69% от българите: Борисов избяга от отговорност

ГЕРБ води на БСП, следват ДПС, "България на гражданите" и "Атака"
18 мар 2013 09:41,
1066
69% от българите: Борисов избяга от отговорност
ГЕРБ води на БСП въпреки протестите. Снимка: БТА

69% от българите смятат, че Бойко Борисов е подал оставка, за да избяга от отговорност. Това показват данните на последното социологическо изследване на агенция „Медиана“, направено през месец март. 31% от анкетираните смятат, че бившият премиер се е оттеглил, за да поеме отговорност за положението в страната.

71% от българите смятат, че Борисов е подал оставка, за да спаси себе си и ГЕРБ от недоволството на народа, а 29% смятат, че го е направил, за да спаси страната.

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 21,3%, а за БСП - 20,4%. За сравнение през февруари по данни на „Медиана“ подкрепата за ГЕРБ е била 19.3%, а за БСП  - 22.5%.

Пред bTV социологът Кольо Колев, коментира, че ГЕРБ не са загубили от протестите, защото е била пусната в обществото тезата „всички са маскари“. Тя била най-удобно за управляващите, тъй като отмивало тяхната вина и я прехвърляла върху опозицията.

Още по темата
Според данните на трето място е ДПС със 7.9% подкрепа, следва „България на гражданите“ - 5.1%, „Атака“ - 4.3%. Следват Национален фронт за спасение на България – 1.9%, ДСБ – 1.5% и СДС – 1.4%. 31.8%  от анкетираните казват, че няма да гласуват.


По данни на "Галъп" пък, ако изборите бяха днес, ГЕРБ печели 19,7% от гласовете, а БСП - 18,6%. Според политолога Първан Симеонов властта ще бъде един горещ картоф, дори нежелана.

"ГЕРБ не загуби толкова, колкото се очакваше. Има търсене за нов Сидеров. Има много социален патос в исканията на протестите”, добави Симеонов.

„В момента ситуацията прилича на политическа безизходица – и протестът се намира в отлив, и партиите се намират в положение, че не могат да управляват. Ако сега този протест се уталожи, при първата неравност утре ще се появи отново", категоричен бе политологът.

Според Кольо Колев „има хора, които ненавиждат всяка форма на елит. Героят в момента е този, „който никога нищо не е бил”.

Ако не се намери политически субект, който да канализира нещо цивилизовано, това може да избие в перманентна политическа криза с фашизоидни и националсоциалистически елементи, смятат социолозите. По думите на Първан Симеонов у нас се търси човек, който да разкара „лошите” и да напълни джобовете. Колев добави, че „сега не е моментът на разума, а на крясъка”, а в такава среда партии като тази на Меглена Кунева не може да виреят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1066
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
5
 
! Отговори
gozni6kija преди 11 години
ei maloumnici negramotni pi6e se gerb a ne gerp
40
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
партизан за форума се стягаГЕРБ и Бойко смело да громипартията наша Баба Ягамного силно на умиране смърдиполуграмотен е социалистамъчи се да пише ред и дори дваше вземе двеста лева, може и тристаа овчия му мозък от мъките прегря
39
2
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 11 години
Той не е никакъв политик, дърпат му конците, той е зависим от нечистите си дела. Направляван от стратегия, виждана на други места по същия сценарий.Играе се по струна на самолюбие и жаждата за власт. Факт - Служебно правителство, пълно с хора на Разузнаване, БСП, БКП , Военното разузнаване, соросисти, литератори, сеизмолози.Тези хора ще възстановяват справедливостта или ще работят за други цели?Един нарцис не си отива от власт от чувство към народа! Ако ги имаше, нямаше да сми так
38
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ свиха най-много пари в ссравнение с останалите. Не могат да се сравняват с никой. А това с магистралите се оакза най-голямата лъжа. Дано следващите които управляват вдигнат заокатите
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 378 000 000 000 лв малко ли са?
36
10
 
25
 
! Отговори
БЪЛГАРИНО ОГЛЕДАЙ СЕ преди 11 години
Не бива да допуснем пак Бойко във властта!!!!ТЕ КОМАНДВАТ НАРКО ТРАФИКА Борисов Цветанов и ФлоровТЕ СА ПЪТЯТ НА КОКАИНА ЗА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!
35
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За две години 17 общински болници са фалиралиТова отбелязват от Сдружението на общинските болници.Ем само това да е !!!!То май цялата държава по дяволите отиде.
34
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой би гласувал за ***?
33
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Веднага ти става ясно, кой е поръчителя на изследването.Бсп всячески се стремят да докопат властта.
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АТАКАЩе бъде в болнични за изборите.
31
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
герб=ЧУМА!!!!
30
9
 
32
 
! Отговори
Boyko преди 11 години
Бойко Борисов подаде оставка, за да спаси себе си и ГЕРБ от народното недоволство, каза току-що по БиТиВи социолъгът Кольо Колев. 71% от българите считат, че бившият премиер е избягал от народния гняв.
29
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 11Тъпи и пак *** бгЕми за кого да гласуват бе? Бойко си остава най-малкото зло макар да е *** мутра. Гласуването е само между наличните възможности а ГЕРБ каточе ли откраднаха най-малко в сръвнение с останалите. Може би се въздържаха защото е криза но все пак си е факт.
28
0
 
19
 
! Отговори
социолозите преди 11 години
тези данни, ако изборите бяха днес - май са верни, колкото бяха честни последните избори. Вие, политиците и журналистите сте на единия бряг, на другия е народа. Скоро ще се намери мост...
27
0
 
11
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
Най- вече е МЪДРЕЦ! Ти откъде се извъди такъв хуморист, също като идола си?
26
14
 
42
 
! Отговори
КОКА преди 11 години
ГЕРБ СЪСИПА ТОТАЛНО БЪЛГАРИЯ КАТО СЕ ОВЛЕЧЕ ПО НАРКО КАНАЛИТЕ И ЗАБРАВИА ЗА НАРОДА!!!Ваньо Танов е ОСНОВАТА НА ИГРАТА!!!!!ПАК ГИ ИЗБЕРЕТЕ
25
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е избягал, а напусна защото отиде на турне с бистришките тигри в Шри Ланка. Там има международен турнир под патронажа на Тамилските тигри.
24
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за бсп и дпс никога няма да гласувам
23
17
 
47
 
! Отговори
Стоенчева преди 11 години
Не познавам хора,които биха гласували за ГЕРБ.По скоро с фалшификации ГЕРБ биха могли да прехвърлят 4% бариера за влизане в парламента.
22
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и нека ви кажа - НЯМА ДА ГЛАСУВАМ !!! ... ако ще не ДПС, ами Осман паша да дойде тоест - ще гласувам - на Терминал 2.