Рядко ще видите хора като българите - скромни, тихи, герои

Шимон Перес благодари на България за спасяването на евреите
Обновена: 6 мар 2013 18:00 | 6 мар 2013 16:40, Елка Василева
81
Рядко ще видите хора като българите - скромни, тихи, герои
Шимон Перес и Росен Плевнелиев на откриването на изложбата. Снимка: БТА

Рядко ще видите хора като българите - скромни, тихи и същевременно герои. Това заяви президентът на Израел Шимон Перес в словото си при откриването на изложба в Европейския парламент в Брюксел, посветена на 70-годишнината от спасяването на българските евреи. На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев, еврокомирарят Кристалина Георгиева, евродепутати, дипломати и много гости.

Не можем да забравим, че през април 1943 г. българите спасиха евреите, това бе общо усилие на Църквата, гражданите, обикновените хора, заяви Перес. Никъде другаде в Европа това не се случи, никой друг не прояви тази смелост както българите, добави той. Помним и примери за обратното - преди 70 години нашата общност в Солун бе изтребена до крак, отбеляза израелският президент.

Всички евреи са влюбени в българските евреи, които живеят в Израел, влюбени са и в българите, каза той.

Перес определи българите като тихи герои, дълбоко скромни, дали велик пример за смелост и човещина. Благодаря на българите, на свещениците, на водачите на гражданското общество, на обикновените хора на улицата, които приеха опасността да спасят еврейската общност в България. Това е рядък исторически пример и ценен принос за Държавата Израел - държава, създадена от  оцелелите от нацисткия Холокост, допълни Перес.

Днес имам повод да благодаря на България - не само на държавата и нейните водачи, но на съвкупността от хора, които всекидневно, тихо и смело поеха риска да спасят живота на други хора и платиха цената за това, заяви Шимон Перес.

От своя страна президентът Росен Плевнелиев посочи, че днешната изложба е свидетелство за проява на най-висша форма на човещина в най-мрачни исторически моменти. Тя показва едновременно един от най-болезнените уроци, но също и най-висшите ценности като търпимостта и уважението, заяви президентът.

Той посочи, че през 1943 г. България, част от Тристранния пакт, е поставена под натиск да депортира своето еврейско малцинство. Въпреки тези мрачни исторически времена нашата страна успява да постигне прецедент. Това, което България прави, не е сторено от никоя друга държава - да спаси живота на всички свои евреи. Днес в музеите за Холокоста срещу името на България стои числото нула, чиста нула, това е броят на пострадалите от Холокоста български евреи, допълни държавният глава.

Президентът уточни, че единствено в България по време на Втората световна война е отбелязан прираст на еврейското население.

За съжаление нашата страна не беше в положение да спаси от депортиране евреите от Северна Гърция и части от Югославия, тъй като те не бяха носители на български паспорти, поясни президентът Плевнелиев.

По неговите думи основна роля за спасяването на близо 50-те хиляди български евреи са изиграли Българската църква, народните представители, политически и обществени водачи, но най-вече българското общество.

Президентът разказа за случка от неотдавнашното му посещение в Израел, където младеж му благодарил за това, че е жив. Той обяснил на българския държавен глава, че дядо му бил сред спасените у нас преди 70 години евреи. Това бе един от специалните моменти на гордост за един президент, когато човек се гордее с това кой е и кого представлява, заяви Плевнелиев.

Българският държавен глава връчи на израелския президент специалния медал, изработен за годишнината от спасяването на българските евреи.

Церемонията по откриването на изложбата започна с минута мълчание и свеждане на глави в памет на загиналия Пламен Горанов, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ервеите са кучета! Те са виновни за падането ни под турско робство! Те са едни от главните виновници за падането на православните народи под османска власт! Ако поитате мене,и евреите чуфуити и мохамеданите са едни кучета! Едните са Богоубийци и очакващи лъжемесията- Антихриста, а другите с техния пикльо-лъжепророк мохамед също са едни ***,каквато им е религията. Забележка: никой да не си помисля,че мохамеданките си лягат девсвени преди техния скверен кучешки брак.*** ги отзаде здравата!
65
0
 
1
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Да се чудиш да се хвалим ли или да съжаляваме!?
64
1
 
3
 
! Отговори
wtf преди 11 години
Защо, вместо да правят съпунени сериали, Българските кино-дейци не направят филм за това? Защо Българското кино не направи филм в отговор на оня филм направен от българите от македонив с промитите мозъци? Ако ние не започнем да се изтълваме, хората няма как да разберат какви сме всъщност. Ние с ме един от най-толерантните народи в света и е време останалите да го разберат.
63
0
 
