Грамада камъни изникна под прозорците на варненския кмет

Днес повечето протестиращи почитат паметта на Пламен Горанов
Обновена: 5 мар 2013 20:51 | 5 мар 2013 20:44,
153

Във Варна издигнаха грамада като Вазовата "Грамада". Снимка: БТА

Във Варна издигнаха грамада от камъни пред централния вход на общината. Това е новата инициатива, която протестиращите варненци подемат в 24-ия ден на протестите в града.

Идеята е възникнала, след като беше разпространена новината, че самозапалилият се на 20 февруари Пламен Горанов е починал и негови приятели започнаха да оставят цветя пред сградата на местната власт. Идеята за грамадата от камъни е вдъхновена от едноименната поема на Иван Вазов, разказваща как селяни проклинат своя кмет и трупат камара като знак на несъгласието си.

Има и протестиращи, които подсилиха грамадата с плочки от централния варненски площад. Грамадата започна да расте още в 17:30 часа.

Скандирания тази вечер няма.

Още по темата

В столицата се събраха около 30-ина души на езерото „Ариана”, за да изразят гражданската си позиция. Един от присъстващите държеше плакат с надпис „Българската пролет – революция, не грабежи и мизерия”. В памет на Пламен Горанов през деня са поставяни свещи и цветя край подлеза на Орлов мост. Оставени са и снимки на Пламен и български знамена. В района има полиция, която следи за мирното протичане на протеста.

На Орлов мост беше отслужена и заупокойна молитва за самозапалилия се мъж от свещеник, в присъствието на няколко десетки граждани.

По-късно протестиращите се събраха при палатковия лагер между Народното събрание и Софийски университет „Св. Климент Охридски”, където са издигнати 6 палатки. Те призоваха хората да се съберат на същото място утре в 9.00 часа, предаде "Фокус".

От организаторите на протеста определиха като цинизъм това, че управляващите ще поднасят цветя за Пламен Горанов, а по думите им той се е запалил именно заради тях. Утре е обявен ден на национален траур в памет на самозапалилия се мъж.

Около 30 души се събраха и днес през сградата на ЕВН в Пловдив на протест срещу монополите. Павел Иванов, един от лидерите в Пловдив, обяви през мегафона, че от днес в Пловдив няма разделение, трите формации застават заедно и единни зад едни и същи искания. Те ще търсят „политически лостове за постигането на тези искания”. Някои от основните им искания са понижаване цената на тока, отпадането на ДДС върху електроенергията и съд за виновните. Тези искания ще бъдат представени на президента, каза Иванов. Протестиращите пловдивчани и днес преминаха в шествие по Главната на града.

 В Пазарджик само около десетина души се включиха в бдението със свещи в памет на самозапалилия се Пламен Горанов. Събралите се бяха млади хора. Те поставиха портрет на Пламен с черна лента под един от най-големите чинари в центъра на Пазарджик. Около него бяха запалените свещи. Участниците в мълчаливото бдение изрекоха молитвата „Отче наш”, докато свещите горяха в памет на самозапалилия се млад мъж от Варна.

Причината за малкото присъстващи на бдението, участниците в него обясниха със спонтанното решение да се присъединят към другите градове в страната. Не е необходимо да има много хора, важното е, че ние сме тук и се молим за Пламен, защото като самоубиец църквата отказва опело. Поне ние можем да почетем паметта на човек, който даде живота си, за да може хората да се осъзнаят, каза Николай Георгиев, един от участниците в бдението.

