Протестите не сринаха ГЕРБ, още води на БСП

Основните партии запазват подкрепа въпреки социалните вълнения
Обновена: 8 мар 2013 14:41 | 8 мар 2013 13:52, Веселина Йорданова
1451
Протестите не сринаха ГЕРБ, още води на БСП
Снимка: архив, Булфото

Пет партии биха влезли в парламента, ако изборите бяха днес при деклариран вот от 62.6%, сочи проучване на Института за модерна политика на обществените нагласи по време на криза.

Социологическото изследване е правено в периода 18-26 февруари 2013 г. сред 980 пълнолетни българи чрез интервю „лице в лице“. Някои от респондентите дават отговори преди правителството да подаде оставка на 20 февруари, а други след това.

Данните за гласуващите в проценти като дял от всички избиратели показват, че ГЕРБ би получила 24.1% електорална подкрепа, за БСП биха гласували 20.3%, ДПС ще вземе 4.6% от вота. За „Атака“ биха гласували 3.6 на сто, а за „България на гражданите“ 2.7 %. Ако избирателната активност е по-ниска - 54.9%, близко до бариерата от 4% ще се окаже и ДСБ с 2.1 на сто.

Водещите партии горе-долу запазват своята електорална подкрепа и съотношението помежду си, отчитат от екипа. Изненадата е именно несбъдналото се очакване, че в условията на социална турбулентност партийно-политическата система ще претърпи далеч по-големи загуби от констатираните на терен, коментира политологът Емил Георгиев.

Има три партии, които добавят гласове в сравнение с януари – БСП, „Атака“ и ДСБ. ГЕРБ губи с 0.7 на сто спрямо януарските данни, а „България на гражданите“ е с най-сериозен спад от 4.8 на 2.7 на сто през февруари.

17 на сто искат да ги управлява експертно правителство, 15.7 на сто дясноцентристко, а 14.1 на сто искат десен кабинет. За ляв кабинет и лявоцентристко управление се обявяват съответно 13.6% и 4.7%.

По принцип 30.3% гласуват за партията, която обещава промяна и бързо оправяне на положението. Близо 58 на сто обаче избират партията, на която симпатизират.

Ако изборите бяха днес, между 55 и 63 на сто от пълнолетните българи щяха да отидат до урните, прогнозират от Института. Всеки четвърти от 10 интервюирани са убедени на 100%, че ще пуснат бюлетина.

Над 50 на сто смятат, че политическата сила, на която симпатизират, трябва да се яви самостоятелно на изборите. За коалиция с една или две други партии са около 12%.

Общо 60.6% са убедени, че благополучието им зависи в много голяма или по-скоро в голяма степен от политиката.

На въпрос позицията на коя политическа сила по отношение на протестите е най-близо до вашата, 16.9% посочват тази на ГЕРБ, 12.1 на сто позицията на БСП, а 3.6% реакцията на „Атака“.  Най-голям дял обаче декларират, че няма политическа партия, чиято позиция за протестите да съвпада с тяхната.

Икономическото състояние на България през последната година е лошо, смятат 91.6 на сто от интервюираните българи.

22.1% смятат, че за да се подобри състоянието на страната, трябва да се променят определени закони, а 21.9%, че трябва да се смени правителството. Около 20 на сто залагат на нов парламент. Сериозен процент – 15.9 отговарят, че най-важно е да се реформира съдебната система, както и да се приеме нова Конституция – 14.8%.

За икономическа политика срещу властта на монополите и по-малко финансова дисциплина се обявяват протестиращите и тези нагласи намират отражение в отговорите на въпроса какво бихте направили, ако сте на мястото на финансовия министър. Над 38 на сто биха увеличили минималната работна заплата, а други 30.5% ще вдигнат пенсиите. Едва около 5% от респондентите смятат да повишат социалните помощи. 

Близо 95 на сто оценяват претенциите срещу електроразпределителните дружества като справедливи. Едва 1.7% от тях не смятат така.

