Протестите не сринаха ГЕРБ, още води на БСП

Основните партии запазват подкрепа въпреки социалните вълнения
Обновена: 8 мар 2013 14:41 | 8 мар 2013 13:52, Веселина Йорданова
1451
Протестите не сринаха ГЕРБ, още води на БСП
Снимка: архив, Булфото

Пет партии биха влезли в парламента, ако изборите бяха днес при деклариран вот от 62.6%, сочи проучване на Института за модерна политика на обществените нагласи по време на криза.

Социологическото изследване е правено в периода 18-26 февруари 2013 г. сред 980 пълнолетни българи чрез интервю „лице в лице“. Някои от респондентите дават отговори преди правителството да подаде оставка на 20 февруари, а други след това.

Данните за гласуващите в проценти като дял от всички избиратели показват, че ГЕРБ би получила 24.1% електорална подкрепа, за БСП биха гласували 20.3%, ДПС ще вземе 4.6% от вота. За „Атака“ биха гласували 3.6 на сто, а за „България на гражданите“ 2.7 %. Ако избирателната активност е по-ниска - 54.9%, близко до бариерата от 4% ще се окаже и ДСБ с 2.1 на сто.

Водещите партии горе-долу запазват своята електорална подкрепа и съотношението помежду си, отчитат от екипа. Изненадата е именно несбъдналото се очакване, че в условията на социална турбулентност партийно-политическата система ще претърпи далеч по-големи загуби от констатираните на терен, коментира политологът Емил Георгиев.

Има три партии, които добавят гласове в сравнение с януари – БСП, „Атака“ и ДСБ. ГЕРБ губи с 0.7 на сто спрямо януарските данни, а „България на гражданите“ е с най-сериозен спад от 4.8 на 2.7 на сто през февруари.

17 на сто искат да ги управлява експертно правителство, 15.7 на сто дясноцентристко, а 14.1 на сто искат десен кабинет. За ляв кабинет и лявоцентристко управление се обявяват съответно 13.6% и 4.7%.

По принцип 30.3% гласуват за партията, която обещава промяна и бързо оправяне на положението. Близо 58 на сто обаче избират партията, на която симпатизират.

Ако изборите бяха днес, между 55 и 63 на сто от пълнолетните българи щяха да отидат до урните, прогнозират от Института. Всеки четвърти от 10 интервюирани са убедени на 100%, че ще пуснат бюлетина.

Над 50 на сто смятат, че политическата сила, на която симпатизират, трябва да се яви самостоятелно на изборите. За коалиция с една или две други партии са около 12%.

Общо 60.6% са убедени, че благополучието им зависи в много голяма или по-скоро в голяма степен от политиката.

На въпрос позицията на коя политическа сила по отношение на протестите е най-близо до вашата, 16.9% посочват тази на ГЕРБ, 12.1 на сто позицията на БСП, а 3.6% реакцията на „Атака“.  Най-голям дял обаче декларират, че няма политическа партия, чиято позиция за протестите да съвпада с тяхната.

Икономическото състояние на България през последната година е лошо, смятат 91.6 на сто от интервюираните българи.

22.1% смятат, че за да се подобри състоянието на страната, трябва да се променят определени закони, а 21.9%, че трябва да се смени правителството. Около 20 на сто залагат на нов парламент. Сериозен процент – 15.9 отговарят, че най-важно е да се реформира съдебната система, както и да се приеме нова Конституция – 14.8%.

За икономическа политика срещу властта на монополите и по-малко финансова дисциплина се обявяват протестиращите и тези нагласи намират отражение в отговорите на въпроса какво бихте направили, ако сте на мястото на финансовия министър. Над 38 на сто биха увеличили минималната работна заплата, а други 30.5% ще вдигнат пенсиите. Едва около 5% от респондентите смятат да повишат социалните помощи. 

Близо 95 на сто оценяват претенциите срещу електроразпределителните дружества като справедливи. Едва 1.7% от тях не смятат така.

Нова актуалност придобива и темата за атентата в Бургас. Във връзка с обявените „обосновани предположения“ от вътрешния министър Цветан Цветанов за връзка на ливанската шиитска групировка Хизбула с атентата, 37.9 на сто смятат, че е имало външен натиск върху кабинета за тази позиция. Според 14.3 % по-скоро не е имало такъв. Близо 39 на сто смятат, че това ще се отрази отрицателно на рейтинга на управляващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1451
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
 
7
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
До 1296 аз пък имам информация че ГЕРБ им плащат сметките, ето това се казва социална политика браво :)
3
 