В Стара Загора близо 50 души протестираха срещу високите сметки за ток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: протестиГрамада
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До РУМЕН221 Сега цените са единни - определя ги ДКЕВР. 3ти и 4ти блок на Козлодуй няма как да се пуснат, мина им времето. Може да искаш и 1ви и 2ри да тръгнат но няма как да стане. По скоро може да има 7ми блок там от колкото да тръгнат спрените... непозволената държавна помощ създава излюзия че държавното е евтино - пример ТЕЦ Марица Изток 2- там модернизацията на блоковете стана с пари от продадената Марица 3, ако тази модернизация беше включена в цената - цената на тока щеше да е друга
80
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първият самозапалил се мъж беше от Търново, а третият от Раднево. Тези три самозапалвания учудиха света от храбростта на българина, която беше забравена. Макар и това да е краен начин на борба, тези български мъже заслужават дълбок поклон.
79
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВАРНА,ЗАщО НЕ СИ ИЗБЕРЕТЕ ЕДНА ОТ БАСТИЛИИТЕ НА ***?И ДА СТОИТЕ ТАМ ТИХО, КРОТКО С ХИЛЯДИ.ВТРЕНЧЕНИ В ПАЛАТИТЕ ИМ.ДОКАТО ГИ ХВАНЕ СТРАХ!И НЕ САМО ТЯХ.МОЖЕ БИ ТАКА щЕ ПОМОГНЕТЕ НА СВОЯ НАРОД.ОСТАНАЛОТО СА ПРАЗНИ РАЗХОДКИ.БОГ ДА ГО ПРОСТИ МОМЧЕТО.
78
1
 
4
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ИМАМЕ ИЗБОР- АКО ОТ ДКЕВР КАЧАТ ТАКСА ПРЕНОС ОТ 18 НА 50 ЕВРО - ЦЯЛАТА ЕНЕРГЕТИКА ЩЕ ФАЛИРА...- НО АКО:1. ВСИЧКИ "ИГРАЧИ" ОБЯВЯВАТ ЕДННИ ЦЕНИ2. "ИГРАЧИТЕ" СЕ РАЗДЕЛЯТ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ ПРЕНОСИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ3. СПРЕ СЕ НЕПОЗВОЛЕНАТА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ И КРЪСТОСАНОТО ФИНАНСИРАНЕ4. 3 и 4 бл. КОЗЛОДУЙ и БЕЛЕНЕ ПРОДАВАТ ТОК ПО 7ст.5. НОРМИРАНА ПЕЧАЛБА В ЕНЕРГЕТИКАТА ДО 5%- СВОБОДНИЯ ПАЗАР ЩЕ СВАЛИ ДВОЙНО ЦЕНАТА !!!
77
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пламен Горанов и другите двама самозапалили се мъже са борци за българската свобода!
76
3
 
19
 
! Отговори
123 преди 11 години
АКО ПЛАМЕН НЕ БЕ ИЗВЪРШИЛ ТАЗИ САМОЖЕРТВА НИКОЙ ПО СВЕТА НЯМАШЕ ДА ЗНАЕ, ЧЕ ВАРНА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ *** МУТРИ И ЧЕ МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ СИ ИМА ДЪРЖАВА !!!!
75
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вечна Му памет на варненския Левски !
74
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Видяхме ви сеира, бе, варненски лицемери.И кмета си е ваш, и *** си е варненски. Я се скрийте по дупките от които излезнахте.Дойде Пламен от Добрич и трябваше да се запали, за да си отворите малко очите. Щото ме ви стиска на дупенцата нещо сами да направите.Жалко за момчето, че се самоуби за такива нещастници.
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До Анонимен 76Кажи ми примерно колко са били убити, изнасилени или запалени в центъра на Варна?Да ти кажа - сигурно съм бил някъде на кръчма или на топло, както и варненците, докато момчето е горяло.
72
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проклет да е Киро! Поклон пред Пламен и Варна!
71
4
 