Нова актуалност придобива и темата за атентата в Бургас. Във връзка с обявените „обосновани предположения“ от вътрешния министър Цветан Цветанов за връзка на ливанската шиитска групировка Хизбула с атентата, 37.9 на сто смятат, че е имало външен натиск върху кабинета за тази позиция. Според 14.3 % по-скоро не е имало такъв. Близо 39 на сто смятат, че това ще се отрази отрицателно на рейтинга на управляващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1451
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
 
4
 
! Отговори
наглите преди 11 години
Когато Дянков чул за оставката на Борисов, казал:"Тогава аз оставам!"
1
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....БОЛНОТО СЛУНЦЕ БАЦЕ ГРЕЕ ВЪНКА ......ГАЛИ ТИКВИТЕ С ЛЪЧИ...!...ГЕРБЕР ТАКЕТО СИ СВАЛЯ И СМИРЕНО МЪЛЧИ.......СИЧКИ ДРУЖНО ВИКА ЦЕЦО......ДА СТРОИМ ЖИВОТА НОФФ...!...КЪФ ЖИВОТ БЕ ВИКА ВЕСО ......ИДВАИ У КРЕВАТА ДА ПРАИМЕ ЛИУБОФФ...! МАРЦ 2013 Г ОРЛОФ МОСЪ.
2
 
4
 
! Отговори
вагинин преди 11 години
а пък на мен ми дадоха лаптоп и пари,за дя плюя по герб по форумите..
0
 
7
 
! Отговори
hahah преди 11 години
да бе сигурно, едва ли има мислещ човек който би гласувал за тези нагли крадци
0
 
3
 
! Отговори
от гробарите преди 11 години
- Властта обещава, че скоро ще спре спадането на жизнения стандарт...- Гадове, единствената стабилност за последните 20 години и нея искат да затрият!
0
 
2
 
! Отговори
Избирател преди 11 години
Не трябва да ви е срам, че сте от партията, другари! Нашата партия е велика! Не мога да си обясня поведението ви?
0
 
2
 
! Отговори
законите и герб преди 11 години
Принцип на Народното събрание:Незнанието на законите не освобождава от законотворчество.
0
 
2
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Волен иска да направи 1000лв минимална заплата, медиите правилно казват, че е луд, кой "нормален" политик, ще гледа интереса на хората, големите компании повече пари дават от стиснатият народ :) .А в условията на криза 1000 лв са малко, но като за начало е добре, докато си стъпи страната на крака и излезне от 24 годишната кал .
0
 
3
 
! Отговори
бсп герб преди 11 години
Неуспешният опит на гюлетласкача станишев прекъсна успешния опит на скачача от борисов.
2
 
3
 
! Отговори
Избирател преди 11 години
Е*ати хората! И от кой се криете? Какво като сме си от бсп? Не разбирам?
0
 
6
 
! Отговори
цв.цв и бг народа преди 11 години
Стъпка по стъпка инструкция на психолог за сваляне на напрежението, стреса и агресията:1. Представете си, че се намирате в река.2. Времето е идеално, слушате пеенето на птичките.3. Никой освен вас, не знае за това тайно място.4. Водата е прозрачна като сълза.5. Можете съвсем лесно да видите лицето на човека, който държите под водата.
1
 
2
 
! Отговори
До Избирател преди 11 години
Драги избирателю, тука комунките са под прикритие и никой няма да ти отговори конкретно на въпроса, колкото и пъти да го зададеш! Съветвам те да изчакаш до изборите, като излезнат инструкциите ще ти бъде обяснено или най-малкото ще ти бъде дадено ново листче за джобчето, но при всички случаи от тукашните куманези не очаквай отговор! Те са тука с друга цел!
1
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
1209 ЕЙЙ ГОФНЯ ГЕРБУТКАВА...КОИ Е ЦРЪВЕНО *** БЕ...НА МАИКЯ ТИ У РОШАВАТА ПУУУ... УТКА...!
0
 
5
 
! Отговори
tribun преди 11 години
Ако ДПС е третата политическа сила,то тя пак ще играе решаваща роля за съставянето на бъдещето правителство,всичко зависи от това колко от българите ще излязат да гласуват,а що се отнася до ромите не забравяйте ,че ДПС също има голямо влияние върху тях.
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние сме страна на парадоксите - раждаемостта спада, смъртността расте, а жилищата от година на година стават все по-скъпи.
0
 
6
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Или че нищо не сме произвеждали и за това не можело заплатите да са близки до европейските, ами Кипър например, какво прозиводство имат повече от нас, може би петролни залежи, диаманти или някакви природни богатства
0
 
8
 
! Отговори
Veselin преди 11 години
Заблуда и лъжа, че българите сме мързеливи, и че не работим или че не заслужаваме по човешки заплати, досега всички българи, които познавам се скъсват от работа и са отговорни, друг е въпроса има ли работа .
2
 
7
 
! Отговори
камъните падат преди 11 години
Цветан Цветанов помолил Веско Маринов да отиде да пее на Орлов мост, за да се разотидат хората.
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
- Вие какъв сте?- Депутат.- Не ви е срам! Здрав човек, по-добре да работите нещо.
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До VeselinГрешна ти е информацията. Вероятно атакуващият аналог на другаря Кутев ти е дал тази 'информация'.