Ако с АЕЦ "Козлодуй" намалят цената на тока, ще фалира!

Това не е трайно решение на проблема, смята Мария Капон
Обновена: 26 фев 2013 11:03 | 26 фев 2013 10:53, Веселина Йорданова
278
Ако с АЕЦ "Козлодуй" намалят цената на тока, ще фалира!
Мария Капон. Снимка: архив, БулФото

Намаляване на цената на тока чрез включването на АЕЦ „Козлодуй” в енергийния микс на страната не е трайно решение на проблема с високите сметки. Ако това се случи, до няколко месеца централата действително ще фалира. Това заяви председателят на ЕНП Мария Капон пред bTV по повод обявеното намерение на кабинета в оставка да намали с 8% цената на тока от 1 март чрез вкарване на евтина електроенергия в микса за частните потребители.

По думите й на първо трябва да се има предвид, че държавата е в технически фалит – фискалният резерв е под минимума, а Националната електрическа компания е във фактически фалит.

Мария Капон посочи, че централата в Козлодуй има нужда от много средства за техническа поддръжка, за удължаване живота на реакторите, които идват от печалбата - около 150 млн. лева на година от продажбата на ток на свободния пазар.

Затова според нея трябва да се намери друго балансирано решение на проблема със скъпия ток. Такова предложили преди ден от КНСБ – държавата да намали таксата за пренос на електроенергия.

Според Капон монополите не са само при ЕРП-тата. „Какво стана с монопола при газа, с картели за цената на хляба, на олиото? Ако правителството подаде оставка, то олигарсите и картелите не са, те са си все там”, добави тя.

Според Надежда Сандолова, член на Европейската сметна палата, проблемът, породил протестите у нас, е скъсаната връзка между политиците и суверена, темата за отговорността и кризата на политическия морал.

„Излишно е да коментираме за какво протестират хората – толкова е широк спектърът, толкова е преляла чашата. Хората се чувстват никой, гласът им не се чува. А реално имаме възможности за браншови организации, за реална гражданска намеса в законодателството”, смята Сандолова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: Мария Капоненергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
11
 
! Отговори
Джордж Сорос преди 11 години
Ако не затворите АЕЦ Козлодуй, до 1 година държавата фалира!Вервайте ми!
11
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тя е новото лице в политиката.Само жена може да оправи тоя батак. :)
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
6 взимай една кофа и бегом до Колзодуй за ток , ясно ли е *** , как мислиш че стига този ток до скапания ти дом.
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ситуацията отива много мноого на зле, цените на всичко растат,.. монополи, чужди картели и инвеститори са в пъти по-силни от държавата и тя не е в състояние нито да ги контролира, нито да се справи с тях, а на тях не им пука дали ще се *** един друг....на практика в момента сме в състояние на анархия, мафията и политиците се спотайват, но помнете-те са тук все още
8
2
 
13
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 11 години
Не съвсем, Капон, не съвсем. Ти каква разбираш, та обясняваш? Няма кака за теб! Боко изгриза всичко! Аман от такива като вас.
7
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
5 нещастнико , вслушай се какво ти говори , за твое добро е
6
0
 
16
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Няма проблеми в електромерите.50% от цената която се плаща е за разните добавки, пренос, невъзстановяеми загуби.Това е ограбване!
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Госпожата тая гуша сиг. я е направила от ниски сметки за тока ?
4
0
 
21
 
! Отговори
qwer преди 11 години
Коя е тая ? Как така ще фалира, а на каква цена изнася, след като имаме най-скъпият ток в Европа кой тогава ще купува нашият ток, или българският ток само е скъп за българинът,а за износ е друга цената ?
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що за логика е това?Ако се включила централата в енергийният микс на страната щяла да фалира.Това е все едно да кажеш, че ако един магазин е имал 100 редовни клиента, то той ще фалира, ако клиентите станат 200.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕЛКТРОМЕРИ - нови, като в Германия, които не отчитат ток под 220 волта и да се монтират от ЕРПтата за тяхна сметка.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се извадят договорите на Мариците/костов/, на ЕРПтата/Шулева/, на картелите/ГЕРБ/ и ако не могат да се предоговарят да се отменят. Така направиха преди години в Полша и Унгария , точно с договорите в енергртиката.