2
 
! Отговори
Избирател преди 11 години
Тука малко хора могат да си признаят като мене, че няма значение за какво са изборите ГЛАСУВА СЕ ЗА БСП! Няма референдуми, местни избори, президенти и сие! Това е положението, чакаш инструкции, отиваш и пускаш бюлетината, като мн внимаваш да не се объркаш! Обикновено от вкъщи до секцията си повтарям на глас номерчето, ако случайно го забравя вадя листчето от джоба и преговарям! Малко ме е страх, че ако се гласува мажоритарно няма да мога да се справя така добре!? Какво ще кажете, братя?Другари, оставете ги тия Герб и кажете как на такава възраст се гласува мажоритарно?! Какво ще правим? Ст
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До VeselinЦиганите си плащат тока. Направи справка за Столипиново в нета. След монтирането на електромери извън къщите, 80% от сметките се плащат навреме! Митовете, че не плащат са ***.
1
 
6
 
! Отговори
за винаги с гроб преди 11 години
Срещат се двама приятели на улицата.- Къде беше вчера?- На митинг.- И какво правихте там?- Ами срещнахме се с полицията, разменяхме си цветя, флагчета и любезности.- А защо ти е превързана главата?- На мен се падна цвете в саксия.
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До VeselinПроблемите са в липсата на контрол и скапана съдебна система. Това трябва да се промени.
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До кой е за1. Каквото и да значи това.2. Няма да стане. Освен ако не излезем от ЕС но дори и тогава е съмнително3. Ако стане, нито един инвеститор няма да стъпи в България.4. Каквото и да значи това.5. С административни мерки, доходи не се увеличават. 6. Няма как да стане, освен ако не излезем от ЕС. 7. Тоест, да приватизират Лукойл ?!
1
 
3
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
До 1289 ами гледай какво става в държавата, хора им е трудно да си плащат надписаните сметки, покупателната способност намаля, накрая ще останат само *** в България, но пък те не си плащат токът, да видим тогава правителството как ще се оправя :)
2
 
5
 
! Отговори
гроб преди 11 години
Правителството работи добре...затова пък народът живее зле, защото не работи в правителството.
2
 
5
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
За такава демокрация ли се борихме, да работим за да си плащаме токът и сметките, но пък да гледаме оптимистично, все пак остават и малко пари за храна :)))
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До VeselinИ как точно ГЕРБ тласкат държавата към фалит ?
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 1282Определено си ***. Явно страдаш заради липсата на заменки, Батко и Братко, Вальо Топлото, Р.овч., Големия Член ... опс, Шлем.Явно искаш отново да спрат еврофондовете. Явно ти липсва хидролога с хонорари над милион. Явно си ***.
1
 
5
 
! Отговори
насран Дянков преди 11 години
Икономиката зависи от икономистите по същия начин, както времето от метеоролозите.
2
 
6
 
! Отговори
политика на герб преди 11 години
- Наистина ли безработицата в България намалява?- Естествено, не виждате ли, че направиха ново летище с капацитет 2.5 млн. души. Плана на правителството е след 3 години да няма нито един безработен!
2
 
5
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Преди бях гласувам за ГЕРБ бяха ми симпатични но май само за това няма смисал да се гласува, сега мисля за АТАКА да гласувам вижда ми се най разумният вариянт, другите за 23 години показаха че са несъстоятелни и политикат им е да тласкат България бавно към фалит .
3
 
2
 
! Отговори
Избирател преди 11 години
Тука малко хора могат да си признаят като мене, че няма значение за какво са изборите ГЛАСУВА СЕ ЗА БСП! Няма референдуми, местни избори, президенти и сие! Това е положението, чакаш инструкции, отиваш и пускаш бюлетината, като мн внимаваш да не се объркаш! Обикновено от вкъщи до секцията си повтарям на глас номерчето, ако случайно го забравя вадя листчето от джоба и преговарям! Малко ме е страх, че ако се гласува мажоритарно няма да мога да се справя така добре!? Какво ще кажете, братя?
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз ще гласувам за бсп и определено не съм пенсионер
2
 
5
 
! Отговори
пробойна в герб преди 11 години
- Защо министерството на икономиката не публикува "препоръчителни цени" за основните стоки, както уж съобщиха преди време?- За да не поискат хората "препоръчителни заплати"...
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До VeselinАз ще гласувам за ГЕРБ и определено не съм ***.
2
 
5
 
! Отговори
на заплата от герб преди 11 години
- Защо намалява населението?- Щото се увеличава администрацията!
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доган и Станишев са заедно в сауната, където лидерът на ДПС люби страстно знойна красавица. Станишев ги гледа, гледа, не издържа и накрая казва на Доган: - Г-н Доган, да се сменим, а? Доган отговаря: - Ами, сменете се де!

Спонсорирани публикации