Да не се страхуваме от доброто, призова папата

Той официално бе интронизиран пред хиляди вярващи
19 мар 2013 13:44,
41

Снимка: БТА

Аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио днес официално беше интронизиран за глава на Римокатолическата църква. По данни на Ватикана до 200 000 души са присъствали на церемонията. Преди това световните агенции прогнозираха, че могат да дойдат до 1,5 милиона души.

Папа Франциск пристигна с джип на площад "Свети Петър" пред едноименната базилика във Ватикана, където се проведе церемонията по неговата интронизация.

Облечен в семпло бяло расо и усмихнат, папата приветстваше множеството, което го аплодираше. Папата вдигна палец към тълпата - жест, който се очертава да стане типичен за него, след като по този начин той приветства и журналистите в събота, дошли да се срещнат за първи път с него.

Франциск успя да целуне и няколко бебета, които му бяха подадени и дори настоя да слезе от папамобила, за да погали лицето на инвалид, докаран на площада с носилка. Хиляди хора още от 5 ч. сутринта се стекоха на площад "Свети Петър". Мнозина развяваваха аржентинското национално знаме.

В началото на самата церемония един от кардиналите заяви според традицията на интронизацията: "Добрият пастир натовари Петър с мисията да храни агнетата и овцете си, днес Вие го наследявате като лидер на тази църква".

След това папа Франциск получи папските атрибути: палиум - бяла вълнена лента с избродирани шест разпятия, и сребърен "пръстен на рибаря", какъвто се изработва за всеки папа. Те му бяха връчени от двама кардинали - френския Жан-Луи Торан и италианския Анджело Содано.

Церемонията започна в 9,50 ч. местно време. Преди това папата влезе в базиликата "Свети Петър", за да се поклони и помоли на гроба на светеца. Франциск положи клетва, че ще служи на църквата пред група кардинали, след което произнесе първата проповед като глава на Римокатолическата църква.

Папата отправи силни призиви за закрила на най-уязвимите хора на земята и прикани духовниците да не се страхуват да проявяват обич и съчувствие.

Той припомни, че истинската власт на главата на Римокатолическата църква произтича от смирената и конкретна служба. Франциск заяви, че папата трябва да отвори обятията си, за да посрещне с обич и съчувствие цялото човечество, по-специално най-слабите, най-бедните и онеправданите. Не трябва да се страхуваме от добротата, нито от съчувствието, подчерта папата.

Главата на Римокатолическата църква отправи силен призив за опазването на околната среда. "Трябва да уважаваме всяко божие създание и да опазваме околната среда, в която живеем", каза папа Франциск.

"Това означава да защитаваме хората, да показваме обич и загриженост към всеки, основно към децата, възрастните, нуждаещите се, към всички, за които обикновено се сещаме на последно място", заяви Франциск, цитиран от Ройтерс.

На политическите, социалните и икономическите лидери папата каза, че "не трябва да допускат знаменията на разрушението и на смъртта да съпътстват хода на света".

"Всичко е поверено на грижите на човека. Ако човек не изпълнява това задължение, когато се грижим за сътворението и за братята си, разрухата намира своето място. През всяка епоха има Ироди, които кроят смъртни планове, разрушават и обезобразяват лицето на мъжа и на жената", каза папата.

"Призванието да закриляме се отнася не само за нас, християните, то има чисто човешко измерение и се отнася за целия свят", заяви Франциск.

Мерките за сигурност по време на интронизацията бяха поети от италианските власти. 3000 хиляди полицаи и снайперисти се грижеха за безопасността. В небето над Рим кръжаха полицейски хеликоптери, забранено беше прелитането на самолети, а патрулни катери сновяха из река Тибър.

Церемонията по интронизирането на папата продължи два часа. През 2005 г. интронизацията на Бенедикт Шестнайсети продължи три часа. На днешната церемония присъстваха представители на 33 християнски църкви и делегации на 132 държави и международни организации.

Сред тях бе българският президент Росен Плевнелиев. Папата ще приеме църковните делегации утре във Ватикана, а днес ще се срещне с правителствените.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: папа Франциск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
2
 
! Отговори
e преди 11 години
По стар герберски Обичай,Росен не е забравил да вземе Маргарина да се подмаже на "божия наместник". Гранд-Пубер Show".Единия си прави,че му вярват,пак другия му подръжава. Обаче приза за най-добър усвоител на Ексурзионни държавни субсидии по "предназначение",си е на Росенчо.
31
3
 