0
 
! Отговори
@@@@ преди 11 години
Molq, uto4nente koi na kogo e dal medal. Tova e vajno!
62
0
 
8
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Само не ми стана ясно защо Българският президент връчва медал на израелския не трябваше ли да е обратното или ние ги спасяваме и им връчваме медал нещо не се връзва .
61
0
 
4
 
! Отговори
ГНЕВЕН, НО НЕ ГОРД преди 11 години
съм от този исторически факт, че моите деди са надмогнали всички страдания причинени нам от тази сбирщина кланяща се на Луцифер- евреите и са ги скрили от справедливо възмездие !!!Какво благородство са имали моите деди, в сравнение- при евреите тази ценност на човека не съществува, защото те не са хора !!!
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е, има много неща, с които да се гордеем. Спасяването на тези хора е едно от тях. Наистина е признак на висока духовност и смелост. Но често тези качества вървят ръка за ръка с глупостта. Просто трябва да се научим да отсяваме добрите качества от тази глупост, в която често изпадаме и да не бъдем наивни. Чудесно е, че сме спасили тези хора, но това е на персонално ниво. В политиката би било наивно да очакваме да ни отговорят със същото.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Благодарност по еврейски- " Помним и примери за обратното - преди 70 години нашата общност в Солун бе изтребена до крак, отбеляза израелският президент." Защо го споменава?
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До тангента19Ligav i vechno nedovolen muhlio.
57
6
 
9
 
! Отговори
??? преди 11 години
КОГАТО ЕВРЕИН ВИ ХВАЛИ,ЗАМИСЛЕТЕ СЕ МНОГО,АМА,МНОГО....ЗАЩОТО НИ СЕ ГОТВИ НЕЩО ЛОШО,АМА,МНОГО ЛОШО!
56
0
 
0
 
! Отговори
Cccc преди 11 години
До Анонимен niama li mediatori!!!!????
55
4
 
15
 
! Отговори
тангента19 преди 11 години
Спомнете си как " Благодарните" евреи само преди няколко месеца в Израел оставиха български работници с договори да живеят във ферма и да няма какво да ядат . Долна ***
54
3
 
9
 
! Отговори
тангента19 преди 11 години
Питайте Шалом , колко от тях са зидаро -кофражисти , миньори , заварчици , стругари, работници в чистотата , санитари ....... да продължавам ли . Сега искат от България извинение - аз съм от Стара Загора и искам извинение от тях за това ,че Соломон Леви / Сюлейман паша / изкла моите съграждани / над 14 000 души / през 1877 г с лична заповед , за да оберат златото и имотите на жителите . Иска ни ще е за 140 милиона лева обещетение
53
3
 
7
 
! Отговори
тангента19 преди 11 години
Снимка на крадливата безсрамна *** ограбваща света . Прочетете книгата на евреинаНорман Финкелщайн , чиито родители са били в Аушвиц . Книгата се казва " Индустрията на Холокоста " Той описва къде отиват парите за реално пострадалите и как някои правят милиарди с измама. Пророчески са прогнозите му , че след ощавянето на Германия с 65 милиарда долара и Швейцария с 1 250 мил. идва редът на страните от Източна Европа - нещо ставащо в момента На 31.01.2013 Шалом поискаха извинение от нас ! пари
52
6
 
2
 
! Отговори
333 преди 11 години
Петър Дънов е спасил евреите да се знае, защото всички ги е било страх и са били готови да предадат евреите. Българин предаде Левски, па нема да даде евреин на Хитлер.... И тъй като Дънов е бил духовен учител, съветник, пътеводител на половината политици тогава.
51
2
 
7
 
! Отговори
дачко преди 11 години
Човека ни хвали, има защо, вдигайте високо глави.... Нека да не страдаме от ниско самочувствие и комплекси.
50
3
 
8
 
! Отговори
14/88 преди 11 години
А сега съжаляваме, че не ви дадохме на фюрера. Само циклон Б за вас, целият свят страда заради еврейската зараза.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименSIEG HEIL MEIN FREUND 88...рядко се намират хора като теб и мен които да кажат истината за тези ***!!!...
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Ангел Попов ИМАШ ПРАВО...
47
0
 
3
 
! Отговори
slav преди 11 години
Ако българите бяха както се казва тарикати най големите щяха да ни галят с перце малко сме малки сме и може просто да бъдем богатото детенце на света но уви.