За 3 г. средната учителската заплата скочила със 79 лв.

27 млн. за квалификация на учителите при ГЕРБ, преди - 12 млн. лв.
Обновена: 12 мар 2013 13:26 | 12 мар 2013 13:06,
72
За 3 г. средната учителската заплата скочила със 79 лв.
Милена Дамянова. Снимка: БТА

Средната брутна работна заплата на учителите през 2009 г. е била 651 лева, през 2012 г. тя е била 730 лева, а след сегашното актуализиране на учителските заплати предполагам, че този й размер ще бъде повишен, заяви заместник-министърът на образованието, младежта и науката в оставка Милена Дамянова.

Тя припомни, че преди три седмици образователното министерство подписа анекс със социалните партньори в образованието за увеличение на учителските заплати с минимум 8 процента, където има такава възможност в училищата и в детските градини. В учебните и детските заведения, където няма такава възможност, увеличението ще бъде според бюджетите им, уточни Дамянова.

Още по темата

По думите й, за да има качество на образованието, са необходими три фактора - актуализирани и адекватни учебни програми, квалификация на учителите и добра материална база в училищата. В мандата на ГЕРБ за квалификация на учителите бяха инвестирани над 27 милиона лева, спрямо 12 милиона лева при предходното правителство, отчете Дамянова.

Тя добави, че 0,8 процента от фонд "Работна заплата" продължават да се използват за квалификацията на учителите, предаде БТА.

Заместник-министър Дамянова коментира и темата за новите учебници и отбеляза, че заради неприемането на законопроекта за предучилищното и училищното образование няма да може да започне такава процедура за тях. Въпреки това обаче, "бяха поправени грешки и бяха актуализирани учебници от четвърти, пети и шести клас, както и учебници за девети, десети и 11-и клас по "История и цивилизация" и по "География и икономика", посочи Милена Дамянова.

Тя отчете и направеното в професионалното образование. От миналата учебна година, за да се запазят професии, необходими за икономиката ни, но към които няма интерес от учениците, се въведе възможността за две професии/специалности в една паралелка в професионалните гимназии, каза Милена Дамянова. Тя отбеляза, че през тази година в държавния план-прием има 245 такива паралелки, а сега е изработен и моделът за публично-частното партньорство между професионалните гимназии и бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: МОМНМилена Дамянова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 46Ако и лекари, зъболекари и т.н. са на мнение, че трябва да работят спрямо заплатите си... е тогава ни чака голяма гибел! Просто не съм на мнение, че учителите заслужават големи заплати, защото трудът им не е кой знае колко тежък. Така мисля, какво толкова!
45
0
 
7
 
! Отговори
неграмотен преди 11 години
Не ги харчете наведнъж
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Инфлацията за тези 3 години е около 12%. "Скокът с 79 лева" е около 12%. Къде скокът при ГЕРБ?
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ТТАми те затова са останали некадърните учители... щото кой можещ ще се продаде за 500 лева? Когато заплатата стане 1000 лева, тогава и конкурси да обяват и тогава родителите да имат претенции...Щото за тия пари, такова качество...
42
0
 
14
 
! Отговори
До 38 преди 11 години
Защото министъра беше "готин" затова така готино го зачука на учителите с делегираните бюджети - края на българското обществено образование.
41
0
 
13
 
! Отговори
Хараламби преди 11 години
Лъже
40
5
 
5
 
! Отговори
kotarak преди 11 години
Учител да си това е нещо Велико!Ама няма много учители! Е то на някой от тях може и да не им се дава заплата! На други пък може да им се взема данък, без да получават заплата. Частни уроци? Ако се преподава добре в училище няма да има нужда от тях. И там е изнудване, скубане. Да не описвам какво е , то се знае и бие на очи.
39
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига с тези учители!!! Аман от техните искания и претенции!
38
1
 
16
 
! Отговори
учител преди 11 години
Знаеш ли колко ми дреме за средната след като моята не е мръднала и няма да мръдне!
37
5
 
9
 
! Отговори
стефанова преди 11 години
УЧИТЕЛСКАТА ЗАПЛАТА ДОБРЕ, НО ЗАЩО ДРУГИТЕ ЗАПЛАТИ НЕ СЕ ПОВИШАВАТ. ОТ 4 ГОДИНИ. А ТОК, ПАРНО, ТРАНСПОРТ и ДРУГИТЕ РАЗХОДИ СЕ УВЕЛИЧАВАТ!
36
0
 
12
 
! Отговори
чукче преди 11 години
Естествено, през това време минималната заплата от 240 през 2009 стана 310 сега. Това е цялото увеличение на фонд работна заплата. Увеличили са заплатите на чистачките и естествено средната се е увеличила.
35
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При тройната коалиция, поне министъра беше готин - всички знаеха кой е министър на образованието. Тази сега я чувам за първи път, надявам се и за последен.
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има увеличение....ама то е заради години прослужено време....70% от учителите са над 50 г. възраст ...Млади учители няма, няма и да има в скоро време при геноцидната политика към образованието.
33
22
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък имам пряко наблюдение върху качеството на образованието и преди и сега (защото имам малки деца) - и преди и сега си е ужасно. Голяма част от учителите (не всички но повечето) са абсолютни комплексари и неудачници, които не са успели да се реализират в живота, хванали са се като учители, защото никъде другаде не са ги взели и сега си избиват комплексите като тормозят родителите и децата!!!
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубаво, ама цените с колко скочиха?
31
0
 
4
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
До Сори....относно, че в всички отрасли било така, та учителите да бъдели по-скромниАко все още не работиш за правителството, кандидатирай се. Ти си безценен кадър.
30
0
 
12
 
! Отговори
valya.doncheva преди 11 години
Много високо скочила таз заплата, да не вземе да се пребие.
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ама в средната заплата влизат бонусите и заплатите на въпросното министерство!!! И хайде стига с тази средна заплата!!! То е същото като да вляза в ресторант с приятел,да поръчам за мен порция мръвка,той да си поръча порция кисело зеле и да излезе,че средно ни се пада по порция мръвка със зеле!!!!!
28
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЛЪЖКИНЯ !
27
31
 
3
 
! Отговори
ТТ преди 11 години
Не мога да ги разбера тези учители, само реват, само протестират. А като получават 13-та заплата, и още ред други бонуси, почиват цяло лято, че даже не работят и всеки ден от седмицата. ами нагли стават! А да не говорим, че стават все по-некадърни, и децата може да не са примерни ученици, ама то и учителите не са като едно време, все по-деградирали и все по-некомпетентни. Вместо да реват по стачки да вземат да си гледат по-съвестно работата, че да си заслужат парите!!!