4
 
! Отговори
До 75 преди 11 години
Абе разбрахме че си Бургаски ***,даже историята не бургас не знаете колкото на Варна,все ровичкате да вадите кирливи ризи докато цапате гащите.Пак се информирай кое откъде е тръгнало,макар че това е без значение,от значение кой какво прави,но ти не ги разбираш тези неща.
70
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Герб ще изпратят един венец на гроба и пак ще ги изберат.Плевенлиев ще каже пет думи и всички ще му ръкопляскат.И след 1 седмица пак ще всичко ще е както е било. Много шум за нищо.Пак казвам, жалко за момчето.
69
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 73 преди 11 години
Кажи ми примерно къде беше ти,когато убиха,изнасилиха или ограбиха някого,за да ти кажа къде съм бил когато се е запалил Пламен.Толкова ти е *** въпроса,толкова без смисъл,че веднага ти съставих психопортрет.Хайде ходи си цвъкай акнето,и не ни занимавай
68
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понеже нищо не зависи от Варненци,и изобщо от никого,затова от утре ще плащаш по евтин ток,морков нещастен.А ти кога си се изправил да протестираш открито пред някого,по-лесно е да се скриеш зад монитора и да викаш,,давайте,,нали така мишок --------- Щото сте големи мъже - за това от 1999та все Кирето си избирате... Вие си вЕрвайте че като махнете Киро ще промените нещо във Варна. А колкото до протестите - те тръгнаха от Благоевград, не от Варна! А тока - просто предизборен трик, нищо повече.
67
4
 
6
 
! Отговори
OТ ПРОТЕСТА преди 11 години
НАРОДА ИЗТЪРПЯХМЕ БАНОВЕ ОТ МОДЕРАТОРИ НАД 7-8 ГОДИНИ ЗА КОИТО НИЕ БЯХМЕ ЕРЕС ПОРАДИ ИНТЕРЕСИТЕ НА ТЕХНИТЕ ШЕФОВЕ ОЛИГАРСИ!!! ДУХЪТ ОТ БУТИЛКАТА ВЕЧЕ Е ИЗПУСНАТ КАКТО ПРЕДУПРЕЖДАВАХ И ОЛИ-МУТРЕНСКИЯ САЙТ Dnes.bgА ТОВА СТАНА С БИТКА- БИТКА И ПАК БИТКА-ТЕ ТРИЯТ НИЕ ПИШЕМ-ТЕ ТРИЯТ- НИЕ ПАК ПИШЕМ И С ДНЕШНА ДАТА НАРОДА Е НА УЛИЦАТА-ОЛИГАРСИТЕ В НЕТА ЗАГУБИХА-ДА ЗАПАЛИМ РЕДАКЦИЯТА НА Dnes.bg И ДА ИЗБЕСИМ СЛУЖИТЕЛИТЕ ИМ КОИТО СЕ ГАВРЯТ ВЕЧЕ ТОЛКОВА ГОДИНИ С ВАС-ГОРДИ БЪЛГАРИ!ВРЕМЕ Е ДА ЗАГУБЯТ И В РЕАЛА!!!
66
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, тука има повече варненци, отколкото по улиците на Варна! хахахаТа, когато се е запалило момчета, къде бяха варненците?!А сега цветя на гроба ще му носят.
65
0
 
16
 
! Отговори
ФидосоФ преди 11 години
Хората протестират, а то какво става.Хемус ер е собственост на Бългериан еъруейз груп, чийто едноличен собственик е Химимпорт на групировката ***.Правителството в оставка ще продаде без търг малко над 160 декара в местността Летищен комплекс София на авиокомпанията Хемус ер. Това решение взе кабинетът на заседанието си в петък. В съобщението на правителствената пресслужба обаче не се споменава цена тя ще бъде определена чрез пряко договаряне, се казва в информацията.
64
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
I zashto obijdash?
63
1
 
4
 
! Отговори
Радо до 67 преди 11 години
Със сигурност не те е разбрал,не се хаби да наливаш в празна кратуна,няма да ти стигне времето
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Cukaite mi minusi, no nqkoi da mi otgovori na vuprosa.Zashto ste glasuvali veche 4 puti za Iordanov?Nqkoi da mi otgovori?