2
 
! Отговори
il_cho преди 11 години
Гнусни долни еретици! Това сте католиците! Няма да успеете да затриете православието! По Босфор Тв тази вечер започнаха с репортаж как католиците управлявали света! По национална телевизия, първа новина... в православна държава! Православната вяра все още е много силна, въпреки опитите на комунистическия режим да я отслаби през последните десетилетия!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе кой се страхува от доброто, гнило нещо има тука.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доказано е с много изследвания, че недоразвитите слаби мозъци принадлежат като правило на религиозни ***. Религиозни са и най-мащабните далавераджии и крупни престъпници. Точно сред вярващите в говорящи духове е регистриран най-голям процент дебилитет,който пък по неизвестни правила владее най-изкусно занаята да се "правят" пари, милиони, зилиони. Като се огледаме днес, просто не можем да противоречим на фактите. бсп, герб, дсб, дпс, ндсв са водещи.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Новят папа изглежда нормален. Онзи предишния приличаше на човек който вечеря малки деца.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доказано е с много изследвания, че недоразвитите слаби мозъци принадлежат като правило на атеисти. Атеисти са и най-мащабните далавераджии и крупни престъпници. Точно сред атеистите е регистриран най-голям процент дебилитет,който пък по неизвестни правила владее най-изкусно занаята да се "правят" пари, милиони, зилиони. Като се огледаме днес, просто не можем да противоречим на фактите. бсп, дсб, дпс, ндсв са водещи.
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е истина, какви промити мозъци са религиозните хора.Тва са си живи овце, вярват сляпо на такива щуротии.Ако им напишеш в някое Евангелие, че Исус е казал да се хвърлят през терасата, когато навършат Едиколко си, ще го направят!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В заключение,лидерите на християнството имат най-важната мисия,да учат,че има само един път към Бог -това е Исус Христос "Аз съм пътят,истината и животът,никой не достига до Отца освен чрез Мен".
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
30 не е Абрахамово семе по обещание,освен ако не приеме Христа.А Абрахам е баща на много народи по плът включително и на арабския свят,понеже Измаил е първородния му син,когото е благословил.Но истинските деца са тези на обещанието,вярващи в Бог и заповедта му за вяра в Господ Исус Христос .
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тенденцията е да се заличи постепенно вярата в спасението в деня на Страшния съд като се заличи името на Господа на човечеството Исус Христос и Новият Божи Завет.Вече се изписаха книги колко бил" анти- "Новият Завет от хора невярващи в единствения Бог на небето но самоиздигащи се над Него.Новият Божи Завет ще бъде променен ,докато антихриста "се завърне"и донесе"ново Откровение",че не Исус но"много пътища"водели към Бог.Основите се полагат под форма на междурелигиозни диалози на толерантност.
22
4
 
0
 
! Отговори
учуден преди 11 години
До това е добро 27Ало,таранкоолу ,какво семе съм аз Абрахамово /еврейско/ бе !Та аз БЪЛГАРИН бе!Леле ква УФСЪ !
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вярно е,че само Бог е Съдията на на истински християнски лидери също е даден авторитет върху хората от църквата.Най-великият израилтянин християнин свети Павел описва случай в 1Коринтяни 5 на мъж,който имал жената на баща си(не е казано майка).Той казва,че го е осъдил в името на Исус Христос и призовава църквата да се даде такъв човек на сатаната за унищожение на плътта за да се спаси душата му в деня на Господ Исус.
20
6
 
3
 
! Отговори
Триумфиращ преди 11 години
Хора, огледайте се - тенденцията е атеизмът да се увеличава в световен мащаб. Човечеството се пробужда и отхвърля оковите на вярата в несъществуващи божества. Науката всеки ден доказва отново и отново, че вселената няма нито творец нито някакъв висш замисъл.Скоро вие вярващите ще сте изчезнал вид... точно като динозаврите :)
19
1
 
5
 
! Отговори
това е добро преди 11 години
Да не се страхуваме да бъдем християни и да казваме,че Исус Христос е Господ на човечеството и християните са Абрахамово семе по обещание"Няма иудеин или грък,няма свободен или роб,няма мъжко или женско защото всички сте едно в Исус Христос.И ако сте Христови то сте Абрахамово семе и наследници по обещание"Галатяни3:28-29
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Знаете ли че... по-голямата част от новия завет е писана от римляните, много години след предполагаемия живот и смърт на измисления герой Исус?Библията е била страхотен инструмент за консолидиране на властта на Римската Империя. Достатъчно е било малко повече да се наблегне на смирението и готово - население от послушни овце, които изптълняват заповеди безропотно :)
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Между другото, знаете ли, че над 90% от традициите и вярванията на християнството са откраднати от други религии и култури?Най-много е крадено от вярванията на древен Египет - например великденските яйца водят началото си от легендата за богинята Изида, която е търсила парчетата от тялото на Озирис.А пък самиоят Исус е базиран на образа на Хор, който също е бил роден от девица, имал е 12 последователи и е възкруснал 3 дена след смъртта си. Историята е копирана едно към едно.
16
3
 
2
 
! Отговори
Уейлън преди 11 години
Исак Нютон е живял през 17 век, бре мозък..., тогава и най-най-най-прогресивните умове все са вярвали в някакви божествени и свръхестествени глупости. Обществото е било такова.В днешно време няма изтъкнат учен, който да е религиозен и да вярва, че Вселената, Земята, флората и фауната са направени за шест дена от някакъв говорящ дух.Съвземи се.
15
1
 
3
 
! Отговори
stalin преди 11 години
Ewtini klisheta : Neka ne se strahuvame ot dobroto: hah
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
20 - Напротив, Исак Нютон е бил атесист. Айнщайн също. И повечето други велики учени, чиито открития са в основата на съвременния живот.Вярата във "висша сила" е белег за ограничено и детинско мислене. Децата, като не разбират света, го населяват с таласъми, елфчета и тем подобни измислени създания, за да си обяснят защо нещата се случват по определен начин.Вярата в богове е същото, ама за порастнали. Същата простотия, но институционализирана.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Почти всички големи мозъци на човешката цивилизация са вярвали в някаква висша сила, наричана Бог или кой, както му е добре.Ще дам пример, за да млъкнат глупците с атеист = умен/интелигентен. Исак Нютон. Едва ли е нужно да обяснявам кой е и какво е открил. Колкото повече е откривал, толкова повече е виждал Божественото в нещата около нас. Друг е въпроса за сляпата вяра и подчинение на измислени институции като църквата. Това няма нищо общо с истинската вътрешна човешка вяра.