударени и кога ще разберете,че се води война срещу тея монополи,а не срещу АЕЦ Козлодуй или и ти си една платена ***?
136
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой ще плаща за АЕЦ Белене - Русия ще я финансира, а АЕЦ Белене сама ще се изплати. Тука сме само на печалба, ама не го разбирате. Ако няма печалба - нищо няма да се връща на Русия, но в света няма атомна електроцентрала, която да е на загуба.
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До инкасатор91 лв. е себестойността на ЕРП-тата и не "ходи" в държавата, а в производителите на ток /вкл. АЕЦ, ТЕЦ-ове, ветрогенератори и др./, НЕК и разните му знайни и незнайни посредници по веригата, загубите по веригата /които незнайно защо са за наша сметка/ и разните му там неясни такси.
134
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Vidqhte li sega koy e bil vinovnikat za visokite ceni na toka; ENERGIYNATA MAFIA,naro4no se razbraha s tecovete,vecovete ,CEZ,EVN,EON da izpratqt na horata neposilni visoki ceni za toka i hop revolucia i posle poslushno pravitelstvo i nanovo postroyavane na AEC BELENE ,zelena energia i tem podobni ,vidqha 4e Boyko ne se saglasi da postroyat i mu spretnaha edin prevrat
133
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Падна ли цената на горивата, като има хиляди бензиностанции и вносители? С Белене и без, ще е все същото, че и по-зле заради парите налети в него...