Плевнелиев разочарован, че нямаме приемлив посланик във Ватикана

Той разговаря с папа Франциск след неговата интронизация
19 мар 2013 21:09,
37
Плевнелиев разочарован, че нямаме приемлив посланик във Ватикана
Снимка: Прессекретариат на президента

Здраве и сили „да води този свят със скромност, но с визия и сила”, е пожелал президентът Росен Плевнелиев на Негово Светейшество папа Франциск по повод неговата интронизация, съобщиха от прессекретариата на президентството. 

Българският държавен глава и лидери от цял свят присъстваха на тържествената меса на площад „Свети Петър” във Ватикана за интронизация на новия глава на Римокатолическата църква. Президентът определи церемонията като „впечатляваща”, а посланията в приветствието на папа Франциск като „много силни”.
 
В разговора си с Негово Светейшество президентът Росен Плевнелиев е припомнил вековните връзки между България и Ватикана. Президентът е подчертал ролята на католическата общност в България за формирането на българската държавност от Средновековието до по-новата българска история. Тази година се навършват и 1150 години от Великоморавската просветителска мисия на светите братя Кирил и Методий, е припомнил президентът в разговора си с папа Франциск.

Още по темата
Като много добри, с уважение и с доверие, определи Росен Плевнелиев отношенията между България и Ватикана, помолен за оценка на двустранните връзки на страната ни със Светия престол.

Президентът изрази разочарование от факта, че повече от година и половина българската държава не е успяла да излъчи „приемлив посланик, който да може да защити българските интереси”. „Дал съм много ясни инструкции и се надявам въпросът бързо да бъде приключен”, добави държавният глава.

Припомняме, че Ватикана не прие кандидатурата на Кирил Маричков-младши, предложен от България за посланик при Светия престол през миналата година. Маричков е син на известния музикант от група "Щурците" Кирил Маричков и внук на Кирил  Маричков, който през 1993-1997 г. е бил посланик във Ватикана.

Според медиите формалната причина за отказ била, че Маричков-младши има постоянен адрес в Италия. Според Лутеранските договори от 1929 г. обаче посланиците във Ватикана трябва да живеят постоянно в изпращащите ги страни.

Освен с папата държавният глава се срещна и с президента на Бразилия Дилма Русеф. Предстои да бъдат приключени преговорите за сключване на споразумение между образователните министерства на България и на Бразилия, е станало ясно по време на разговора им. Споразумението ще даде възможност за двустранен обмен на студенти, информира държавният глава, който е провел във Ватикана кратки разговори и с други европейски и световни лидери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голям праз - много "важна" новина за България ...
13
1
 
10
 
! Отговори
??? преди 11 години
ПРЕЗИДЕНТА ОТ МАРС ЛИ ПАДНА ДНЕС ,РАЗБРА ЧЕ НЯМА ПОСЛАНИК!!!!***!!!
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Приемлив посланик ли? :))) Скоро в тази държава ще се разхождат само ***! Ще търсите кадърните хора със свещ, но нямааааа!!! Те ще са по другите географски места! - Защото имаме премиер мутра, президент със 1 милион километра стаж като шофьор, вътрешен министър физкултурник и една камара некадърници по върховете на властта (кой с диплома, кой без)! Ще видите вие приемливите българи къде са....
11
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бившите агенти на ДС пишат ли пишат из форума. Хайде вече да си лягате -вие сте хора на възраст и не е редно да прекалявате с дивотиите, които не се спирате за пишете тук!
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Православният по-долу пък си мисли, че трябва да прекратим дипломатически отношения с всички не православни страни. Тогава ще имаме прекрасен кръг от възможности за дипломатически контакти.Ку-ку!
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се започва работа по направата на ново великденско огромно яйце!!!!!!!!!!!
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ведомството на николайчо младенов бълва калинки и неудачници.То и президенчето от тази кохорта "парашутисти".
7
6
 
10
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 11 години
До Иван КостовИване не говори глупости! Първото нещо което ГЕРБ ще направи когато дойде на власт във Ватикана е да направи площад Свети Петър една страхотна европейска метростанция с огромен подземен паркин събиращ стотици папа-мобили! А вие ако бяхте на власт сигурно щяхте да се опитате да съборите базиликата Св. Петър така като съборихте Мавзолея на Г. Димитров! Нищо не построихте така че не се обаждай!
6
10
 
21
 
! Отговори
ПРАВОСЛАВЕН преди 11 години
АЗ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ТАЯ ГЕРБЕРСКА ТИКВА ПЛЕВНЕНСКА КАКВО ПРАВИ ТАМ? ДА СМЕ КАТОЛИЧЕСКА ДЪРЖАВА? НЕ СМЕ. ИМАМЕ ПРАВОСЛАВЕН ПАТРИАРХ А ТОВА ПРЕЗИДЕНТСКО *НО КАКВО ПРАВИ ПРИ ПАПАТА- МАЙ ХОДИ ДА МУ СЕ ОТЧИТА? ХА ПОМИСЛЕТЕ! БАНАНОВА ДЪРЖАВА ЛИ СМЕ ИЛИ КОЛОНИЯ? ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ И ПРЕДАТЕЛИ БЪЛГАРСКИ!
5
5
 
11
 
! Отговори
Иван Костов преди 11 години
Сикстинската капела отдавна трябваше да е преватизирана за просперитета на Ватикана!
4
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пратете Тиквата във Ватикана.
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно тва ни е най-големия проблем..
2
5
 
21
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ПРАТЕТЕ МИСТЕР БОРИСОВ....ДА СЪСИПЕ И ВАТИКАНА....
1
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
католиците никога няма да забравят ЦАР КАЛОЯН ПРЕВЗЕХА КОНСТАНТИНОПОЛ и цар Калоян им го отне . щяха да владят света .